Rryma elektrike

TEMA:

 RRYMA ELEKTRIKE
PUNOI:

•Exhitah Vasija
•Selva Livanaj
•Uelda Gjatoja
•Xhenisa Spahija
XI-A
OBJEKTIVAT
• Të kuptojmë c’është rryma elektrike.
• Të kuptojme si qarkullon ajo.
• Të shpjegojmë efektet e rrymës
elektrike dhe disa nga ligjet themelore
bazë që lidhen me të.
PERMBAJTJA E
PROJEKTIT
•
•
•
•
•
•

Ngarkesa dhe lëvizja e saj ne përçues.
Ku rrjedh rryma elektrike?
Veprimet e rrymës elektrike.
Intensiteti i rrymës elektrike.
Rezistenca- ligjet e Omit.
Puna dhe fuqia e rrymës.
Ngarkesa dhe lëvizja e saj në përçues
•Quajme ngarkese elektrike sasine e elektricitetit qe kalon nga njeri trup te
tjetri me ane te kontaktit ose ferkimit.
•Nëse dy trupa përçues të elektrizuar që janë në potenciale të ndryshme
i lidhim me përçues, potenciali i tyre do barazohet.
Gjatë këtij barazimi potenciali, ngarkesa elektrike prej trupit me potencial
me të lartë rrjedh nëpër përçues në trupin me potencial me të ulët.

• Lëvizja e orientuar e elektricitetit quhet rrymë elektrike.
• Në përgjithësi, çfarëdo lëvizje e orientuar e ngarkesave elektrike quhet
rrymë elektrike.
• Rryma elektrike mund të rrjedhë:


në metale – lëvizja e elektroneve.



në elektrolite (acide,në tretje të kripës) – lëvizja e joneve pozitive
dhe negative.



në gazra nën kushte të caktuar (shtypje, temperaturë).



në vakum,nëse ndërmjet dy elektrodave përçuese krijojmë një fushë
mjaft të fortë - lëvizje e elektroneve.

• Rrymën elektrike të pa ndërprerë e realizojmë me burime të energjisë elektrike.
Rryma elektrike
1) Veprimi termik i rrymës elektrike :
• Përcjellësit e rrymës elektrike shpesh ndahen:
• përcjellës të llojit të parë (metalet, grafiti),
• përcjellësit e llojit të dytë (përcjellësit elektrolitik).
• Veprimi termik i rrymës elektrike është dukuria e nxehjes së përçuesit
me rastin e kalimit të rrymës elektrike nëpër të.
• Rritja e temperaturës së trupit paraqet rritjen e amplitudës së ngarkesave elementare
të materies prej së cilës trupi është i përbërë.
• Dukuria ka përdorim të gjerë në praktikë, dhe shpeshherë është me efekt të
padëshirueshëm, per shembull te trapani ose motori elektrik.

2) Veprimi kimik i rrymës elektrike:
• Veprimi kimik i rrymës elektrike është dukuria që përçuesit elektrolitik me rastin e
kalimit të rrymës ndryshojnë kimikisht. Kjo dukuri quhet elektrolizë.
• Elektroliza ka një përdorim të gjerë në metalurgji
• Shumica e metaleve në gjendje të pastër fitohen kryesisht me elektrolizë
(bakri, alumini dhe shumë tjerë).
3) Veprimi optik i rrymës elektrike :
• Veprimi optik i rrymës elektrike është dukuria e kalimit të rrymës elektrikë në dritë.
• Dukuria e dritës nuk është rezultat i nxehjes së filamentit të telit (si në llamben
elektrike), por është rezultat i ndryshimeve të brezave energjetike të disa elektroneve në
vetë atomet e materies.
• Kjo dukuri ndodh gjatë kalimit të rrymës nëpër plazmë ose nëper ndonjë gjysmëpërçues.
• Edhe kjo dukuri shpesh përdoret në praktikë.

4) Veprimi magnetik i rrymës elektrike :
• është dukuria që rreth rrymës elektrike lajmërohet fusha magnetike.

• Rryma elektrike gjithmonë shprehet me fushe magnetike.
Intensiteti i rrymës elektrike:

• Nëpër një prerje tërthore të ndonjë
përçuesi me rrymë në mënyrë te vazhdueshme
kalojnë një numër elektronesh, respektivisht
një sasi e caktuar e elektricitetit.
• Intensiteti i rrymës paraqet sasine e
ngarkesës e cila kalon prerjen e përçuesit në
intervalin kohor.
• Rryma ka intensitet të njëjtë në tërë
gjatësinë e përçuesit në të cilin rrjedh, pa
marrë parasysh prerjen tërthore të tij.
• Njësia matëse për intensitetin e rrymës:
[Q ]
[I ] =

C
=

[t ]

As
=

s

= A (amper)
s

• Amperi është njësi themelore e SI.

