Letersia dhe artet e tjera

EGLI TAFA
EGLI TAFAEGLI TAFA
PROJEKT
TEMA: “ LIDHJA E LETËRSISË
ME ARTET E TJERA”
LËNDA:GJUHA SHQIPE
 Të dimë se cilat janë të përbashkëtat midis letërsisë dhe arteve të
tjera si:muzika,piktura,kinematografia etj.
 Të njohim disa vepra artistike(piktura,muzikale,filma) të
frymëzuara nga vepra të ndryshme letrare.
OBJEKTIVAT
 Raportet midis degëve të ndryshme të artit gjatë zhvillimit të tyre historik gjithnjë kanë
ndryshuar. Letërsia, si veprimtari krijuese, me anë të së cilës krijohet vepra letrare si
burim kënaqësie dhe e njohjes së veçantë, që në kohët e lashta është lidhur me disa arte
si, me muzikën, pikturën etj. Midis këtyre arteve ekzistojnë raporte marrëse dhe
dhënëse. Ajo që e dallon letërsinë nga këto arte është gjuha të cilën artet e tjera s’e
kanë. Ndikimet e ndërsjella midis arteve i shohim që në lashtësi. Kështu, p.sh. në
lashtësi muzika e shoqëronte lirikën, kurse me rastin e recitimit, përcillej me muzikë
edhe kënga epike; edhe disa vepra muzikore nuk janë krejt të pavarura nga teksti
gjuhësor letrar (opera etj.). Po kështu raportet e letërsisë me artet e tjera shihen edhe në
aspektin e trajtimit të një objekti. Kjo ndodh kur një vepër pikturale ose muzikore mund
të jetë objekt frymëzimi i një vepre letrare. Ky raport midis letërsisë dhe muzikës ose
pikturës shihet edhe në disa periudha të zhvillimit të letërsisë në përgjithësi e të poezisë
në veçanti. Kjo vërehet më së miri në poezinë e simbolistëve, të cilët kujdes të veçantë i
kanë kushtuar elementit muzikor në poezinë e tyre. Insistimi i simbolostëve në
elementet dhe efektet muzikore në poezi e ka ndryshuar vetë natyrën e poezisë, e cila,
duke u shërbyer me fjalët, muzikën dhe ngjyrat, dëshiron të jetë e afërt me të gjithë
shqisat. Ndenja e unitetit dhe lidhjet e ngushta midis arteve i kanë ndriçuar shumë
poetikat dhe teoritë e shumë epokave në zhvillimin e arteve. Megjithatë, fjala, gjuha,
mbeten fusha kryesore e letërsië.
LETËRSIA DHE ARTET E TJERA
O malet' e Shqipërisë e ju o lisat' e gjatë!
Fushat e gjëra me lule, q'u kam ndër mënt dit' e natë!
Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt' e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni,
O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni.
Nga piktura mund të vijë frymëzimi për të shkruar një poezi.Nga njëra anë
kemi një peisazh fshati, kurse nga ana tjetër disa vargje të poemës Bagëti e
Bujqësi të Naim Frashërit.
 Të parat marrëdhënie të muzikës me letërsinë kanë qenë si të ndërsjella.Një situatë më
e drejtpërdrejtë e marrëdhënieve të muzikës me letërsinë konstatohet në historinë e
muzikës shqiptare, e konkretisht në një pjesë të saj, që lidhet me zhvillimin e këngës
patriotike në vitet e Rilindjes. Shkrimtarë si Asdreni, M.Grameno, Th.Mitko, V.Pasha
etj. çuditërisht muzikojnë* vetë poezitë e tyre, ndërkohë që edhe një pjesë e madhe e
muzikës vokale të krijuar në këtë kohë u vu në shërbim të drejtpërdrejtë të përhapjes së
gjuhës dhe letërsisë shqipe.Tani është e qartë se në llojin e tyre, shkrimtarët kanë luajtur
një rol të rëndësishëm në gjallërimin e konceptit mbi muzikën si pjesë e kulturës në
përgjithësi dhe e asaj kombëtare në mënyrë të veçantë. Kuptohet që detyra e tyre nuk
është e njëjtë me detyrën e profesionistit të muzikës, por thjesht një detyrim që mund të
lindë nga shtrati i përbashkët i këtyre dy arteve, nga vetëdija e njëjtë e trashëguar nga
folk-etnosi, si dhe nga veçoritë e konceptimit të muzikës nga ana e secilit prej tyre. Si
thoshte Naim Frashëri:Pa qasuni të këndojmë /se na plasi buz’ e shkretë.
LETËRSIA DHE MUZIKA
Muzikojnë*-I japin melodi
Nga poezi tw ndryshme mund tw
krijohen kwngw tw reja.
 Përshtatja e një libri letrar në film është praktikë shumë e hershme. Është e
vërtetë që letërsia e ka ndikuar shumë në kinema.Interesante është se shumica
e regjisorëve që praktikonin përshtatjen e romanit në film, nuk këmbëngulnin
që filmi t’i ngjante romanit. Një nga kritikët e rëndësishëm që është marrë me
këtë problematikë, është George Bluestone. Ai pohonte se nëse ne flasim për
përshtatjen e një vepre letrare në film fjalë për fjalë, atëherë kjo do të ishte
qesharake. Sipas tij vështërsia kryesore është lidhja e imazhit që transmeton
libri me imazhin që na e ofron filmi.
LETËRSIA DHE KINEMAJA
Pamje nga sheshxhirimi I filmit “Harry Potter” I bazuar nw
romanin me tw njwjtin titull nga autorja J.K.Rowling.
PUNOI:EGLI TAFA
1 de 9

