Politika e produktit nail reshidi

Menaxherat
MenaxheratVolunteer em Menaxherat
Politika e produktit  nail reshidi
Politika e produktit  nail reshidi
Politika e produktit  nail reshidi
Pas ligjeratës së sotme,
ju do të jeni në gjendje të dini:
Ç’ është produkti?
Cilat janë nivelet(dimens.)e
produktit?
Hierarkia e produktit
Klasifikimi i produkteve
Asortimenti i prodhimit
Menaxhimi i gamës së produktit
Diversikimi i asortimentit të
prodhimit
Politika e produktit  nail reshidi
-Sipas DRUCKER: ‘‘Ajo çfarë
mendojnë të prodhojnë drejtuesit e
ndërmarrjes nuk ka më rëndësinë
kryesore.
Ajo që ka rëndësi është se çfarë
dëshiron të blejë konsumatori, cili
është koncepti i tij për vlerën që i
jep produkti’’.
REVLON : «Në fabrikën tonë, ne
prodhojmë artikuj kozmetikë, në
parfumeri ne shesim ëndrrën!!!»
Fabula e këtyre thënieve është se
filozofia e re e ndërmarrjes qëndron
në konceptimin e produktit për
klientin.
“Produkt është çdo gjë që mund
të ofrohet në treg për të provokuar
vëmendjen, blerjen, përdorimin ose
shpenzimin që mund t’i plotësojë
nevojat e konsumatorit”.
Philip Kotler
Politika e produktit  nail reshidi
B Ë R T H A M A
P R O D U K T I G J E N E R I K
P R O D U K T I I P R I T U R
P R O D U K T I G L O B A L
P R O D U K T I P O T E N C I A L
3. Begatimi i
produktit
2. Materializimi i
Produktit
1. Esenca e
Produktit
Produkti i zgjëruar
Levitt cekë se:
“Njerëzit nuk blejnë produkte,
ata blejnë dobitë e pritura!”
Produkti duhet të ketë “ekstra” elemente
të cilat e bëjnë atraktiv për blerësin.
Afatit të përdorimit:
1. Afat të gjatë
2. Afat të shkurtër
3. Shërbimet.
Produktet e konsumit final:
1. Produkte e përditshme,
2. Produktet pasreflektimit,
3. Produktet speciale,
4. Produktet e pakërkuara
5. Të panjohura.
Produkte industriale:
1. Lëndët e para
2. Produktet e papërpunuara
3. Paisjet dhe instalimet
4. Inventari dhe shërbimet.
  321Linja IV
    1Linja III
54321Linja II Gjerësi
a
  321Linja I
 Thellësia
Tabela 1.Dimensionet e
asortimentit të prodhimit:
Gjerësia, thellësia , gjatësia
dhe shk. konzistencës.
Gjatësia : 12
Gjerësia : 4
Thellësia mesatare :
3
Gama - Asortimenti i Prodhimit
Gjerësia, thellësia dhe gjatësia e
gamës
A B C Ç D E F
1
2
3
4
2 2
1
Gjerësia e gamës: numri i
linjave në gamë
Linja
Thellësia
e gamës
GAMA 1 GAMA 2
22
3
1 1 1 1 1 Produkti
Produktet që formojnë një gamë janë:
 1. Produktet prijëse,
 2. Produktet tërheqëse,
 3. Produktet që përgatisin të ardhmen,
 4. Produktet rregulluese dhe
 5. Produktet taktike.
Analiza e gamës së produkteve
Ligji I Paretos – 80/20
% e akumuluar
e vëllimit të
shitjeve
% e kumuluar e
numrit të produkteve
të klasifikuara sipas
rëndësisë në rendin
zbritës
100 %
100 %
80 %
20 %
Analiza e gamës së
produkteve:
Ligji i Paretos : 80/20 tregon
se 80% e të ardhurave vin
nga 20% e produkteve.
Kontributi fitim dhe shitje
SHITJET
FITIMET
Artikulli
Shitjet dhe
fitimet në
përqindje
T0 T1 T2 ... Tn
P0 Pushtimi i tregut Zhvillimi i tregut
P1
Zhvillimi i
produkteve të
reja
P2
…….
Pn Diversifikimi
Tregu
Produktet
Diversikimi i
asortimentit të
prodhimit
Llojet e diversifikimit:
 Diversifikimi vërtikal – Komp. e prodhimit,
 Diversifikimi horizontal – kanë ngjashmëri,
 Diversifikimi lateral – lëmenjtë e rinj.
* PhM
Politika e produktit  nail reshidi
1 de 24

