O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Berättande texter att skriva

14.973 visualizações

Publicada em

Att skriva berättande texter

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

Berättande texter att skriva

 1. 1. SKRIVA BERÄTTANDE TEXTER Lite tips och exempel
 2. 2. Miljöbeskrivning Det var nästan fullt i det lilla, trånga caféet när Ludde kom in. Två killar i femtonårsåldern rörde sig runt biljardbordet, som upptog en stor del av lokalen. De övriga ungdomarna satt i täta klungor och rökte och pratade. Hela stället luktade gammal askkopp och röken stack i ögonen. Längs den ena långsidan av caféet hängde en rad filmaffischer inom glas och ram. Det var gamla kultfilmer som Blade Runner och Clockwork orange. Den andra långsidan bestod av två stora fönster mot gatan. Ludde hittade ett ledigt bord med två stolar. Han hängde jackan på en av stolarna och gick bort till disken för att hämta kaffe. Expediten var en ung tjej i svarta kläder och svartfärgat hår. Hon doftade mystiskt av någon parfym och tuggade tuggummi i takt till en gammal låt av Imperiet som dunkade från högtalarna. (Ur Arena Faktaboken)
 3. 3. miljö du känner till + fantasi! detaljer beskriva lukt, smak, ljud läsa in fakta? TIPS! Tänk på detta vid miljöbeskrivning
 4. 4. Personbeskrivningar Få läsaren att se personen för sin inre syn – kött och blod! Rörelser, tal, beteende Skapa dig först själv en bild av personen. Gör gärna en lista! Ålder, utseende och klädsel Egenskaper Familj och förhållande till familjemedlemmarna Vänner, andra förhållanden Arbete, studier, intressen Speciella händelser som betytt mycket för personen
 5. 5. Direkt personbeskrivning = du som författare beskriver genom dina ögon eller = låt någon i berättelsen beskriva personen genom sina ögon Han hörde dörren öppnas och slå igen och han vred reflexmässigt på huvudet. Det han såg gav honom en chans att slippa sina trista tankar för ett tag. Det var en tjej med kortklippt mörkt hår. Hon såg ut att ha gått ett bra tag i regnet, för hon var ordentligt blöt. Han gillade hennes utseende. Hon hade fina ögon, ganska stor för det smala ansiktet. Tunna läppar. Hela hon var liten och smal. Hon var omålad och såg trött ut. Nästan lite sliten. Detsamma gällde hennes kläder. Lite slitna. En svart T-shirt, en kort jeansjacka och urtvättade jeans som var fransiga och blöta nertill. Billiga tygskor. (…) (Ur Arena Faktaboken)
 6. 6. Indirekt personbeskrivning Du skriver ingenting/lite om personens utseende och egenskaper och låter läsaren själv skapa sig en bild av personen genom att du beskriver hur han eller hon beter sig, gester, ansiktsuttryck, sätt att röra sig vad hon tänker och säger. Att gestalta kallas detta! OBS! passar bäst i längre berättelser, där författaren har möjlighet låta personen komma fram i många olika situationer.
 7. 7. REPLIKER  Med replikstreck: Ludde tittade på klockan och suckade: - Nä, jag måste nog sticka nu, sa han. Jag fick pengar av morsan till et par jeans, och så gick jag och köpte en cd istället. - Oj, då, stackars dig! svarade Titti ironiskt. Varje ny replik ska börja på ny rad. Måste ej skriva ”sa han”, ”sa hon” efter varje replik.  Med citattecken: Ludde tittade på klockan och suckade. ”Nä jag fick pengar av morsan till ett par jeans, och så gick jag och köpte en cd istället. ” ”Oj då, stackars dig!” svarade Kicki ironiskt. Repliken måste INTE börja på ny rad när du använder citattecken. Den markeras bara med ett citattecken före och efter repliken.
 8. 8. FORTS. REPLIKER  Hur du använder kolon Om du före repliken vill förklara vem som talar använder du dig av kolon. Titti svarade ironiskt: -Oj då, stackars dig! Titti svarade ironiskt: ”Oj då, stackars dig!” Tänk på variation: mumlade nervöst, frågade hon skrattande, sa hon med ett leende på läpparna …o.s.v…
 9. 9. SAMTAL SOM BERÄTTANDE TEXT Ett samtal kan skrivas som berättande text, utan repliker. Slang och talspråk passar inte i ett berättat samtal eftersom det är författarens röst som vi hör och inte Luddes och Tittis. Ex: Ludde tittade på klockan och suckade. Han hade fått pengar av sin mamma för att köpa ett par jeans, men han hade köpt en cd- skiva stället. Titti gav honom en ironisk kommentar. Hon tyckte inte ett dugg synd om honom.
 10. 10. VEM ÄR DET SOM BERÄTTAR! Innan du börjar skriva måste du bestämma vem som berättar din historia.  Huvudpersonen?  Du som författare?  Någon annan?
 11. 11. Jag – berätta i första person En berättelse kan skrivas i jag-form, första person. Då koncentreras hela berättelsen till vad ”jag” ser, hör, känner och upplever. Jag drack lite av kaffet. Det smakade verkligen inget vidare. Jag ställde ifrån mig koppen, tog upp cd-skivan ur jackfickan och började läsa texten till första låten. Den var inte lätt att förstå, och jag kände att jag hade svårt att koncentrera mig. Bra sätt om huvudpersonens upplevelser och känslor är det viktigaste.
 12. 12. Han och hon – berätta i tredje person Talar om personerna som ”han” eller ”hon”. Lättare för författaren att hoppa mellan olika platser och personer. Författaren är allvetande och vet allt som händer och vad personerna tänker Tankarna snurrade i huvudet och obehaget irrade runt nere i magen. Det var lika bra att erkänna det. Han hade dåligt samvete, Morsan kommer att bli galen, tänkte han. Lätt hänt att man börjar berätta i 3:e person och sedan råkar byta till ”jag”. Kolla noga”!
 13. 13. TEMPUS (tidsform) – När utspelas det? PRETERITUM – DÅTID Författaren berättar något som redan har hänt Vanligaste tidsformen i berättelser Han ville få reda på vem hon var, för det var något speciellt med henne.
 14. 14. PRESENS - NUTID Passar bäst om du vill skapa en känsla av att det här händer just nu. Han vill få reda på vem hon är, för det är något speciellt med henne. Byt INTE tidsform!
 15. 15. Plötsliga byten i tidsform kan leda till förvirring för läsaren. Exempel. Efter mötet på caféet kommer Titti hem till Ludde. Hon är genomblöt, trött och hungrig. Ludde frågar om hon vill ta ett varmt bad. Titti gick in i badrummet och stängde dörren. Den öppnades sedan snabbt och stängdes, samtidigt som ett par blöta jeans hamnade i en hög på golvet utanför. Ludde städar upp i soffan, dukar fram tallrikar och bestick på bordet och ställer in pizzaplåten i ugnen. Preteritum Presens När berättelsen går över från preteritum till presens kan läsaren tro att berättelsen har hoppat fram i tiden

×