Recomendados

Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreXheni Marku
110K visualizações9 slides
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
16.7K visualizações17 slides
Figurat letrare por
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrareshkumbin muzlijaj
198.9K visualizações67 slides
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare por
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.3K visualizações9 slides
iliada analize , Analize e Iliades por
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
106.3K visualizações23 slides
Mjedisi por
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.3K visualizações9 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.9K visualizações34 slides
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI " por
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "#MesueseAurela Elezaj
107.2K visualizações29 slides
Gazeta e shkolles por
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.3K visualizações12 slides
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi por
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
49.2K visualizações23 slides
Hebrenjtë në Shqipëri por
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K visualizações13 slides
Letersia dhe Folklori !!!! por
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!#MesueseAurela Elezaj
38.8K visualizações16 slides

Mais procurados(20)

PROJEKT-Ndotja e Mjedisit por xhulia osmanllari
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.9K visualizações
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI " por #MesueseAurela Elezaj
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
ANALIZE ..."ZONJA BOVARI "
#MesueseAurela Elezaj107.2K visualizações
Gazeta e shkolles por Valeria Baçi
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.3K visualizações
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi por Marinela Abedini
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Marinela Abedini49.2K visualizações
Hebrenjtë në Shqipëri por DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K visualizações
Letersia dhe Folklori !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj38.8K visualizações
Djemtë e rrugës Pal por #MesueseAurela Elezaj
Djemtë e rrugës PalDjemtë e rrugës Pal
Djemtë e rrugës Pal
#MesueseAurela Elezaj137.3K visualizações
Aparati i ekskretimit por Matilda Gremi
Aparati i ekskretimitAparati i ekskretimit
Aparati i ekskretimit
Matilda Gremi37.9K visualizações
Ngrohja globale por Kristjana Llolli
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.4K visualizações
Iris por I'ris Azizolli
IrisIris
Iris
I'ris Azizolli16.1K visualizações
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” por #MesueseAurela Elezaj
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
#MesueseAurela Elezaj50.3K visualizações
Huazimet ne gjuhen shqipe por businessforlife
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
businessforlife5.3K visualizações
Projekt gjeografie klasa 9 por S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K visualizações
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10.1K visualizações
Arsimi ne kohen e komunizmit por #MesueseAurela Elezaj
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
#MesueseAurela Elezaj27.1K visualizações
Gazeta e shkolles por Mirsad - New
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K visualizações
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut por irena kotobelli
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
Roli i elementeve kimikë në jetën e njeriut
irena kotobelli26.4K visualizações
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. por ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K visualizações
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis por Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K visualizações
Aksidentet rrugore por Arlinda
Aksidentet rrugoreAksidentet rrugore
Aksidentet rrugore
Arlinda 48.8K visualizações

