O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
NUR NADIA BINTI RAZALI 126722 PEMAKANAN 1
NUR NAJWA BINTI MOHD ALIAS 126623 SAINS SENAMAN &
SUKAN 1
NUR RA’AISYAH BINTI MO...
APA ITU TB??
Batuk kering atau Tuberkulosis (TB) adalah
penyakit berjangkit yang disebabkan oleh sejenis
bakteria (Mycoba...
A scanning electron micrograph of Mycobacterium
tuberculosis bacteria, which cause tuberculosis (TB).
(Kementerian Kesihat...
 Namun, ia juga boleh menjangkiti bahagian badan
yang lain seperti tulang, sendi, organ pembiakan dan
perkumuhan, usus, k...
Simptom- simptom penyakit
Tuberculosis (TB)
TB
(Simptom
tuberkulosis,2014)
Hilang
selera
makan Batuk
melampau
selama 3
minggu
atau lebih
Sakit di
bahagian
dada
Batuk
...
PERHATIAN!!
 Simptom penyakit tuberculosis (TB) bergantung
kepada dimana bakteria TB itu sendiri membiak di
dalam badan
PERTUBUHAN KESIHATAN SEDUNIA (WHO)
MENGANGGARKAN:
 1/3 dari penduduk dunia dijangkiti TB
 Hampir 9 juta orang menghidap ...
 8.6 juta kes TB yang terbaru (termasuk 1.1 juta kes TB yang
terbaru dalam kalangan pesakit yang mengidap HIV)
 1.3 juta...
 Seramai 1402 kes TB yang dilaporkan pada tahun 2013
menyebabkan 94 kematian .
 Berbeza dari tahun sebelumnya iaitu seba...
Langkah-
langkah
pencegahan
penyakit TB
(cara mencegah tuberkulosis, t.t)
Individu yang
telah dijangkiti
dengan TB
Individ...
Langkah pencegahan penyakit
tuberkulosis (TB)
- Bagi individu yang positif TB
(cara mencegah tuberkulosis, t.t)
Hindari di...
Langkah pencegahan penyakit tuberkulosis (TB)
- Bagi individu yang berisiko tinggi mendapat TB
1) Mengurangkan sentuhan se...
FAKTOR RISIKO
PENYAKIT TB
►sistem imuniti yang rendah
►kurang nutrisi dalam badan
►umur
►negara epidemik
(Kementerian Kesi...
● individu yang terdedah atau berhubungan dengan pesakit TB
● pekerja-pekerja dalam sektor kesihatan seperti doktor dan ju...
Penyakit Tibi disebarkan melalui kuman Tibi iaitu Mycobacterium
Tuberculosis.
Kuman ini disebarkan melalui udara apabila p...
Penyakit Tibi tidak boleh berjangkit melalui makanan
dan minuman.
Penyakit Tibi bukan sejenis penyakit
keturunan
Pesakit T...
TEORI TINGKAH
LAKU TERANCANG-
ICEK AJZEN (1980)
Menerangkan tentang tingkah laku
manusia dalam menghadapi
sesuatu perkara
...
 Pesakit penyakit berjangkit ini yang perlu dirawat dan
jika tidak dirawat akan menyebabkan kematian.
 Kualiti hidup yan...
Ajzen, I., & Fishbein, M. (1980). Understanding attitudes and predicting social behaviour. New Jersey :
Prentice-Hall
Auck...
Tuberculosis @ TB @ Batuk Kering - Komunikasi Kesihatan
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Tuberculosis @ TB @ Batuk Kering - Komunikasi Kesihatan

7.533 visualizações

Publicada em

Pembentangan Untuk Seminar Kursus Komunikasi Kesihatan Usmkk. Semoga Bermanfaat. Tuberculosis, TB, Batuk Kering.

Publicada em: Saúde e medicina
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/369VOVb ❶❶❶
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/369VOVb ❶❶❶
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • tq...minta izin nk download
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Tuberculosis @ TB @ Batuk Kering - Komunikasi Kesihatan

