O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
 Imobilizacija  - Osnovna zadaća prve pomoći  - Postupak kojim se ozlijeđeni dio tijela stavlja u stanje mirovanja  - U o...
Imobilizacija
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Imobilizacija

  • Entre para ver os comentários

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Imobilizacija

  1. 1.  Imobilizacija - Osnovna zadaća prve pomoći - Postupak kojim se ozlijeđeni dio tijela stavlja u stanje mirovanja - U okviru prve pomoći provodi se privremena (transportna) imobilizacija. - Radi kod svih većih povreda (rane, opekotina, nagnječenja, promrzline, prijelomi kostiju, iščešenja Svrha imobilizacije - Smanjenje bolova, a i time opasnosti od pojave šoka. - Ukloniti mogućnost pomicanja prelomljenih dijelova kosti . - Smanjiti mogućnost krvarenja i iskrvarenja te onemogućiti komplikacije do kojih može doći ukoliko se manipuliše prelomljenim dijelom kosti, kao što je mogućnost oštećenja krvnih sudova i živca. Osnovni princip imobilizacije: gdje, kada, kako i čime? gdje ? na svakom mjestu... kada? odmah ili što ranije Sredstva za imobilizaciju mogu biti: standardna sredstva - različite udlage koje se fizički izrađuju za imobilizaciju i priručna ili improvizovana sredstva- ona koja su "pri ruci“ neposrednoj blizini Osnovni principi imobilizacije ne pomjerati povrijeđenog dok povreda nije imobilisana, zaustaviti krvarenje ako je prisutno postavljanjem čiste gaze i vate ili vune i sve fiksirati zavojem, kada je moguće imobilisati eksremitet u položaju u kome se nalazi, ne pokušavati repozicije zglobova, kod prijeloma uvijek imobilisati dva susjedna zgloba, Izbjegavati bilo kakvu manipulaciju sa povrijeđenim dijelom tijela, Postavljena imobilizacija mora biti dovoljno čvrsta da onemogući pokretanje povrijeđenih dijelova tijela, a da istovremeno ne izvrši suviše jak pritisak na tkiva, krvne sudove i živce, Cirkulacija se mora kontrolisati, Sredstva za transportnu imobilizaciju se, u pravilu, stavljaju preko odijela Greške koje se javljaju kod postavljanja transportne imobilizacije - pretjerano labava imobilizacija koja će izgubiti svaki učinak, suviše čvrsta imobilizacija, koja ometa cirkulaciju krvi i moze dovesti do komplikacija ---- imobilizacija u fiziološki nepravilnom položaju, prouzrokuje bol, smetnje u cirkulaciji i dodatne povrede mekih dijelova, - pokušaji namještanja kostiju i/ili zglobova prstiju. Zaključak Imobilizacija je prva i bitna karika u postupku spašavanja povrijeđenog, kako bi se sprijecile nezeljene komplikacije i to je mjera prve pomoći koju bi svako lice trebalo znati primjeniti u svakom trenutku ako bi to bilo neophodno. Potrebno je brzo i efikasno ocijeniti nastalu situaciju , a potom potražiti odgovarajuću pomoć. Što preciznije odrediti vrstu povrede - Pružiti prvu pomoć- Ostati kraj povrijeđenog dok ne stigne stručna pomoć.

×