Destaque

Projekt letersi por
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersianndos
67.5K visualizações11 slides
Muzika popullore ne trevat shqiptare por
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareInternet VloraAlb
10.7K visualizações6 slides
Projekt Letersi por
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt LetersiMehmet Emiri
12.9K visualizações5 slides
Llojet e teksteve por
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
113.9K visualizações10 slides
укр. народнI традицiї por
укр. народнI традицiї укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї ZHOIPPO
491 visualizações27 slides
Jeho, këngë shqiptare libri por
Jeho, këngë shqiptare libriJeho, këngë shqiptare libri
Jeho, këngë shqiptare librizymer mehani mehani
257 visualizações57 slides

Destaque(20)

Projekt letersi por anndos
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
anndos67.5K visualizações
Muzika popullore ne trevat shqiptare por Internet VloraAlb
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Internet VloraAlb10.7K visualizações
Projekt Letersi por Mehmet Emiri
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt Letersi
Mehmet Emiri12.9K visualizações
Llojet e teksteve por sindi21
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e teksteve
sindi21113.9K visualizações
укр. народнI традицiї por ZHOIPPO
укр. народнI традицiї укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї
ZHOIPPO491 visualizações
Jeho, këngë shqiptare libri por zymer mehani mehani
Jeho, këngë shqiptare libriJeho, këngë shqiptare libri
Jeho, këngë shqiptare libri
zymer mehani mehani257 visualizações
Masonet por EGLI TAFA
MasonetMasonet
Masonet
EGLI TAFA1.9K visualizações
Sekti Kur’anij. por Musliman Selefi
Sekti Kur’anij.Sekti Kur’anij.
Sekti Kur’anij.
Musliman Selefi2K visualizações
Projekt edukat por EGLI TAFA
Projekt edukatProjekt edukat
Projekt edukat
EGLI TAFA2.3K visualizações
Krahasim neoklasicizmi-rilindja por Natty S
Krahasim neoklasicizmi-rilindjaKrahasim neoklasicizmi-rilindja
Krahasim neoklasicizmi-rilindja
Natty S5.5K visualizações
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat por An An
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
An An13.2K visualizações
Shkrimi i vjetër shqip por Alush Kryeziu
Shkrimi i vjetër shqipShkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqip
Alush Kryeziu3.4K visualizações
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar por Xhoana Pepa
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Xhoana Pepa3.4K visualizações
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku por Monika Pahumi
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuM.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
Monika Pahumi10.1K visualizações
Greqia e lashte por Lahe Isufaj
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
Lahe Isufaj37.5K visualizações
Kohet dhe instrumente te ndryshem por Aldrin Pashku
Kohet dhe instrumente te ndryshemKohet dhe instrumente te ndryshem
Kohet dhe instrumente te ndryshem
Aldrin Pashku2.2K visualizações
Tema:Qyteti antik i Romes por Jetmira Sula
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
Jetmira Sula15.8K visualizações
Bota antike GREKE dhe ROMAKE por Altin Emiri
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Altin Emiri24.8K visualizações
Gjuha shqipe dhe huazimet por Klea Vyshka
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
Klea Vyshka30.7K visualizações
Muzika por Marina Bare
MuzikaMuzika
Muzika
Marina Bare31K visualizações

