Anúncio
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Anúncio
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Dokumentasi perjumpaan ibu bapa
Próximos SlideShares
Kertas kerja  sambutan hari lahir 2020Kertas kerja sambutan hari lahir 2020
Carregando em ... 3
1 de 8
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio

Dokumentasi perjumpaan ibu bapa

  1. PROGRAM KECEMERLANGAN UPSR 2017 SEKOLAH KEBANGSAAN JALAN HANG TUAH 2 1.0 PENDAHULUAN Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) adalah merupakan satu penilaian khusus yang diwajibkan kepada pelajar sekolah rendah sebelum menamatkan persekolahan darjah enam. Peperiksaan ini dianggap penting kerana ia menggambarkan kesemua apa yang dipelajari di sekolah rendah. Maka dengan itu, perjumpaan ibu-bapa telah dijadikan satu program wajib bagi sekolah pada tahun ini. Perjumpaan ibu-bapa tahun 6 adalah satu medium yang diguna pakai bagi melaporkan prestasi murid-murid tahun 6 disamping dijadikan satu medan untuk bermuafakat serta bermusyawarah dalam membincangkan isu-isu pembelajaran murid-murid tahun 6. Perkongsian pintar ini mampu dijadikan satu landasan dalam memperbaiki pendidikan anak-anak mereka malah ibu-bapa juga boleh memastikan ibu- bapa dapat mengenalpasti kelemahan dan juga kekuatan anak-anak mereka dalam menghadapi peperiksaan UPSR 2017. Program ini bukan sahaja menumpukan perbincangan daripada segi perancangan dan pengurusan murid-murid tahun 6, ia juga bertujuan untuk meningkatkan keupayaan intelek murid-murid tahun 6 selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara yang ingin melahirkan insan yang seimbang dalam semua aspek JERI (Jasmani, Emosi, Rohani & Intelektual). Program ini dilihat sebagai satu program yang amat sesuai dijalankan dan sewajarnya mendapat perhatian yang lebih daripada ibu-bapa kerana ia sedikit sebanyak mampu memberikan perangsang dan juga wadah kepada murid-murid tahun 6 untuk terus berjaya di dalam UPSR. Oleh itu, penganjuran program ini diharapkan mampu memikul misi yang dipertanggungjawabkan agar Kecil Bernilai yang dimaksudkan di dalam moto sekolah akan menjadi kenyataan. 2.0 LATAR BELAKANG Sekolah Kebangsaan Jalan Hang Tuah 2 Kuala Lumpur merupakan sebuah sekolah gred B yang mempuyai jumlah murid seramai 209 orang pada tahun 2017. Bilangan kelas adalah 10 buah kesemuanya dan enrolmen bagi setiap kelas adalah dalam lingkungan 15-30 orang murid. 2.1 TARIKH PERLAKSANAAN/ MASA/ TEMPAT Tarikh : 21 Januari 2017 Masa : 8.00 pagi – 12.00 tengahari Tempat : Dewan Tun Perak.
