Het eerste deel van deze handleiding bestaat uit een cursus scoren. Hoe vul je het
sheet in en hoe verwerk je de verschillende situaties in een wedstrijd.
Werk de wedstrijd die weergegeven is helemaal af door het sheet in te vullen.
Hierna mag je het ingevulde sheet inleveren, wij kijken het na en dan krijg je het
terug. Controleer dan wat je goed en fout hebt en kijk eventueel nog even na
waarom je het fout hebt gedaan (als dat het geval is natuurlijk...).
De taken van de jury
De hoofdtaak van de Jury is:
    Als administratieregelcentrum te fungeren, ter assistentie van de scheidsrechters
    (de hoofdscheidsrechter en de tweede scheidsrechter).
De scheidsrechters vinden als assistenten bij de jurytafel:
     een scorer,
     een tijdopnemer (timer),
     een 24-seconden-operator,
Deze mensen zijn dus een deel van de leiding voor een wedstrijd, men behoort dus
NEUTRAAL (onpartijdig) te zijn.
Om beide teams te laten weten dat je onpartijdig bent, juich je niet bij een score en
zit je niet te ouwehoeren. Blijf betrokken bij de wedstrijd, zodat je geen fouten maakt.
Voorbereidingen
Tafel klaarzetten
Voor de wedstrijd begint controleer je of je alles hebt: twee kleuren balpennen, sheet,
klok, wisselpijl, blokjes A/B voor teamfouten, scorebord en wedstrijdmap.
Na de wedstrijd help je mee met het opruimen.
De taak van een jurylid begint 15 minuten voor het begin van de wedstrijd en
eindigt pas op het moment dat de scheidsrechters hun handtekening op het wedstrijd-
formulier gezet hebben.
Hulp
Wanneer je er niet uitkomt, dan vraag je de timer of deze je wil helpen. Samen let je
op. Wie scoorde, wie maakte de fout etc. Kom je er samen niet uit, of hangt een coach
je de keel uit, dan waarschuw je de scheidsrechter op het eerstvolgende moment dat
de wedstrijd stil ligt.
Het sheet
Wedstrijdgegevens
Om te beginnen kunnen we het wedstrijdformulier (sheet) in
een aantal vakken verdelen. Bovenaan staan de gegevens van
de wedstrijd. Het nummer, de tijd, plaats en de scheidsrechters.

Met dit gedeelte van het sheet heb je als scorer niets te
maken, want alle gegevens staan al ingevuld als het goed is.
Het sheet
Teamgegevens
Het volgende vak, of beter vakken zijn bedoeld voor de
gegevens van de teams en spelers. Hier staan de naam van
het team (bijv. “Forwodians M14-1”), worden de time-outs
vermeld (in minuten), teamfouten (kruisje zetten) en de spelers.
               5. De gemaakte fouten
Onderaan wordt de naam (en eventueel het licentienummer)
van de coach vermeld met daarachter ook de eventuele fouten.
Het sheet
Scoreverloop
Het volgende gedeelte op het sheet is het scoreverloop. Hier
wordt genoteerd in welke minuut en door welke speler is
gescoord. Je werkt van boven naar beneden.
Achteraf kun je dus zien in welke volgorde er werd gescoord.
Een score noteren is simpel. In de eerste kolom noteren we
het spelersnummer, in de volgende kolom de score.
1. Gewone score (velddoelpunt)
   Je noteert gewoon in de eerste kolom het spelersnummer
   en in de tweede kolom de score.
2. Driepunter
   Wanneer de scheidsrechter het aangeeft noteer je de score (dus plus 3
   punten) en het spelersnummer omcirkel je.
3. Vrije worpen
   Je noteert het spelersnummer. Dan maak je een vakje van 1, 2 of 3 hokjes
   (afhankelijk van het aantal vrije worpen) en daarin noteer je de score.
   Als de vrije worp mis is, dan zet je een streepje.
Time-outs
         De scheidsrechter houdt zijn handen (wijsvinger in de handpalm)
         in de vorm van een „T‟ om een pauze in de periode in te lassen.

Onsportieve fout
      De scheidsrechter houdt zijn pols met de andere hand vast.
                                                   FORWODIANS

Indien er in een periode 4 of meer
teamfouten worden gemaakt, wordt op     557 M. van Dijk      4
het scoreboard de Bonus geactiveerd.    537 S. Edelaar       5 5 7 9
                                        609 J. Rooijackers   7  2 8
       Diskwalificerende fout
       De scheidsrechter houdt beide handen met gesloten vuisten omhoog.

Dit is om aan te geven dat de speler of 537 S. Edelaar            5 5 7 9
coach niet meer deel neemt aan de wedstrijd. 609 J. Rooijackers   7  2 8d D D D
De volgende periode
Na de rust beginnen we met minuut 1 en niet met 11!