 1. 1. NUR NADIA BINTI RAZALI 126722 PEMAKANAN 1 NUR NAJWA BINTI MOHD ALIAS 126623 SAINS SENAMAN & SUKAN 1 NUR RA’AISYAH BINTI MOHAMAD RAFI 122250 KPP 2 NUR SHAHIRAH BINTI AHMAD SHAKIR 125853 SINARAN PERUBATAN 1 NUR SYAFIEKA BINTI MOHD ZAWAWI 126723 PEMAKANAN 1 NUR SYAHILA AZLIN BINTI SAZUKI 126724 PEMAKANAN 1 NUR SYAHIRA BINTI MOHAMAD 123320 PEMAKANAN 1 NUR SYAMIMI BINTI ALI 125613 KEJURURAWATAN 1 NUR SYASYA QISTINA BINTI KARIM 126624 SAINS SENAMAN& SUKAN 1 NUR WAHIDA AMANIN BINTI ABDUL KARIM 125645 DIETITIK 1 NUR ZHAFIRAH BINTI HAJI BASRI 123143 DIETITIK 1 NURAISHAH BINTI ABDUL RAHIM 122251 KPP 2 NURFARAHIAH BINTI ZAKARIA 122252 KPP 2 TUBERKULOSIS
 2. 2. APA ITU TB?? Batuk kering atau Tuberkulosis (TB) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh sejenis bakteria (Mycobacterium tuberculosis) yang selalunya menjangkiti paru-paru. Namun, ia juga boleh menjangkiti bahagian badan yang lain seperti tulang, sendi, organ pembiakan dan perkumuhan, usus, kulit, selaput otak (tuberculous meningitis) dan lain-lain. (Kementerian Kesihatan Malaysia,2014)
 3. 3. A scanning electron micrograph of Mycobacterium tuberculosis bacteria, which cause tuberculosis (TB). (Kementerian Kesihatan Malaysia,2014)
 4. 4.  Namun, ia juga boleh menjangkiti bahagian badan yang lain seperti tulang, sendi, organ pembiakan dan perkumuhan, usus, kulit, selaput otak (tuberculous meningitis) dan lain-lain.  TB adalah salah satu masalah kesihatan utama di seluruh dunia (Kementerian Kesihatan Malaysia,2014)
 5. 5. Simptom- simptom penyakit Tuberculosis (TB)
 6. 6. TB (Simptom tuberkulosis,2014) Hilang selera makan Batuk melampau selama 3 minggu atau lebih Sakit di bahagian dada Batuk berdarah atau berkahak DemamSejuk Hilang berat badan Lemah dan letih Berpeluh malam
 7. 7. PERHATIAN!!  Simptom penyakit tuberculosis (TB) bergantung kepada dimana bakteria TB itu sendiri membiak di dalam badan
 8. 8. PERTUBUHAN KESIHATAN SEDUNIA (WHO) MENGANGGARKAN:  1/3 dari penduduk dunia dijangkiti TB  Hampir 9 juta orang menghidap penyakit TB setiap tahun  2 juta kematian setiap tahun  Penyebab utama kematian dari kalangan orang dewasa di negara membangun  Kadar insiden adalah tinggi di benua Afrika, Asia dan Amerika Selatan (Kementerian Kesihatan Malaysia,2014)
 9. 9.  8.6 juta kes TB yang terbaru (termasuk 1.1 juta kes TB yang terbaru dalam kalangan pesakit yang mengidap HIV)  1.3 juta orang yang mati disebabkan penyakit TB.  Dianggarkan sebanyak 3.6% daripada kes penyakit TB yang terbaru dan 20% kes penyakit TB yang dirawat yang mempunyai multi-drug resistant TB (MDR-TB).  Secara global, kejadian penyakit TB dianggarkan meningkat pada kadar 122 kes daripada 100 000 populasi.  Kadar adalah berbeza bagi setiap kawasan dan negara. Important factors: HIV/AIDS, poverty, drug resistance.  Faktor penting : HIV/ AIDS , kemiskinan (Tuberculosis (TB) – Statistics and Key Facts) World Health Organization (WHO) data for 2012:
 10. 10.  Seramai 1402 kes TB yang dilaporkan pada tahun 2013 menyebabkan 94 kematian .  Berbeza dari tahun sebelumnya iaitu sebanyak 1436 kes yang menyebabkan 109 kematian. STATISTIK DI KELANTAN
 11. 11. Langkah- langkah pencegahan penyakit TB (cara mencegah tuberkulosis, t.t) Individu yang telah dijangkiti dengan TB Individu yang mempunyai diagnosis awal penyakit TB Seseorang yang berupaya menghidap penyakit TB pada masa akan datang ( individu berisiko tinggi) Seseorang yang telah menghidap penyakit TB dalam tempoh masa tertentu
 12. 12. Langkah pencegahan penyakit tuberkulosis (TB) - Bagi individu yang positif TB (cara mencegah tuberkulosis, t.t) Hindari diri daripada suasana mahupun cuaca yang dingin Menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin Mengamalkan pemakanan yang seimbang *tinggi karbohidrat dan protein Menjalani rawatan TB selama beberapa minggu *kuarantin Elakkan meludah merata-rata di sebarang tempat Elakkan berkongsi barangan milik peribadi dengan orang lain
