O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

2. час Стваралачко читање. Босоноги и небо с. шевић

 • Entre para ver os comentários

2. час Стваралачко читање. Босоноги и небо с. шевић

 1. 1. Стваралачко читање (квиз)
 2. 2. ТУМАЧ ЗНАКОВАКликом на ову иконицу пронаћи ћеш пут до тачног одговора. Кликом на ову иконицу сазнаћеш нешто више. Кликом на ово дугме прелазиш на следеће питање. Кликом на ово дугме враћаш се на претходно питање.
 3. 3. Овај квиз је намењен за твој самостални рад.Ако је твој одговор тачан, притиском на плаво дугме прелазиш на следећи задатак.Ако је твој одговор нетачан, стрелица те враћа на слајд који ће ти помоћи у решавању задатка. ЖЕЛИМ ТИ УСПЕШАН РАД!
 4. 4. 1. Главни лик ове приче је: а) Владимир б) Никола в) Босоноги
 5. 5. Одлично!Одговор је тачан!
 6. 6. Одговор није тачан.
 7. 7. Пронађи и пажљиво прочитајуводни део приче:“Цело пролеће и лето ишао је бос,дубоко у јесен ишао је бос, теккрајем јесени обувао је огромнеципеле које би и многом одрасломбиле велике...”
 8. 8. 2. Зашто одрасли нису волели Босоногог ? а) Нису га волели јер је често плакао. б) Нису га волели зато што је био ћутљив. в) Нису га волели јер су сматрали да ће покварити њихову децу.
 9. 9. Одлично! Одговор је тачан!Зашто се родитељи тако понашају?
 10. 10. Одговор није тачан.
 11. 11. Пронађи и пажљиво прочитај реченице утексту које о томе говоре:“Одрасли га нису баш много волели.Говорили су да...” Зашто се родитељи тако понашају?
 12. 12. Желе да заштите своју децу.Родитељи понекад не одобравају да се њиховадеца друже са неким дечаком или девојчицом.Разлози су бројни: мисле да те особе лошеутичу на њихову децу и њихово понашање, дазбог честог дружења с том особомзапостављају своје обавезе у кући и школи...Због тога деца треба да са родитељима причајуо својим пријатељима и о свему што им седогоди, било лепо, било ружно.
 13. 13. 3. Зашто су деца обожавала Босоногог?а) Био је занимљив и најјачи дечак у улици.б) Сваки дан им је поклањао слаткише .в) Решавао је уместо њих домаће задатке.
 14. 14. Одлично! Одговор је тачан!Зашто се деца тако понашају?
 15. 15. Одговор није тачан.
 16. 16. Пронађи и пажљиво прочитај реченице утексту које о томе говоре:“ Брату и мени чинило се да свет без Босоногогуопште не би био...” Зашто се деца тако понашају?
 17. 17. Шта то чини наше пријатеље такозанимљивим?У доби између пете и десете године деца лако ичесто склапају пријатељства, али и честомењају пријатеље.Бирају оне пријатеље који су њима слични икоји имају слична интересовања и воле радитиисте ствари као и они.Можемо бити срећни само с једнимпријатељем, али не можемо живети безпријатеља. “ Код избора пријатеља буди спор, а при промени још спорији.” (изрека)
 18. 18. 4. Означи реченице из којих сазнајемо којим открићима је Босоноги изненадио децу.а)“ Дрвеће устаје и шета, а тек пред зору сесвако дрво врати на своје место.”б)“Пољубио сам небо.”в)“Не вреди децо да идете на море. Запалио самг) “га. “ Босоноги је и те како знао да насизненади.”д) “На растанку нам је рекао да понесемо ужину”
 19. 19. Одлично!Одговор је тачан!
 20. 20. Одговор није тачан.
 21. 21. Пажљиво прочитај следеће реченице па одговори на претходно питање: ...Како запалио?! – запрепасти се брат... ... Децо, да ли знате – питао нас је – да дрвеће ноћу ... ...Е, то лажеш. Све ти верујем, али то лажеш! – рекао је брат...
 22. 22. 5. Зашто је Босоноги лагао дечацима ?а) Лагао је јер није хтео да ради .б) Лагао је да избегне свађу.в) Лагао је јер је хтео да му се диве.
 23. 23. Одлично! Одговор је тачан!Како ћеш да препознаш лажљивца?
 24. 24. Одговор није тачан.
 25. 25. У жељи да постану популарни међу вршњацима, удруштву или новој околини неке особе не говоре истинуо себи, свом животу... Слагаће да је био/била на местима за које не зна где се налазе или која уопште не постоје,да све зна и уме, да свакога позна, а нарочито популарне особе... Ако неко исприча неки свој доживљај и лажљивац/лажљивица ће одмах рећи да се и њему то догодило, али ће увелико догађај преувеличати и дати себи велику важност. Како ћеш да препознаш лажљивца?
