Uji eshte jete

Uji eshte jete
Uji është burim i jetës
• Dimë që gjatë gjithë historisë njerëzore, në rajone të ndryshme
të botës uji pranohet si i shenjtë dhe ai është bërë objekt i
vjershave, poemave, legjendave dhe tregimeve. Gjithashtu për
ujin janë bërë edhe luftëra… Dimë edhe atë që uji është një nga
elementet bazë në zhvillimin e civilizimit dhe arritjes së
qytetërimeve në ditët e sotme…
• Uji është burim i jetesës…Ky fakt është provuar edhe
shkencërisht… Në fillim kishte ujë, më pas lindën në tokë
gjallesat… Është e mundur që historia botërore të shpjegohet
me lidhjen e të gjitha gjallesave, pra njerëzve, bimëve dhe
kafshëve me ujin…
• Mbi faqen e tokës, përveç ujit, asgjë tjetër nuk do ta zinte
vendin e tij për t’iu përgjigjur proceseve jetësore. Shkenca ka
vërtetuar se, uji është i domosdoshëm për kryerjen e të gjitha
proceseve jetesore që ndodhin brenda trupave të gjallesave
• Pa ujë, jeta është e pamundur. Kur flitet mbi mundësinë e jetës
në ndonjë planet tjetër, pyetja e parë që shtrohet është: A ka
ujë që të mbështesë zhvillimin e jetës?
• Jeta është me të vërtetë e lidhur me prejardhjen ujore.
Ku gjendet ujë ..?
• Mbi dy të tretat e sipërfaqes së lëmshit tokësor janë të
mbuluara me ujë, 97,2% , e të cilit ndodhet në pesë
oqeane. Shtresa e akullt në Antarktik përmban 90% të
të gjithë ujit të embel të planetit. Uji avullues
atmosferik mund të shihet në forme reve, në
atmosfere shikohet me ngjyren e bardhe si dhe
vrojtohet ne raste reshjesh.
• Në Tokë ndodhen rreth 1360 milion kilometra kub ujë.
Nëse i gjithë uji që ndodhet në planetin tonë në
oqeane, liqene, lumenj, në atmosferë, dhe nëse dëbora
e akullnajat do të shkrinin menjëherë, atëherë
sipërfaqja e Tokës do të mbulohej me një shtresë uji,
thellësi të përgjithshme prej tre kilometrash. Uji është
burim natyror, ashtu siç është edhe qymyri, nafta,
hekuri dhe mineralet e tjera.
• 97% e ujit që gjendet në botë përbëhet nga uji i kripur
i oqeaneve dhe deteve…3% të ujit është uji i ëmbël 3/4
e përbëhet nga akujt në pole… kurse ¼ e përbëjnë
ujërat nëntokësore, të lumenjve dhe liqeneve
Çfare është uji ?
• Uji në formën e tij të pastër, është lëng pa shije
dhe pa erë. Pra 2 atome hidrogjen dhe 1
oksigjen… Kjo formulë, mbase është formula
që njihet më shumë në botë… Dhe në të gjithë
gjuhët ka të njëjtin kuptim: Ujë
• Duket i pangjyrë në sasi të vogla për syrin tonë,
megjithëkëtë mund të shihet si kaltër në sasi të
mëdha. Uji është një lëngu më i përhapur në
tokë. Formula kimike e tij është H2O. Gjendet
më tepër në oqeane dhe kësulat e akullta
polare, por edhe në re, lumenj. Në planetin
tonë, uji është në lëvizje të vazhdueshme
qarkulluese duke përfshirë avullimin, reshjet
dhe derdhjen në det.
• Në shkenca uji quhet ndryshe edhe tretësi
universal dhe është e vetmja substance e pastër
qe gjendet ne natyre ne te tria gjendjet e
lendes.
Uji i pijshëm, si duhet të jetë?
• Uji i përshtatshëm për t´u pirë nga njeriu quhet ujë
i pijshëm. Uji që nuk është i përshtatshëm për t´u
pirë, por që nuk është i rrezikshëm për njerëzit dhe
quhet ujë i sigurt.
• Uji duhet të jetë i pasur në minerale të dobishme
për trupin e njeriut. Ndër mineralet e dobishme
përmenden: Magnezi që mbron zemrën, veshkat,
sistemin muskular dhe ndihmon tretjen, Kalciumi
si element integrues i kockave dhe i rëndësishëm
për sistemin dentar, Bikarbonatet në sasi të
konsiderueshme ndihmojnë tretjen dhe janë
pozitive për asimilimin e energjisë në formën e
duhur, etj. Substancat që duhet të jenë prezente në
sasi të limituara janë Natriumi i cili në sasi të
mëdha pengon proçesin e qarkullimit të ujit në
organizëm, Nitratet që janë substanca ndotëse dhe
gjithashtu produkti nuk duhet të shfaqë asnjë
prezencë Nitritesh.
Uji dhe trupi i njeriut
• Uji është i domosdoshëm për çdo organ, në mënyrë që ai të kryejë
