O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Molnár Szilárd: Hol van a technológia helye a 21. századi osztályteremben?

46 visualizações

Publicada em

XXIV. Komáromi Pedagógiai Napok

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Molnár Szilárd: Hol van a technológia helye a 21. századi osztályteremben?

 1. 1. HOL VAN A TECHNOLÓGIA JOGOS HELYE A 21. SZÁZADI OSZTÁLYTEREMBEN? MOLNÁR SZILÁRD, DPMK EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása”
 2. 2. A DIGITALIZÁCIÓ MINDENT FELFORGATÓ HATÁSA ▪ A világ legnagyobb taxis vállalatának tulajdonában nincs egyetlen taxi sem (Uber) ▪ A legnagyobb szállásközvetítő cégnek nincs egyetlen ingatlan sem a tulajdonában (Airbnb) ▪ A legnagyobb telefontársaságnak nincs telekommunikációs infrastruktúrája (Skype, WeChat) ▪ A világ legértékesebb kiskereskedőjének nincs árukészlete (Alibaba) ▪ A legnépszerűbb média nem hoz létre saját tartalmat (Facebook) ▪ A leggyorsabban növekvő banknak nincs valódi pénze (SocietyOne) ▪ A világ legnagyobb mozijának nincs saját filmje (Netflix) ▪ A legnagyobb szoftverkereskedők nem írnak applikációkat (Apple vagy Google) (Forrás: IBM, 2015)
 3. 3. AZ ÚJ GAZDASÁGBAN A KÉPESSÉGEK SZÁMÍTANAK, NEM A KÉPESÍTÉSEK Forrás: Humans Wanted. How Canadian youth can thrive in the age of disruption, RBD, 2018., rbc.com/humanswanted
 4. 4. A MUNKAERŐPIACI ELVÁRÁSOK ÁTALAKULNAK
 5. 5. A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA, AZ AUTOMATIZÁCIÓ HATÁSA A MUNKAHELYEKRE ▪ a gyári munkahelyek akár 25 százalékkal csökkenhetnek, ▪ a szállítási és raktármunkákkal foglalkozók akár 22 százaléka veszítheti el a munkáját, ▪ a közigazgatásban 18 százalékkal lehet kevesebb a foglalkoztatottak száma Forrás: PwC, 2018
 6. 6. 10 ÉVES KIHÍVÁS
 7. 7. KÉT OSZTÁLYTEREM 2018-ban1900-ban „Az iskola abnormális hely, ami abból is látszik, hogy ott az kérdez, aki tudja a választ, és annak kell válaszolnia, aki nem tudja.” Karácsony Sándor (1891-1952)
 8. 8. A KÖZNEVELÉS DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA NEM OPCIÓ Jó kérdéseket kell feltenni: o Hasznos-e mindenki számára a digitális kompetencia? o Elsajátítható-e a digitális kompetencia az iskolán kívül? o Jelent-e hátrányt az életben a digitális kompetencia hiánya? o Biztosítja-e a köznevelés mindenki számára a megfelelő digitális kompetenciát?
 9. 9. HOLDRASZÁLLÁS EGY 78 KBYTE-OS SZÁMÍTÓGÉPPEL Forrás: https://www.nasa.gov/multimedia/hd/apollo11_hdpage.html A mai digitális oktatás állatorvosi lova az iskolai mobiltelefon használat
 10. 10. ÚJRA KÉT ISKOLA: HOL VAN A TECHNOLÓGIA JOGOS HELYE A 21. SZÁZADI OSZTÁLYTEREMBEN? Budapest, 2016Tallinn, 2018 Varga Gábor / Facebook
 11. 11. EGY MAI FIATAL SZÁMÁRA A MOBILTELEFON AZ ÉLET SZERVES RÉSZE
 12. 12. • Digitális pedagógia ≠ digitális eszközökkel végzett pedagógia (Digitalizációs kihívás önmagában nincs) • Digitális pedagógia = a digitális életre felkészítő pedagógia (Digitális kultúrát kell tanítani) • A digitális pedagógia nem a hagyományos pedagógia lineáris folytatása, nem ráépül, hanem kiváltja, helyettesíti annak bizonyos elemeit. • Alapkészségek megerősítése + Megfelelő digitális kompetencia nélkül ne kerülhessen ki senki a köznevelésből. ÚJ FÓKUSZPONTOK KELLENEK A KÖZNEVELÉSBEN
 13. 13. AZ ÉSZT DIGITÁLIS OKTATÁS
 14. 14. MIVEL TUDUNK VERSENYEZNI A ROBOTOKKAL?
 15. 15. JÓ ALAPOKKAL RENDELKEZÜNK A DIGITÁLIS PEDAGÓGIA ELTERJESZTÉSÉHEZ A digitális pedagógia eszközeinek használata a pedagógusok körében (N=7185): ▪ Erős IKT használat mind a magánéletében, mind a szakmában. ▪ A 20-35 éve pályán lévők között a legmagasabb a digitális érintettség. ▪ Ugyanakkor 10 pedagógusból 8 jelezte, hogy digitális kompetenciái fejlesztésére lenne szüksége.
 16. 16. A MAI OKTATÁS FELELŐSSÉGE Nem egy technológia vezérelt társadalmat kell építeni, hanem a társadalom által uralt technológiai fejlődés feltételeit kell megteremteni.
 17. 17. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása”

×