O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Elfelejtett források
A Rudas fürdő mellett, a Gellérthegy lábánál több, kisebb meleg vizű forrás is
fakad. E forrásokat a ...
Budapesten azBudapesten az
Erzsébet-híd budaiErzsébet-híd budai
hídfőjénél, a Rudashídfőjénél, a Rudas
fürdővel szemben,fü...
Ez a kapu rejti aEz a kapu rejti a
Gül Baba forrást.Gül Baba forrást.
A Gellért hegy ittA Gellért hegy itt
csaknemcsaknem
...
A kapu évtizedekA kapu évtizedek
óta nem nyílt megóta nem nyílt meg
a közönség előtt,a közönség előtt,
most a Kulturálismo...
Közvetlenül a kapuKözvetlenül a kapu
mögött időtől és amögött időtől és a
budai szmogtólbudai szmogtól
megsötétedettmegsöt...
A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze.A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze.
Furcsa érzés a hűvös ...
A kőfülke jobbA kőfülke jobb
hátsó sarkábanhátsó sarkában
csúnya vasajtó…csúnya vasajtó…
……mögötte egymögötte egy
ötméteres, enyhénötméteres, enyhén
lejtő folyosó nyílik.lejtő folyosó nyílik.
A folyosó végénA folyosó végén
egy apró terembeegy apró terembe
jutunk,jutunk,
melynek hátsómelynek hátsó
falán hosszú pad...
A terem jobbA terem jobb
oldalán egy nagyoldalán egy nagy
üregbe régi lépcsőüregbe régi lépcső
vezet, alján vízvezet, aljá...
Az utcára vezetőAz utcára vezető
lépcsők,lépcsők,
és a lefalazottés a lefalazott
hajdani bejárat.hajdani bejárat.
A fal másik oldalán,A fal másik oldalán,
az utcán a kopottaz utcán a kopott
ajtó mégajtó még
megtalálható.megtalálható.
Ez...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Elfelejtett források

508 visualizações

Publicada em

Elfelejtett Gül Baba és Török forrás.

Publicada em: Arte e fotografia
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Elfelejtett források

 1. 1. Elfelejtett források A Rudas fürdő mellett, a Gellérthegy lábánál több, kisebb meleg vizű forrás is fakad. E forrásokat a legrégebben ismert budai hőforrások között tartják számon. Már a Gellérthegy lábánál létesült első települések kialakulásában is közrejátszott a források közelsége. A forrásvizek hasznosítása a török időkben lett általános, a Rudas-fürdő 1566-1572 közötti felépítésével egy időben. A források vize a Gellérthegy dolomitjának repedéseiből tör fel. E forráscsoport része a Gül Baba forrás és a Török forrás is. A források összes vízhozama 20-100 liter percenként, amelyet a Duna vízállása befolyásol. A források vize ma is alkalmas lenne az ivásra, de a bonyolult szabályozás és a kis hozam miatt nem foglakoznak vele. http://toochee.postr.hu/mi-van-a-vaskapu-mogott Ahol még nem jártál Budapesten!
 2. 2. Budapesten azBudapesten az Erzsébet-híd budaiErzsébet-híd budai hídfőjénél, a Rudashídfőjénél, a Rudas fürdővel szemben,fürdővel szemben, a Szent Gellérta Szent Gellért térre vezető útontérre vezető úton található ez atalálható ez a gyönyörűgyönyörű kovácsoltvas kapu.kovácsoltvas kapu. Gül Babának nemGül Babának nem csak türbéje,csak türbéje, hanem forrása ishanem forrása is van Budán.van Budán.
 3. 3. Ez a kapu rejti aEz a kapu rejti a Gül Baba forrást.Gül Baba forrást. A Gellért hegy ittA Gellért hegy itt csaknemcsaknem függőleges.függőleges.
 4. 4. A kapu évtizedekA kapu évtizedek óta nem nyílt megóta nem nyílt meg a közönség előtt,a közönség előtt, most a Kulturálismost a Kulturális Örökség NapjaÖrökség Napja alkalmábólalkalmából feltárult azfeltárult az érdeklődök kisérdeklődök kis csoportja előtt.csoportja előtt.
 5. 5. Közvetlenül a kapuKözvetlenül a kapu mögött időtől és amögött időtől és a budai szmogtólbudai szmogtól megsötétedettmegsötétedett márvány medence,márvány medence, s ennek aljáns ennek alján található a Gültalálható a Gül Baba forrás,Baba forrás, amelynek vize 43,5amelynek vize 43,5 fokos.fokos.
 6. 6. A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze.A víz a 2,95 méter mély akna aljában gyűlik össze. Furcsa érzés a hűvös őszi levegőben az aknából áradó meleg nedves levegő,Furcsa érzés a hűvös őszi levegőben az aknából áradó meleg nedves levegő, amely pillanatok alatt átnedvesíti a ruhát.amely pillanatok alatt átnedvesíti a ruhát.
 7. 7. A kőfülke jobbA kőfülke jobb hátsó sarkábanhátsó sarkában csúnya vasajtó…csúnya vasajtó…
 8. 8. ……mögötte egymögötte egy ötméteres, enyhénötméteres, enyhén lejtő folyosó nyílik.lejtő folyosó nyílik.
 9. 9. A folyosó végénA folyosó végén egy apró terembeegy apró terembe jutunk,jutunk, melynek hátsómelynek hátsó falán hosszú padfalán hosszú pad található.található.
 10. 10. A terem jobbA terem jobb oldalán egy nagyoldalán egy nagy üregbe régi lépcsőüregbe régi lépcső vezet, alján vízvezet, alján víz csillog.csillog. A tévedésekkelA tévedésekkel ellentétben ez nemellentétben ez nem a Gül Baba forrás,a Gül Baba forrás, hanem a Törökhanem a Török forrás.forrás.
 11. 11. Az utcára vezetőAz utcára vezető lépcsők,lépcsők, és a lefalazottés a lefalazott hajdani bejárat.hajdani bejárat.
 12. 12. A fal másik oldalán,A fal másik oldalán, az utcán a kopottaz utcán a kopott ajtó mégajtó még megtalálható.megtalálható. Ez a Török forrásEz a Török forrás eredeti bejárata.eredeti bejárata.

×