O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Наръчник за различните платени фейсбук формати

3.280 visualizações

Publicada em

Който се е опитвал да рекламира във фейсбук или го планира, е забелязъл следното:

Платените форматите са разнообразни, а кой как се пуска и за какво служи най-добре – на пръв поглед не винаги е абсолютно ясно. И нови опции се добавят почти непрекъснато.

Наред с това някои понятия като спонсорирани истории, или пост-реклама се употребяват често погрешно от неопитните рекламьори и объркването става още по-голямо.

В този кратък наръчник разграничаваме основните видове реклама във фейсбук, с техните най-важни предимства и недостатъци.

Publicada em: Mídias sociais
 • Dating for everyone is here: ❤❤❤ http://bit.ly/39mQKz3 ❤❤❤
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/39mQKz3 ❤❤❤
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Наръчник за различните платени фейсбук формати

 1. 1. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Наръчник за различните формати фейсбук реклами Ако рекламирате или се замисляте да рекламирате във фейсбук, със сигурност ви е направило впечатление следното: ТАМ НЯМА САМО ЕДИН ВИД РЕКЛАМА. Форматите са разнообразни, а кой как се пуска и за какво служи най-добре – на пръв поглед не винаги е абсолютно ясно. И нови опции се добавят почти непрекъснато. Наред с това някои понятия като спонсорирани истории, или пост-реклама се употребяват често погрешно от неопитните рекламьори и объркването става още по-голямо.
 2. 2. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Въпреки всичко все по-голямото разнообразие от опции и рекламни формати превръща фейсбук рекламата в по-ефективна за постигане на разлини цели и адаптивна към различни бюджети. Примери за различните формати вероятно можете да видите в момента на собствената си стена във фейсбук. Но коя каква е и какво ги отличава една от друга? Каква е разликата между промотиран пост и пост-реклама? Какво точно е спонсорирана история и какво реклама „Харесай страницата?” Кои формати са по-сложни за настройка, но пък за това – по-прецизни и ефективни откъм разходи? В този кратък наръчник ще се опитам да разгранича основните видове реклама във фейсбук, с техните най-важни предимства и недостатъци. „Оригиналната“ Фейсбук реклама Известни още като фейсук банери, те се появяват в дясната колона на началната ви страница – т.е. от дясно на потока с Новини. Всеки от нас е свикнал да ги вижда там. Този вид реклама е подобен на типичните онлайн банери и се състои от изображение, заглавие и кратък текст. Разбира се, ако са свързани с фейсбук дестинация, те имат предимството да показват броя фенове, както и ако някой от приятелите ни харесва това – т. нар. социален фактор. Тези реклами могат да препращат към всякакъв вид дестинации:  Фен страници / табове във фен страници  Приложения и игри във фейсбук  Фейсбук събития  Външни сайтове (в този случай външният линк също се съдържа в рекламата и бдителният потребител знае, че ще попадне на външен сайт). Сред техните недостатъци са малкият формат и отделният рекламен сектор, в който се намират и за който хората знаят, че е именно такъв – рекламен. Това прави трудно преборването на т.нар. рекламна слепота, която кара хората да ги игнорират като цяло.
 3. 3. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Така че си е истинско предизвикателство да оформим ефектна и привличаща погледа реклама, която кара потребителя да кликне. Нужен е умел подбор на изображение, заглавие и текст, които 1) да привлекат внимание и 2) да създадат достатъчно любопитство, за да предизвикат клик. Честотата на кликване върху класическите фейсбук реклами в дясно като цяло е винаги по- малка от тази на форматите в News Feed /потокът с Новини/. Затова пък в повечето случаи можем да разчитаме на по-голямо конвертиране – т.е. по-голям % от кликналите ще станат фенове, ще оставят имейл адрес и ще запишат участие. Защото да кликнеш върху тези малки банерчета в повечето случаи предполага по-голям индивидуален интерес към продукта/събитието/темата. Реклами в News Feed формат /в потока Новини/ Тези реклами са директно примесени с историите от вашите приятели и фен страници, което ги прави особено мощен инструмент към днешна дата. Тъй като не са отделени в отделно каре и форматът им е по-голям и видим, те трудно биват игнорирани и могат много по-лесно да привлекат погледа. Голямата широка снимка – ако е подбрана добре – може да въздейства силно и емоционално и лесно да предизвиква клик, дори и без дотам силно послание в текста. Тези реклами са практически класически реклами – със същите възможности, опции за настройка, таргетиране и пр., за които просто избирате да се появяват в News Feed. Трябва да имате предвид следното:
