O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
SEMUNDJET SEKSUALISHT
TE TRASMETUESHME
Dr.:Blerta Gjoni
Sherbimi Dermatologjise
Poliklinika Qendrore
Sëmundjet seksualisht te
trasmetueshme shkaktohen nga
viruset,bakteriet dhe parazitet.
Këto semundje njihen edhe me
emri...
 Disa prej sëmundjeve mund të kenë simptome si
shkarkesë nga organet gjenitale, dhëmbje kur
urinojnë, ënjtje dhe inflamim...
SIFILIZI
 Sifilizi eshte nje semundje Seksualisht e
Transmetueshme shume serioze, por qe mund te
mjekohet plotesisht ne q...
SIMPTOMAT:
 2 ose 12 jave pas kontaktit seksual te pambrojtur
me nje person te infektuar me sifiliz, ne zonen ne
te cilen...
SHANKRI SIFILIZIT
SIFILI NE FAZEN E 2-TE.
 Ne fazen e dyte shfaqen keto simptoma:
1. nje skuqje ne trajten e pucrave, vecanerisht ne
pellem...
EKZAMINIMET:
 Analiza e gjakut dhe ne qofte se eshte e mundur
dhe pak sekrecione nga zona e demtuar.
Rezultati i analizes...
TRAJTIMI
 Trajtimi konsiston ne perdorimin e disa dozave te
injeksionit te penicilines.
 Mbas mbarimit te dozes se fundi...
VAGINOZAT BAKTERIALE
 Vaginozat bakteriale nuk jane saktësisht
sëmundje ngjitëse seksuale sepse nuk ngjitet
gjatë marrëdh...
BALANITI
 Balaniti shpesh referohet si simptom i
infektimit por nuk do të thotë se është infeksion
vetëvetiu.
 Saktësish...
KLAMIDIA
 Klamidia eshtë një nga infeksionet bakteriale
ngjitëse seksuale më të zakonshme. Nëse nuk
shërohet mund të shka...
HERPESI
 Herpesi genital shkaktohet nga virusi herpes
simpleks. Virusi mund të infektoje gojën, pjesët
gjenitale, lëkurën...
HERPES GENITALIS
LYTHAT
 Lythat (Iriqat) genital janë rritje të lekures të
cilat mund të paraqiten çdokund në organet
genitale të femrave ...
CONDILOMA
HPV MIKROSKOPIKISHT&HISTOGJIKOSHT
GONORREA
 Gonorrea është infeksion bakterial, ngjitet
seksualisht dhe mund ta infektojë qafën e mitrës,
uretren, rektumin...
MOLOSKU
 Molosku është sëmundje e lëkurës që
shkaktohet nga virusi moloskum contagiosum.
 Shfaqet në formë të gungave të...
MOLUSKU KONTAGIOS
MIKROSKOPIKISHT
TRAJTIMI:
 SST jane semundje me shenja te ndryshme
ankesa, dhe periudha inkubacioni te ndryshme
dhe
 Per trajtimin e tyr...
FALEMINDERIT
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni

Semundjet Seksualisht te trasmetueshme
Dr.:Blerta Gjoni
Sherbimi Dermatologjise
Poliklinika Qendrore