Einde van de wedstrijd
Ook bij het einde van de wedstrijd moeten we nog wat doen.

Je vult je naam in, de naam van de timer en indien
aanwezig ook de naam van de 24-seconden operator.

• 1.
  • 2. Inleiding De bedoeling van deze les is je snel bekend te maken met de taken achter de jurytafel. Het eerste deel van deze handleiding bestaat uit een cursus scoren. Hoe vul je het sheet in en hoe verwerk je de verschillende situaties in een wedstrijd. Het tweede deel is een opdracht. Werk de wedstrijd die weergegeven is helemaal af door het sheet in te vullen. Hierna mag je het ingevulde sheet inleveren, wij kijken het na en dan krijg je het terug. Controleer dan wat je goed en fout hebt en kijk eventueel nog even na waarom je het fout hebt gedaan (als dat het geval is natuurlijk...).
  • 3. De taken van de jury De hoofdtaak van de Jury is: Als administratieregelcentrum te fungeren, ter assistentie van de scheidsrechters (de hoofdscheidsrechter en de tweede scheidsrechter). De scheidsrechters vinden als assistenten bij de jurytafel: een scorer, een tijdopnemer (timer), een 24-seconden-operator, Deze mensen zijn dus een deel van de leiding voor een wedstrijd, men behoort dus NEUTRAAL (onpartijdig) te zijn. Om beide teams te laten weten dat je onpartijdig bent, juich je niet bij een score en zit je niet te ouwehoeren. Blijf betrokken bij de wedstrijd, zodat je geen fouten maakt.
  • 4. Voorbereidingen Tafel klaarzetten Voor de wedstrijd begint controleer je of je alles hebt: twee kleuren balpennen, sheet, klok, wisselpijl, blokjes A/B voor teamfouten, scorebord en wedstrijdmap. Na de wedstrijd help je mee met het opruimen. De taak van een jurylid begint 15 minuten voor het begin van de wedstrijd en eindigt pas op het moment dat de scheidsrechters hun handtekening op het wedstrijd- formulier gezet hebben. Hulp Wanneer je er niet uitkomt, dan vraag je de timer of deze je wil helpen. Samen let je op. Wie scoorde, wie maakte de fout etc. Kom je er samen niet uit, of hangt een coach je de keel uit, dan waarschuw je de scheidsrechter op het eerstvolgende moment dat de wedstrijd stil ligt.
  • 5. Het sheet Wedstrijdgegevens Om te beginnen kunnen we het wedstrijdformulier (sheet) in een aantal vakken verdelen. Bovenaan staan de gegevens van de wedstrijd. Het nummer, de tijd, plaats en de scheidsrechters. Met dit gedeelte van het sheet heb je als scorer niets te maken, want alle gegevens staan al ingevuld als het goed is.
  • 6. Het sheet Teamgegevens Het volgende vak, of beter vakken zijn bedoeld voor de gegevens van de teams en spelers. Hier staan de naam van het team (bijv. “Forwodians M14-1”), worden de time-outs vermeld (in minuten), teamfouten (kruisje zetten) en de spelers. Van de spelers wordt het volgende genoteerd: 1. Het lidnummer; dit staat op de spelerspas 2. De naam 3. Het rugnummer 4. Gespeeld of niet; De coach vult voor de aanvang de startende vijf spelers in. x 5. De gemaakte fouten Onderaan wordt de naam (en eventueel het licentienummer) van de coach vermeld met daarachter ook de eventuele fouten.
  • 7. Het sheet Scoreverloop Het volgende gedeelte op het sheet is het scoreverloop. Hier wordt genoteerd in welke minuut en door welke speler is gescoord. Je werkt van boven naar beneden. Achteraf kun je dus zien in welke volgorde er werd gescoord. De minuten In het midden (de grijze kolom) komt de minuut te staan. Als scorer moet je dus opletten in welke minuut je zit. De Timer kan je hierbij helpen! Als je de minuut op het sheet optelt bij de minuut op de klok moet dit samen 10 zijn. Denk eraan: Als je de laatste minuut noteert (de 10e) dan is er nog een hele minuut te spelen!
  • 8. Het sheet De scores Aan de beide zijden van de grijze kolom heeft ieder team een eigen gedeelte. Het rechter gedeelte is bedoeld voor het team dat naar de rechter basket speelt en het linker voor … Juist ja! B A JURY Dit gedeelte is bij ieder team 4 2 1 weer verdeeld in 2 kolommen. 6 4 2 In de eerste kolom noteren we de speler die scoorde en 3 8 2 in de andere kolom de punten. En die punten tellen we door, dus 2, 4, 5, 7 etc.