  2. 2.2 JAWATANKUASA PELAKSANA AHLI JAWATANKUASA INDUK KECEMERLANGAN UPSR Pengerusi : Encik Mohamad Zamhuri b. Mohamad Yatim Guru Besar, Sekolah Kebangsaan Jalan Hang Tuah 2 Timbalan Pengerusi : Encik Ruslan b. Kasim Guru Penolong Kanan Kurikulum Naib Pengerusi I : Puan Nurheda bt Ismail Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) Naib Pengerusi II : Puan Norlaili bt Mohamad Guru Penolong Kanan Ko-Kurikulum (KOKO) Setiausaha : Pn. Kalthom bt Meskam Setiausaha Jawatankuasa Kecemerlangan UPSR Ahli Jawatankuasa : Pengacara Majlis Pn. Nurul Mardhiah Jurufoto En. Khairul Laznizam Bacaan Doa En. Mohd Akmal PA Sistem En. Mohd Nur Fikri En. Mohd Syahirman Buku Program Pn. Nur Yani AJK Makanan Pn. Nurhafizah Jemputan Penceramah En. Mohd Nur Fikri Pn. Tengku Nor Zukiah Pendaftaran AJK Cenderahati Pn. Norhashimah Cik Norhayati Pn. Nor Akhirah Dokumentasi Pn. Kalthom
  3. 2.3 OBJEKTIF Di akhir setiap program perjumpaan ibu-bapa, diharapkan semua ibu-bapa dapat; o Mengusulkan dan berkongsi pengalaman di dalam perancangan program- program UPSR dalam meningkatkan prestasi anak-anak mereka terutama semasa perjumpaan diadakan. o Mempelajari serta memahami serba sedikit tentang format kertas peperiksaan yang diduduki anak. o Menasihatkan dan memastikan anak terus berusaha dan mematuhi arahan guru dalam meningkatkan prestasi pencapaian anak. 2.4 MATLAMAT Perjumpaan ibu bapa adalah satu wadah yang dapat membantu sekolah dari segi; o Melaporkan kepada ibu-bapa mengenai prestasi semasa pelajar semasa sepanjang proses pembelajaran di sekolah. o Ibu-bapa dapat memberikan tindakan sewajarnya kepada anak di bawah jagaannya agar seiring dengan target sekolah. o Peruntukan kewangan tambahan melalui sumbangan ikhlas daripada penjaga untuk Program Kecemerlangan UPSR 2017. 2.5 KUMPULAN SASARAN Program ini melibatkan oleh murid-murid Tahun 5 dan Tahun 6 dan ibu, bapa atau penjaga mereka. Berikut ialah perincian bilangan peserta yang akan mengikuti program ini; Bilangan murid Tahun 6 : 34 orang Ibu / bapa murid Tahun 6 : 34 orang Ibu / bapa murid Tahun 5 : 28 orang Jumlah : 96 orang (anggaran)
  4. 2.6 KAEDAH PERLAKSANAAN 8.00 am : Pendaftaran Ibubapa 8.30 am : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Doa oleh En. Mohd Akmal Ucapan Guru Besar En Mohd Zamhuri bin Mohd Yatim 9.00 am Ceramah Motivasi 10.00 Taklimat GPK Kurikulum, En. Ruslan b. Kasim Taklimat Guru Tahun 6 Akur Janji Calon UPSR 12.00 pm : Bersurai 2.7 ANGGARAN PERBELANJAAN 1 Jamuan Penceramah ( RM 8.00 X 3 orang) RM 24 2 Bayaran penceramah RM 200 3 Cenderamata RM 30 JUMLAH RM 254 3.0 HURAIAN AKTIVITI Program Kecemerlangan UPSR dan Ceramah Motivasi telah dijalankan pada hari Sabtu, 21 Januari 2017 dengan melibatkan seramai 67 orang murid dan ibu bapa murid Tahun 5 dan 6 . Majlis dimulai dengan ucapa aluan pengerusi majlis, bacaan doa dan ucapan daripada En. Ruslan b. Kasim selaku GPK Tadbir dan Kurikulum mewakili Guru Besar. Majlis diteruskan dengan Ceramah Motivasi dan Keibubapaan oleh En. Zul Fikri Zamir b. Mohd Munir, penceramah dari NGO Teach For The Needs dan sesi soal jawab bersama ibu bapa. Taklimat ringkas bagi subjek UPSR telah disampaikan oleh wakil guru-guru Tahun 6 bagi setiap subjek teras iaitu Pn. Norlaili – Bahasa Melayu, En. Syahirman- Matematik, Pn. Norhashimah – Bahasa Inggeris, Pn. oKalthom – Sains dan Pn. Tengku Norzukiah – Penilaian PAFA. Majlis diakhiri dengan bacaan akur janji calon-calon
