O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Cooperative Interactive Learning

75 visualizações

Publicada em

Strategic Partnership Erasmus Plus KA2 2016-2018

Publicada em: Educação
 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Cooperative Interactive Learning

 1. 1. COOPERATIVE INTERACTIVE LEARNING Parteneriat strategic între școli Erasmus Plus KA2 2016-1-SK01-KA219-022554_2 2016-2018
 2. 2.  Stredna odborna skola obchodu a sluzieb - Komarno, Slovacia  Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, România  Istituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione "G. Matteotti" Pisa, Italia Parteneri:
 3. 3.  Scopul proiectului este aplicarea practică a învățării bazată pe colaborare, metodă efectivă pentru includerea elevilor cu probleme de învățare, a elevilor din medii defavorizate, în special a celor din mediul rural.  dezvoltarea capacităților antreprenoriale, a celor de TIC și a celor de comunicare în limba engleză.  încurajarea și motivarea elevilor pentru a finaliza studiile și a obține calificările corespunzătoare, oferindu-le competențe noi într-un mediu de învățare internațional, bazat de colaborare și interculturalitate. Scop și obiective:
 4. 4. Prima întâlnire transnațională: În perioada 27-29 septembrie 2016 a avut loc prima întâlnire de proiect la școala coordonatoare Stredna odborna skola obchodu a sluzieb - Kereskedelmi es Szolgaltatoipari Szakkozepiskola din localitatea Komarno, Slovacia. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat Violeta Iacentiuc, profesor coordonator și Cristina Lupan, profesor discipline tehnice – turism și alimentație.
 5. 5. La această primă întâlnire s-au discutat toate aspectele importante pentru implementarea proiectului, începând cu criteriile de selecție ale elevilor participanți la activitățile de învățare și terminând cu prezentarea modului în care vor fi elaborate produsele finale ale proiectului. Au fost stabilite datele exacte ale mobilităților, precum și ale activităților virtuale de învățare. Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară va fi gazda primei activități de învățare cu elevii - slovaci, români și italieni - în săptămâna 24-28 octombrie 2016. S-a stabilit modul în care se vor derula workshopurile aferente acestei prime întălniri din Suceava, Romania, obiectivele care trebuie atinse și modul de evaluare al întregii activități de învățare.
 6. 6. Tot în timpul acestei prime reuniuni de proiect s-au elaborat chestionarele necesare bunei derulări a proiectului, s- au discutat modalitățile de monitorizare a progresului elevilor, s-a prezentat structura viitorului website și s-au stabilit de comun acord metodele de diseminare și graficul acestora.
 7. 7. Prima activitate de învățare: În săptămâna 24-28 octombrie 2016, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară a fost gazda primei activități de învățare din cadrul proiectului european “Cooperative Interactive Learning”. De la școala coordonatoare din Komarno, Slovacia au participat la activități 5 elevi însoțiți de 2 profesori iar de la școala parteneră italiană - un număr egal de elevi și profesori. De asemenea echipa română a selectat tot 5 elevi din clasa a XI-a, de la profilul turism și alimentație, pentru a lua parte la aceasta primă activitate de învățare. Numărul egal de elevi din cele 3 țări a permis lucrul în echipe mixte formate din câte un elev din fiecare țară, ceea ce a condus la un proces efectiv de învățare interactivă prin colaborare – metodă a cărei aplicare este chiar scopul întregului proiect.
 8. 8. Prima zi a fost dedicată activităților nonformale de cunoaștere a participanților și de “team-building”, activități care în ciuda vremii mohorâte au adus multe râsete și multă veselie în rândul elevilor și profesorilor.
 9. 9. În a doua și a treia zi s-au derulat atelierele “Logo&Slogan Making” și “Poster Making”, în care elevii au lucrat în echipe mixte la realizarea logo-ului și a sloganului proiectului, precum și la realizarea posterelor cu meniurile tradiționale specifice fiecărei țări. Aceste ateliere au avut ca obiective asimilarea de noi cunoștințe informatice de utilizare a programelor și aplicațiilor de pe Internet, precum și colaborarea și comunicarea în limba engleză între elevii din echipe.
 10. 10. Produsele obținute în cadrul acestor ateliere au demonstrat creativitatea și originalitatea elevilor, dar și eficacitatea metodei – învățarea prin colaborare - aplicate în acest context. Three teams, three countries, one Europe, one mind!
