Statistike dhe probabilitet

STATISTIKE DHE PROBABILITET
Lenda Matematik
STATISTIKA
 Statistika është shkenca
që studion marrjen ,
organizimin , analizimin
dhe interpretimin e
ndryshimeve sasiore në
zhvillimin e shoqërisë, të
ekonomisë, të kulturës
etj., duke mbledhur të
dhëna numërore për to,
të cilat grupohen e
përpunohen me metoda
të veçanta.
 Statistikë gjithashtu
paraqetë tërësia e të
dhënave numërore të
mbledhura nga një fushë
e jetës, e ekonomisë etj.
ose për një dukuri dhe të
renditura sipas një kriteri
të caktuar.Statistika nuk
eshte degë e
matematikes pro
konsiderohet si nje dege
e vecante per shkak te
karakterit multidisiplinar.
DEGËT E STATISTIKES
 Statistika deskriptive
 Statistika iduktive
 Statistika eksplorative
 Statistika llogaritëse
 Indekset: jane tregues relativ te cilet paraqesin
raportin e nivelit te caktuar te dukurive te ndryshme
ne periudha te caktuara kohore. Ata mund te
paraqiten si raport i dy niveleve te veçanta apo si
raport i niveleve te grupuara
 Ndryshe quhen edhe tregues të dinamikes sepse
paraqesin krahasimin përmes faktorit kohor.
SHEMBULL I STATISTIKES
NUMRI I NXENESVE ESHTE 36
Lendet Frekuenca f Denduria relative
%
1 Matematik 8 22.2%
2 Letersi 10 27.7%
3 Anglisht 8 22.2%
4 Kimi 5 13.8%
5 Qytetari 2 5.5%
6 Fizik 3 8.3%
0
5
10
15
20
25
30
Grafiku
Grafiku
Diagram
Matematik
Letersi
Anglisht
Kimi
Qytetari
Fizik
 Ne nje klase u mat shtatlartesia e djemve dhe kemi:
161 175 173 171 168 173 169 172
173 171 172 173 167 165 164 175
a)Tregoni popullimin ,individet dhe tiparin.
Popullimi eshte bashkesia e djemve.Individet jane
djemte .Tipari shtatlartesia.
b)Vlera me e vogel e tiparit ,sa here perseritet.
Vlera me e vogel e tiparit eshte 161 ,perseritet 1
here
c)Vlera me e madhe e tiparit,sa here perseritet.
Vlera me e madhe e tiparit eshte 175,perseritet 2
here.
d)Moda ,mesorja dhe mesatarja.
moda=173
mesatarja m=161+164+165+167+168+169+2*171+2*172
4*173+2*175/16=170,25
mesorja M
161 164 165 167 168 169 171 171 172 172 173
173 173 173 175 175
M=171+172/2=171,5
PROBABILITETI
 Teoria e probabilitetit është
degë e matematikës e cila
studion fenomenet e
rastësishme [1]. Koncepte
themelore të teorisë së
probabilitetit janë ndryshorja e
rastesishme, proceset
stohastike dhe ngjarjet e
rastesishme: Për shembull
hedhja e një kubi për lojë të
numëruar me pika në secilën
nga gjashtë faqet e tij është
një ngjarje e rastësishme.
Nëse hedhja e kubit përsëritet
një numër të madh herësh do
të shohim se këto ngjarje do
të plotësojnë një rregullshmëri
të caktuar statistikore të cilat
mund të studiohen dhe të
parashikohen
 Teorema të rëndësishme në
teorinë e probabilitetit janë
"Ligji i numrave të
mëdhenj"" dhe "Teorema
qëndrore kufitare".
 Teoria e probabilitetit është
bazë matematikore
e statistike, ajo ka zbatim të
madh në analizën
kuantitative të bashkësive të
cilat përmbajnë një numër
të madh të dhënash,
metodat e saj kanë
mundësuar zbulimin e
fenomeneve fizike në nivelin
e atomit që i
përshkruan mekanika
kuantike
SHEMBULL I PROBABILITETIT
 Shkronja e fjales PROBABILITETI jane shkruar ne fishe te
vecanta. Zgjedhim rastesisht njeren prej tyre.Te gjendet
probaliteti:
a) Shkronja e zgjedhur eshte zanore. (n(H)= 13 n(a) =6)
P= n(a)/n(H)= 6/13= 46.1%
b) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja I. ( n(a)=3 )
P= n(a)/n(H)= 3/13= 23%
c) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja B. ( n(a)=2 )
P= n(a)/n(H)= 2/13= 15.3%
d) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja T. ( n(a)=2 )
P= n(a)/n(H)= 2/13=15.3%
 Hidhet nje zar kubik.Te gjendet probabiliteti
a) Bie numer i thjeshte ( n(H)=6 ; n(a)= 3 )
P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
b) Bie numer negativ ( n(a)=0 )
P= n(a)/n(H)= 0/6=0 (ngjarje e pamundur)
c)Bie numer natyror ( n(a)=6 )
P= n(a)/n(H)= 6/6=1 (ngjarje e sigurt)
d)Bie numer cift (n(a)=3 )
P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
e) Bie numer tek (n(a)=3 )
P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
 Punuan: Ambra Dekovi Armando Mehja
Athanasia Kovaci Arlind Dani
Adelina Aramalli Arsen Guri
1 de 14