Pajisja për matjen e intensitetit të rrymës
elektrike quhet ampermetër.
Ampermetri lidhet në seri me
përçuesin në të cilin matet intensiteti
i rrymës.
Rezistenca elektrike

Ligji I i Omit
• Gjatë rrjedhjes së rrymës nëpër përçues lajmërohet rezistencë. Georg Simon Ohm ka
shtruar matematikisht varësinë e diferencës së potencialit U në skajet e përçuesit metalik
me prerje tërthore konstante gjatë rrjedhjes së rrymës konstante me intensitet I:
• Varësia është konstante.
• Ky relacion paraqet: Ligjin e I te Omit

• Njësia matëse për rezistencën elektrike:

Ligji II i Omit
• Rezistenca elektrike:
- eshte ne perpjestim te drejte me gjatesine l
te percjellesit;
- eshte ne perpjestim te zhdrejte me
siperfaqen e seksionit s;
- varet nga natyra e percjellesit.

ρ•l
R=

S
Rryma elektrike
Fuqia P në njësi të kohës :

P=
Këto ishin disa nga madhësitë
dhe dukuritë kryesore që
lidhen me rrymën elektrike.
1 de 13

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizikeDaniela Ela
26.4K visualizações6 slides
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.PRei El Hajdari
41.9K visualizações23 slides
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi Darla Evangjeli
42.1K visualizações10 slides
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valetMarinela Abedini
18.8K visualizações20 slides

Mais procurados(20)

Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K visualizações
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
NDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.PNDERTIMI I ATOMIT. R.H  F.P
NDERTIMI I ATOMIT. R.H F.P
Rei El Hajdari41.9K visualizações
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
Darla Evangjeli42.1K visualizações
Projekt Fizik - valetProjekt Fizik - valet
Projekt Fizik - valet
Marinela Abedini18.8K visualizações
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.7K visualizações
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K visualizações
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi31.8K visualizações
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.7K visualizações
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini49.2K visualizações
HidrocentraletHidrocentralet
Hidrocentralet
Ergi Nushi21.4K visualizações
matematika projektmatematika projekt
matematika projekt
Facebook62.6K visualizações
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27K visualizações
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
Llogaritja e konsumit te energjise elektrike ne shtepite tona
#MesueseAurela Elezaj16.2K visualizações
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
olinuhi36K visualizações
Modelet e atomitModelet e atomit
Modelet e atomit
BlerinaMuobega12.8K visualizações
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K visualizações
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K visualizações
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
Arlinda 48.8K visualizações

Similar a Rryma elektrike

Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrikeflori daut
1.6K visualizações4 slides
Elektriciteti  Hysen DokoElektriciteti  Hysen Doko
Elektriciteti Hysen DokoHysen Doko
1.5K visualizações23 slides
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizikebusinessforlife
94 visualizações5 slides
ElektronikaElektronika
ElektronikaLiim Shala
2K visualizações18 slides

Similar a Rryma elektrike(20)