funksionin e vet. Uji është baza e përbërjes së qelizës. Ai është shkak
për butësinë e trupit dhe përbën 69 % të peshës së trupit të njeriut.
Nëse nga një njeri me peshë 73 kg do të largohej i gjithë uji që
përmban trupi i tij, atëherë ai do të peshonte vetëm 29 kg. 75% e një
trupi të shëndetshëm përbëhet nga uji…
• Shpërndarja e ujit në trup tregon më qartë rëndësinë e tij jetësore.
• 85% e trurit, 90% e gjakut, 75% të muskujve, 82% të veshkave dhe
22% të kockave përbëhen nga uji…
• Një person i rritur, humb 2.5 litra ujë në ditë nëpërmjet rrugës së
djersitjes, urinimit dhe të frymëmarrjes…
• Një njeri normal duhet të konsumojë 6-8 gota ujë në ditë për të marrë
sasinë e nevojshme të ujit që humbet trupi…
• Nëse trupi nuk merr sasinë e duhur të lëngjeve atëherë qelizat fillojnë
të marrin lëngje nga sistemi i qarkullimit, pra i gjakut; dhe kjo
shkakton sforcim të zemrës… Veshkat e një trupi që ka nevojë për
lëngje nuk punojnë rregullisht… Në një situatë të tillë, funksionin e
veshkave e sipërmarrin mëlçia dhe organet e tjera…
• Njeriu jeton 60 ditë pa ushqim, por nuk jeton më tepër se 10 ditë pa
ujë.
Si konsumohet uji?
• Gjatë një viti, konsumi i ujit në botë për një
person është mesatarisht 800 metra kub.
• Në botë
• 70% e konsumimit të ujit harxhohet në bujqësi
për të vaditur,
• 22% në industri dhe rreth 8% si ujë i pijshëm
dhe ujë që përdoret për nevojat e njeriut…
• Në Evropë
• 33% e konsumimit të ujit përdoret në industri,
• 51% në bujqësi për të vaditur dhe rreth 16% si
uji i pishëm dhe për nevojat e njeriut.
• Uji mbase është burimi më i vyer që kemi…
Vlera të tilla që na vijnë menjëherë në mendje
dhe që na duken të pazëvendësueshme si nafta
dhe floriri nuk kanë asnjë kuptim po nuk pati
ujë…
Çfarë problemesh ka sot për ujin?• Ky burim natyror po bëhet gjithnjë e me tepër më i pakët në disa
vende, dhe sigurimi i tij është shqetësim i madh shoqëror dhe
ekonomik.
• Këtu nuk shtrohet vetëm çështja e ujit për nevoja biologjike; uji duhet
jo vetëm për t’u pirë, por edhe për të gatuar e për t’u larë. Nevoja
kolosale për ujë ka industria dhe bujqësia.
Nevojat biologjike dhe ato shtëpiake mund të plotësohen duke
siguruar 100 litra ujë për njeri në ditë. Për të siguruar shëndetin e
njerëzve, duhet jo vetëm i mjaftueshëm në sasi, por edhe i pastër.
• Është llogaritur se 60 milion njerëz në vit vdesin nga sëmundja e
diarresë, ngaqë përdorin ujë të pakontrolluar dhe nga të ushqyerit e
keq, dhe, shumica e këtyre viktimave janë fëmijë.
• Në shekullin e fundit popullsia e botës është dyfishuar, kurse konsumi
i ujit është gjashtëfishuar.
• 40 për qind e popullsisë së botës, vuan nga mungesa e ujit …
• Pjesa më e madhe e viktimave të ujit të ndotur janë në vendet në
zhvillim. 1 miliardë e 200 milion njerëz nuk mund të gjejnë ujë të
pastër për të pirë…
• Një e treta e popullsisë botërore, nuk ka sistem për pastrimin e ujit.
• Në vendet në zhvillim, 70% e mbeturinave industriale dhe 90% e
ujërave të kanalizimeve përzien me ujrat e burimeve nëntokësore, pra
uji i pastër ndotet me shpejtësi … Mesatarisht 2 milionë ton
mbeturina çdo ditë derdhen në lumenj, liqene dhe përrenj. 1 litër ujë i
pisët ndot 8 litra ujë të pastër.
• 70% e tokës bujqësore në botë kërcënohet për tu bërë shkretëtirë.
•
Uji, një e mirë që duhet përdorur me
kujdes nga çdo njeri
• “Sipas ligjit të natyrës këto gjëra janë të
përbashkëta për komunitetin: ajri, uji i
rrjedhshëm, deti dhe bregdeti…”.
• Më shumë se çdo burim tjetër, uji duhet
të mbetet një e mirë publike dhe s’duhet
shpërdoruar, por të përdoret me kujdes
nga çdo njeri. Në pjesën më të madhe të
shoqërive, uji ka qenë dhe është një e
mirë që nuk mund të zotërohet nga
privatët. Shkrimet e vjetra tregojnë se uji
dhe burimet e tjera natyrore janë të mira
publike:
Uji eshte jete
1 de 10