Recomendados

Marketing - Përmbledhje por
Marketing - PërmbledhjeMarketing - Përmbledhje
Marketing - PërmbledhjeJozef Nokaj
3.8K visualizações29 slides
Marketing - Kollokviumi i 2-të por
Marketing - Kollokviumi i 2-tëMarketing - Kollokviumi i 2-të
Marketing - Kollokviumi i 2-tëJozef Nokaj
978 visualizações11 slides
Produkti ( marketing ) por
Produkti ( marketing )Produkti ( marketing )
Produkti ( marketing )Sabir Asipi
12.5K visualizações2 slides
Segmentimi i tregut Ligjerata-2 por
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Segmentimi i tregut Ligjerata-2
Segmentimi i tregut Ligjerata-2Zana Agushi
2.2K visualizações48 slides
Politika produktit por
Politika produktitPolitika produktit
Politika produktitMenaxherat
6.2K visualizações28 slides
Shitja personale por
Shitja personaleShitja personale
Shitja personaleVilma Hoxha
11K visualizações7 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Mikroekonomi 1 por
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1Ermon Cërvadiku
33K visualizações75 slides
Metoda e pikës së rentabilitetit por
Metoda e pikës së rentabilitetitMetoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetitValdet Shala
12K visualizações11 slides
7. kostot por
7. kostot7. kostot
7. kostotcoupletea
53.5K visualizações27 slides
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje) por
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
22.6K visualizações9 slides
Politika e distribucionit 9 por
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9Zana Agushi
1.1K visualizações15 slides
Cilesia por
CilesiaCilesia
Cilesiafakete duraku
7.1K visualizações39 slides

Mais procurados(20)