Rryma elektrikeRryma elektrike
Rryma elektrike
flori daut1.6K visualizações
Elektriciteti  Hysen DokoElektriciteti  Hysen Doko
Elektriciteti Hysen Doko
Hysen Doko1.5K visualizações
Elektriciteti, FizikeElektriciteti, Fizike
Elektriciteti, Fizike
businessforlife94 visualizações
Rryma alternative dhe perftimi i sajRryma alternative dhe perftimi i saj
Rryma alternative dhe perftimi i saj
Amdi Nuredini10.6K visualizações
ElektronikaElektronika
Elektronika
Liim Shala2K visualizações
Puna dhe fuqia e rrymes elektrike arjana karaqiPuna dhe fuqia e rrymes elektrike arjana karaqi
Puna dhe fuqia e rrymes elektrike arjana karaqi
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë5.7K visualizações
Rrymat elektrike Bleona Popaj dhe Elona GegaRrymat elektrike Bleona Popaj dhe Elona Gega
Rrymat elektrike Bleona Popaj dhe Elona Gega
QAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë1.5K visualizações
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
#MesueseAurela Elezaj15.3K visualizações
ElektrostatikaElektrostatika
Elektrostatika
Egla Mërzheku7.3K visualizações
Transmisione elektrikeTransmisione elektrike
Transmisione elektrike
Xhelal Bislimi3.2K visualizações
Energjia dhe ndotja e mjedisitEnergjia dhe ndotja e mjedisit
Energjia dhe ndotja e mjedisit
Eneo Petoku41.4K visualizações
Fizik 2Fizik 2
Fizik 2
ElmazPuci860 visualizações
ElektroteknikElektroteknik
Elektroteknik
Jurgen Memajdini551 visualizações
Elektrofiziologjia   + zemraElektrofiziologjia   + zemra
Elektrofiziologjia + zemra
AlkidDapaj222 visualizações
zbatimet e elektricitetitzbatimet e elektricitetit
zbatimet e elektricitetit
ornela rama2.7K visualizações
Bazat e-elektroteknikes-ne-eksperimente-dhe-ushtrime-praktikeBazat e-elektroteknikes-ne-eksperimente-dhe-ushtrime-praktike
Bazat e-elektroteknikes-ne-eksperimente-dhe-ushtrime-praktike
#MesueseAurela Elezaj7.2K visualizações
36342713 transmisione-elektrike36342713 transmisione-elektrike
36342713 transmisione-elektrike
Xhelal Bislimi2.5K visualizações
Vetinduksioni - Induktiviteti IIVetinduksioni - Induktiviteti II
Vetinduksioni - Induktiviteti II
Era Kerliu4.1K visualizações

Mais de Exhitah Vasija

Hidrokarburet e halogjenuarHidrokarburet e halogjenuar
Hidrokarburet e halogjenuarExhitah Vasija
9.1K visualizações14 slides
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
51.1K visualizações10 slides
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakutExhitah Vasija
11.6K visualizações3 slides
Lojrat olimpikeLojrat olimpike
Lojrat olimpikeExhitah Vasija
18K visualizações6 slides
Lojrat sportive.Lojrat sportive.
Lojrat sportive.Exhitah Vasija
23.1K visualizações4 slides

Mais de Exhitah Vasija(11)

Hidrokarburet e halogjenuarHidrokarburet e halogjenuar
Hidrokarburet e halogjenuar
Exhitah Vasija9.1K visualizações
Zbatime te exel-it ne fusha te ndryshmeZbatime te exel-it ne fusha te ndryshme
Zbatime te exel-it ne fusha te ndryshme
Exhitah Vasija3.5K visualizações
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
Exhitah Vasija51.1K visualizações
Semundjet e gjakutSemundjet e gjakut
Semundjet e gjakut
Exhitah Vasija11.6K visualizações
Lojrat olimpikeLojrat olimpike
Lojrat olimpike
Exhitah Vasija18K visualizações
Lojrat sportive.Lojrat sportive.
Lojrat sportive.
Exhitah Vasija23.1K visualizações
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K visualizações
Teenagers nowadaysTeenagers nowadays
Teenagers nowadays
Exhitah Vasija3.9K visualizações
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptareNdikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Ndikimi i kultures osmane ne kulturen shqiptare
Exhitah Vasija94.6K visualizações
Reklame "Lana Del Ray Collection"Reklame "Lana Del Ray Collection"
Reklame "Lana Del Ray Collection"
Exhitah Vasija348 visualizações
Abcom Abcom
Abcom
Exhitah Vasija641 visualizações