Recomendados

Mjedisi por
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.2K visualizações9 slides
Prodhimi i energjise por
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23K visualizações13 slides
Ngrohja globale por
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.2K visualizações8 slides
Ndotja e ujit por
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitArDit Mani
54.3K visualizações10 slides
Kimia ne mbrojtje te mjedisit por
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKlarisa Klara
16.5K visualizações11 slides
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE por
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
21.8K visualizações5 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
38.4K visualizações30 slides
Mjedisi yne-lokal por
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokalolinuhi
22.5K visualizações17 slides
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.4K visualizações23 slides
Zbulimet gjeografike por
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
48.1K visualizações25 slides
Biodiversiteti por
BiodiversitetiBiodiversiteti
BiodiversitetiArlinda
64.7K visualizações16 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.4K visualizações34 slides

Mais procurados(20)

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K visualizações
Mjedisi yne-lokal por olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K visualizações
Zbulimet gjeografike por Arlinda
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
Arlinda 48.1K visualizações
Biodiversiteti por Arlinda
BiodiversitetiBiodiversiteti
Biodiversiteti
Arlinda 64.7K visualizações
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por xhulia osmanllari
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.4K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Pasurite natyrore ne shqiperi por Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.2K visualizações
Trashegimia natyrore e shqiperise por melissa cani
Trashegimia natyrore e shqiperiseTrashegimia natyrore e shqiperise
Trashegimia natyrore e shqiperise
melissa cani23.4K visualizações
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe por Helio RAMOLLARI
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe ShqipeProvimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Helio RAMOLLARI56.1K visualizações
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por enerisaloti
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
enerisaloti58.4K visualizações
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis por Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K visualizações
Hidrocentralet por Ergi Nushi
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi21.4K visualizações
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.1K visualizações
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi por Marinela Abedini
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini49.2K visualizações
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre por Klevi Hoxha
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyreDialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Dialektet e gjuhes shqipe dhe rendesia e tyre
Klevi Hoxha26.5K visualizações
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike por koralda
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrikepse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
pse eshte e domosdoshme kursimi i energjise elektrike
koralda43.2K visualizações
Energjia, llojet dhe perdorimi por BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.7K visualizações
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.3K visualizações

Similar a Uji eshte jete

Uji por
UjiUji
UjiErlisa Kulla
5.4K visualizações14 slides
uji por
ujiuji
ujikoralda
33.2K visualizações30 slides
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi por
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiUji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiFisnik Morina
25.9K visualizações17 slides
Uji doc,, peci por
Uji doc,, peciUji doc,, peci
Uji doc,, peciPeci Ademaj
3.1K visualizações10 slides
Kimi por
KimiKimi
KimiAlgita Mesiti
6.2K visualizações13 slides
Fakte reale rreth ndotjes Globale por
 Fakte reale rreth ndotjes Globale Fakte reale rreth ndotjes Globale
Fakte reale rreth ndotjes Globale#MesueseAurela Elezaj
4.7K visualizações5 slides

Similar a Uji eshte jete(20)