Mikroekonomi 1 por Ermon Cërvadiku
Mikroekonomi 1Mikroekonomi 1
Mikroekonomi 1
Ermon Cërvadiku33K visualizações
Metoda e pikës së rentabilitetit por Valdet Shala
Metoda e pikës së rentabilitetitMetoda e pikës së rentabilitetit
Metoda e pikës së rentabilitetit
Valdet Shala12K visualizações
7. kostot por coupletea
7. kostot7. kostot
7. kostot
coupletea53.5K visualizações
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje) por fatonbajrami1
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami122.6K visualizações
Politika e distribucionit 9 por Zana Agushi
Politika e distribucionit 9Politika e distribucionit 9
Politika e distribucionit 9
Zana Agushi1.1K visualizações
Cilesia por fakete duraku
CilesiaCilesia
Cilesia
fakete duraku7.1K visualizações
Cikli i jetes se produktit ( marketing ) por Sabir Asipi
Cikli i jetes se produktit ( marketing )Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Cikli i jetes se produktit ( marketing )
Sabir Asipi10.8K visualizações
çmimi por Menaxherat
çmimiçmimi
çmimi
Menaxherat8.8K visualizações
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje) por fatonbajrami1
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
INFORMATIKA NË BIZNES - Dr. Mihane Berisha (97 pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami120.6K visualizações
Politika e cmimit nail reshidi por Menaxherat
Politika e cmimit nail reshidiPolitika e cmimit nail reshidi
Politika e cmimit nail reshidi
Menaxherat3.3K visualizações
Tregu, oferta dhe kerkesa por Menaxherat
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
Menaxherat84.7K visualizações
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje) por fatonbajrami1
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)
MENAXHMENTI - Dr. Berim Ramosaj (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami161K visualizações
Marketing por Veton Sopjani
MarketingMarketing
Marketing
Veton Sopjani14.4K visualizações
Menaxhimi i qmimeve por Menaxherat
Menaxhimi i qmimeveMenaxhimi i qmimeve
Menaxhimi i qmimeve
Menaxherat4.4K visualizações
Menaxhment - Permbledhje por Jozef Nokaj
Menaxhment - PermbledhjeMenaxhment - Permbledhje
Menaxhment - Permbledhje
Jozef Nokaj20.3K visualizações
Menaxhimi i NVM-ve (Pytje dhe Pergjigje per provim) por Blerim Raci
Menaxhimi i NVM-ve (Pytje dhe Pergjigje per provim)Menaxhimi i NVM-ve (Pytje dhe Pergjigje per provim)
Menaxhimi i NVM-ve (Pytje dhe Pergjigje per provim)
Blerim Raci3.6K visualizações
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Sllajdet e ligjëratave) por fatonbajrami1
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Sllajdet e ligjëratave)BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Sllajdet e ligjëratave)
BIZNESI NDËRKOMBËTAR - Dr. Besim Beqaj (Sllajdet e ligjëratave)
fatonbajrami143K visualizações
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi por Menaxherat
Marketingu Nderkombetar - Ali JakupiMarketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Marketingu Nderkombetar - Ali Jakupi
Menaxherat11.3K visualizações
Hyrje Në Manaxhimin E Operacioneve por fakete duraku
Hyrje Në Manaxhimin E OperacioneveHyrje Në Manaxhimin E Operacioneve
Hyrje Në Manaxhimin E Operacioneve
fakete duraku14.3K visualizações
Politika e produktit Ligjerat-4 por Zana Agushi
Politika e produktit Ligjerat-4 Politika e produktit Ligjerat-4
Politika e produktit Ligjerat-4
Zana Agushi1.1K visualizações

Destaque

Bazat e marketingut punimi i produktit por
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktitVeton Sopjani
9.7K visualizações19 slides
Politika e produktit por
Politika e produktitPolitika e produktit
Politika e produktitGashi Besnik
5.2K visualizações21 slides
Leadership- Organizational Behavior por
Leadership- Organizational BehaviorLeadership- Organizational Behavior
Leadership- Organizational BehaviorGaurav Singh Bisen
47K visualizações31 slides
Bazat e marketingut - produkti por
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produktiVeton Sopjani
27.1K visualizações18 slides
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje) por
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)fatonbajrami1
102.4K visualizações43 slides
Marketing mix development por
Marketing mix developmentMarketing mix development
Marketing mix developmentugik sugiharto
1.5M visualizações28 slides

Destaque(8)

Bazat e marketingut punimi i produktit por Veton Sopjani
Bazat e marketingut punimi i produktitBazat e marketingut punimi i produktit
Bazat e marketingut punimi i produktit
Veton Sopjani9.7K visualizações
Politika e produktit por Gashi Besnik
Politika e produktitPolitika e produktit
Politika e produktit
Gashi Besnik5.2K visualizações
Leadership- Organizational Behavior por Gaurav Singh Bisen
Leadership- Organizational BehaviorLeadership- Organizational Behavior
Leadership- Organizational Behavior
Gaurav Singh Bisen47K visualizações
Bazat e marketingut - produkti por Veton Sopjani
Bazat e marketingut - produktiBazat e marketingut - produkti
Bazat e marketingut - produkti
Veton Sopjani27.1K visualizações
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje) por fatonbajrami1
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
MARKETINGU - Dr. Hykmete Bajrami (Pyetje dhe përgjigje)
fatonbajrami1102.4K visualizações
Marketing mix development por ugik sugiharto
Marketing mix developmentMarketing mix development
Marketing mix development
ugik sugiharto1.5M visualizações
Product(a tool of marketing mix) por Mithilesh Trivedi
Product(a tool of marketing mix)Product(a tool of marketing mix)
Product(a tool of marketing mix)
Mithilesh Trivedi179.5K visualizações
Leadership styles por Mohini Sahu
Leadership stylesLeadership styles
Leadership styles
Mohini Sahu556.2K visualizações