  • 9. Een Score Een score noteren is simpel. In de eerste kolom noteren we het spelersnummer, in de volgende kolom de score. 1. Gewone score (velddoelpunt) Je noteert gewoon in de eerste kolom het spelersnummer en in de tweede kolom de score. 2. Driepunter Wanneer de scheidsrechter het aangeeft noteer je de score (dus plus 3 punten) en het spelersnummer omcirkel je. 3. Vrije worpen Je noteert het spelersnummer. Dan maak je een vakje van 1, 2 of 3 hokjes (afhankelijk van het aantal vrije worpen) en daarin noteer je de score. Als de vrije worp mis is, dan zet je een streepje.
  • 10. Een Wissel Een wissel wordt aangevraagd bij de tafel. De tafel geeft een signaal voor de wissel zodra het spel stil ligt. Uiteraard alleen als dat team de in te brengen speler mag wisselen. Bij een fout wacht je tot de scheidsrechter klaar is met zijn signalen aan de tafel. Kijk altijd eerst of de speler die het veld inkomt al eerder heeft gespeeld. Zo niet, dat zet je een kruisje achter het spelersnummer. In dit geval is speler 7 net het veld in gegaan.
  • 11. Time-outs De scheidsrechter houdt zijn handen (wijsvinger in de handpalm) in de vorm van een „T‟ om een pauze in de periode in te lassen. Deze pauze kan worden aangevraagd door beide ploegen en door de scheidsrechters zelf. FORWODIANS 4 In dit geval vraagt Team A in de 4e minuut van de 1e periode een Time-out aan
  • 12. Persoonlijke fouten / Teamfouten Persoonlijke fout De scheidsrechter houdt een hand in de vorm van zijn vuist naast zijn hoofd en wijst met FORWODIANS de andere hand naar de speler die de fout heeft gemaakt. Speler nr. 5 heeft in de 5e minuut van de 1e periode een persoonlijke fout ge- 557 M. van Dijk 4 maakt. 537 S. Edelaar 5 5 609 J. Rooijackers 7 
  • 13. Persoonlijke fouten / Teamfouten Onsportieve fout De scheidsrechter houdt zijn pols met de andere hand vast. FORWODIANS Indien er in een periode 4 of meer teamfouten worden gemaakt, wordt op 557 M. van Dijk 4 het scoreboard de Bonus geactiveerd. 537 S. Edelaar 5 5 7 9 609 J. Rooijackers 7  2 8
  • 14. Persoonlijke fouten / Teamfouten Diskwalificerende fout De scheidsrechter houdt beide handen met gesloten vuisten omhoog. FORWODIANS Een diskwalificerende fout wordt genoteerd met een kleine letter “d” bij de minuut in het foutengedeelte. De overige vakjes achter de speler of coach die de fout kreeg noteren we een “D”, zonder minuut. 4 557 M. van Dijk Dit is om aan te geven dat de speler of 537 S. Edelaar 5 5 7 9 coach niet meer deel neemt aan de wedstrijd. 609 J. Rooijackers 7  2 8d D D D
  • 15. Einde van een periode Na een periode moeten we een aantal zaken doen op het formulier. Scorengedeelte Nadat de periode is afgelopen omcirkel je de laatst gemaakte score van beide partijen en zet een streep onder de laatste score door de vijf kolommen. En we noteren onderaan het formulier de gemaakte punten van de periode.
  • 16. Begin van een nieuwe periode De volgende periode Na de rust beginnen we met minuut 1 en niet met 11! We gaan dus verder in dezelfde kolom als in de eerste periode. Andere pen B A Wel schrijven we deze periode met een andere 4 2 1 kleur. Dit om verwarring bij bijvoorbeeld de 6 4 2 teamfouten per periode te voorkomen. 3 8 2 9 8 13 4 15 10 4 17 1
  • 17. Einde van een helft Teamgedeelte 1. We trekken een lijn bij de teams achter de gemaakte fouten. FORWODIANS 2. Bij de ploegfouten trekken we een streep door de niet gebruikte vakjes. 4 Wanneer alle vakjes gebruikt zijn, zet je daarachter de totaal gemaakte fouten van die periode. 3. Indien er geen time-out is gebruikt, zetten we ook hier een streepje. 557 M. van Dijk 4 537 S. Edelaar 5 5 7 9 609 J. Rooijackers 7  2 8
  • 18. Einde van de wedstrijd Ook bij het einde van de wedstrijd moeten we nog wat doen. Scoregedeelte We omcirkelen de eindstand. Onder de laatste score trekken we een dubbele streep door de vijf kolommen. De rest van de kolom wordt onbruikbaar gemaakt door er een golvende streep van onder de dubbele streep naar het einde van de kolom. Teamgedeelte Alle niet gebruikte vakjes worden doorgestreept. De fouten, de time-outs en de ploegfouten.
  • 19. Einde van de wedstrijd De Stand Onderaan het sheet vullen we de eindstand in en de naam van het winnende team. Je vult je naam in, de naam van de timer en indien aanwezig ook de naam van de 24-seconden operator.