Uji por Erlisa Kulla
UjiUji
Uji
Erlisa Kulla5.4K visualizações
uji por koralda
ujiuji
uji
koralda33.2K visualizações
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi por Fisnik Morina
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomiUji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Uji roli i tij ne industri dhe ekonomi
Fisnik Morina25.9K visualizações
Uji doc,, peci por Peci Ademaj
Uji doc,, peciUji doc,, peci
Uji doc,, peci
Peci Ademaj3.1K visualizações
Kimi por Algita Mesiti
KimiKimi
Kimi
Algita Mesiti6.2K visualizações
Fakte reale rreth ndotjes Globale por #MesueseAurela Elezaj
 Fakte reale rreth ndotjes Globale Fakte reale rreth ndotjes Globale
Fakte reale rreth ndotjes Globale
#MesueseAurela Elezaj4.7K visualizações
Uji por istref bytyqi
UjiUji
Uji
istref bytyqi35K visualizações
Edukim me mjedisin por Qendresa Lleshi
Edukim me mjedisinEdukim me mjedisin
Edukim me mjedisin
Qendresa Lleshi3.2K visualizações
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces por Chriss Kocibelli
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te KorcesStudim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Studim I gjendjes te ujerave te rrethit te Korces
Chriss Kocibelli8.7K visualizações
Ndotja e Mjedisit por Anida Ago
Ndotja e MjedisitNdotja e Mjedisit
Ndotja e Mjedisit
Anida Ago156.5K visualizações
Ceshtjet mjedisore ujore por AdoraHallunej
Ceshtjet mjedisore ujoreCeshtjet mjedisore ujore
Ceshtjet mjedisore ujore
AdoraHallunej3.2K visualizações
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... por #MesueseAurela Elezaj
 Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ... Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
Mjedisi eshte nje sistem faktoresh fizik ,kimik dhe biologjik ne ekuilibrin ...
#MesueseAurela Elezaj10.3K visualizações
Parashikimi I Vitit 2070 por jetnorra
Parashikimi I Vitit 2070Parashikimi I Vitit 2070
Parashikimi I Vitit 2070
jetnorra2K visualizações
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u... por Egla Mërzheku
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Burimet ujore me komunitet. Menyrat e perdirimit te ujit te tyre. Kursimi i u...
Egla Mërzheku20.4K visualizações
Biodiversiteti.ppt por EniLikaj
Biodiversiteti.pptBiodiversiteti.ppt
Biodiversiteti.ppt
EniLikaj1.4K visualizações
Mjedisi ne rajonin tone. por kristinasweety
Mjedisi ne rajonin tone.Mjedisi ne rajonin tone.
Mjedisi ne rajonin tone.
kristinasweety14.7K visualizações
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI por lira kuca
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VIBiomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
Biomet e ujrave te kripura Brisilda Vrapi shkolla "Albanet" klasa VI
lira kuca2.7K visualizações
Eutrofikimi por Arlinda
EutrofikimiEutrofikimi
Eutrofikimi
Arlinda 13.5K visualizações
UJERAT Lumenjtë/Liqenet por #MesueseAurela Elezaj
UJERAT Lumenjtë/LiqenetUJERAT Lumenjtë/Liqenet
UJERAT Lumenjtë/Liqenet
#MesueseAurela Elezaj10.7K visualizações
Biomonitorim por Lorela Lazaj
BiomonitorimBiomonitorim
Biomonitorim
Lorela Lazaj5.7K visualizações