Recomendados

Pune me projekt statistika por
Pune me projekt statistikaPune me projekt statistika
Pune me projekt statistikaArnold Beqiri
40.4K visualizações14 slides
Energjia dhe Burimet e Energjisë por
Energjia dhe Burimet e EnergjisëEnergjia dhe Burimet e Energjisë
Energjia dhe Burimet e EnergjisëKlajdi Proko
28K visualizações10 slides
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.2K visualizações9 slides
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.5K visualizações34 slides
Historia e numrit por
Historia e numritHistoria e numrit
Historia e numritjola cenollari
57.4K visualizações9 slides
Historia e zhvillimit te matematikes por
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
203.5K visualizações93 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
109.9K visualizações9 slides
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara por
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraErvis Cara
11.2K visualizações50 slides
turizmi ne shqiperi por
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi manomano46
16.1K visualizações8 slides
Projekt matematike por
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematikeSejda Meça
35.6K visualizações26 slides
Mjedisi por
MjedisiMjedisi
MjedisiKlarisa Klara
57.7K visualizações18 slides
Matematik Fillimi i nje biznesi por
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesiAdmin Nuriu
21.7K visualizações18 slides

Mais procurados(20)

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku109.9K visualizações
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara por Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis CaraProjekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Projekt Historia e zhvillimit te matematikes.Ervis Cara
Ervis Cara11.2K visualizações
turizmi ne shqiperi por manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K visualizações
Projekt matematike por Sejda Meça
Projekt matematikeProjekt matematike
Projekt matematike
Sejda Meça35.6K visualizações
Mjedisi por Klarisa Klara
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K visualizações
Matematik Fillimi i nje biznesi por Admin Nuriu
Matematik Fillimi i nje biznesiMatematik Fillimi i nje biznesi
Matematik Fillimi i nje biznesi
Admin Nuriu21.7K visualizações
Mjedisi por Megi Collaku
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.3K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.3K visualizações
Fizika ne jeten e perditshme por An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K visualizações
Don kishoti por Armando Selvija
Don kishotiDon kishoti
Don kishoti
Armando Selvija42.1K visualizações
Matematika ne jeten e perditshme por Ana Ana
Matematika ne jeten e perditshmeMatematika ne jeten e perditshme
Matematika ne jeten e perditshme
Ana Ana150.6K visualizações
Mjedisi yne-lokal por olinuhi
Mjedisi yne-lokalMjedisi yne-lokal
Mjedisi yne-lokal
olinuhi22.5K visualizações
Bioteknologjia por valbona cani
 Bioteknologjia Bioteknologjia
Bioteknologjia
valbona cani19K visualizações
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
Bashkimi Europian -BE por koralda
Bashkimi Europian -BEBashkimi Europian -BE
Bashkimi Europian -BE
koralda27.9K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona por #MesueseAurela Elezaj
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK por KleaHaka
 PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
PROJEKT/KIMI •HEKURI SI ELEMENT KIMIK
KleaHaka5.3K visualizações
Projekt edukimi fizik por Anesti çobani
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizik
Anesti çobani 41.9K visualizações
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi por Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.4K visualizações

