O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Studim i ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale.

5.370 visualizações

Publicada em

Social Psychology Experiment!

Copyright: Halili Erson

Publicada em: Educação
 • Entre para ver os comentários

Studim i ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale.

 1. 1. NDIKIMI I RRJETEVE SOCIALE NE MARRËDHËNIET PERSONALE STUDIM I ZHVILLUAR ME QËLLIM MATJEN E NDIKIMIT TE RRJETEVE SOCIALE NE MARRËDHËNIET PERSONALE ERSON HALILI (BACHELOR) SHKODËR, 2015
 2. 2. PERMBAJTJA I. HYRJE II. HIPOTEZA III. PERCAKTIMI I GRUPIT IV. METODAT V. STRUKTURA E PYETSORIT VI. PYETJET DHE REZULTATET VII. PERFUNDIMET DHE KONKLUZIONET VIII. REFERENCAT
 3. 3. HYRJE Perfshirja e njerezve ne jeten virtuale vitet e fundit po rritet me ritme te jashtezakonshme fale zhvillimeve te medha teknologjike dhe aksesit ne internet I cili eshte tashme burimi paresor I informacionit dhe gjithashtu ka vendosur ura komunikimi e nderveprimi ne te gjithe rruzullin tokesor. Rrjetet sociale tashme jane trend I koheve te fundit dhe miliona njerez ne mbare boten kane llogarite e tyre kur mund te argetohen duke komunikuar me miqte, marre informacionin ne menyre te shpejte, te postojne aktivitet e tyre dhe te njoftohen se cfare bejne te tjeret. Pervec anes pozitive dhe te gjithe faktoreve ne dobi te njerezimit rrjetet sociale po diferencojne shume kohet e fundit njerezit nga realiteti por edhe nga njeri-tjetri.
 4. 4. HIPOTEZA Duke vezhguar influencen shume te madhe te internetin ne jeten tone, dhe perdorimin si nje pjese te pandashme tonen te smartphone-ve, kompjuterave dhe laptop-eve vihen re ndryshime te konsiderueshme ne ndryshimin e marredhenieve ne mes individeve. Duke perdorur rrjetet sociale gjeresisht eshte me e lehte te komunikosh, te shprehesh ate cfare ndjen, te mos jesh I turpshem, te njohesh persona te rinj, te gjitha keto per ti bere ne realitet ose balle per balle eshte krejtesisht te ndryshme sepse ketu nje rol teper te rendesishem luajne edhe kontakti me sy, mimika e fytyres e levizjet trupore. Tendenca per te perdorur keto marredhenie virtuale ndikon ne personalitetin e individeve, vetebesimin, aftesite komunikuese, privatesine dhe varesine.
 5. 5. PERCAKTIMI I GRUPIT Pjesa me shqetesuese e ndikimit te rrjeteve sociale ne marredheniet personale qendron te fakti se mosha qe po ndikohet me shume eshte adoleshenca dhe te rinjte duke shkaktuar ndryshime ne sjelljen e tyre, nivelin akademik, aftesitet komunikuese e shoqerore prandaj studimi ka ne fokus studente qe kane kaluar moshen 18-vjecare te cilet jane pjese e rrjeteve sociale. Nje target grup I tille do na ndihmoje te marrim informacion me te plote te asaj cfare ne duam te provojme. Gjithashtu realizimi I studimit me kete target grup eshte I thjeshte dhe nuk kerkon kosto te larta.
