O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Petar Konjovic

864 visualizações

Publicada em

Publicada em: Educação
 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Petar Konjovic

 1. 1. Рођен је у Чуругу, а гимназију јепохађао у Новом Саду.Учитељску школу завршава 1902.уСомбору, затим борави две године уСтаром Бечају као учитељ.Одлази уПраг где на kонзерваторијуму студиратеоретске предмете.
 2. 2. 1906. долази у Земун заучитеља музике и диригентасрпскога црквеног хора.Упоредо ради и каонаставник у Српскојмузичкој школи у Београдуи оснива приватну музичкушколу у Земуну.Почетком Првог Светскограта живео је у Сомбору па1917. прелази у Загреб
 3. 3. У Сомбору прерађује своју прву оперу, која доживљава славу уЗагребу, али због ратне цензуре, као Вилин вео
 4. 4. У Осијеку, па у Сплиту и НовомСаду.1933. се враћа у Загреб где остаједо 1939. када је постављен запрофесора Музичке академије уБеограду, чији касније постаје иректор. 1946. је изабран у звањередовног члана Српскеакадемије наука и уметности(САНУ), на челу чијег сеМузиколошког институтаналазио од 1948.до 1954. године.1960. године добио јеСедмојулску награду СР Србијеза животно дело.
 5. 5. Извор Коњовићеве инспирације сеналази у фолклору, а своје естетскепринципе је игодидоследно ослања намузику говора, па чак проширује тајпоступак на инструментални део. У целини узевши, његово сестваралаштво надовезује на реализамМусоргског и Бородина, а посебно наЛеоша Јаначека, но у исти мах и наМокрањца, оца националне музике уСрбији.знео у својим студијама инаписима.
 6. 6.  На подручју инструменталне музике, Коњовић није пружио много дела, али се међу њима истичу Симфонија у c-mollu из 1907, Јадрански капричо за виолину и оркестар (1933.), симфонијска поема Макар Чудра (према Горком, 1944.), два гудачка квартета (d-moll и f-moll) и као чегово најзначајније дело Симфонијски триптихон Коштана, састављен из инструменталних делова његове истоимене опере: интерлудија између I и II чина (Собина), прелудиј V слике (Кестенова гора) и балетских нумера (Велика чочечка игра).
 7. 7. Поред бројних хорова и солопесама, Коњовић је написао ипетопера: оперски првенац „Женидба Милошева” („Вилин вео”), затим „Кнез од Зете” (према Лази Костићу, 1929.), „Коштана” (1931, прерађена1940. и 1949.), комична опера „Сељаци” (премаВеселиновићевом Ђиду, 1952.) ипоследња опера „Отаџбина”(према Војновићевом спевуСмрт мајке Југовића).
 8. 8.  I чин Прва слика Ускрс. У богато намештену собу , у кући Хаџи Томе, улеће неколико другарица његове кћери Стане да је зову на игру. Стана одбија позив јер је жалосна и више жели да остане сама са рођаком Васком. На Васкино питање зашто је тужна она одговара да њен брат Стојан пије и да је стално са циганком Коштаном која је својим певањем и плесом опчинила све мушкарце у месту. Из Хана (гостионице) чује се Стојанова и Коштанина песма. Васка се жали на Стојана јер он обасипа Коштану новцем, хаљинама и другим даровима. Стана га брани и плаши се да он не настрада јер каткад из крчме долази звук пуцања. Обе девојке чују кораке и говор Хаџи Томе и одлазе брзо у кућу. Он љут улази у друштву три грађана који покушавају да га умире. Огорчен је на владање свога сина и на то што запушта кућу и родитеље и сматра да је за све крива његова жена, стојанова мајка због своје хладноће и ћутљивости. Арса. рођак, кмет у месту, улази да поздрави весео празник. Хаџи Тома га кори што не уме да направи реда ни у селу ни међу циганима.