 4. 4. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817  Проверявайте как точно ще изглежда снимката в този формат, тъй като той не е стандартен и редица добри изображения биха загубили нещо ценно при одрязването.  При този формат нямаме възможност да зададем заглавие! Което ни оставя с 25 знака по-малко от и без това ограничения текст, с който разполагаме при фейсбук рекламите. Т.е. е нужно особено умение при формулиране на текста в толкова малко знаци, за да създадем любопитство, да покажем ясно за какво става дума и направим някакво обещание. Наред с това малко неудобство може да се посочи, че поради по-лесното събиране на кликове, тези реклами привличат и по-голям процент НЕрелевантни потребители. Които попадайки на дестинацията, просто излизат от там без да извършат действие. Така или иначе това към момента е може би най-ефективният и привличащ погледа формат, който позволява цялата гама настройки! Спонсорирани истории Спонсорираните истории се появяват в Новините или в дясната колона. Какво означават точно? Те се основават на взаимодействието на приятелите на потребителите с дадена страница, пост, събитие, оферта и пр. Т.е. пред даден потребител се показва новината, че негов приятел е харесал, споделил или заявил участие някъде. И за това бизнесът си плаща.
 5. 5. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 За да бъдат настроени няма отделна, изолирана опция. Вместо това можете да ги „прикачите” като допълнителна реклама, когато включвате класическа такава. Особено когато става дума за големи групи хора, свързани от някакъв интерес, или пък за големи бизнеси с много широка целева група, този формат може да е много рентабилен и ефективен вариант за увеличаване на вниманието към бизнеса и привличане на нови фенове. Кликовете върху този вид реклами често са с по-голяма честота, отколкото при класическите. Възможен недостатък за ползването им е ситуацията, когато имате конкретна цел, свързана с оферта, кампания, продажба, новост и искате да използвате максимално бюджета си именно за тази цел. Тогава включвайки такива реклами в кампанията може да ви донесе нови фенове, но би откраднало от бюджета, предвиден именно за по-важната към момента, конкретна цел и акция. *** Бележка: Спонсорираните истории в тази изолирана форма вече няма да бъдат подържани от фейсбук след 18.03.2014! Промотирани постове Промотираните постове са си чисто и просто постове, за които плащате да се въртят повече в Новините. Затова избирате от предварително зададени опции за бюджет, където получавате грубо изчисление на потребителите, които ще бъдат достигнати.
 6. 6. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Към днешна дата можете да избирате между феновете и техните приятели от една страна или грубо таргетиране на външни потребители по демографски показатели и интереси. Те са реклами, много лесни за създаване – просто с един бутон в десния долен ъгъл на самия пост. И могат да свършат добра работа за анонсиране ключови постове, събития, специални оферти и продуктови новини. Лесната настройка е и тяхно основно предимство. За сметка на това вие нямате възможност да таргетирате прецизно целевата група, нито да контролирате бюджетирането и ефективността на разхода. Тук за кратко време изразходвате бюджет, с който иначе можете да постигнете доста по-висока резултатност. На кратко казано – опростеният процес ви излиза солено. Освен това е крайно препоръчително да използвате промотирани постове наистина само за ключови публикации. В противен случай – ако често прибягвате до тях – това не само ще удари портфейла ви, но и ранкинга на страницата ви в News Feed. Т.е. ще се отрази зле на органичното, безплатно показване на постовете ви.