 6. 6. METODAT Metoda me e pershtatshme per nje studim te tille eshte pyetsori duke qene se ruan privatesine e te anketuareve dhe garanton informacion me te sakte nga intervista ku pergjigjet mund te manipulohen. Pyetsori eshte ndertuar me QUALTRICS ONLINE SURVEYS, nje menyre e thjeshte per te ndertuar pyetsor dhe per te marre informacion online ose manualisht duke printuar pyetsoret dhe hedhja e rezultateve perseri online. Pyetsori eshte I ndare ne dy pjese ku pjesa e pare perfshin 7 pyetje me mundesi zgjedhje me shume se nje alternative dhe pjesa e dyte deri ne fund te pyetsorit me nje mundesi zgjedhje te vetem nje alternative. Pyetsori ka gjithsej 15 pyetje dhe eshte perdor Shkalla matese e Likert-it. Pjese e studimit jane 100 studente kur 50 prej pergjigjeve jabne marre online ndersa 50 te tjera ne menyre manuale.
 7. 7. STRUKTURA E PYETSORIT
 8. 8. 1. CILAT NGA KËTA RRJETE SOCIALE APO APLIKACIONE PERDORNI JU? (ZGJIDHNI TE GJITHA OPSIONET QE JANE... # Answer Response % 1 Facebook 79 80% 2 Instagram 47 47% 3 Twitter 6 6% 4 Whatsapp 62 63% 5 Nuk jam perdorues i rrjeteve sociale 9 9%
 9. 9. 2. NËSE JU NUK JENI PËRDORUES I RRJETEVE SOCIALE, CILAT JANË ARSYET? (ZGJIDHNI TE GJITHA OPSIONET Q... # Answer Response % 1 Mendoj se rrjetet sociale shpërdorojne kohen 11 69% 2 Nuk di si te perdor rrjetet sociale 1 6% 3 Nuk jam nje person shumë social 1 6% 4 Për arsye privatësie nuk përdor rrjetet sociale 3 19% 5 Ndikim ne nivelin dhe paraqitjen akademike 5 31%
 10. 10. 3. CILAT JANE PAJISJET QE PERDORNI JU PER TE AKSESUAR RRJETET SOCIALE?( ZGJIDHNI TE GJITHA OPSIONET... # Answer Response % 1 Telefon 49 55% 2 Smartphone 42 47% 3 Tablet/iPad 14 16% 4 Kompjuteri/Laptopi personal 55 62% 5 Kompjuterat ne qendrat e internetit 5 6%
 11. 11. 4. ÇFARE JU TËRHEQ MË SHUME PËR TE PËRDORUR RRJETET SOCIALE? (ZGJIDHNI TE GJITHA OPSIONET QE JANE T... # Answer Response % 1 Komunikimi me miqte online 60 67% 2 Fotot dhe statuset e të tjerëve 34 38% 3 Te postoni fotot dhe aktivitetet tuaja personale 30 33% 4 Te njihni njerëz te tjerë 13 14% 5 Marrja e informacionit shpejt dhe thjeshtë 60 67%
 12. 12. 5. CILA ËSHTË ARSYEJA PRIMARE QE JU PËRDORNI RRJETET SOCIALE? (ZGJIDHNI TE GJITHA OPSIONET QE JANE... # Answer Response % 1 Komunikimi me familjen/shokët 55 61% 2 Te jem i lajmëruar rreth eventeve te ndryshme 36 40% 3 Te jem i lajmëruar rreth aktiviteteve te miqve 19 21% 4 Te njoh njerëz te rinj/shkëmbej eksperienca 17 19% 5 Te kaloj kohën e lirë 49 54%
 13. 13. 6. CILAT JANE QËNDRIMET TUAJA NDAJ POSTIMEVE APO FOTOVE TE MIQVE QENUK JU PËLQEJNE? ( ZGJIDHNI TE G... # Answer Response % 1 Komentoj në mënyre pozitive 24 27% 2 Nuk i kushtoj rëndesi 64 73% 3 Komentoj ne mënyre negative 5 6% 4 Ndryshoj mendim per ate person 3 3% 5 Fshij nga miqtë 3 3%
 14. 14. 7. SA KOHË NE DITË KALONI DUKE PËRDORUR RRJETET SOCIALE? # Answer Response % 1 Me pak se një orë ne dite 12 13% 2 1-3 orë ne dite 43 48% 3 4-6 orë ne dite 21 24% 4 6-9 orë ne dite 9 10% 5 10 ose më shumë orë ne dite 4 4% Total 89 100%
 15. 15. 8. NËSE NJE PERSON I PANJOHUR KËRKON T'IU KONTAKTOJË NE RRJETETSOCIALE CILI DO TE ISHTE REAGIMI JUA... # Answer Response % 1 Do te kontaktoja pa problem 7 8% 2 Do ti jepja një mundësi 14 15% 3 Do ti kërkoja te mos me shqetesonte 16 18% 4 Nuk do ti pergjigjesha 44 48% 5 Do ta bllokoja 10 11% Total 91 100%
