roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

Tema: ROLI I
ELEMENTEVE KIMIKE
NE ORGANIZMIN E
NJERIUT
Trupi yne eshte nje makine tejet e nderlikuar.
Ka me mijera vjet qe njerezit perpiqen te
kuptojne si funksionon trupi yne e megjithate
shume mistere nuk jane zgjidhur si
pershembull si punon truri yne, perse na ze
lemza…

1.KALIUMI
2.NATRIUMI
3.HEKURI
4.AZOTI
5.FOSFORI
6.KALCIUMI
7.ZINKU
8.SULFURI
9.JODI
10.MAGNEZIUMI
11.BAKRI
12.NIKELI
13.UJI
14.GAZRAT
14 ELEMENTET MË TË
RËNDËSISHËM NË ORGANIZMIN E
NJERIUT
 Uji përbën reth 69% të trupit të njeriut. Nëse nga një njeri
me peshë 73 kg do të largohej i gjithë uji që përmban trupi
i tij, atëherë ai do të peshonte vetëm 29 kg.
 Në trupin e njeriut, përveç ujit, ndodhen edhe shumë lëndë
të tjera. Një njeri me trup normal përmban aq yndyrë sa për
të prodhuar shtatë kallëpe sapuni, sheqer aq sa për të
mbushur një kavanoz, kripë sa për të mbushur gjashtë
kripore, karbon sa për të prodhuar 9000 lapsa plumbi,
fosfor sa për të prodhuar 2200 fije shkrepëse, hekur sa për
të bërë një gozhdë 25 mm, një lugë squfur dhe 30 gram
metale të tjera.
Kaliumi (K)
O Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi
përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan
një rol të rëndësishëm në reagimet energjike,
sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e
ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e
nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin
ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë
minimale të tij është i paktë. Por studimet
shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të
pasura me këtë element.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Natriumi (Na)
• Është elementi më i bollshëm në likuidin
(lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një
elektrolit në likuidet jashtë qelizës,
natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit
osmotik jashtë membranës së qelizës
dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi
brenda qelizës për ruajtjen natyrale të
balancës së ujit. Nevoja ditore për të
është llogaritur nga 3 në 7 gr.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Hekuri (Fe)
• Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe
përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në
mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5
gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet
nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e
rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është
një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen
të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik
(dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo
ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri
30 miligramë hekur.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Azoti (N)
Organizmi ynë përmban sasi të
mëdha azoti, i cili luan një rol
kryesor në strukturën e proteinave.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Fosfori (P)
OLuan një rol kryesor në organizmin
e njeriut, kryesisht në procesin e
marrjes apo të çlirimit të energjive të
organizmit.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Kalciumi (Ca)
O Është një element mineral që përbën 1.5
deri në 2 për qind të peshës së trupit te
personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind
e kalciumit gjendet në kocka dhe te
dhëmbët.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Sulfuri (S)
• Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të
njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të
njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë
dhe thonj. Sulfuri vepron si një element
antihelmues, duke u përzier me përbërësit
helmues dhe i shndërron ata në të
padëmshëm apo i eliminon plotësisht.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Jodi (I)
Në organizëm ndodhet rreth 15–23
miligramë jod ose jodi përbën 0.00004
për qind të peshës trupore të njeriut. Ai
ndodhet në të gjitha qelizat e trupit, por
70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet
në gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është
pjesërisht në formën e hormoneve të
trioksinës që sintetizohet nga gjëndra e
tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm
në forcimin dhe metabolizmin e trupit.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 Është shumë i nevojshëm për skeletin dhe
gjymtyrët. Ai gjendet në sasinë e më tepër se
10 miligramëve në trupin e njeriut dhe
kryesisht ndodhet në kocka, mëlçi dhe veshka.
Magnezi (Mn)
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë
enzimave. Luan një rol mjaft të rëndësishëm
në pengimin e pakësimit të sasisë së gjakut në
trup. Fëmijët kanë nevojë jetike për këtë
përbërës, i cili ndodhet në sasi të
konsiderueshme te produkti i qumështit.
Bakri (Cu)
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Uji është elementi më i rëndësishëm që
ndodhet në tokë, i cili luan një rol kryesor
në transportimin e elementeve bazë në
qelizat e bimëve. Përbën 60 për qind të
peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si
elementi jetik i gjallesave. Ai është
përbërësi kryesor i urinës dhe plazmës
së gjakut.
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
Gazrat
• Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi
të ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi
të përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke
luajtur një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes
që është po ai proces i shkëmbimit të oksigjenit
dhe dioksidit të karbonit ndërmjet atmosferës dhe
qelizave të trupit.
O2
CO2
PUNUAN:
• Koralda Basha (Lider)
• Adelajda Mazhi
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
1 de 30