Similar a Politika e produktit nail reshidi

Testi i dyte marketingu mix produkti por
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produktiValdet Shala
4.3K visualizações19 slides
Marketingu hulumtimi i tregut por
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregutbujar30
34.8K visualizações167 slides
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing ) por
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Sabir Asipi
6.4K visualizações3 slides
Analiza ekonomike e kompanise DEKA por
Analiza ekonomike e kompanise DEKA  Analiza ekonomike e kompanise DEKA
Analiza ekonomike e kompanise DEKA #MesueseAurela Elezaj
29.6K visualizações18 slides
Marketing por
Marketing Marketing
Marketing Merita Murati
6.5K visualizações52 slides
Kerkimet e tregut Ligjerata-3 por
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Zana Agushi
1.8K visualizações42 slides

Similar a Politika e produktit nail reshidi(6)

Testi i dyte marketingu mix produkti por Valdet Shala
Testi i dyte marketingu mix produktiTesti i dyte marketingu mix produkti
Testi i dyte marketingu mix produkti
Valdet Shala4.3K visualizações
Marketingu hulumtimi i tregut por bujar30
Marketingu hulumtimi i tregutMarketingu hulumtimi i tregut
Marketingu hulumtimi i tregut
bujar3034.8K visualizações
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing ) por Sabir Asipi
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Paraqitja dhe markimi i produktit ( marketing )
Sabir Asipi6.4K visualizações
Analiza ekonomike e kompanise DEKA por #MesueseAurela Elezaj
Analiza ekonomike e kompanise DEKA  Analiza ekonomike e kompanise DEKA
Analiza ekonomike e kompanise DEKA
#MesueseAurela Elezaj29.6K visualizações
Marketing por Merita Murati
Marketing Marketing
Marketing
Merita Murati6.5K visualizações
Kerkimet e tregut Ligjerata-3 por Zana Agushi
Kerkimet e tregut Ligjerata-3Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Kerkimet e tregut Ligjerata-3
Zana Agushi1.8K visualizações

Mais de Menaxherat

Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi por
Statistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiStatistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiMenaxherat
10.5K visualizações43 slides
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi por
Statistike treguesit e korelacionit  ardiana gashiStatistike treguesit e korelacionit  ardiana gashi
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashiMenaxherat
2.8K visualizações10 slides
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara por
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraStatistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraMenaxherat
2.2K visualizações34 slides
Statistike indekset por
Statistike indeksetStatistike indekset
Statistike indeksetMenaxherat
4.5K visualizações20 slides
Si te bejme hulumtim por
Si te bejme hulumtimSi te bejme hulumtim
Si te bejme hulumtimMenaxherat
15.1K visualizações7 slides
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d... por
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Menaxherat
4.1K visualizações17 slides

Mais de Menaxherat(20)

Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi por Menaxherat
Statistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashiStatistike  nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Statistike nocionet kryesore dhe mostra ligjerata 2 - ardiana gashi
Menaxherat10.5K visualizações
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi por Menaxherat
Statistike treguesit e korelacionit  ardiana gashiStatistike treguesit e korelacionit  ardiana gashi
Statistike treguesit e korelacionit ardiana gashi
Menaxherat2.8K visualizações
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara por Menaxherat
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluaraStatistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Statistika dr rahmije mustafa provime nga afatet e kaluara
Menaxherat2.2K visualizações
Statistike indekset por Menaxherat
Statistike indeksetStatistike indekset
Statistike indekset
Menaxherat4.5K visualizações
Si te bejme hulumtim por Menaxherat
Si te bejme hulumtimSi te bejme hulumtim
Si te bejme hulumtim
Menaxherat15.1K visualizações
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d... por Menaxherat
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Tatimi mbi vleren e shtuar dhe tatimi ne te ardhurat e korporatave taksa d...
Menaxherat4.1K visualizações
Sjellja organizative berim ramosaj por Menaxherat
Sjellja organizative  berim ramosajSjellja organizative  berim ramosaj
Sjellja organizative berim ramosaj
Menaxherat2K visualizações
Statistike treguesit statistikor te pozicionit ardiana gashi por Menaxherat
Statistike treguesit statistikor te pozicionit  ardiana gashiStatistike treguesit statistikor te pozicionit  ardiana gashi
Statistike treguesit statistikor te pozicionit ardiana gashi
Menaxherat2.3K visualizações
Seminar analiza e tregut te punes ne kosove por Menaxherat
Seminar  analiza e tregut te punes ne kosoveSeminar  analiza e tregut te punes ne kosove
Seminar analiza e tregut te punes ne kosove
Menaxherat2.7K visualizações
Promocioni nail reshidi por Menaxherat
Promocioni nail reshidiPromocioni nail reshidi
Promocioni nail reshidi
Menaxherat6.3K visualizações
Treguesit e pozicionit ushtrime por Menaxherat
Treguesit e pozicionit ushtrimeTreguesit e pozicionit ushtrime
Treguesit e pozicionit ushtrime
Menaxherat795 visualizações
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit ardian... por Menaxherat
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit  ardian...Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit  ardian...
Variabla e rastësishme dhe distribucionet diskrete të probabilitetit ardian...
Menaxherat888 visualizações
Projektimi i procesit Vehbi Ramaj por Menaxherat
Projektimi i procesit Vehbi RamajProjektimi i procesit Vehbi Ramaj
Projektimi i procesit Vehbi Ramaj
Menaxherat3K visualizações
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi por Menaxherat
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqiPermbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi
Permbledhje pytjesh ne nvm prof besnik krasniqi
Menaxherat575 visualizações
Mjedisi ligjor i bizneseve por Menaxherat
Mjedisi ligjor i bizneseveMjedisi ligjor i bizneseve
Mjedisi ligjor i bizneseve
Menaxherat1.2K visualizações
Menaxhment ymer havolli permbledhje por Menaxherat
Menaxhment  ymer havolli permbledhjeMenaxhment  ymer havolli permbledhje
Menaxhment ymer havolli permbledhje
Menaxherat3.7K visualizações
Menaxhimi i resurseve humane pytje por Menaxherat
Menaxhimi i resurseve humane pytjeMenaxhimi i resurseve humane pytje
Menaxhimi i resurseve humane pytje
Menaxherat961 visualizações
Kuptimi i sjelljes organizative so por Menaxherat
Kuptimi i sjelljes organizative soKuptimi i sjelljes organizative so
Kuptimi i sjelljes organizative so
Menaxherat2.4K visualizações
Krizat ekonomike kriza ne shqiperi ligj.9 myrvete badivuku pantina por Menaxherat
Krizat ekonomike kriza ne shqiperi ligj.9 myrvete badivuku pantinaKrizat ekonomike kriza ne shqiperi ligj.9 myrvete badivuku pantina
Krizat ekonomike kriza ne shqiperi ligj.9 myrvete badivuku pantina
Menaxherat604 visualizações
Krizat ekonomike teorite ligj.3 myrvete badivuku-pantina por Menaxherat
Krizat ekonomike teorite ligj.3 myrvete badivuku-pantinaKrizat ekonomike teorite ligj.3 myrvete badivuku-pantina
Krizat ekonomike teorite ligj.3 myrvete badivuku-pantina
Menaxherat632 visualizações