Destaque

STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara) por
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)fatonbajrami1
46.9K visualizações34 slides
Konceptet baze te probabilitetit por
Konceptet baze te probabilitetitKonceptet baze te probabilitetit
Konceptet baze te probabilitetitMenaxherat
45.4K visualizações47 slides
Bazat e Statistikes por
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikesguestc49863
77.9K visualizações49 slides
Ushtrime nga lenda e statistikes por
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikeskulla 2010
86.4K visualizações38 slides
Analize statistikore por
Analize statistikoreAnalize statistikore
Analize statistikoreMenaxherat
65.6K visualizações46 slides
Treguesit e dispersionit shperndarjes por
Treguesit e dispersionit  shperndarjesTreguesit e dispersionit  shperndarjes
Treguesit e dispersionit shperndarjesMenaxherat
16.5K visualizações57 slides

Destaque(8)

STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara) por fatonbajrami1
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
STATISTIKA - Dr. Rahmije Mustafa (Provime nga afatet e kaluara)
fatonbajrami146.9K visualizações
Konceptet baze te probabilitetit por Menaxherat
Konceptet baze te probabilitetitKonceptet baze te probabilitetit
Konceptet baze te probabilitetit
Menaxherat45.4K visualizações
Bazat e Statistikes por guestc49863
Bazat e StatistikesBazat e Statistikes
Bazat e Statistikes
guestc4986377.9K visualizações
Ushtrime nga lenda e statistikes por kulla 2010
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
kulla 201086.4K visualizações
Analize statistikore por Menaxherat
Analize statistikoreAnalize statistikore
Analize statistikore
Menaxherat65.6K visualizações
Treguesit e dispersionit shperndarjes por Menaxherat
Treguesit e dispersionit  shperndarjesTreguesit e dispersionit  shperndarjes
Treguesit e dispersionit shperndarjes
Menaxherat16.5K visualizações
Ushtrime statistika all por coupletea
Ushtrime statistika allUshtrime statistika all
Ushtrime statistika all
coupletea24.9K visualizações
Ushtrime nga lenda e statistikes por kulla 2010
Ushtrime nga lenda e statistikesUshtrime nga lenda e statistikes
Ushtrime nga lenda e statistikes
kulla 201060.2K visualizações

Mais de Melissa Cani

Semundjet kanceri por
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceriMelissa Cani
3.8K visualizações15 slides
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Melissa Cani
8.3K visualizações14 slides
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Melissa Cani
5.1K visualizações12 slides
Ds ( Down Syndrone) por
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)Melissa Cani
2.1K visualizações17 slides
Adoleshenca por
AdoleshencaAdoleshenca
AdoleshencaMelissa Cani
24.9K visualizações21 slides
Obeziteti por
ObezitetiObeziteti
ObezitetiMelissa Cani
13.1K visualizações9 slides

Mais de Melissa Cani(9)

Semundjet kanceri por Melissa Cani
Semundjet kanceriSemundjet kanceri
Semundjet kanceri
Melissa Cani3.8K visualizações
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (kaliumi)
Melissa Cani8.3K visualizações
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori) por Melissa Cani
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut (fluori)
Melissa Cani5.1K visualizações
Ds ( Down Syndrone) por Melissa Cani
Ds ( Down Syndrone)Ds ( Down Syndrone)
Ds ( Down Syndrone)
Melissa Cani2.1K visualizações
Adoleshenca por Melissa Cani
AdoleshencaAdoleshenca
Adoleshenca
Melissa Cani24.9K visualizações
Obeziteti por Melissa Cani
ObezitetiObeziteti
Obeziteti
Melissa Cani13.1K visualizações
Anoreksia por Melissa Cani
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
Melissa Cani238 visualizações
Anoreksia por Melissa Cani
AnoreksiaAnoreksia
Anoreksia
Melissa Cani1.6K visualizações
Fosile por Melissa Cani
FosileFosile
Fosile
Melissa Cani4.2K visualizações