Recomendados

Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiFacebook
76.6K visualizações23 slides
Kimia ne jeten e perditshme por
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K visualizações14 slides
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut irena kotobelli
26.4K visualizações20 slides
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K visualizações9 slides
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59.1K visualizações29 slides
Projekt edukimi fizik por
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikAnesti çobani
42.1K visualizações24 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Projekt Matematike por
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt MatematikeS Gashi
56K visualizações21 slides
Mjedisi por
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.8K visualizações18 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K visualizações34 slides
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK por
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIKKleaHaka
5.4K visualizações10 slides
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.7K visualizações17 slides
Elementet kimike por
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
5.1K visualizações14 slides

Mais procurados(20)

Projekt Matematike por S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi56K visualizações
Mjedisi por Klarisa Klara
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.8K visualizações
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por xhulia osmanllari
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.9K visualizações
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK por KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.4K visualizações
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.7K visualizações
Elementet kimike por Dritan Baha
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5.1K visualizações
Projekt historie por S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.5K visualizações
Te drejtat e njeriut por Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci64.1K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVII por Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Duhani, rreziqet por istref bytyqi
Duhani, rreziqetDuhani, rreziqet
Duhani, rreziqet
istref bytyqi50.4K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.4K visualizações
Uji eshte jete por sonja prendi
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jete
sonja prendi45.4K visualizações
Lidhja e matematikes me lendet e tjera por olinuhi
Lidhja e matematikes me lendet e tjeraLidhja e matematikes me lendet e tjera
Lidhja e matematikes me lendet e tjera
olinuhi44.4K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.3K visualizações
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K visualizações
Matematika ne jeten e perditshme por Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana151K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.3K visualizações
Shkaqet e ndotjes akustike por olinuhi
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36.2K visualizações
Te ushqyerit shendetshem por Darla Evangjeli
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
Darla Evangjeli55.7K visualizações
Rruazoret por Ronaldo Marku
RruazoretRruazoret
Rruazoret
Ronaldo Marku14.9K visualizações

Similar a roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
38.8K visualizações32 slides
Kimi por
KimiKimi
Kimihasanmusaj
9.9K visualizações30 slides
Roli i elementeve ne organizmin tone por
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone Klodjan Hoxha
989 visualizações17 slides
Projekt kimi (1) por
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
42.2K visualizações20 slides
PROJEKT.pptx por
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptxssuser47ddfa
33 visualizações23 slides
kimi gjimnazi sami frasheri por
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri elonaharizi
7.2K visualizações48 slides

Similar a roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut(20)

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K visualizações
Kimi por hasanmusaj
KimiKimi
Kimi
hasanmusaj9.9K visualizações
Roli i elementeve ne organizmin tone por Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha989 visualizações
Projekt kimi (1) por ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K visualizações
PROJEKT.pptx por ssuser47ddfa
PROJEKT.pptxPROJEKT.pptx
PROJEKT.pptx
ssuser47ddfa33 visualizações
kimi gjimnazi sami frasheri por elonaharizi
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K visualizações
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K visualizações
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM por Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K visualizações
Elementët kimikë por Esmer Alda
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
Esmer Alda19.6K visualizações
kimi por Ylli Duva
kimi kimi
kimi
Ylli Duva1.1K visualizações
Projekt 2 por Mersi
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi 1.7K visualizações
Nutricioni por melita luci
NutricioniNutricioni
Nutricioni
melita luci822 visualizações
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut por Google
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Google7.4K visualizações
elementet kimik dhe roli i tyre por Franceskasita
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyre
Franceskasita18.5K visualizações
KIMI por Armando Selvija
KIMIKIMI
KIMI
Armando Selvija662 visualizações
Një jetë e shëndetshme por Mario Peleshka
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K visualizações
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K visualizações

