O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Nadwah boneka

 • Seja o primeiro a comentar

Nadwah boneka

 1. 1. BONEKA NURUL NADWAH BINTI KHALID G3.7
 2. 2. PENGENALAN Seluruh dunia menggunakan boneka dalam bercerita, menyampaikan mesej serta hiburan.Boneka mempunyai nilai-nilai estetikanya yang tersendiri. Namun ia memerlukan manusia untuk menghidupkan atau menggerakkan wataknya dalam menyampaikan informasi kepada penonton sekaligus membawa mereka ke dalam dunia fantasi atau situasi sebenar sesuatu cerita. Boneka ialah benda bukan hidup atau figura berupa manusia, haiwan atau apa- apa jenis benda lain yang dianimasikan atau dimanipulasi oleh sekurang-kurang seorang dalang untuk dipersembahkan dalam teater, filem atau televisyen. Boneka merupakan sebarang benda atau objek yang digeraklakonkan oleh pemain sama ada secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan
 3. 3. SEJARAH RINGKAS BONEKA Puppet atau boneka berasal daripada perkataan Latin. Ahli sejarah berpendapat bahawa boneka telah mula dijumpai kira-kira 3000 tahun sebelum Masihi oleh orang-orang Mesir dan Cina. Bahan yang digunakan ialah kayu, tanah liat atau tulang binatang. Boneka yang lebih cantik dibuat daripada lilin dan gading gajah. Pada masa itu, boneka bukan dibuat sebagai barang permainan untuk kanak-kanak tetapi banyak digunakan untuk keperluan keagamaan atau upacara adat yang rasmi.
 4. 4. DEFINISI BONEKA Boneka merupakan sebarang benda atau objek yang digerak lakonkan oleh pemain sama ada secara sentuhan atau arahan yang bertujuan untuk menyampaikan mesej. Apa sahaja objek boleh menjadi boneka selagi ia digerakkan oleh pemain Pemain akan cuba menghidupkan watak menerusi dialog yang dipertuturkan atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Boneka digunakan sebagai alat bantu untuk menyampaikan cerita dengan berkesan. Pendengar dapat menghayati disamping melibatkan diri secara tidak langsung melalui penggunaan boneka. Kesannya cukup baik ke arah pendedahan komunikasi, melahirkan idea kreatif dalam penciptaan cerita ,merangsang daya imaginasi dan memberi murid pengalaman belajar bekerjasama secara berkumpulan
 5. 5. JENIS BONEKA Boneka Jari Boneka Tongkat Boneka sarung tangan Boneka Wayang Kulit Boneka pinggan kertas Boneka Beg Kertas Boneka Lidi Boneka Sudu
 6. 6. BAHAN UNTUK MEMBUAT BONEKA • Bahan dan peralatan membuat boneka adalah berbeza mengikut jenis boneka tersebut. Antara bahan asas untuk membuat boneka ialah sarung tangan atau sarung kaki (boneka sarung tangan) kertas tebal/plastik keras (boneka wayang kulit dan lidi) beg kertas (boneka beg kertas) sudu kayu atau senduk (boneka sudu) perca kain (boneka sarung kepala dan sarung tangan) pinggan kertas (boneka pinggan kertas) kayu (boneka tongkat) lidi (boneka lidi) Bahan-bahan terbuang
 7. 7. BONEKA TANGAN Boneka tangan atau juga dikenali sebagai hand puppets lebih mudah disediakan dan lebih praktikal digunakan oleh kanak-kanak. Kanak-kanak akan memasukkan keseluruhan pergelangan tangan mereka ke dalam watak yang dilukis atau dibentuk.Bagi menyediakan boneka jenis ini, pelbagai bahan boleh digunakan.Antaranya ialah stoking, sarung tangan, beg kertas dan sampul surat. Dengan menggunakan boneka tangan, kanak-kanak lebih bebas membuat pergerakan.
 8. 8. BONEKA JARI Boneka jari atau dikenali juga dengan nama finger puppets merupakan boneka yang dimainkan oleh kanak-kanak secara sendiri. Boneka jari dilakukan dengan memasukkan jari ke dalam boneka yang bersaiz jari. Jari digerakkan semasa watak dimainkan. Boneka jari amat seronok digunakan kerana pelbagai watak boleh dimainkan serentak.
 9. 9. BONEKA WAYANG KULIT Rupa bentuk boneka dilukis di atas kertas tebal.Kemudiannya diwarna dan bentuknya dipotong keluar. Boneka ini juga boleh dibuat daripada kulit, plastik, lutsinar dan kertas tebal.Biasanya boneka ini nipis dan berbetuk dua dimensi.Lidi-lidi halus diletakkan pada tempat-tempat tertentu pada badan boneka itu. Semasa memainkan boneka ini, ia di tempatkan di bahagian belakang atau skrin putih.Lampu dinyalakan dan bayang-bayang boneka tersebut akan kelihatan di atas skrin.
 10. 10. BONEKA LIDI Boneka ini seakan sama dengan boneka wayang kulit.Boneka ini diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal. Kemudian lidi panjang diletakkan pada badan boneka termasuk pada anggota-anggota tertentu yang bakal digerakkan semasa menggunakannya. Boneka dijulang pada lidi utama dan lidi-lidi yang lainnya digoyang untuk menggerakkan anggota badan tersebut.
 11. 11. BONEKA BERTALI Boneka Bertali atau ‘marionette’ diperbuat daripada bahan-bahan keras seperti papier mache, plaster-of-Paris atau kayu. Boneka menggunakan tali atau string puppets berbeza dari segi saiz dan rupa bentuk.Ia lebih kompleks kerana kepala watak akan dibentuk dan akan diikat dengan tali bagi tujuan pergerakan. Tali-tali halus disambungkan kepada bahagian-bahagian boneka yang boleh bergerak.Bahagian kaki dan tangan watak akan dibentuk supaya boleh digerakkan dengan menggunakan tali. Boneka jenis ini sesuai digunakan bagi cerita-cerita yang memerlukan watak tersebut untuk lari, terbang, lompat dan menggelongsor. Tali yang digunakan boleh berupa tali biasa ataupun tali tangsi .

  Seja o primeiro a comentar

  Entre para ver os comentários

 • permaisuriaya

  Mar. 6, 2015

Vistos

Vistos totais

3.440

No Slideshare

0

De incorporações

0

Número de incorporações

2

Ações

Baixados

113

Compartilhados

0

Comentários

0

Curtir

1

×