O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Дупљари

21.869 visualizações

Publicada em

Биологија за 6. разред

Publicada em: Educação
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2F7hN3u ❤❤❤
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Dating for everyone is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2F7hN3u ❤❤❤
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui

Дупљари

 1. 1. ДУПЉАРИ (Жарњаци)
 2. 2. Phyllum Cnidaria:
 3. 3. СТАНИШТЕ: Највећи број живи у морима, а само неки представници живе у слаткој води. НАЗИВ: Добили су назив по томе што имају дупљу у центру тела која им служи за варење и преношење хранљивих материја ИСХРАНА: Хране се ситним рачићима и рибама и многи он њих су СЕСИЛНИ ГРАЂА: Облик чаше или звона (медузе), тело је грађено од ДВА СЛОЈА: СПОЉАШЊЕГ и УНУТРАШЊЕГ између којих се налази желатинозна маса - МЕЗОГЛЕЈА Дупљари за разлику од сунђера имају ТКИВА и ПРВИ ПУТ у животињском свету се јавља НЕРВНИ СИСТЕМ
 4. 4. СИМЕТРИЈА ТЕЛА ЗРАЧНА (РАДИЈАЛНА) СИМЕТРИЈА: органи распоређени у виду зракова око замишљене уздужне осе тела
 5. 5. ХИДРА Дупљари који живе у бистрој слаткој води или морима, причвршћена за гранчице и стабљике водених биљака. Хране се ситним рачићима и могу формирати колоније Слатководна хидра не прелази величину од 1 cm На горњем крају тела има УСНИ ОТВОР (први пут у животињском свету!) око њега су кружно распоређене РУЧИЦЕ. На доњем делу тела налази се СТОПАЛО. Телесни зид састоји се од СПОЉАШЊЕГ и УНУТРАШЊЕГ слоја, између којих је желатинозна маса (мезоглеја)
 6. 6. ХИДРА – унутрашња грађа Жарне ћелије и жарни конци уста уста ручице жарна ћелија пупољак дупља стопало пихтијасти слој хранљива вакуола жарна ћелија пре жарења жарна ћелија после жарења унутрашњи слој дупља спољашњи слој
 7. 7. НЕРВНИ СИСТЕМ МРЕЖАСТ (ДИФУЗАН) НЕРВНИ СИСТЕМ
 8. 8. ХИДРА - исхрана Средишњи део телесног зида танак и грађен од пихтијасте масе у којој нема ћелија У унутрашњем слоју налазе се ЖЛЕЗДАНЕ ЋЕЛИЈЕ које у дупљу излучују сокове (ензиме) за варење хране Поред њих имају и ЋЕЛИЈЕ СА БИЧЕВИМА које варе храну Несварени делови хране се кроз усни отвор избацују ван тела У телу хидре постоје и ПОСЕБНЕ ЋЕЛИЈЕ које имају способност да се ОПРУЖАЈУ и СКРАЋУЈУ чиме утичу на то да се тело хидре шири или скупља
 9. 9. РАЗМНОЖАВАЊЕ БЕСПОЛНО - ПУПЉЕЊЕМ ПОЛНО (ХЕРМАФРОДИТИ) Мушке и женске полне ћелије
 10. 10. РЕГЕНЕРАЦИЈА Способност надокнађивања изгубљених делова тела
 11. 11. МЕДУЗЕ Дупљари који живе у морима. Изгледом подсећају на шешир. Пливају помоћу ручица и прозрачног тела које је пуно воде. Медузе су грабљивице које се хране раковима и рибама. Размножавају се полно.
 12. 12. МОРСКЕ САСЕ Дупљари који живе у морима причвршћене за подлогу, често образују колоније. Око усног отвора имају велики број кружно распоређених ручица. Могу бити различитих боја, а размножавају се бесполно и полно.
 13. 13. КОРАЛИ Дупљари који живе у морима причвршћене за дно и често образују велике колоније од којих настају КОРАЛНИ СПРУДОВИ и читава КОРАЛНА ОСТРВА. Живе у приобалним областима тропских мора. Различитих су боја и подсећају на цветове, око усног отвора имају ручице, у средишњем слоју образује се скелет од ког се прави накит. Размножавају се бесполно и полно. Корални спрудови су данас угрожени, загађивањем воде и експлоатацијом.

×