Similar a Letersia dhe artet e tjera

dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci por
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecimikaela basha
6.7K visualizações27 slides
Rexho mulliqi por
Rexho mulliqiRexho mulliqi
Rexho mulliqiErhan Luma
2K visualizações11 slides
Diploma master1 por
Diploma master1Diploma master1
Diploma master1EdmondQenani
354 visualizações69 slides
lasgush poradeci por
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
45.1K visualizações15 slides
Lasgush por
LasgushLasgush
Lasgushnonavet
31.6K visualizações36 slides
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO... por
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Marjan DODAJ
9.4K visualizações976 slides

Similar a Letersia dhe artet e tjera(20)

dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci por mikaela basha
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
mikaela basha6.7K visualizações
Rexho mulliqi por Erhan Luma
Rexho mulliqiRexho mulliqi
Rexho mulliqi
Erhan Luma2K visualizações
Diploma master1 por EdmondQenani
Diploma master1Diploma master1
Diploma master1
EdmondQenani354 visualizações
lasgush poradeci por ornela rama
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama45.1K visualizações
Lasgush por nonavet
LasgushLasgush
Lasgush
nonavet31.6K visualizações
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO... por Marjan DODAJ
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Marjan DODAJ9.4K visualizações
Ndre Mjeda - 2015 por Riku Verri
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
Riku Verri18.2K visualizações
Festivali yne popullor por Klarisa Klara
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
Klarisa Klara3.5K visualizações
Letersi 17.04.2020 por NA XXXXXXXXXXXXX
Letersi 17.04.2020Letersi 17.04.2020
Letersi 17.04.2020
NA XXXXXXXXXXXXX563 visualizações
Dritëro agolli por briken paja
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
briken paja745 visualizações
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!! por #MesueseAurela Elezaj
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
#MesueseAurela Elezaj17.7K visualizações
Vace zela 1 por fames design
Vace zela 1Vace zela 1
Vace zela 1
fames design740 visualizações
POETET SHQIPTARE.pptx por 313klevis
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx
313klevis10 visualizações
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani) por Dajana Gjini
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
Dajana Gjini11.2K visualizações
Shkrimtare te shquar shkrimtar por Denis Celaj
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Denis Celaj1.5K visualizações
Muzika por Flamur Guasi
MuzikaMuzika
Muzika
Flamur Guasi3.3K visualizações
Festivali i femijeve por Rei El Hajdari
Festivali i femijeve Festivali i femijeve
Festivali i femijeve
Rei El Hajdari4.2K visualizações
Jeronim de rada por Diana Lamaj
Jeronim de radaJeronim de rada
Jeronim de rada
Diana Lamaj2.6K visualizações
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre por Fatjon Cane
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyreprojekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
projekt: shkrimtaret bashkohor shqiptar dhe veprat e tyre
Fatjon Cane30.9K visualizações
Projekt muzike por visjananurka
Projekt muzikeProjekt muzike
Projekt muzike
visjananurka542 visualizações

Mais de EGLI TAFA

Albania (English Version) por
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)EGLI TAFA
1.6K visualizações23 slides
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) por
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)EGLI TAFA
2.6K visualizações24 slides
Perandoria bizantine por
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantineEGLI TAFA
4.6K visualizações93 slides
Perandoria romake por
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romakeEGLI TAFA
2.1K visualizações13 slides
Fiskultur por
FiskulturFiskultur
FiskulturEGLI TAFA
22.2K visualizações12 slides
Kombetarja shqiptare e futbollit por
Kombetarja shqiptare e futbollitKombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollitEGLI TAFA
2.3K visualizações33 slides

Mais de EGLI TAFA(20)

