Anúncio

Μνημεία της Κωνσταντινούπολης από την εποχή του Μ.Κων/νου και του Ιουστινιανού

26 de Dec de 2018
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Apresentações para você(20)

Similar a Μνημεία της Κωνσταντινούπολης από την εποχή του Μ.Κων/νου και του Ιουστινιανού(20)

Anúncio

Mais de Δήμητρα Τζίνου(20)

Último(20)

Anúncio

Μνημεία της Κωνσταντινούπολης από την εποχή του Μ.Κων/νου και του Ιουστινιανού

  1. ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
  2. Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ  Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά, γνωστή και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι ναός που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Από το 537 (ο ομώνυμος ναός του 360 που είχε ανεγερθεί στο ίδιο σημείο, απαλλοτριώθηκε προς θεμελίωση του υπάρχοντος)μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο.
  3. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΥ Το παλάτι του Πορφυρογέννητου χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και ανήκει στην παλαιολόγεια περίοδο. Σε πηγές της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου, γίνεται λόγος για κατοικία ενός πορφυρογέννητου που δεν κατονομάζεται. Θεωρείται πάντως πως ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Κωνσταντίνου Δούκα Παλαιολόγου, γιου του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου, που ήταν Πορφυρογέννητος (γεννήθηκε δηλαδή στην αίθουσα της Πορφύρας όταν ο πατέρας του ήταν αυτοκράτορας).
  4. ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ  Ο Κωνσταντίνος Μέγας ξεκίνησε την κατασκευή του το έτος 324.. Καθώς η πόλη επεκτάθηκε, νέοι τοίχοι χτίστηκαν από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β στις αρχές του 5ου αι., Τα τείχη αποτελούνταν τόσο από εσωτερικό όσο και από εξωτερικό τοίχωμα, και τα δύο από ασβεστολιθικά τεμάχια. Με την πάροδο του χρόνου και οι δύο τοίχοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς και τις πλημμύρες και μετά τη λατινική κατάκτηση στις αρχές του 13ου αιώνα, έπεσαν σε κακή καταστροφή. Παρ 'όλα αυτά, οι τοίχοι παρέμειναν άθικτοι κατά το μεγαλύτερο μέρος της Οθωμανικής Περιόδου, αλλά καθώς η πόλη ξεπέρασε τα όριά της τον 19ο αιώνα, άρχισαν να αποσυναρμολογούνται τα τμήματα. Ένα έργο αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκε από την UNESCO ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, αλλά σήμερα τα τείχη θεωρούνται ένα από τα 100 πιο απειλούμενα μέρη στον κόσμο.
  5. Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  Η Στήλη του Κωνσταντίνου Α´ επίσης γνωστή ως η Κεκαυμένη Στήλη ή η Καμμένη Στήλη, είναι μια Ρωμαϊκή μνημειακή στήλη κατασκευασμένη από πορφυρίτη η οποία ανεγέρθηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α´ το 330 μ.Χ. ως εορταστικό μνημείο της καθιέρωσης της πόλης του Βυζαντίου ως πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος ονόμασε την πόλη Νέα Ρώμη και κατόπιν έγινε γνωστή ως Κωνσταντινούπολη. Η στήλη βρίσκοταν στο κέντρο του φόρου του Κωνσταντίνου, με την περιοχή να βρίσκεται ανάμεσα στον Ιππόδρομο και τον μετέπειτα Φόρο του Θεοδοσίου.
  6. Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ  Η στήλη του Ιουστινιανού ήταν ρωμαϊκή μνημειακή στήλη η οποία ανεγέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 543 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α´ ως θριαμβευτικό μνημείο των νικηφόρων πολέμων του. Βρισκόταν στη δυτική πλευρά της πλατείας του Αυγουσταίου, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μεγάλου Παλατιού, και παρέμεινε άθικτο έως τον 16ο αιώνα όταν και κατεδαφίστηκε από τους Οθωμανούς.
  7. Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ  H Βασιλική Κινστέρνα ή Κιστέρνα ή Κινστέρνα του Ίλλου, γνωστή πλέον ως Γερεμπατάν είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στον πρώτο λόφο της πόλης, περίπου 150 μέτρα νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας.  Ονομάστηκε έτσι λόγω της θέσης της, κάτω από τη Βασιλική Στοά που βρισκόταν δυτικά του Αυγουσταίου. Η Στοά χτίστηκε πιθανώς από το Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά καταστράφηκε περίπου το 475. Η κινστέρνα διαμορφώθηκε ως έχει σήμερα, όταν ξαναχτίστηκε γύρω στο 542 μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α', μετά την περίοδο της στάσης του Νίκα, για την ύδρευση της Κωνσταντινούπολης σε ολόκληρη τη βυζαντινή περίοδο και για να προμηθεύει νερό στο παρακείμενο Μέγα Παλάτιον, όπου είχε την έδρα του ο βυζαντινός αυτοκράτορας.
  8. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ Α1 2018-2019
Anúncio