 16. 16. 9. SA SHPESH MERRNI MESAZHE APO NJOFTIME NGA NJERËZ TE PANJOHUR QE KËRKOJNE T'IU KONTAKTOJNË? # Answer Response % 1 Shumë rrallë 8 9% 2 Rrallë 9 10% 3 Ndonjëhere 28 31% 4 Shpesh 37 41% 5 Shumë shpesh 9 10% Total 91 100%
 17. 17. 10. SA SHPESH PËRDORNI RRJETET SOCIALE PËR TË NJOHUR APO KONTAKTUAR ME DIKË? # Answer Response % 1 Shumë rrallë 21 24% 2 Rrallë 16 18% 3 Ndonjëhere 22 25% 4 Shpesh 24 27% 5 Shumë shpesh 5 6% Total 88 100%
 18. 18. 11. SA MENDONI SE RUANI PRIVATESINE TUAJ DUKE PERDORUR RRJETET SOCIALE? # Answer Response % 1 Aspak 21 22% 2 Pak 19 20% 3 Disi 25 26% 4 Mjaftueshem 23 24% 5 Shumë 8 8% Total 96 100%
 19. 19. 12. SA JENI DAKORD ME LIDHJET INTIME NE RRJETET SOCIALE? # Answer Response % 1 Shumë jo dakord 32 33% 2 Jo dakord 30 31% 3 Pak dakord 22 22% 4 Dakord 11 11% 5 Shumë dakord 3 3% Total 98 100%
 20. 20. 13. SA TE RENDËSISHËM JANE RRJETET SOCIALE PER JU? # Answer Response % 1 Aspak të rendësishem 10 10% 2 Pak të rendësishem 34 35% 3 Të rendësishem 37 38% 4 Mjaft të rendësishem 13 13% 5 Shumë të rendësishem 3 3% Total 97 100%
 21. 21. 14. SA NDIHENI TE SIGURTË DUKE PËRDORUR RRJETET SOCIALE? # Answer Response % 1 Aspak 21 22% 2 Pak 25 26% 3 Disi 33 34% 4 Mjaftueshem 16 16% 5 Shumë 2 2% Total 97 100%
 22. 22. 15. SA MENDONI SE RRJETET SOCIALE KANË NDIKIM NË MARRËDHËNIETPERSONALE? # Answer Response % 1 Aspak 15 15% 2 Pak 14 14% 3 Disi 21 21% 4 Mjaftueshem 28 29% 5 Shumë 20 20% Total 98 100%
 23. 23. PERFUNDIME DHE KONKLUZIONE P1: Perkatesisht 80% e te anketuarve perdorin Facebook, 63% Whatsapp dhe 47% Instagram dhe vetem 9 % e te anketuarve nuk jane perdorues te rrjeteve sociale. Shifra qe tregojne perfshirjen shume te larte te te rinje ne rrjetet sociale me influence te madhe. P2: Nga 9% e atyre qe nuk perdorin rrjetet sociale 11 prej tyre mendojne se rrjetet sociale shperdorojne kohen ndersa 5 prej tyre rrjetet sociale kane ndikuar ne paraqitjen e tyre akademike. Perqindja teper e ulet e atyre qe nuk perdorin nga ato qe perdorin rrjetet sociale ka diference shume te madhe. P3: 62% e te anketuarve pohuan se perdorin kompjuterin personal per te aksesuar rrjetet sociale, 55% telefonet dhe 47% smartphone-t, shifra qe tregojne se sa eshte rritur perdorimi I pajisjeve ne jeten e secilit dhe kostot per ti patur ato
 24. 24. PERFUNDIME DHE KONKLUZIONE P4: 67% e te anketuarve perdorin rrjetet sociale per te komunikuar me miqte, 67% per te marre me shpejt informacionin ndersa 38% pohojne se arsyeja e perdorimit te rrjeteve sociale jane aktivitet dhe postimet e te tjereve. P5: 61% e te anketuarve pohuan se arsyeja primare e perdorimit te rrjeteve sociale eshte komunikimi me miqte duke bere qe komunikimi ne menyre direkte te zvogelohet ndersa 54% perdorin rrjetet sociale per te kaluar kohen e lire ndryshe nga brezat paraardhes te cilet kishin menyra me terheqese per te kaluar kohen e lire. P6: 73% e te anketuarve nuk do ti kushtonin rendesi nje postimi te nje miku qe nuk do ti pelqente gje e cila do te kishte nje qendrim ndryshe ne ralitet ndersa 38% do te komentonin pozitivisht edhe nese postimi nuk do tu pelqente.
