O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

здравословно хранене

21.387 visualizações

Publicada em

 • Entre para ver os comentários

здравословно хранене

 1. 1. ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ Изготвил: Вера Терзиева
 2. 2. Здравейте, Казвам се Вера Терзиева. Аз съм от Второ основно училище “Гоце Делчев”, гр. Гоце Делчев, ученичка в 5б клас. Подготвила съм няколко полезни за здравословното хранене съвета, които помагат за здравето и силата на човека.
 3. 3. Баланс, разнообразие и удоволствие Хранете се балансирано, доставяйте на организма си всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали, и изпитвайте наслада, когато се храните. Не се лишавайте от малките кулинарни удоволствия, понякога и не толкова здравословни, те ни правят щастливи, следователно и здрави.
 4. 4. Баланс, разнообразие и удоволствие Избирайте по възможност качествени продукти и домашно приготвени блюда, които да консумирате с любимите си хора. Балансираното хранене е по-ефикасно от всяка диета за отслабване. Не преяждайте.
 5. 5. Основни и ефикасни съвети за избягване на преяждането Причина за преяждането е, че не разбираме какво и по колко ядем. В резултат на това често се храним безмислено много и излишно, с което трупаме стотици и хиляди допълнителни калории, и теглото на тялото се покачва.
 6. 6. Начини за контролиране на апетита и избягване на прекомерното хранене Редовно хранене. Пропускане на хранене е мощен провокатор на апетита. Храната да е богата на въглехидрати и витамини. Умереното количество мазнини контролира нивото на кръвната захар.
 7. 7. Начини за контролиране на апетита и избягване на прекомерното хранене Специално внимание на хранителния режим, когато сме под стрес. При стрес се произвежда хормон, който кара мозъка на човек да смята, че организмът е гладен. Бъдете оптимисти. Оптимистичните и щастливи хора ядат по малко в сравнение с онези, които виждат света негативно.
 8. 8. Изключително полезни храни Черен шоколад. Какаото е чудна здравословна храна. Всеки шоколад, който съдържа под 70 % какао, вече не е толкова полезен.
 9. 9. Изключително полезни храни Пчелен мед. Медът усилва мозъчната и сърдечната дейност.
 10. 10. Изключително полезни храни  Авокадо. Този плод по вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка. Богат е на мазнини, но такива, които са безвредни за кръвоносните съдове. Намалява риска от високо кръвно налягане, спомага за здрава коса и мускули, заздравява костите и помага на храносмилането.
 11. 11. Изключително полезни храни Тиква. Намалява разрушаването на клетките, предпазва от заболявания на очите.
 12. 12. Изключително полезни храни Черен чай. Понижава вредния холестерол в организма.
 13. 13. Изключително полезни храни Яйца. Спомагат за здрави кости, за сърдечната и мозъчната дейност, и за здрава коса и нокти.
 14. 14. Изключително полезни храни Канела. Тази подправка помага за понижаване на кръвната захар, регулира теглото и забавя стареенето.
 15. 15. Изключително полезни храни Доматено пюре. Без сол или с ниско съдържание на сол, служи за понижаване на кръвното налягане и силно намалява риска от болести на отделителната система.
 16. 16. Изключително полезни храни Боровинки. Спомагат на мозъчната дейност, паметта и зрението.
 17. 17. Изключително полезни храни Уасаби. Това е японски деликатес, който е подобен на нашия хрян. Предпазва от язва на стомаха, развалени зъби и астма.
 18. 18. И помнете:

×