Statistike dhe probabilitet

 • 2. STATISTIKA  Statistika është shkenca që studion marrjen , organizimin , analizimin dhe interpretimin e ndryshimeve sasiore në zhvillimin e shoqërisë, të ekonomisë, të kulturës etj., duke mbledhur të dhëna numërore për to, të cilat grupohen e përpunohen me metoda të veçanta.
 • 3.  Statistikë gjithashtu paraqetë tërësia e të dhënave numërore të mbledhura nga një fushë e jetës, e ekonomisë etj. ose për një dukuri dhe të renditura sipas një kriteri të caktuar.Statistika nuk eshte degë e matematikes pro konsiderohet si nje dege e vecante per shkak te karakterit multidisiplinar.
 • 4. DEGËT E STATISTIKES  Statistika deskriptive  Statistika iduktive  Statistika eksplorative  Statistika llogaritëse  Indekset: jane tregues relativ te cilet paraqesin raportin e nivelit te caktuar te dukurive te ndryshme ne periudha te caktuara kohore. Ata mund te paraqiten si raport i dy niveleve te veçanta apo si raport i niveleve te grupuara  Ndryshe quhen edhe tregues të dinamikes sepse paraqesin krahasimin përmes faktorit kohor.
 • 5. SHEMBULL I STATISTIKES NUMRI I NXENESVE ESHTE 36 Lendet Frekuenca f Denduria relative % 1 Matematik 8 22.2% 2 Letersi 10 27.7% 3 Anglisht 8 22.2% 4 Kimi 5 13.8% 5 Qytetari 2 5.5% 6 Fizik 3 8.3%
 • 8.  Ne nje klase u mat shtatlartesia e djemve dhe kemi: 161 175 173 171 168 173 169 172 173 171 172 173 167 165 164 175 a)Tregoni popullimin ,individet dhe tiparin. Popullimi eshte bashkesia e djemve.Individet jane djemte .Tipari shtatlartesia. b)Vlera me e vogel e tiparit ,sa here perseritet. Vlera me e vogel e tiparit eshte 161 ,perseritet 1 here c)Vlera me e madhe e tiparit,sa here perseritet. Vlera me e madhe e tiparit eshte 175,perseritet 2 here.
 • 9. d)Moda ,mesorja dhe mesatarja. moda=173 mesatarja m=161+164+165+167+168+169+2*171+2*172 4*173+2*175/16=170,25 mesorja M 161 164 165 167 168 169 171 171 172 172 173 173 173 173 175 175 M=171+172/2=171,5
 • 10. PROBABILITETI  Teoria e probabilitetit është degë e matematikës e cila studion fenomenet e rastësishme [1]. Koncepte themelore të teorisë së probabilitetit janë ndryshorja e rastesishme, proceset stohastike dhe ngjarjet e rastesishme: Për shembull hedhja e një kubi për lojë të numëruar me pika në secilën nga gjashtë faqet e tij është një ngjarje e rastësishme. Nëse hedhja e kubit përsëritet një numër të madh herësh do të shohim se këto ngjarje do të plotësojnë një rregullshmëri të caktuar statistikore të cilat mund të studiohen dhe të parashikohen
 • 11.  Teorema të rëndësishme në teorinë e probabilitetit janë "Ligji i numrave të mëdhenj"" dhe "Teorema qëndrore kufitare".  Teoria e probabilitetit është bazë matematikore e statistike, ajo ka zbatim të madh në analizën kuantitative të bashkësive të cilat përmbajnë një numër të madh të dhënash, metodat e saj kanë mundësuar zbulimin e fenomeneve fizike në nivelin e atomit që i përshkruan mekanika kuantike
 • 12. SHEMBULL I PROBABILITETIT  Shkronja e fjales PROBABILITETI jane shkruar ne fishe te vecanta. Zgjedhim rastesisht njeren prej tyre.Te gjendet probaliteti: a) Shkronja e zgjedhur eshte zanore. (n(H)= 13 n(a) =6) P= n(a)/n(H)= 6/13= 46.1% b) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja I. ( n(a)=3 ) P= n(a)/n(H)= 3/13= 23% c) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja B. ( n(a)=2 ) P= n(a)/n(H)= 2/13= 15.3% d) Shkronja e zgjedhur eshte shkronja T. ( n(a)=2 ) P= n(a)/n(H)= 2/13=15.3%
 • 13.  Hidhet nje zar kubik.Te gjendet probabiliteti a) Bie numer i thjeshte ( n(H)=6 ; n(a)= 3 ) P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3% b) Bie numer negativ ( n(a)=0 ) P= n(a)/n(H)= 0/6=0 (ngjarje e pamundur) c)Bie numer natyror ( n(a)=6 ) P= n(a)/n(H)= 6/6=1 (ngjarje e sigurt) d)Bie numer cift (n(a)=3 ) P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3% e) Bie numer tek (n(a)=3 ) P= n(a)/n(H)= 3/6= 1/3 =33.3%
 • 14.  Punuan: Ambra Dekovi Armando Mehja Athanasia Kovaci Arlind Dani Adelina Aramalli Arsen Guri