 25. 25. PERFUNDIME DHE KONKLUZIONE P7: 48% e te anketuarve pohuan se kalojne 1-3 ore ne dite duke perdorur rrjetet sociale fakt qe tregon se ne axhenten e tyre nje pjese kohe te mire zene edhe rrjetet sociale ndersa 24% e tyre kalojne 4-6 ore ne dite nje shifer shume e larte qe tregon qarte ndikimin e rrjeteve sociale ne jeten tone. P8: 48% e te anketuarve pohojne se nese nje njeri I panjohur kerkon ti kontaktoje nuk do ti pergjigjeshin ndersa 18% do ti kerkonin te mos I shqetesonte, dicka e tille po te ndodhte ne nje takim perballe do te kishte reagime te ndryshme. P9: 41% e te anketuarve pohuan se marrin shpesh mesazhe nga njerez te panjohur qe kerkojne ti kontaktojne ndersa 31% pohuan se marrin ndonjehere mesazhe te tilla. Keto shifra tregojne se shumica perdorin rrjetet sociale si menyre per te kontaktuar me dike.
 26. 26. PERFUNDIME DHE KONKLUZIONE P10: 27% e te anketuarve perdorin shpesh rrjetet sociale per te njohur dike dhe 25% perdorin ato ndonjehere. Lehtesia dhe thjeshtesia qe ofrojne rrjetet sociale ne njohjet e reja eshte e dukshme dhe shume e perdorshme, duke zvogeluar numrin e njohjeve realiste. P11: 26% pohojne se ruajne disi privatesine duke perdorur rrjetet sociale, 20% pak dhe 22% aspak. Shifra te cilat tregojne se aktivitete te ndryshme nuk ruajne privatesine duke perdorur keto rrjete, pavaresisht kesaj ato vazhdojne te jene perdorues. P12: Per sa I perket lidhjeve intime ne rrjetet sociale 33% jane aspak dakord me to ndersa 31% jane jo dakord, pavaresisht kesaj tendence per ta mohuar shumica kane perjetuar lidhje ne rrjetet sociale.
 27. 27. PERFUNDIME DHE KONKLUZIONE P13: 38% e te anketuarve I konsiderojne rrjetet sociale si te rendesishem per jeten e tyre dhe pjese e jetes se tyre ndersa 35% jane disi me pak te rendesishem. Tashme eshte fakt influenca e larte qe kane rrjetet sociale ne jeten tone. P14: Per sa I perket sigurise pjeses me te madhe I mungon ku 34% ndihen disi te sigurte, 26% pak dhe 22% aspak te sigurte. Siguria dhe jeta personale jane te cenuara nga rrjetet sociale. P15: Ndikimi I rrjeteve sociale shfaqet dukshem ku 20% mendojne se rrjetet sociale ndikojne shume ne marredhenit personale, 29% mjaftushem dhe 21% disi. Te anketuarit pohojne se rrjetet sociale kane nje ndikim te konsiderueshem ne marredhenit personale
 28. 28. PERFUNDIME DHE KONKLUZIONE Impakti dhe influenca e rrjeteve sociale ne shoqerine moderne duket se ka ndikuar ne jeten personale te secilit e doemos edhe ne formimin e marredhenieve me te tjeret. Shkeputja nga realiteti dhe perdorimi I marredhenieve virtuale kane cuar ne nje ndryshim te njerezimit dhe crrenjosje nga identiteti I tij shume shekullor. Potenciali I rrjeteves sociale ne shoqeri dhe varesia e individeve po shfaqin shume efekte negative qe edhe mund te rriten me kalimin e kohes. Ndermarrja e fushatave per te zvogeluar ndikimin apo varesine e tyre do te ishte dicka shume e rendesishme per te parandaluar pasoja me te larta tek njerezimi.
 29. 29. REFERENCAT -PsychCentral -American Psychology Accociation -Wikipedia -About.com/Psychology -Psychology today

×