Politika e produktit nail reshidi

 • 4. Pas ligjeratës së sotme, ju do të jeni në gjendje të dini: Ç’ është produkti? Cilat janë nivelet(dimens.)e produktit? Hierarkia e produktit Klasifikimi i produkteve Asortimenti i prodhimit Menaxhimi i gamës së produktit Diversikimi i asortimentit të prodhimit
 • 6. -Sipas DRUCKER: ‘‘Ajo çfarë mendojnë të prodhojnë drejtuesit e ndërmarrjes nuk ka më rëndësinë kryesore. Ajo që ka rëndësi është se çfarë dëshiron të blejë konsumatori, cili është koncepti i tij për vlerën që i jep produkti’’.
 • 7. REVLON : «Në fabrikën tonë, ne prodhojmë artikuj kozmetikë, në parfumeri ne shesim ëndrrën!!!» Fabula e këtyre thënieve është se filozofia e re e ndërmarrjes qëndron në konceptimin e produktit për klientin.
 • 8. “Produkt është çdo gjë që mund të ofrohet në treg për të provokuar vëmendjen, blerjen, përdorimin ose shpenzimin që mund t’i plotësojë nevojat e konsumatorit”. Philip Kotler
 • 10. B Ë R T H A M A P R O D U K T I G J E N E R I K P R O D U K T I I P R I T U R P R O D U K T I G L O B A L P R O D U K T I P O T E N C I A L
 • 11. 3. Begatimi i produktit 2. Materializimi i Produktit 1. Esenca e Produktit
 • 12. Produkti i zgjëruar Levitt cekë se: “Njerëzit nuk blejnë produkte, ata blejnë dobitë e pritura!” Produkti duhet të ketë “ekstra” elemente të cilat e bëjnë atraktiv për blerësin.
 • 13. Afatit të përdorimit: 1. Afat të gjatë 2. Afat të shkurtër 3. Shërbimet.
 • 14. Produktet e konsumit final: 1. Produkte e përditshme, 2. Produktet pasreflektimit, 3. Produktet speciale, 4. Produktet e pakërkuara 5. Të panjohura.
 • 15. Produkte industriale: 1. Lëndët e para 2. Produktet e papërpunuara 3. Paisjet dhe instalimet 4. Inventari dhe shërbimet.
 • 16.   321Linja IV     1Linja III 54321Linja II Gjerësi a   321Linja I  Thellësia Tabela 1.Dimensionet e asortimentit të prodhimit: Gjerësia, thellësia , gjatësia dhe shk. konzistencës. Gjatësia : 12 Gjerësia : 4 Thellësia mesatare : 3 Gama - Asortimenti i Prodhimit
 • 17. Gjerësia, thellësia dhe gjatësia e gamës A B C Ç D E F 1 2 3 4 2 2 1 Gjerësia e gamës: numri i linjave në gamë Linja Thellësia e gamës GAMA 1 GAMA 2 22 3 1 1 1 1 1 Produkti
 • 18. Produktet që formojnë një gamë janë:  1. Produktet prijëse,  2. Produktet tërheqëse,  3. Produktet që përgatisin të ardhmen,  4. Produktet rregulluese dhe  5. Produktet taktike.
 • 19. Analiza e gamës së produkteve Ligji I Paretos – 80/20 % e akumuluar e vëllimit të shitjeve % e kumuluar e numrit të produkteve të klasifikuara sipas rëndësisë në rendin zbritës 100 % 100 % 80 % 20 %
 • 20. Analiza e gamës së produkteve: Ligji i Paretos : 80/20 tregon se 80% e të ardhurave vin nga 20% e produkteve.
 • 21. Kontributi fitim dhe shitje SHITJET FITIMET Artikulli Shitjet dhe fitimet në përqindje
 • 22. T0 T1 T2 ... Tn P0 Pushtimi i tregut Zhvillimi i tregut P1 Zhvillimi i produkteve të reja P2 ……. Pn Diversifikimi Tregu Produktet Diversikimi i asortimentit të prodhimit
 • 23. Llojet e diversifikimit:  Diversifikimi vërtikal – Komp. e prodhimit,  Diversifikimi horizontal – kanë ngjashmëri,  Diversifikimi lateral – lëmenjtë e rinj. * PhM