 • Entre para ver os comentários

Semundjet Seksualisht te trasmetueshme - Dr. Blerta Gjoni

 1. 1. SEMUNDJET SEKSUALISHT TE TRASMETUESHME Dr.:Blerta Gjoni Sherbimi Dermatologjise Poliklinika Qendrore
 2. 2. Sëmundjet seksualisht te trasmetueshme shkaktohen nga viruset,bakteriet dhe parazitet. Këto semundje njihen edhe me emrin e vjetër Sëmundje Veneriane. Ekzistojnë 25 sëmundje ngjitëse seksuale. Çdonjeri që është seksualisht aktiv mund të jetë në rrezik prej sëmundjeve ngjitëse seksuale.
 3. 3.  Disa prej sëmundjeve mund të kenë simptome si shkarkesë nga organet gjenitale, dhëmbje kur urinojnë, ënjtje dhe inflamim në organe genitale.  Shumë sëmundje ngjitëse seksuale si Klamidia nuk i shfaq simptomat .  Ndonjeherë mund të kalojë kohë e gjatë deri me shfaqjen e simptomeve kështu që pacienti mund te infektoje te tjere gjatë kësaj kohe prandaj është e nevojshme te drejtohen tek mjeku specialist.  Simptomet e sëmundjeve ngjitëse seksuale mund të shfaqen me muaj pas infektimit. Sëmundjet ngjitëse seksuale mund të jene edhe mbartes te HIV se mudnje me rrisk te larte per jeten
 4. 4. SIFILIZI  Sifilizi eshte nje semundje Seksualisht e Transmetueshme shume serioze, por qe mund te mjekohet plotesisht ne qofte se mjekimi fillohet ne kohe. Semundja shkaktohet nga nje bakterie qe jeton ne membranat mukoze te gojes, vagines, penisit ose anusit. Me vone bacteria kalon ne gjak dhe shperndahet ne te gjithe trupin.
 5. 5. SIMPTOMAT:  2 ose 12 jave pas kontaktit seksual te pambrojtur me nje person te infektuar me sifiliz, ne zonen ne te cilen eshte kryer kontakti fillojne te shikohet nje sekrecion me i shtuar si dhe demtim i lekures. Zonat e prekura mund te jene org genitale,anusi ose goja. Demtimi i lekures, shankri mund te arrije 1 cm, e trashe dhe e padhimbshme. Edhe po te mos trajtohet ai kalon vete brenda dy ose tre javeve. Nganjehere eshte e veshtire qe te shihet demtimi, sepse ai mund te fshihet thelle ne vagine ose anus. Gjendrat limfatike te qafes ose ne rreze te kofshes mund te fryhen.
 6. 6. SHANKRI SIFILIZIT
 7. 7. SIFILI NE FAZEN E 2-TE.  Ne fazen e dyte shfaqen keto simptoma: 1. nje skuqje ne trajten e pucrave, vecanerisht ne pellembet e duarve dhe shputat e kembeve, por nuk perjashtohet dhe ne vendet e tjera. Kjo dukuri mund te mos jete shume e dukshme dhe si dhe demtimi mund te kaloje pa mjekim, por infeksioni vazhdon te jete ne organizem. 2. Simptoma te ngjashme me gripin, si dhimbje koke, dhimbje fyti, lodhje, temperature. 3. Renie flokesh, ne trajte te pullave. 4. Formimi i lytha prane organeve genitale.
 8. 8. EKZAMINIMET:  Analiza e gjakut dhe ne qofte se eshte e mundur dhe pak sekrecione nga zona e demtuar. Rezultati i analizes del brenda nje jave. Por eshte e mundur qe analiza e gjakut te mos tregoje pranine e bakteries se sifilizit; ne kete rast duhet ta perseritet analizen edhe nje here.  Gjate shtatzanise sifilizi mund te transmetohet tek fetusi nepermjet placentes. Ne qofte se zbulohet dhe trajtohet ne kohe, femija mund te mbrohet nga infektimi.
 9. 9. TRAJTIMI  Trajtimi konsiston ne perdorimin e disa dozave te injeksionit te penicilines.  Mbas mbarimit te dozes se fundit te mjekimit duhet te beje here analiza per prezencen ose jo te bakteries se sifilizit.  Keto rivizita jane shume te rendesishme.
