O slideshow foi denunciado.

Koje engleske kraljeve je Šekspir dramatizovao?

0

Compartilhar

Próximos SlideShares
Napoleon Bonaparta
Napoleon Bonaparta
Carregando em…3
×
1 de 8
1 de 8

Koje engleske kraljeve je Šekspir dramatizovao?

0

Compartilhar

prezentacija za projekat Ram za Šekspira u Šestoj beogradskoj gimnaziji
učenice saradnice: Maša Momić (II-2), Sanja Obrenović (II-4), Miljana Jovanović (IV-3), Nevena Pančić (IV-1)

Više o projektu: http://ramzasekspira.weebly.com/februar-2016-koje-engleske-kraljeve-je-scaronekspir-dramatizovao.html

prezentacija za projekat Ram za Šekspira u Šestoj beogradskoj gimnaziji
učenice saradnice: Maša Momić (II-2), Sanja Obrenović (II-4), Miljana Jovanović (IV-3), Nevena Pančić (IV-1)

Više o projektu: http://ramzasekspira.weebly.com/februar-2016-koje-engleske-kraljeve-je-scaronekspir-dramatizovao.html

Mais Conteúdo rRelacionado

Audiolivros relacionados

Gratuito durante 14 dias do Scribd

Ver tudo

Koje engleske kraljeve je Šekspir dramatizovao?

  1. 1. (1591-1612)
  2. 2.  Rodio se 24.12.1166.  Nasledio je svog brata Ričarda I.  Nadimak (eng. Lackland; fr. Sans Terre) dobija jer od oca nije nasledio nikakvu zemlju sve do smrti starije braće, ali i zbog gubitka teritorija u Francuskoj.  Bio je miljenik svog oca, Henrija II.  Plemstvo se okrenulo protiv njega, pa se sastao sa vođama pobune i 15.06.1215. potpisao Veliku Povelju slobode.  Bio se zarazio dizenterijom 19.10.1216. i nasledio ga je sin Henri III.  Bio je jedini engleski kralj koji se suprotstavio stavovima zvanične rimokatoličke crkve pre kralja Henrija VIII iz dinastije Tjudor.  NJegova vladavina se u engleskoj dramskoj književnosti opisuje kao najveća katastrofa.  Bio je neprijatelj Robina Huda.
  3. 3.  Rodio se 6.01.1367.  Bio je sin Edvarda Crnog Princa, a unuk Edvarda III.  On je poslednji vladar iz dinastije Plantegenet.  Sa svojih 10 godina je postao kralj.  Kada je imao 14 godina suočio se sa pobunom seljaka, koji su bili iscrpljeni plaćanjem poreza za vođenje Stogodišnjeg rata protiv Francuske. Pobunu predvođenu Vatom Tejlorom je zaustavio obećanjima koja posle nije ispunio, nego je vođe pobune pobio.  Kasnije je upao u sukobe sa Henrijem IV, koji ga svrgava sa vlasti baca u takmnicu.  Umro je u zamku Pontefrakt 1400. godine.  Nije imao naslednike.
  4. 4.  Rodio se 15.04.1367.  Bio je prvi vladar iz dinastije Lankester, unuk Edvarda III.  Odrastao je sa Ričardom II, ali su se kasnije sukobili.  Tokom njegove vladavine nastavljen je Stogodišnji rat protiv Francuske, a engleski jezik je postao zvaničan u Engleskoj umesto francuskog, koji je to bio još od normanskog osvajanja Engleske 1066.  Prvo spaljivanje jeretika u Engleskoj desilo se tokom njegove vladavine.  Primio je Vizantijskog cara Manojla II Peleologa, koj je bio prvi vizantijski car koji je ikada posetio Englesku.  Umro je od kožne bolesti i epileptičkih napada 1413, a nasledio ga je sin, Henri V.
  5. 5.  Rodio se 16.09.1387. tokom vladavine Ričarda II, koji je prema njemu bio pravičan, iako je bio u svađi sa njegovim ocem.  Sa 16 godina je vodio kraljevsku vojsku. Zbog očeve bolesti polako je preuzimao sve veću ulogu u vlasti, a kasnije se i sukobio sa njim i bio isključen iz kraljevskog veća 1411. god.  1413. nasledio je krunu, a zatim pokrenuo napad na Francusku.  1419. došao je pred zidine Pariza.  Postao je naslednik Francuske krune prema sporazumu kojim je za ženu uzeo Katarinu, ćerku francukog kralja, Karla VI.  On je prvi engleski kralj koji je faktički i pravno ujedinio francusku i englesku krunu.  1422. izgubio je život prilikom opsade grada Mo (Meauxa) u Francuskoj.  Nasledio ga je ga sin, Henri VI.
  6. 6.  Rodio se 6. 12. 1421. kao sin Henrija V i Katarine od Valoa.  Sa 9 meseci nasledio je presto. Dva meseca kasnije fr. kralj, KarloVI, je umro i na snagu su stupile odredbe sporazuma iz Troa, kojim je Henri postao i francuski kralj.  1429. je krunisan za engleskog kralja , a 1431. za francuskog.  Tokom njegove vladavine Englezi su zarobili Jovanku Orleanku i spalili je kao vešticu 1431, a Stogodišnji rat je završen 1453. proterivanjem Engleza iz Francuske.  Kako je bio prilično nesposoban, nakon ženidbe Margaretom od Anžuja, njen uticaj jača.  Sa svojih 30 godina počeo je da ludi i postaje nesvestan svoje okoline, što je iskoristio Edvard od Jorka, koji je je 1455. započeo građanski rat (Rat ruža).  Pogubljen je 1471. godine, čime se završila vladavina dinastije Lankaster.
  7. 7.  Rodio se 2.10.1452.  Bio je brat prvog engleskog kralja iz dinastije Jork, poslednji engleski kralj koji je poginuo u borbi i poslednji kralj iz dinastije Jork.  Plemstvo ga nije prihvatilo, zbog čega je organizovalo pobune.  U predanjima, Ričard se prikazuje kao zla osoba željna vlasti, što je Šekspir u svojoj istorijskoj drami problematizovao.  Na parkingu u Lesteru 2012. pronađene su njegove kosti.
  8. 8.  Rodio se 24.4.1509. godine.  Podržavalo ga je novo plemstvo i bogato građanstvo.  Okončao je ratove sa feudalcima.  Početkom svoje vladabine bio je odan katoličkoj crkvi te je dobio titulu “branioca vere”.  Zbog ljubavi prema Ani Bolen, razveo se od španske princeze Katarine i tako zaoštrio odnose sa katoličkom crkvom.  Raskinuvši sa katoličkom crkvom 1534. godine stvorio je anglikansku crkvu, za čijeg je poglavara postavio sebe.  Za vreme njegove vladavine, Đovani i Sebastijan Kabot otkrivaju NJufaundlend i Labrador pod Engleskom zastavom.  Imao je šest žena i troje dece.  Umro je 28.1.1547. godine

×