Rryma elektrike

 • 1. TEMA:  RRYMA ELEKTRIKE PUNOI: •Exhitah Vasija •Selva Livanaj •Uelda Gjatoja •Xhenisa Spahija XI-A
 • 2. OBJEKTIVAT • Të kuptojmë c’është rryma elektrike. • Të kuptojme si qarkullon ajo. • Të shpjegojmë efektet e rrymës elektrike dhe disa nga ligjet themelore bazë që lidhen me të.
 • 3. PERMBAJTJA E PROJEKTIT • • • • • • Ngarkesa dhe lëvizja e saj ne përçues. Ku rrjedh rryma elektrike? Veprimet e rrymës elektrike. Intensiteti i rrymës elektrike. Rezistenca- ligjet e Omit. Puna dhe fuqia e rrymës.
 • 4. Ngarkesa dhe lëvizja e saj në përçues •Quajme ngarkese elektrike sasine e elektricitetit qe kalon nga njeri trup te tjetri me ane te kontaktit ose ferkimit. •Nëse dy trupa përçues të elektrizuar që janë në potenciale të ndryshme i lidhim me përçues, potenciali i tyre do barazohet. Gjatë këtij barazimi potenciali, ngarkesa elektrike prej trupit me potencial me të lartë rrjedh nëpër përçues në trupin me potencial me të ulët. • Lëvizja e orientuar e elektricitetit quhet rrymë elektrike.
 • 5. • Në përgjithësi, çfarëdo lëvizje e orientuar e ngarkesave elektrike quhet rrymë elektrike. • Rryma elektrike mund të rrjedhë:  në metale – lëvizja e elektroneve.  në elektrolite (acide,në tretje të kripës) – lëvizja e joneve pozitive dhe negative.  në gazra nën kushte të caktuar (shtypje, temperaturë).  në vakum,nëse ndërmjet dy elektrodave përçuese krijojmë një fushë mjaft të fortë - lëvizje e elektroneve. • Rrymën elektrike të pa ndërprerë e realizojmë me burime të energjisë elektrike.
 • 7. 1) Veprimi termik i rrymës elektrike : • Përcjellësit e rrymës elektrike shpesh ndahen: • përcjellës të llojit të parë (metalet, grafiti), • përcjellësit e llojit të dytë (përcjellësit elektrolitik). • Veprimi termik i rrymës elektrike është dukuria e nxehjes së përçuesit me rastin e kalimit të rrymës elektrike nëpër të. • Rritja e temperaturës së trupit paraqet rritjen e amplitudës së ngarkesave elementare të materies prej së cilës trupi është i përbërë. • Dukuria ka përdorim të gjerë në praktikë, dhe shpeshherë është me efekt të padëshirueshëm, per shembull te trapani ose motori elektrik. 2) Veprimi kimik i rrymës elektrike: • Veprimi kimik i rrymës elektrike është dukuria që përçuesit elektrolitik me rastin e kalimit të rrymës ndryshojnë kimikisht. Kjo dukuri quhet elektrolizë. • Elektroliza ka një përdorim të gjerë në metalurgji • Shumica e metaleve në gjendje të pastër fitohen kryesisht me elektrolizë (bakri, alumini dhe shumë tjerë).
 • 8. 3) Veprimi optik i rrymës elektrike : • Veprimi optik i rrymës elektrike është dukuria e kalimit të rrymës elektrikë në dritë. • Dukuria e dritës nuk është rezultat i nxehjes së filamentit të telit (si në llamben elektrike), por është rezultat i ndryshimeve të brezave energjetike të disa elektroneve në vetë atomet e materies. • Kjo dukuri ndodh gjatë kalimit të rrymës nëpër plazmë ose nëper ndonjë gjysmëpërçues. • Edhe kjo dukuri shpesh përdoret në praktikë. 4) Veprimi magnetik i rrymës elektrike : • është dukuria që rreth rrymës elektrike lajmërohet fusha magnetike. • Rryma elektrike gjithmonë shprehet me fushe magnetike.
 • 9. Intensiteti i rrymës elektrike: • Nëpër një prerje tërthore të ndonjë përçuesi me rrymë në mënyrë te vazhdueshme kalojnë një numër elektronesh, respektivisht një sasi e caktuar e elektricitetit. • Intensiteti i rrymës paraqet sasine e ngarkesës e cila kalon prerjen e përçuesit në intervalin kohor. • Rryma ka intensitet të njëjtë në tërë gjatësinë e përçuesit në të cilin rrjedh, pa marrë parasysh prerjen tërthore të tij. • Njësia matëse për intensitetin e rrymës: [Q ] [I ] = C = [t ] As = s = A (amper) s • Amperi është njësi themelore e SI. Pajisja për matjen e intensitetit të rrymës elektrike quhet ampermetër. Ampermetri lidhet në seri me përçuesin në të cilin matet intensiteti i rrymës.
 • 10. Rezistenca elektrike Ligji I i Omit • Gjatë rrjedhjes së rrymës nëpër përçues lajmërohet rezistencë. Georg Simon Ohm ka shtruar matematikisht varësinë e diferencës së potencialit U në skajet e përçuesit metalik me prerje tërthore konstante gjatë rrjedhjes së rrymës konstante me intensitet I: • Varësia është konstante. • Ky relacion paraqet: Ligjin e I te Omit • Njësia matëse për rezistencën elektrike: Ligji II i Omit • Rezistenca elektrike: - eshte ne perpjestim te drejte me gjatesine l te percjellesit; - eshte ne perpjestim te zhdrejte me siperfaqen e seksionit s; - varet nga natyra e percjellesit. ρ•l R= S
 • 12. Fuqia P në njësi të kohës : P=
 • 13. Këto ishin disa nga madhësitë dhe dukuritë kryesore që lidhen me rrymën elektrike.