Опет се чује пуцањ из пушке. Арса оправдава Цигане да песмом и свирком зарађују хлеб. Тада улази полиција и обавештавају их да је стојан са циганском бандом отишао у млин Хаџи Томе. Они брзо одлазе. У собу улази Стојанова мајка која је због свега несрећна. Зада, стара циганка долази к њој и доноси Коштанину кошуљу на коју ће да врача да би она напустила Стојана. Мајка остаје сама и гата у пасуљ и види да Стојан силно воли Коштану и спрема се да га прокуне али уместо тога куне сопствена уста која су хтела изрећи ту клетву. Оркестарски интерлудиј Собина спаја прву и другу слику. Друга слика Вече у дворишту Хаџи Томине воденице зване Собина. Стари воденичар марко и његова жена Магда слушају где се приближава игра и песма. Стојан долази са Коштаном а за њима циганска дружина и Стојанови другови. Касније долази Митке, Стојанов ујак прослављени бекрија. Игру и песму прекида изненадни долазак Хаџи Томе који хоће све да их растера. Стојан одлази након сукоба са оцем. Магда чини све да умири Хаџи Тому у чему и успева. Митке наређује да цигани опет запевају. Митке одушевљен подстиче све јаче Цигане те се развија Велика чочечка игра која толико загрева Хаџи Тому да позива друштво у своју кућу. [уреди] II чин Трећа слика Кућа Хаџи Томина. Стана покушава да одобровољи Стојана али је он одбија. Кад он чује да Коштана пева његовом оцу постаје љубоморан и раздражен. Хаџи Тома је толико одушевљен Коштанином игром и песмом да јој баца дукате.Растерује брата који покушава да га уразуми и све Цигане.Коштану пушта тек када се пожали да је болесна. Четврта слика Друштво одлази код Миткета у Арсину кућу. Но енергични Митке растерује Цигане и налаже да се Коштана уда за немог циганина Асана и остаје глув на молбе Цигана да то не чини. Оркестарски прелудиј Кестенова гора. [уреди] III чин Пета слика
 9. 9.  I чин Прва слика Ускрс. У богато намештену собу , у кући Хаџи Томе, улеће неколико другарица његове кћери Стане да је зову на игру. Стана одбија позив јер је жалосна и више жели да остане сама са рођаком Васком. На Васкино питање зашто је тужна она одговара да њен брат Стојан пије и да је стално са циганком Коштаном која је својим певањем и плесом опчинила све мушкарце у месту. Из Хана (гостионице) чује се Стојанова и Коштанина песма. Васка се жали на Стојана јер он обасипа Коштану новцем, хаљинама и другим даровима. Стана га брани и плаши се да он не настрада јер каткад из крчме долази звук пуцања. Обе девојке чују кораке и говор Хаџи Томе и одлазе брзо у кућу. Он љут улази у друштву три грађана који покушавају да га умире. Огорчен је на владање свога сина и на то што запушта кућу и родитеље и сматра да је за све крива његова жена, стојанова мајка због своје хладноће и ћутљивости. Арса. рођак, кмет у месту, улази да поздрави весео празник. Хаџи Тома га кори што не уме да направи реда ни у селу ни међу циганима.Опет се чује пуцањ из пушке. Арса оправдава Цигане да песмом и свирком зарађују хлеб. Тада улази полиција и обавештавају их да је стојан са циганском бандом отишао у млин Хаџи Томе. Они брзо одлазе. У собу улази Стојанова мајка која је због свега несрећна. Зада, стара циганка долази к њој и доноси Коштанину кошуљу на коју ће да врача да би она напустила Стојана. Мајка остаје сама и гата у пасуљ и види да Стојан силно воли Коштану и спрема се да га прокуне али уместо тога куне сопствена уста која су хтела изрећи ту клетву. Оркестарски интерлудиј Собина спаја прву и другу слику. Друга слика Вече у дворишту Хаџи Томине воденице зване Собина. Стари воденичар марко и његова жена Магда слушају где се приближава игра и песма. Стојан долази са Коштаном а за њима циганска дружина и Стојанови другови. Касније долази Митке, Стојанов ујак прослављени бекрија. Игру и песму прекида изненадни долазак Хаџи Томе који хоће све да их растера. Стојан одлази након сукоба са оцем. Магда чини све да умири Хаџи Тому у чему и успева. Митке наређује да цигани опет запевају. Митке одушевљен подстиче све јаче Цигане те се развија Велика чочечка игра која толико загрева Хаџи Тому да позива друштво у своју кућу. [уреди] II чин Трећа слика Кућа Хаџи Томина. Стана покушава да одобровољи Стојана али је он одбија. Кад он чује да Коштана пева његовом оцу постаје љубоморан и раздражен. Хаџи Тома је толико одушевљен Коштанином игром и песмом да јој баца дукате.Растерује брата који покушава да га уразуми и све Цигане.Коштану пушта тек када се пожали да је болесна. Четврта слика Друштво одлази код Миткета у Арсину кућу. Но енергични Митке растерује Цигане и налаже да се Коштана уда за немог циганина Асана и остаје глув на молбе Цигана да то не чини. Оркестарски прелудиј Кестенова гора. [уреди] III чин Пета слика

×