  5. UPSR di hadapan ibu bapa masing-masing dan suasana hiba menyelubungi seketika ketika murid-murid memeluk ibu bapa mereka. Majlis bersurai pada jam 11.50 pagi. 4.0 PENCAPAIAN AKTIVITI Aktiviti berjalan dengan lancar dan mendapat kerjasama yang baik daripada muird, ibu bapa dan guru-guru. Kesedaran dan motivasi ibu bapa dan murid dapat dilihat daripada kesungguhan mereka semasa pembacaan akurjanji dan ada kalangan ibu bapa dan murid yang mengalirkan air mata kerana sebak semasa sesi memeluk ibu bapa mereka. 5.0 KEMAJUAN/ MASALAH Murid-murid telah didedahkan dengan teknik belajar di rumah, penyediaan jadual harian dan kesedaran kepentingan belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan. Ibu bapa pula diberi penekanan mengenai psikologi anak, kepentingan pendidikan akhlak dan sahsiah di rumah dan pentingnya dorongan dan bimbingan mereka dalam memastikan kejayaan anak-anak mereka. Mereka juga diingatkan bahawa tahun ini sangat penting kepada anak-anak mereka kerana mereka akan menghadapi UPSR. Sesi soal jawab juga berlangsung dengan lancar dan ibu bapa memberi kerjasama dan maklum balas yang baik Dari segi masalah pula, terdapat kurangnya kawalan disiplin semasa ceramah disampaikan. Keadaan murid agak kurang terkawal dan dengan kehadiran ibu bapa mereka membuatkan mereka berfikir mereka bebas keluar masuk dewan walaupun semasa majlis sedang berjalan. Selain daripada itu, kehadiran murid dan ibu bapa yang hanya 70 % yang hadir agak tidak memuaskan terutama bagi ibu bapa murid Tahun 6. Ketidakhadiran mereka menunjukkan kurangnya komitmen yang diberikan terhadap aktiviti sekolah demi kejayaan anak-anak mereka. 6.0 CADANGAN PENAMBAHBAIKAN Murid-murid perlu diperingatkan dan diberikan amaran terlebih dahulu supaya menjaga disiplin dan adab dalam majlis. Ajk yang dipertanggungjawabkan perlu lebih tegas untuk memastikan disiplin murid terkawal dan tidak mengganggu majlis. Tindakan disiplin juga perlu diambil kepada murid-murid Tahun 6 yang tidak hadir tanpa sebab yang khusus supaya mereka tidak mengambil ringan dengan kehadiran dalam sesuatu aktiviti yang dianjurkan sekolah.
  6. 7.0 PENUTUP Diharap dengan adanya program ini dapat memberi manfaat kepada ibu bapa dari segi kefahaman yang lebih baik terhadap situasi pembelajaran dan situasi sosial anak-anak yang akan menghadapi UPSR tahun ini. Semoga ianya juga memberi impak kepada ibu bapa yang hadir dari segi kawalan emosi dan teknik mengwal tingkah laku supaya menjurus kepada prilaku pelajar yang cemerlang. Penekanan tambahan yang diberikan dalam siri ceramah dan motivasi adalah info berupa pengetahuan disusuli dengan etika sosial yang patut diamalkan untuk melahirkan anak-anak yang berakhlak mulia. Disediakan oleh; ……………………………….. (Pn. Kalthom bt Meskam) Setiausaha Kecemerlangan UPSR SK Jalan Hang Tuah 2 Disemak oleh; ……………………………….. (En. Ruslan b. Kasim) Timbalan Pengerusi Jawatankuasan Induk Kecemerlangan UPSR SK Jalan Hang Tuah 2 Disahkan oleh; ……………………………….. (En. Mohamad Zamhuri Mohd Yatim) Guru Besar Sekolah Kebangsaan Jalan Hang Tuah 2
  7. GAMBAR-GAMBAR DIAMBIL SEPANJANG PROGRAM Majlis dimulakan dengan ucapan aluan dari pengacara majlis. Antara para ibu bapa dan murid yang hadir.
  8. Ceramah motivasi disampaikan oleh Sesi bacaan ikrar calon-calon UPSR En. Zul Fikri dari NGO Teach For The berhadapan ibu bapa masing-masing. Needs. Suasana hiba ketika calon-calon UPSR berpelukan dengan ibu bapa masing-masing.
Anúncio