 7. 7. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Рекламa „Харесай страницата“ Това сред по-новите възможности за реклама от последните месеци. Следвайки начина за създаване на промотираните постове, собствениците на страници могат да изберат да промотират тяхната страница в зависимост от броя харесвания за определен ден, за който са склонни да платят. Те се появават съответно като реклама в News Feed и не позволяват вариации на изображение и послание. Те просто съдържат името и бранша на бизнеса, а изображението показва актуалното кавър фото /корицата/. Предимството: Създаването на тази реклама е лесно и е насочено основно към собствениците на малък бизнес без голям опит. „Харесай страницата” рекламите могат да се създават директно от вашия таймлайн, в долния ляв ъгъл на администраторския панел. Не се изисква влизане в рекламния панел, не се изискват сложни настройки. Недостатъкът: Както и промотираните постове, тези реклами не могат да бъдат прецизно таргетирани и практически нямате никакъв контрол върху бюджетирането. С други думи, крайният резултат е, че плащате повече за всеки нов фен, отколкото ако можете да настроите добре класически вид реклама. Това е определено по-неизгодният формат, при който буквално сте оставени... на милостта на фейсбук :D
 8. 8. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Наред с това, колкото и да е лесна настройката, този формат е безсмислен за нови и неизвестни бизнеси. Показвайки само името си, което никой не познава, не карате хората да кликнат. При все това ще платите за показванията! Аз бих препоръчала този форат на големи и известни марки или на обекти и локални бизнеси, които вече се радват на известна популярност в реалния свят. Така те могат да използват тази лесна реклама, за да подсетят хората да влязат в техния фейсбук фен клуб. Пост-Реклама Това е най-кратко казано пост от вашата страница, които се появява под формата на класическа реклама. Т.е. може да се види както в малък формат в дясната колона, така и като реклама в потока с Новини. Каква е разликата с промотирания пост? Този тип реклама се настройва от Управлението на Реклами, а не директно от вашата стена. Съответно всички опции за таргетиране, бюджетиране и пр. са налични за вас. Да, малко по-сложно е от бутона „Промотирай публикацията”, но пък доста по-прецизно и в пъти по-ефективно откъм разход. Тук отново поемате контрола върху процеса, вместо да го оставите на фейсбук. Пост-реклама в потокът с Новини
 9. 9. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Пост-реклама в дясната колона Оферти Това е един много интересен формат, който се отличава най-силно от всички останали по своята специфика. Това е форма, специално ориентирана към нуждите на промоцията и съответно създава точно такова усещане – за ексклузивност на офертата. Бих казала, че се среща твърде рядко в средите на българските страници. Може би заради не доброто й познаване, или заради малко по-особения начин на създаване. За да създадете оферта минавате през 2 фази. Първата е оформлението на офертата директно от полето за публикации, просто избирайки Оферта вместо статус или фото/видео. Стъпките сами ви водят за нужата информация и изображения.
 10. 10. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Офертата обаче няма да стартира преди да включите реклами, които да я промотират. И тук е трикът – ако го направите директно от мястото, където сте я създали, както ви подлъгва фейсбук, отново ще разполагате с ограничените и непрецизни опции за таргетиране и бюджетиране. Затова ви препоръчвам да напуснете процеса на това място и да отворите Управлението на реклами – там избирайки оферта ще можете да рекламирате с пълната гама опции и контрол върху цената. Нужно е да споменем едно основно предимство на този формат: офертите достигат имейл пощите на заинтересованите! Не, вие не получавате имейлите им. Но ФБ има достъп до тях. И щом някой кликне Claim (Грабвам), той получава подробно инфо по имейл. Както и напомняне преди изтичане на офертата, ако не е реагирал и направил своята покупка. Така че струва си да обмислите офертите като вариант за следващата си промоция... А ето как бихме представили схематично различните видове реклами, погледнати от два различни ъгъла: Според целта на рекламата
 11. 11. www.faceprofits.biz • www.facebook.com/face.profits • face.profits@gmail.com • 0898/ 393817 Според формата и разположението Тези и други аспекти на платените фейсбук реклами разглеждаме в още по-голяма дълбочина в първото онлайн обучение по фейсбук маркетинг на български Face Mentor. Ако проявявате интерес към следващата сесия или пакет с онлайн видеата от програмата, просто ни оставете своя имейл ето тук: http://eepurl.com/JfxAH Щом стартираме нова сесия съвсем скоро, ще ви уведомим! При всякакви въпроси, коментари или интерес към консултации и управление на вашия фейсбук маркетинг, сме на разположение във фейсбук на www.facebook.com/face.profits или на имейл face.profits@gmail.com.

×