 11. 11. A patra zi a fost organizat un nou workshop pentru prepararea unui meniu tradițional bucovinean la microcantina Universității. Elevii din cele 3 țări au gătit împreună: ciorbă rădăuțeană, cârnăciori tradiționali cu piure de cartofi și salată de varză, iar ca desert clătite umplute cu brânză de vaci, la cuptor. Rezultatele muncii lor au fost foarte apreciate și servite cu mare poftă la finalul workshopului.
 12. 12. Ultima zi a constat în activități de evaluare și de organizare a viitoarelor etape ale proiectului. Chestionarele aplicate elevilor au arătat că obiectivele primei activități de învățare derulate la Colegiul Tehic de Industrie Alimentară au fost realizate în totalitate, metoda învățării interactive prin colaborare conducând la îmbunătățirea competențelor antreprenoriale, de lucru în echipe, a competențelor de operare pe calculator și a celor de comunicare în limba engleză pentru toți elevii din cele 3 țări.
 13. 13. A doua activitate de învățare: În săptămâna 27-31 martie 2017 a avut loc cea de a doua activitate de învățare din cadrul proiectului european “Cooperative Interactive Learning”, parteneriat strategic între trei licee din Slovacia, România și Italia, finanțat prin programul Erasmus Plus. Gazda acestei activități a fost școala parteneră italiană - Istituto Professionale di Stato per i Servizi Alberghieri e della Ristorazione "G. Matteotti" Pisa, Italia. Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară a fost reprezentat de 5 elevi din clasa a XI –a de la profilul turism: Andrușcă Alexandru, Bejinariu Sebastian, Candrea Claudiu, Moscaliuc Florin și Ungureanu Cosmin, însoțiți de profesoarele Violeta Iacentiuc și Monica Lepcaliuc.
 14. 14. După o primire călduroasă în sala de festivități a liceului și după un set de activități nonformale, elevii au realizat în echipă broșuri pe teme turistice - frumuseți naturale din regiunea Pisa, din regiunea Komarno și din regiunea Suceava. Cea de a doua zi de activitate a fost o provocare pentru majoritatea elevilor, ei având ca sarcină de lucru crearea unei "hărți" înteractive a muzicii și dansurilor populare din regiunile celor trei școli partenere. Programul ales pentru a realiza aceste "hărți" a fost Prezi. Elevii au învățat cum se editează o prezentare Prezi, cum se adaugă imagini și videoclipuri în acest program iar apoi au trecut la lucrul în echipă. La final, fiecare echipă și-a prezentat munca, iar în acest mod au învățat multe despre muzica și dansurile populare din cele trei regiuni.
 15. 15. A treia zi a fost dedicată prezentării virtuale a costumelor populare, a tradițiilor, a cântecelor și dansurilor populare specifice celor trei regiuni. Echipa română a prezentat costumele populare bucovinene, câteva tradiții românești, muzica și dansurile bucovinene, ilustrându-le cu un videoclip al îndrăgitei Sofia Vicoveanca. Prezentarea elevilor români a fost foarte reușită și aplaudată de elevii prezenți.
 16. 16. A patra zi a reprezentat o altă provocare: realizarea unui blog pe blogspot.com. După noțiunile teoretice, echipele au trecut la lucru, sarcina lor fiind să prezinte 5 oameni faimoși în regiunile celor 3 școli. Toți elevii s-au descurcat foarte bine, au învățat unii de la alții despre personalitățile importante ale regiunilor, au căutat informații suplimentare pe Internet, dând în același timp și un aspect elegant blogurilor.
 17. 17. În ultima zi, elevii au completat online un chestionar de evaluare a activităților din întreaga săptămână, apoi s-a organizat un concurs pe echipe mixte, pe teme de cultură generală. În concluzie, activitățile de învățare de la IPSSAR “G. Matteotti” Pisa au condus la realizarea a multor elemente din cadrul Ghidului Turistic Interactiv – produs final al proiectului, iar elevii participanți și- au îmbunătățit vizibil competențele digitale si cele de comunicare în limba engleză, metoda învățării prin cooperare aratându-și beneficiile și de această dată.
 18. 18. A doua întâlnire transnațională: În perioada 26-28 martie 2018 a avut loc cea de a doua reuniune transnațională de proiect din cadrul parteneriatului Erasmus Plus – Cooperative Interactive Learning. Școala gazdă a fost Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, iar participanții au fost: Katarína Mészárosová și Andrea Hajabácsová, din partea școlii coordonatoare din Slovacia, precum și Maria Pia Girardi și Paola Taddei, din partea școlii partenere din Italia. Din partea școlii gazdă au fost prezenți toți membrii echipei de proiect.