Albania (English Version) por EGLI TAFA
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)
EGLI TAFA1.6K visualizações
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) por EGLI TAFA
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA2.6K visualizações
Perandoria bizantine por EGLI TAFA
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
EGLI TAFA4.6K visualizações
Perandoria romake por EGLI TAFA
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romake
EGLI TAFA2.1K visualizações
Fiskultur por EGLI TAFA
FiskulturFiskultur
Fiskultur
EGLI TAFA22.2K visualizações
Kombetarja shqiptare e futbollit por EGLI TAFA
Kombetarja shqiptare e futbollitKombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollit
EGLI TAFA2.3K visualizações
DOMINIMI I BOTES por EGLI TAFA
DOMINIMI I BOTESDOMINIMI I BOTES
DOMINIMI I BOTES
EGLI TAFA853 visualizações
Lufta II boterore por EGLI TAFA
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boterore
EGLI TAFA6.4K visualizações
Universi por EGLI TAFA
UniversiUniversi
Universi
EGLI TAFA1.2K visualizações
Shqiperia pj5 e fundit por EGLI TAFA
Shqiperia pj5 e funditShqiperia pj5 e fundit
Shqiperia pj5 e fundit
EGLI TAFA717 visualizações
Lufta i boterore por EGLI TAFA
Lufta i boteroreLufta i boterore
Lufta i boterore
EGLI TAFA5.8K visualizações
Shqiperia pj4 por EGLI TAFA
Shqiperia pj4Shqiperia pj4
Shqiperia pj4
EGLI TAFA423 visualizações
Atomi por EGLI TAFA
AtomiAtomi
Atomi
EGLI TAFA15.4K visualizações
Shqiperia pj3 por EGLI TAFA
Shqiperia pj3Shqiperia pj3
Shqiperia pj3
EGLI TAFA965 visualizações
Shqiperia pj2 por EGLI TAFA
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
EGLI TAFA2K visualizações
Shqiperia PJ1 por EGLI TAFA
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1
EGLI TAFA1.5K visualizações
Unikatil por EGLI TAFA
UnikatilUnikatil
Unikatil
EGLI TAFA340 visualizações
Ufo por EGLI TAFA
UfoUfo
Ufo
EGLI TAFA188 visualizações
Trekendeshi i bermudes por EGLI TAFA
Trekendeshi i bermudesTrekendeshi i bermudes
Trekendeshi i bermudes
EGLI TAFA697 visualizações
Skenderbeu por EGLI TAFA
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
EGLI TAFA4.4K visualizações