 26. 26. Како ћеш да препознаш лажљивца?Лажљивце одаје говор тела па тако често трепћу очима, тапкају прстима по клупи или ногом испод стола, много трепћу очима, не гледају уочи саговорнику, зацрвене се, говоре или сувише тихо или прегласно...Најважније је да лажљивци веома брзо заборавешта су испричали и коме су причали па се сами уплету у своје лажи.
 27. 27. 6. Дечаци су посумњали да Босоноги не говори истину...а) ...када је рекао да је запалио море.б) ...када је рекао да дрвеће хода.в) ...када је рекао да је пољубио небо.
 28. 28. Одлично!Одговор је тачан!
 29. 29. Одговор није тачан.
 30. 30. Пажљиво прочитај следеће реченице па одговори на претходно питање:...Е, то лажеш. Све ти верујем, али то лажеш! – рекао је брат...
 31. 31. 7. Одлазећи са Босоногим да пољубенебо, дечаци су поступили: а) мудро б) непромишљено в) племенито
 32. 32. Одлично!Одговор је тачан!
 33. 33. Одговор није тачан.
 34. 34. Пажљиво прочитај следеће реченице па одговори на претходно питање.Куцнуо је на прозор опрезно, да не би пробудиостарије. Искочили смо кроз прозор на улицу и кренули.... ...Пешачили смо све даље и даље...Пошто смо , да не бисмо залутали, најчешће ишли друмом, увече нас је стигао отац...
 35. 35. 8. Босоноги је био добар друг дечацимаиз приче. а) да б) не
 36. 36. Одлично!Одговор је тачан!
 37. 37. Одговор није тачан.
 38. 38. Пажљиво прочитај следеће реченице па одговори на претходно питање. Песник Драган Лукић је рекао: Ко има друга , има све – И пријатеља и помоћ у свакој прилици... Другари морају бити несебични и племенити једни према другима.Другу поверавамо своје мале тајне, а његове тајне не одајемо. Другу радо дајемо своју омиљену играчку.Другари морају бити искрени. Није лепо да друг лаже другу, да измишља, и да га вређа. Нека другарства трају цео живот.
 39. 39. 9. Босоноги и небо је: а) драмски текст б) прича в) песма
 40. 40. Одлично!Одговор је тачан!
 41. 41. Одговор није тачан.
 42. 42. Мали лексикон књижевних појмовадрама (драмски текст) – књижевно дело устиху или прози, писано у дијалозима, анамењено извођењу у позоришту, на филму,радију или телевизијипесма – лирски текст у стиховимаприча – 1. кратко уметничко дело у прози, 2. кратка приповетка о неком измишљеном бићу или догађају, бајка
 43. 43. 10. Који облик изражавања одговаранаведеним реченицама из текста:Рекао нам је још и да ће се дуд једног данасрушити. Толико је болестан. Брат и јасмо га од тог дана једнако обилазили,страхују-ћи да се не сруши на нас. а) опис б) дијалог в) приповедање
 44. 44. Одлично!Одговор је тачан!
 45. 45. Одговор није тачан.
 46. 46. Мали лексикон књижевних појмоваприповедање – излагање догађаја, најчешће у 3. лицу, али може бити и у првом лицу опис – представљање човека или природе унеком књижевном делу; састоји се од призора из природе, карактеристичних детаља и мноштва песничких сликадијалог – разговор два лика или више ликова у неком књижевном делу
 47. 47. 11. Који облик изражавања одговара наведеним реченицама из текста:Ишао је бос...Тек крајем јесени обувао је огромне ципеле које би и многом одраслом биле велике. а) опис б) дијалог в) приповедање
 48. 48. Одлично!Одговор је тачан!
 49. 49. Одговор није тачан .
 50. 50. Мали лексикон књижевних појмоваприповедање – излагање догађаја, најчешће у 3. лицу, али може бити и у првом лицу опис – представљање човека или природе унеком књижевном делу; састоји се од призора из природе, карактеристичних детаља и мноштва песничких сликадијалог – разговор два лика или више ликова у неком књижевном делу
 51. 51. 12. Одреди која реченица из текста одговара уводу, која почетку заплета, а која расплету.Једном га три дана није било. Брат и ја смо се просторазболели...Босоноги је, међутим, отишао у неки други град...Годинама покушавам да се сетим његовог имена, паништа...увод почетак заплета расплет
 52. 52. Решење:Једном га три дана није било. Брат и ја смо се просторазболели...Босоноги је, међутим, отишао у неки други град...Годинама покушавам да се сетим његовог имена, паништа... увод почетак заплета расплет
 53. 53. Босоноги је , међутим, отишао у неки другиград, тако да никада нисмо проверили да ли насје онда слагао... Замисли да си Босоноги па напиши како си се осећао и како си ти доживљавао дане проведене са дечацима. Зашто си се толико трудио да их убедиш да си све то радио?

×