 19. 19. Reuniunea a avut un program structurat pe trei zile astfel încât să se poată evalua stadiul de realizare al obiectivelor proiectului și al produselor finale. În prima zi s-au discutat aspectele cele mai importante privitoare la activitățile de învățare realizate, atât cele efectuate în cadrul mobilităților, cât și cele virtuale. S-a subliniat impactul puternic pe care activitățile de învățare virtuale le-au avut asupra elevilor participanți, în special datorită modului de lucru în echipe mixte. În cadrul reuniunii s-a mai discutat despre viitoarea activitate de învățare (și ultima) ce va avea loc la școala coordonatoare din Komarno, Slovacia, în perioada 30 aprilie – 4 mai. S-a analizat website-ul proiectului, propunându-se îmbunătățiri.
 20. 20. A doua zi a fost dedicată analizei gradului de implementare a proiectului, a chestionarelor, a impactului atât asupra participanților dar și a școlii și comunității locale. În ansamblu, toate aceste aspecte au fost realizate conform formularului de aplicație. Ultima zi a fost dedicată prezentării activităților de diseminare realizate până acum în cadrul proiectului. S-a subliniat importanța realizării unei conferințe finale de către toate școlile implicate în proiect, la care să se prezinte activitățile proiectului, rezultatele concrete și produsul final – Ghidul Turistic Interactiv. După terminarea sesiunii de lucru, coordonatoarea din Slovacia a înmânat diplomele de participare profesorilor prezenți.
 21. 21. A treia activitate de învățare: În săptămâna 30 aprilie - 4 mai 2018 a avut loc cea de a treia activitate de învățare din cadrul proiectului, la școala coordonatoare Stredna odborna skola obchodu a sluzieb - Kereskedelmi es Szolgaltatoipari Szakkozepiskola din localitatea Komarno, Slovacia. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat: Maria Reuț - director adjunct, Violeta Iacentiuc - profesor coordonator și elevii: Bolocan Nicoleta, Melniciuc Ioana, Tucaliuc Bogdan, Iftimie Andrei și Spoială Adrian, toți din clasa a XI-a la specializarea turism și alimentație.
 22. 22. Programul activităților a continuat cu lucrul în echipe mixte (un elev slovac, un elev român, un elev italian) pentru realizarea ultimelor părți din Ghidul Turistic Interactiv, produs final al proiectului - ghid complex care furnizează oricărui turist informații variate despre regiunile celor trei țări implicate în proiect. Elevii au realizat în colaborare prezentări Prezi despre atracțiile turistice regionale și despre calendarul evenimentelor importante (festivaluri, târguri, concerte, spectacole) ce au loc lunar în fiecare dintre regiuni. Apoi au prezentat produsul muncii în echipă în fața colegilor, îmbunătățindu-și capacitățile de comunicare în limba engleză, pe lângă abilitățile digitale de utilizare a unor programe și aplicații noi.
 23. 23. S-a organizat o conferință finală, de prezentare și evaluare a proiectului, conferință la care au luat parte oficialități ale orașului Komarno, directori de la alte școli din oraș, profesorii și elevii implicați în activitățile derulate pe parcursul a doi ani în cadrul proiectului. Cu această ocazie au fost înmânate și certificatele de participare la ultima activitate de învățare din cadrul parteneriatului Cooperative Interactive Learning.
 24. 24. Ultima activitate de învățare din cadrul proiectului a fost foarte bine organizată, centrată pe obiectivele proiectului, reușindu-se finalizarea Ghidului Turistic Interactiv, ghid realizat numai în echipe de lucru mixte, pe parcursul a trei activități de învățare și a două activități de învățare virtuale derulate în cei doi ani de proiect. Putem spune că elevii și profesorii din cele trei școli europene au devenit cu adevărat prieteni în acești doi ani și în mod sigur colaborarea dintre școlile partenere va continua și în viitor, prin alte proiecte Erasmus Plus.
 25. 25. 2 activități de învățare VIRTUALE: http://cil-ctia- sv.blogspot.com/ 2017/ http://cil-ctia- sv.blogspot.com/ 2017/02/activitate -virtuala-de- invatare.html
 26. 26. https://coopeative-interactive- learning.webnode.sk/home2/ Website-ul proiectului
 27. 27. http://cil-ctia-sv.blogspot.ro/ Blogul proiectului - România
 28. 28. https://www.facebook.com/Cooperative- Interactive-Learning-685923508224056/ Pagina de FB a proiectului
 29. 29. https://live.etwinning.net/projects/project/1 70641 Pagina etwinning a proiectului

×