O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Traductoare de deplasare

4.256 visualizações

Publicada em

 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Traductoare de deplasare

 1. 1. Sisteme de automatizari elev:Muresan Alexandra
 2. 2. Traductoare Traductorul este elementul care permite convertirea unei marimi fizice(de obicei neelectrica)intr-o alta marime(de obicei electrica)dependenta de prima in scopul introducerii acesteia intr-un circuit de automatizare.
 3. 3. Traductoare de deplasare Pentru masurarea deplasarilor se utilizeaza o serie de traductoare cum ar fi: traductoare rezistive(potentiometrice),inductive,capacitive,seksinele,traductoare piezoelectrice:cu radiatii numerice ,de proximitate.s.a Traductoare rezistive Variatia rezistentei este data de: P-rezistivitatea electrica l-lungimea conductorului S-sectiunea conductorului
 4. 4. Pentru deplasarile liniare se utilizeaza cu precadere potentiometrul liniar, care se realizeaza prin bobinarea pe un suport izolant a unui fir rezistiv pe care se deplaseaza cu un cursor ce e sustinut de o pista de contact.
 5. 5. Pentru deplasari unghiulare se utilizeaza un potentiometru de forma circulara,obtinut prin bobinarea pe un suport izolant circular a unui fir rezistiv peste care aluneca un cursor. Traductoare inductive Functionarea are la baza variatia geometriei circuitului magnetic in fuctie de masurare,care se traduce intr-o variatie de inductivitate proprie sau mulata.Pentru cazul deplasarilor liniare mici(<2mm) uzual se folosesc traductoare inductive cu intrefier variabil.
 6. 6. Pentru reducerea perturbatiilor de natura electromagnetica,intreg ansamblul se ecraneaza. Schema electrica a legaturilor arata ca in fig 3.8a,caracteristica statica arata ca in fig.3.8b.Aceasta varianta are dezavantajul ca indiferent de pozitia miezului magnetic,fata de pozitia cetrala,conform caracteristicii statice,valoarea marimii de iesire este aceiasi.De aceea,in practica este convenabil sa se realizeze circuitul de masura din fig.3.9a,caracteristica statica in acest caz fiind prezentata in fig.3.9b
 7. 7. Functioneaza de principiul capacitatii unnui condensator atunci cand variaza fie distanta dintre armaturile lui,fie dimensiunile armaturilor,fie constanta dielectrica a mediului conform relatiei: Pentru deplasari mici se utilizeaza traductoare capacitive la care se modifica distanta dintre armaturi(fig3.10),armatura 1 fiind suspendata elastic si se poate deplasa paralel cu ea insasi sub actiunea fortei F(deplasarii).Armatura 2 este fixa si izolata electric fata de suport .
 8. 8. Sensibilitatea traductoarelor este data de: Pt masurarea unor unughiuri se utilizeaza traductorul capacitiv reprezentat schematic in fig.3.11.la care se modifica practic suprafata de suprapunere a armaturilor,una fiind fixa-1,cealalta-2 punandu-se roti prin fixarea acesteia pe axul 3. In functie de unghiul de rotire a armaturii mobile se va modifica suprafata de suprapunere dintre cele doua armaturi.
 9. 9. Pentru cazul unor deplasari liniare se utilizeaza:traductoare cu armaturi dreptunghiulare si cilindrice. Unde r1,r2 sunt razele cilindrului interior,respectiv exterior.
 10. 10. Traductoarele capacitive prezinta o foarte buna sensibilitate fiind utilizate frecvent pt masurari de deplasari rapide:metoda compensarii.Capacitatea traductorului depinde de dimensiunile geometrice ale armaturilor care pot varia cu temperatura mediului,ducand la erori importante .
 11. 11. Traductoare piezoelectrice. Sunt traductoare generatoare ce functioneaza pe principiul piezoelectric.Acest fenomen consta in aparitia de sarcini electrice pe fetele unui cristal special in momentul in care asupra acestuia se exetcita forte(presiuni)mecanice. In ultima perioada se utilizeaza cu precadere titaratul de bariu care este un material ceramic cu aspectul portelanului,rezistent la solicitari mecanice si termice care are un randament ridicat de functionare.
 12. 12. Traductorul este alcatuit din cristale,prelucrat in mod special (fig.3.14.) Au avantajul unei inertii reduse,sunt fiabile si nu necesita surse de alimentare. Dezavantajul este pretul relativ ridicat.
 13. 13. Sfarsit!

×