 10. 10. VAGINOZAT BAKTERIALE  Vaginozat bakteriale nuk jane saktësisht sëmundje ngjitëse seksuale sepse nuk ngjitet gjatë marrëdhënieve seksuale.  Shkaktohet nga çregullimi i bakterieve normale që gjenden në vaginë. Edhe pse janë relativisht të padëmshme dhe kalojnë pa u dalluar ndonjeherë mund të shkaktojnë erë të keqe.  Përdorja e spirales mund te jete shkaktare.  Vaginosis bakteriale kur kalon ne tubat e fallopit mund te shkakotje infektime serioze.
 11. 11. BALANITI  Balaniti shpesh referohet si simptom i infektimit por nuk do të thotë se është infeksion vetëvetiu.  Saktësisht nuk është sëmundje ngjitëse seksuale, është pasojë e aktivitetit seksual.  Ndodh vetëm te meshkujt dhe mund të shkaktohet nga mos higjiena, nga ngacmimi i kondomeve dhe kremrave, nga përdorimi i produkteve lares me prani te parfumit ose nga infeksionet mykotike.
 12. 12. KLAMIDIA  Klamidia eshtë një nga infeksionet bakteriale ngjitëse seksuale më të zakonshme. Nëse nuk shërohet mund të shkaktojë probleme serioze.  Klamidia e infekton qafën e mitrës tek femrat.Por infektimi i uretres, rektumit dhe syve mund të shkaktohet si në femrat dhe meshkujt.  Simptomat e infeksionit mund të shfaqen në çdo kohë. Shpesh ndodh që simptomat të shfaqen 1 deri në 3 javë pasë infektimit.  Por simptomet mund të ndodh që mos të shfaqen për një kohë të gjatë
 13. 13. HERPESI  Herpesi genital shkaktohet nga virusi herpes simpleks. Virusi mund të infektoje gojën, pjesët gjenitale, lëkurën përreth anusit dhe gishtat.  Pas fazës së parë të përhapjes së herpesit,virusi vendoset në fijëzat nervore ku qëndron pa u dalluar dhe nuk shkakton asnjë simptome.  Simptomat e infektimit fillestar zakonisht fillojnë prej ditës 1 deri në 25 pas infektimit dhe zgjasin 2-3 javë.  Personat me infektim mund po ashtu të kenë dhimbje gjatë urinimit nëse urina kalon në pjesët e lëndimit nga flluskat.
 14. 14. HERPES GENITALIS
 15. 15. LYTHAT  Lythat (Iriqat) genital janë rritje të lekures të cilat mund të paraqiten çdokund në organet genitale të femrave dhe meshkujve.  Ato shkaktohen nga virusi që quhet human papiloma virus. Lythat mund të rriten në organet genitale apo në pjesët tjera të trupit posacërisht në duar.  Pasë infektimit me lythat genital kalon 1 deri 3 muaj që lythat të paraqiten në organet gjenitale. Lythat mund të paraqiten në vulvë, penis në testikuj apo në anus.  Ato mund të paraqiten në formë individuale apo te grupuara.
 16. 16. CONDILOMA HPV MIKROSKOPIKISHT&HISTOGJIKOSHT
 17. 17. GONORREA  Gonorrea është infeksion bakterial, ngjitet seksualisht dhe mund ta infektojë qafën e mitrës, uretren, rektumin, anusin dhe fytin.  Simptomet e infektimit mund të shfaqen në mes 1 deri 4 ditë pas ekspozimit. Por ndonjeherë është e mundshme të infektoheni dhe mos të kenë simptoma.  Infektimi është më i mundshme të dallohet në meshkuj se në femra.
 18. 18. MOLOSKU  Molosku është sëmundje e lëkurës që shkaktohet nga virusi moloskum contagiosum.  Shfaqet në formë të gungave të vogla në lëkurë dhe mund të zgjat prej dy javëve deri në disa vite.  Molosku shkakton gunga të vogla në formë të perlave në madhësi të qukave edhe ne organe genitale dhe ndonjeherë në fytyrë.  Ato ngjiten gjatë seksit dhe nga kontakti me lëkurë.
 19. 19. MOLUSKU KONTAGIOS MIKROSKOPIKISHT
 20. 20. TRAJTIMI:  SST jane semundje me shenja te ndryshme ankesa, dhe periudha inkubacioni te ndryshme dhe  Per trajtimin e tyre duhet ti referohen mjekeve specialiste per venien e diagnoses mbas dhenies se nje bilanci analizash ne varesi te diagnoses dyshuese.  Terapia e mjekimit adekuat per cdo semundje te SST jepej vetem nga mjeku specialist.
 21. 21. FALEMINDERIT

×