Uji eshte jete

 • 2. Uji është burim i jetës • Dimë që gjatë gjithë historisë njerëzore, në rajone të ndryshme të botës uji pranohet si i shenjtë dhe ai është bërë objekt i vjershave, poemave, legjendave dhe tregimeve. Gjithashtu për ujin janë bërë edhe luftëra… Dimë edhe atë që uji është një nga elementet bazë në zhvillimin e civilizimit dhe arritjes së qytetërimeve në ditët e sotme… • Uji është burim i jetesës…Ky fakt është provuar edhe shkencërisht… Në fillim kishte ujë, më pas lindën në tokë gjallesat… Është e mundur që historia botërore të shpjegohet me lidhjen e të gjitha gjallesave, pra njerëzve, bimëve dhe kafshëve me ujin… • Mbi faqen e tokës, përveç ujit, asgjë tjetër nuk do ta zinte vendin e tij për t’iu përgjigjur proceseve jetësore. Shkenca ka vërtetuar se, uji është i domosdoshëm për kryerjen e të gjitha proceseve jetesore që ndodhin brenda trupave të gjallesave • Pa ujë, jeta është e pamundur. Kur flitet mbi mundësinë e jetës në ndonjë planet tjetër, pyetja e parë që shtrohet është: A ka ujë që të mbështesë zhvillimin e jetës? • Jeta është me të vërtetë e lidhur me prejardhjen ujore.
 • 3. Ku gjendet ujë ..? • Mbi dy të tretat e sipërfaqes së lëmshit tokësor janë të mbuluara me ujë, 97,2% , e të cilit ndodhet në pesë oqeane. Shtresa e akullt në Antarktik përmban 90% të të gjithë ujit të embel të planetit. Uji avullues atmosferik mund të shihet në forme reve, në atmosfere shikohet me ngjyren e bardhe si dhe vrojtohet ne raste reshjesh. • Në Tokë ndodhen rreth 1360 milion kilometra kub ujë. Nëse i gjithë uji që ndodhet në planetin tonë në oqeane, liqene, lumenj, në atmosferë, dhe nëse dëbora e akullnajat do të shkrinin menjëherë, atëherë sipërfaqja e Tokës do të mbulohej me një shtresë uji, thellësi të përgjithshme prej tre kilometrash. Uji është burim natyror, ashtu siç është edhe qymyri, nafta, hekuri dhe mineralet e tjera. • 97% e ujit që gjendet në botë përbëhet nga uji i kripur i oqeaneve dhe deteve…3% të ujit është uji i ëmbël 3/4 e përbëhet nga akujt në pole… kurse ¼ e përbëjnë ujërat nëntokësore, të lumenjve dhe liqeneve
 • 4. Çfare është uji ? • Uji në formën e tij të pastër, është lëng pa shije dhe pa erë. Pra 2 atome hidrogjen dhe 1 oksigjen… Kjo formulë, mbase është formula që njihet më shumë në botë… Dhe në të gjithë gjuhët ka të njëjtin kuptim: Ujë • Duket i pangjyrë në sasi të vogla për syrin tonë, megjithëkëtë mund të shihet si kaltër në sasi të mëdha. Uji është një lëngu më i përhapur në tokë. Formula kimike e tij është H2O. Gjendet më tepër në oqeane dhe kësulat e akullta polare, por edhe në re, lumenj. Në planetin tonë, uji është në lëvizje të vazhdueshme qarkulluese duke përfshirë avullimin, reshjet dhe derdhjen në det. • Në shkenca uji quhet ndryshe edhe tretësi universal dhe është e vetmja substance e pastër qe gjendet ne natyre ne te tria gjendjet e lendes.
 • 5. Uji i pijshëm, si duhet të jetë? • Uji i përshtatshëm për t´u pirë nga njeriu quhet ujë i pijshëm. Uji që nuk është i përshtatshëm për t´u pirë, por që nuk është i rrezikshëm për njerëzit dhe quhet ujë i sigurt. • Uji duhet të jetë i pasur në minerale të dobishme për trupin e njeriut. Ndër mineralet e dobishme përmenden: Magnezi që mbron zemrën, veshkat, sistemin muskular dhe ndihmon tretjen, Kalciumi si element integrues i kockave dhe i rëndësishëm për sistemin dentar, Bikarbonatet në sasi të konsiderueshme ndihmojnë tretjen dhe janë pozitive për asimilimin e energjisë në formën e duhur, etj. Substancat që duhet të jenë prezente në sasi të limituara janë Natriumi i cili në sasi të mëdha pengon proçesin e qarkullimit të ujit në organizëm, Nitratet që janë substanca ndotëse dhe gjithashtu produkti nuk duhet të shfaqë asnjë prezencë Nitritesh.