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut

 • 1. Tema: ROLI I ELEMENTEVE KIMIKE NE ORGANIZMIN E NJERIUT
 • 2. Trupi yne eshte nje makine tejet e nderlikuar. Ka me mijera vjet qe njerezit perpiqen te kuptojne si funksionon trupi yne e megjithate shume mistere nuk jane zgjidhur si pershembull si punon truri yne, perse na ze lemza…
 • 4.  Uji përbën reth 69% të trupit të njeriut. Nëse nga një njeri me peshë 73 kg do të largohej i gjithë uji që përmban trupi i tij, atëherë ai do të peshonte vetëm 29 kg.  Në trupin e njeriut, përveç ujit, ndodhen edhe shumë lëndë të tjera. Një njeri me trup normal përmban aq yndyrë sa për të prodhuar shtatë kallëpe sapuni, sheqer aq sa për të mbushur një kavanoz, kripë sa për të mbushur gjashtë kripore, karbon sa për të prodhuar 9000 lapsa plumbi, fosfor sa për të prodhuar 2200 fije shkrepëse, hekur sa për të bërë një gozhdë 25 mm, një lugë squfur dhe 30 gram metale të tjera.
 • 5. Kaliumi (K) O Është elementi më i bollshëm në qelizë. Trupi përmban rreth 250 miligramë kalium. Qeliza luan një rol të rëndësishëm në reagimet energjike, sintezën e proteinave, si dhe në ruajtjen e ekuilibrit të acideve në trup. Megjithëse është e nevojshme ekzistenca e kaliumit në regjimin ushqimor, informacioni lidhur me nevojën e sasisë minimale të tij është i paktë. Por studimet shkencore tregojnë se ushqimet bimore janë të pasura me këtë element.
 • 7. Natriumi (Na) • Është elementi më i bollshëm në likuidin (lëngun) e jashtëm të qelizave. Si një elektrolit në likuidet jashtë qelizës, natriumi ndihmon në ruajtjen e presionit osmotik jashtë membranës së qelizës dhe ka një ndikim të njëjtë si kaliumi brenda qelizës për ruajtjen natyrale të balancës së ujit. Nevoja ditore për të është llogaritur nga 3 në 7 gr.
 • 9. Hekuri (Fe) • Është metali (element) më i bollshëm i trupit dhe përbën rreth 0.004 për qind të peshës trupore. Në mënyrë të natyrshme, sasia e tij varion nga 3 në 5 gr. Por edhe kjo është e ndryshueshme, sepse varet nga mosha, gjinia, madhësia, shëndeti dhe sasia e rezervuar e tij në trup. Në të vërtetë, hekuri është një lëndë me ngjyrë gjaku që transporton oksigjen të mjaftueshëm për frymëmarrje dhe gaz karbonik (dioksid karboni) nga qelizat në mushkëri. Çdo ditë, trupi ynë me anë të ushqimit përfiton 10 deri 30 miligramë hekur.
 • 11. Azoti (N) Organizmi ynë përmban sasi të mëdha azoti, i cili luan një rol kryesor në strukturën e proteinave.
 • 13. Fosfori (P) OLuan një rol kryesor në organizmin e njeriut, kryesisht në procesin e marrjes apo të çlirimit të energjive të organizmit.
 • 15. Kalciumi (Ca) O Është një element mineral që përbën 1.5 deri në 2 për qind të peshës së trupit te personat e rritur. Nga kjo sasi, 99 për qind e kalciumit gjendet në kocka dhe te dhëmbët.
 • 17. Sulfuri (S) • Përbën 0.25 për qind të peshës trupore të njeriut dhe ndodhet në çdo qelizë të trupit të njeriut. Më tepër ndodhet në flokë, lëkurë dhe thonj. Sulfuri vepron si një element antihelmues, duke u përzier me përbërësit helmues dhe i shndërron ata në të padëmshëm apo i eliminon plotësisht.
 • 19. Jodi (I) Në organizëm ndodhet rreth 15–23 miligramë jod ose jodi përbën 0.00004 për qind të peshës trupore të njeriut. Ai ndodhet në të gjitha qelizat e trupit, por 70–80 për qind e sasisë së jodit ndodhet në gjëndrat e tiroideve. Kjo lëndë është pjesërisht në formën e hormoneve të trioksinës që sintetizohet nga gjëndra e tiroideve dhe luan një rol të rëndësishëm në forcimin dhe metabolizmin e trupit.
 • 21.  Është shumë i nevojshëm për skeletin dhe gjymtyrët. Ai gjendet në sasinë e më tepër se 10 miligramëve në trupin e njeriut dhe kryesisht ndodhet në kocka, mëlçi dhe veshka. Magnezi (Mn)
 • 23.  Njihet si pjesa më e rëndësishme e shumë enzimave. Luan një rol mjaft të rëndësishëm në pengimin e pakësimit të sasisë së gjakut në trup. Fëmijët kanë nevojë jetike për këtë përbërës, i cili ndodhet në sasi të konsiderueshme te produkti i qumështit. Bakri (Cu)
 • 25. Uji është elementi më i rëndësishëm që ndodhet në tokë, i cili luan një rol kryesor në transportimin e elementeve bazë në qelizat e bimëve. Përbën 60 për qind të peshës trupore. Uji cilësohet ndryshe si elementi jetik i gjallesave. Ai është përbërësi kryesor i urinës dhe plazmës së gjakut.
 • 27. Gazrat • Dioksidi i karbonit dhe oksigjeni ndodhen në sasi të ndryshme në tokë. Këto dy lloj gazrash (në sasi të përcaktuara) gjenden në gjak dhe qeliza, duke luajtur një rol kryesor në procesin e frymëmarrjes që është po ai proces i shkëmbimit të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit ndërmjet atmosferës dhe qelizave të trupit.
 • 29. PUNUAN: • Koralda Basha (Lider) • Adelajda Mazhi