 13. 13. Langkah pencegahan penyakit tuberkulosis (TB) - Bagi individu yang berisiko tinggi mendapat TB 1) Mengurangkan sentuhan secara langsung ataupun tidak langsung dengan individu yang aktif menghidap penyakit TB. 2) Mengamalkan gaya hidup dan standard hidup yang berkualiti Pemakanan mengikut nutrien yang diperlukan badan  Latihan senaman sekurang-kurangnya tiga kali seminggu 3) Menerima suntikan BCG (Bacillus Calmette- Guerin) semasa bayi dapat mengelakkan terjadinya infeksi penyakit TB pada tahap yang serius. (cara mencegah tuberkulosis, t.t)
 14. 14. FAKTOR RISIKO PENYAKIT TB ►sistem imuniti yang rendah ►kurang nutrisi dalam badan ►umur ►negara epidemik (Kementerian Kesihatan Malaysia,2012)
 15. 15. ● individu yang terdedah atau berhubungan dengan pesakit TB ● pekerja-pekerja dalam sektor kesihatan seperti doktor dan jururawat ● pekerja yang bekerja di kawasan yang sesak dengan pengudaraan yang kurang baik ● individu yang mengambil ubat dan alkohol dalam jangka masa yang panjang (Tuberculosis, 2009)
 16. 16. Penyakit Tibi disebarkan melalui kuman Tibi iaitu Mycobacterium Tuberculosis. Kuman ini disebarkan melalui udara apabila pesakit tibi akan mengeluarkan berjuta-juta kuman Tibi ke udara ketika bersin, bercakap dan batuk Sesiapa yang menyedut udara yang mengandungi cecair ini akan menghadapi risiko dijangkiti kuman Tibi Bagaimanakah penyakit Tibi merebak?
 17. 17. Penyakit Tibi tidak boleh berjangkit melalui makanan dan minuman. Penyakit Tibi bukan sejenis penyakit keturunan Pesakit Tibi yang telah menerima rawatan lebih dari 2 minggu, tidak lagi menjangkiti orang lain. (Unit Promosi Kesihatan Negeri Sabah, 2001)
 18. 18. TEORI TINGKAH LAKU TERANCANG- ICEK AJZEN (1980) Menerangkan tentang tingkah laku manusia dalam menghadapi sesuatu perkara Memberi tumpuan kepada keinginan yang mendorong terhadap tingkah laku yang dipamerkan oleh seseorang individu Fishbein dan Ajzen (1975), menyatakan bahawa pembentukan tingkah laku seseorang individu ditentukan oleh tahap keinginan dan perubahan tingkah laku untuk melakukan sesuatu tindakan.
 19. 19.  Pesakit penyakit berjangkit ini yang perlu dirawat dan jika tidak dirawat akan menyebabkan kematian.  Kualiti hidup yang rendah seperti punca air yang kurang bersih dan sumber nutrisi yang tidak mencukupi.  Kerajaan dan badan-badan tertentu perlu menyediakan dana untuk merawat TB dengan mencipta ubatan yang lebih berkesan dan suntikan vaksin sebagai pencegahan.  Masyarakat perlu membuka minda dan fikiran agar patuh dalam mendapatkan rawatan sehingga tamat tempoh rawatan dan menerima inisiatif pencegahan seperti suntikan BCG. KESIMPULAN
 20. 20. Ajzen, I., & Fishbein, M. (1980). Understanding attitudes and predicting social behaviour. New Jersey : Prentice-Hall Auckland Regional Public Health Services . Tuberculosis, capaian April 18 , 2015 daripada http://www.arphs.govt.nz/Portals/0/Health%20Information/Communicable%20Disease/Tuberculosis/TB Cara Mencegah Tuberculosis (t.t). Capaian April 17, 2015, daripada http://www.penyakittbc.org/cara-mencegah-tbc/ Kementerian Kesihatan Malaysia (2012). Tuberkulosis, Capaian April 17, 2015 daripada http:// www.myhealth.gov.my/index.php/my/tuberkulosis-tb Kementerian Kesihatan Malaysia (2014). Batuk kering, Capaian April 18, 2015 daripada http://www.myhealth.gov.my/index.php/my/batuk-kering-tb Simptom Tuberculosis(Ogos 13, 2014). Capaian April 19, 2015, daripada http://www.cdc.gov/features/tbsymptoms Tuberculosis (February 3, 2009). Capaian April 17, 2015 daripada http://www.klinikmansurah.blogspot.com/2009/02/tuberculosis- tb.html Unit Promosi Kesihatan Negeri Sabah (2001). Penyakit Tibi : Bagaimana Penyakit Tibi Merebak? Capaian April 17,2015, dari http://www.sabah.edu.my/stmarysd/tibi.html RUJUKAN

×