Letersia dhe artet e tjera

 • 1. PROJEKT TEMA: “ LIDHJA E LETËRSISË ME ARTET E TJERA” LËNDA:GJUHA SHQIPE
 • 2.  Të dimë se cilat janë të përbashkëtat midis letërsisë dhe arteve të tjera si:muzika,piktura,kinematografia etj.  Të njohim disa vepra artistike(piktura,muzikale,filma) të frymëzuara nga vepra të ndryshme letrare. OBJEKTIVAT
 • 3.  Raportet midis degëve të ndryshme të artit gjatë zhvillimit të tyre historik gjithnjë kanë ndryshuar. Letërsia, si veprimtari krijuese, me anë të së cilës krijohet vepra letrare si burim kënaqësie dhe e njohjes së veçantë, që në kohët e lashta është lidhur me disa arte si, me muzikën, pikturën etj. Midis këtyre arteve ekzistojnë raporte marrëse dhe dhënëse. Ajo që e dallon letërsinë nga këto arte është gjuha të cilën artet e tjera s’e kanë. Ndikimet e ndërsjella midis arteve i shohim që në lashtësi. Kështu, p.sh. në lashtësi muzika e shoqëronte lirikën, kurse me rastin e recitimit, përcillej me muzikë edhe kënga epike; edhe disa vepra muzikore nuk janë krejt të pavarura nga teksti gjuhësor letrar (opera etj.). Po kështu raportet e letërsisë me artet e tjera shihen edhe në aspektin e trajtimit të një objekti. Kjo ndodh kur një vepër pikturale ose muzikore mund të jetë objekt frymëzimi i një vepre letrare. Ky raport midis letërsisë dhe muzikës ose pikturës shihet edhe në disa periudha të zhvillimit të letërsisë në përgjithësi e të poezisë në veçanti. Kjo vërehet më së miri në poezinë e simbolistëve, të cilët kujdes të veçantë i kanë kushtuar elementit muzikor në poezinë e tyre. Insistimi i simbolostëve në elementet dhe efektet muzikore në poezi e ka ndryshuar vetë natyrën e poezisë, e cila, duke u shërbyer me fjalët, muzikën dhe ngjyrat, dëshiron të jetë e afërt me të gjithë shqisat. Ndenja e unitetit dhe lidhjet e ngushta midis arteve i kanë ndriçuar shumë poetikat dhe teoritë e shumë epokave në zhvillimin e arteve. Megjithatë, fjala, gjuha, mbeten fusha kryesore e letërsië. LETËRSIA DHE ARTET E TJERA
 • 4. O malet' e Shqipërisë e ju o lisat' e gjatë! Fushat e gjëra me lule, q'u kam ndër mënt dit' e natë! Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt' e kulluar! Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar! Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni, O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni. Nga piktura mund të vijë frymëzimi për të shkruar një poezi.Nga njëra anë kemi një peisazh fshati, kurse nga ana tjetër disa vargje të poemës Bagëti e Bujqësi të Naim Frashërit.
 • 5.  Të parat marrëdhënie të muzikës me letërsinë kanë qenë si të ndërsjella.Një situatë më e drejtpërdrejtë e marrëdhënieve të muzikës me letërsinë konstatohet në historinë e muzikës shqiptare, e konkretisht në një pjesë të saj, që lidhet me zhvillimin e këngës patriotike në vitet e Rilindjes. Shkrimtarë si Asdreni, M.Grameno, Th.Mitko, V.Pasha etj. çuditërisht muzikojnë* vetë poezitë e tyre, ndërkohë që edhe një pjesë e madhe e muzikës vokale të krijuar në këtë kohë u vu në shërbim të drejtpërdrejtë të përhapjes së gjuhës dhe letërsisë shqipe.Tani është e qartë se në llojin e tyre, shkrimtarët kanë luajtur një rol të rëndësishëm në gjallërimin e konceptit mbi muzikën si pjesë e kulturës në përgjithësi dhe e asaj kombëtare në mënyrë të veçantë. Kuptohet që detyra e tyre nuk është e njëjtë me detyrën e profesionistit të muzikës, por thjesht një detyrim që mund të lindë nga shtrati i përbashkët i këtyre dy arteve, nga vetëdija e njëjtë e trashëguar nga folk-etnosi, si dhe nga veçoritë e konceptimit të muzikës nga ana e secilit prej tyre. Si thoshte Naim Frashëri:Pa qasuni të këndojmë /se na plasi buz’ e shkretë. LETËRSIA DHE MUZIKA Muzikojnë*-I japin melodi
 • 6. Nga poezi tw ndryshme mund tw krijohen kwngw tw reja.
 • 7.  Përshtatja e një libri letrar në film është praktikë shumë e hershme. Është e vërtetë që letërsia e ka ndikuar shumë në kinema.Interesante është se shumica e regjisorëve që praktikonin përshtatjen e romanit në film, nuk këmbëngulnin që filmi t’i ngjante romanit. Një nga kritikët e rëndësishëm që është marrë me këtë problematikë, është George Bluestone. Ai pohonte se nëse ne flasim për përshtatjen e një vepre letrare në film fjalë për fjalë, atëherë kjo do të ishte qesharake. Sipas tij vështërsia kryesore është lidhja e imazhit që transmeton libri me imazhin që na e ofron filmi. LETËRSIA DHE KINEMAJA
 • 8. Pamje nga sheshxhirimi I filmit “Harry Potter” I bazuar nw romanin me tw njwjtin titull nga autorja J.K.Rowling.