O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

DIALEG INDIRECTE.pptx

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 9 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Mais de Núria Tuloch Lladó (20)

Mais recentes (20)

Anúncio

DIALEG INDIRECTE.pptx

  1. 1. TEXT CONVERSACIONAL EL DIÀLEG ILEC 6è ® Núria Tuloch INDIRECTE
  2. 2. Què és un diàleg? Tipus de text emprat en llengua oral que podem transcriure de forma escrita. Per a què serveix? Per a què dues o més persones parlin entre elles i es facin preguntes i respostes.
  3. 3. Com poden ser? DIRECTES o INDIRECTES *Parlen els personatges *Apareixen guions *Signes de puntuació (èmfasis) *El narrador explica què diuen els personatges *Forma narrativa.
  4. 4. IDENTIFICA. Directe o indirecte? –Oh, ja n’hi ha prou! –Tu has començat –va dir l’Elena–. Jo m’estava divertint. M’ho passava bé. –Bé, mirem de passar-nos-ho bé. –D’acord. Ho estava intentant. No m’ha agradat la broma. Pots fer acudits menys ofensius? –Sí, és clar! Però... No vull!- diu el Joel. –Volia estar més estona amb tu, però veig que això serà impossible, oi? –Suposo que sí.- ell s’aixeca i se’n va. El Joel li diu a l’Elena que ja n’hi ha prou, però ella es defensa contestant que ha estat ell qui ha començat, ella ja s’ho passava bé i es divertia. Ell hi està d’acord i li dóna la raó dient que mirin de passar-ho bé. Tot i això ella segueix dient que no li ha agradat la broma i li demana que no faci més acudits ofensius. En aquell moment en Joel li repon que no vol. Ella li explica que volia estar més estona amb ell, i li pregunta si serà impossible. Finalment ell, li crida que suposa que sí mentre s’aixeca i se’n va. Directe indirecte
  5. 5. ANALITZA. Indirecte MODELATGE 1. QUI PARLA? (PERSONATGES) 2. PINTA QUÈ DIU CADA UN SEGONS LA LLEGENDA: 3. QUINS VERBS FAN SERVIR PER FER-NOS SABER QUÈ DIU CADASCÚ? 4. Quins signes de puntuació fan servir? 5. Llegeix el text en veu alta. Escriu el diàleg en estil directe. ELENA  JOEL  El Joel li diu a l’Elena que ja n’hi ha prou, però ella es defensa contestant que ha estat ell qui ha començat, ella ja s’ho passava bé i es divertia. Ell hi està d’acord i li dóna la raó dient que mirin de passar-ho bé. Tot i això ella segueix dient que no li ha agradat la broma i li demana que no faci més acudits ofensius. En aquell moment en Joel li respon que no vol. Ella li explica que volia estar més estona amb ell, i li pregunta si serà impossible. Finalment ell, li crida que suposa que sí mentre s’aixeca i se’n va.
  6. 6. ANALITZA. Indirecte PARELLES 1. QUI PARLA? (PERSONATGES) 2. PINTA QUÈ DIU CADA UN SEGONS LA LLEGENDA: 3. QUINS VERBS FAN SERVIR PER FER-NOS DSABER QUÈ DIU CADASCÚ? 4. Quins signes de puntuació fan servir? 5. Llegeix el text en veu alta. Escriu el diàleg en estil directe. _____ _____ Es troben dos amics al carrer que feia temps que no es veien. La Judith s’interessa pel canvi d’aspecte i li pregunta com és que vesteix amb americana i camisa. Ell li explica que ha canviat de feina i ara treballa en banc. Llavors, continua parlant i li pregunta com li van els seus estudis de medicina. La Judith li respon que ja està exercint al CAP de Martorell i que aviat obrirà una consulta privada. L’Elias està molt sorprès i li expressa la seva alegria dient- li que anirà a la inauguració i que li faci arribar la invitació. Ella li diu que no ho dubti, que serà aviat.
  7. 7. ANALITZA. Indirecte TU SOL 1. QUI PARLA? (PERSONATGES) 2. PINTA QUÈ DIU CADA UN SEGONS LA LLEGENDA: 3. QUINS VERBS FAN SERVIR PER FER-NOS DSABER QUÈ DIU CADASCÚ? 4. Quins signes de puntuació fan servir? 5. Llegeix el text en veu alta. Escriu el diàleg en estil directe. _____ _____ La Luna va al metge, el Dr. Gomez, i li exposa que fa dies que li fa mal d’orella. El metge li fa moltes preguntes sobre la seva rutina: quantes hores dorm, a quina hora li fa més mal, si ha volat en avió, si ha anat a la muntanya, quan li va començar... Però ràpidament ella el talla dient que ja n’hi ha prou i s’enfada. Li diu que encara no li ha explicat què li havia passat i no té res a veure amb el que pregunta. De seguida el metge veu la sang i li pregunta per què sagna. Ella explica que el gat l’ha atacat mentre dormia i l’ha esgarrapat. De seguida ell crida a la infermera i li demana que li cusi l’orella.
  8. 8. ARA TU! EL DIÀLEG INDIRECTE
  9. 9. 1.-Pensa en què vols que expliqui el narrador sobre allò que diuen els personatges. 2.-Introdueix amb frases del tipus: li va explicar que... Li exposa… li crida… li va dir que... Li demana… acaba dient… li va assenyalar que ... Li pregunta… ell/a respon… Cada cop que el narrador explica el que han dit els personatges. INVENTEM UN DIÀLEG D’estil indirecte Dos amics es truquen per telèfon per quedar .

×