 • 6. Uji dhe trupi i njeriut • Uji është i domosdoshëm për çdo organ, në mënyrë që ai të kryejë funksionin e vet. Uji është baza e përbërjes së qelizës. Ai është shkak për butësinë e trupit dhe përbën 69 % të peshës së trupit të njeriut. Nëse nga një njeri me peshë 73 kg do të largohej i gjithë uji që përmban trupi i tij, atëherë ai do të peshonte vetëm 29 kg. 75% e një trupi të shëndetshëm përbëhet nga uji… • Shpërndarja e ujit në trup tregon më qartë rëndësinë e tij jetësore. • 85% e trurit, 90% e gjakut, 75% të muskujve, 82% të veshkave dhe 22% të kockave përbëhen nga uji… • Një person i rritur, humb 2.5 litra ujë në ditë nëpërmjet rrugës së djersitjes, urinimit dhe të frymëmarrjes… • Një njeri normal duhet të konsumojë 6-8 gota ujë në ditë për të marrë sasinë e nevojshme të ujit që humbet trupi… • Nëse trupi nuk merr sasinë e duhur të lëngjeve atëherë qelizat fillojnë të marrin lëngje nga sistemi i qarkullimit, pra i gjakut; dhe kjo shkakton sforcim të zemrës… Veshkat e një trupi që ka nevojë për lëngje nuk punojnë rregullisht… Në një situatë të tillë, funksionin e veshkave e sipërmarrin mëlçia dhe organet e tjera… • Njeriu jeton 60 ditë pa ushqim, por nuk jeton më tepër se 10 ditë pa ujë.
 • 7. Si konsumohet uji? • Gjatë një viti, konsumi i ujit në botë për një person është mesatarisht 800 metra kub. • Në botë • 70% e konsumimit të ujit harxhohet në bujqësi për të vaditur, • 22% në industri dhe rreth 8% si ujë i pijshëm dhe ujë që përdoret për nevojat e njeriut… • Në Evropë • 33% e konsumimit të ujit përdoret në industri, • 51% në bujqësi për të vaditur dhe rreth 16% si uji i pishëm dhe për nevojat e njeriut. • Uji mbase është burimi më i vyer që kemi… Vlera të tilla që na vijnë menjëherë në mendje dhe që na duken të pazëvendësueshme si nafta dhe floriri nuk kanë asnjë kuptim po nuk pati ujë…
 • 8. Çfarë problemesh ka sot për ujin?• Ky burim natyror po bëhet gjithnjë e me tepër më i pakët në disa vende, dhe sigurimi i tij është shqetësim i madh shoqëror dhe ekonomik. • Këtu nuk shtrohet vetëm çështja e ujit për nevoja biologjike; uji duhet jo vetëm për t’u pirë, por edhe për të gatuar e për t’u larë. Nevoja kolosale për ujë ka industria dhe bujqësia. Nevojat biologjike dhe ato shtëpiake mund të plotësohen duke siguruar 100 litra ujë për njeri në ditë. Për të siguruar shëndetin e njerëzve, duhet jo vetëm i mjaftueshëm në sasi, por edhe i pastër. • Është llogaritur se 60 milion njerëz në vit vdesin nga sëmundja e diarresë, ngaqë përdorin ujë të pakontrolluar dhe nga të ushqyerit e keq, dhe, shumica e këtyre viktimave janë fëmijë. • Në shekullin e fundit popullsia e botës është dyfishuar, kurse konsumi i ujit është gjashtëfishuar. • 40 për qind e popullsisë së botës, vuan nga mungesa e ujit … • Pjesa më e madhe e viktimave të ujit të ndotur janë në vendet në zhvillim. 1 miliardë e 200 milion njerëz nuk mund të gjejnë ujë të pastër për të pirë… • Një e treta e popullsisë botërore, nuk ka sistem për pastrimin e ujit. • Në vendet në zhvillim, 70% e mbeturinave industriale dhe 90% e ujërave të kanalizimeve përzien me ujrat e burimeve nëntokësore, pra uji i pastër ndotet me shpejtësi … Mesatarisht 2 milionë ton mbeturina çdo ditë derdhen në lumenj, liqene dhe përrenj. 1 litër ujë i pisët ndot 8 litra ujë të pastër. • 70% e tokës bujqësore në botë kërcënohet për tu bërë shkretëtirë. •
 • 9. Uji, një e mirë që duhet përdorur me kujdes nga çdo njeri • “Sipas ligjit të natyrës këto gjëra janë të përbashkëta për komunitetin: ajri, uji i rrjedhshëm, deti dhe bregdeti…”. • Më shumë se çdo burim tjetër, uji duhet të mbetet një e mirë publike dhe s’duhet shpërdoruar, por të përdoret me kujdes nga çdo njeri. Në pjesën më të madhe të shoqërive, uji ka qenë dhe është një e mirë që nuk mund të zotërohet nga privatët. Shkrimet e vjetra tregojnë se uji dhe burimet e tjera natyrore janë të mira publike: