O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Avoimen jakamisen idea ja käytännöt 7.9.22

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Pedagogin digitystä 1.2.23
Pedagogin digitystä 1.2.23
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 38 Anúncio

Avoimen jakamisen idea ja käytännöt 7.9.22

Baixar para ler offline

Mistä avoimessa jakamisess ja oppimateriaaleissa on kyse? Miten ja minne voi jakaa? Mistä jaettuja materiaaleja löytyy? Mm. näihin kysymyksiin saa vastauksia tässä koulutuksessa. Diat jaan julkisesti, Padlet ja tallenteet ovat vain osallistujille. Koulutusta järjestetään myös 2023: https://www.matleenalaakso.fi/p/tervetuloa.html

Mistä avoimessa jakamisess ja oppimateriaaleissa on kyse? Miten ja minne voi jakaa? Mistä jaettuja materiaaleja löytyy? Mm. näihin kysymyksiin saa vastauksia tässä koulutuksessa. Diat jaan julkisesti, Padlet ja tallenteet ovat vain osallistujille. Koulutusta järjestetään myös 2023: https://www.matleenalaakso.fi/p/tervetuloa.html

Anúncio
Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Mais de Matleena Laakso (20)

Mais recentes (20)

Anúncio

Avoimen jakamisen idea ja käytännöt 7.9.22

 1. 1. 7.9.2022 | 1 Avoimen jakamisen idea ja käytännöt Avointen oppimateriaalien hyödyntäminen ja jakaminen 3 op Webinaari 7.9.2022 (1/6) Matleena Laakso Blogi: www.matleenalaakso.fi Twitter: @matleenalaakso TAMK: Digitaalisuus tasa-arvon ja tasavertaisuuden edistämisessä -hanke
 2. 2. Ohjelma klo 14.30-16.30 • Tervetuloa: koulutuksen aloitus • Avoin jakaminen ja avoimet oppimateriaalit • Creative Commons -lisenssit • Mistä avointa materiaalia löytyy ja minne sitä voi jakaa?
 3. 3. Digitaalisuus tasa-arvon ja tasavertaisuuden edistämisessä -hanke TAMKin koordinoima OPH-rahoitteinen opetustoimen täydennyskoulutushanke: www.tuni.fi/fi/tutkimus/digitaalisuus-tasa-arvon- ja-tasavertaisuuden-edistamisessa Vuonna 2023 tätä koulutusta tarjoaa TAMKin OPH-rahoitteinen DigiPuffetti-hanke: www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/digipuffetti- digipedagogiikan-noutopoyta Koulutuksen suoritus → OPH (3 op) → Koski-palvelu (Opintopolku)
 4. 4. Avointen oppimateriaalien hyödyntäminen ja jakaminen 3 op Koulutuksessa perehdytään avoimen jakamisen periaatteisiin ja siihen, mistä avointa oppimateriaalia löytyy ja minne sitä kannattaa jakaa. Webinaareissa harjoitellaan oppimateriaalien tuottamista omiin, yksikön, hankkeiden ja oppilaitosten tarpeisiin. Lisäksi kannustetaan jakamaan tuotoksia avoimella Creative Commons - lisenssillä myös julkisesti esim. Aoe.fi-sivulla tai YouTubessa. Koulutus toteutetaan kuuden webinaarin kokonaisuutena ja osallistujat voivat vaikuttaa opeteltavien sovellusten valintaan. Koulutukseen kuuluu myös etätehtäviä, missä opittua sovelletaan omaan työhön.
 5. 5. Webinaarit klo 14.30-16.30 • ke 7.9.2022: Avoin jakaminen: idea, käytännöt ja sivustot • to 15.9.: Luodaan infograafeja, digijulkaisuja ja kuvatarinoita • ti 27.9.: Videoiden ja animaatioiden tekeminen, tekstittäminen ja jakaminen • ma 10.10.: Verkkotehtävien luomisen sovellukset • ti 25.10.: Interaktiiviset kuvat ja videot sekä 360-sisällöt • ke 9.11.: Osallistujien tuotokset ja koulutuksen yhteenveto Materiaalit, tallenteet ja oppimistehtävät löydät koulutuksen Padletista!
 6. 6. Kuka olet? Mikä sinua vetää puoleensa avoimissa oppimateriaaleissa? Kuva: Stephen Cruickshank, pixabay.com
 7. 7. Oppimistehtävät Tee ennen pikkujoulukautta eli viim. pe 25.11.2022 Kuusi webinaaria • Jos et voi osallistua reaaliaikaisesti, katso tallenne ja kokeile esillä olleita sovelluksia. Kommentoi oppimaasi lyhyesti Padletiin. Oppimistehtävä 1. • Etsi ja hyödynnä jotain toisten avoimesti jakamaa ja käytä sitä työssäsi. • TAI Jaa esim. 2.-5. webinaareissa oppimallasi työkalulla tekemäsi oppimateriaali tälle ryhmälle. Oppimistehtävä 2. • Jaa joku tekemäsi oppimateriaali verkkoon tunnuksella #jaajotain. Oppimistehtävä 3. • Jaa joku tekemäsi oppimateriaali Avointen oppimateriaalien kirjastoon. Voit tehdä materiaalia omaan, yksikkösi, oppilaitoksesi tai hankkeen tarpeisiin, yksin tai yhdessä kollegan kanssa.
 8. 8. Jakaminen on osa kulttuuriamme ”Sosiaalinen media on ennen muuta tiedon jakamista, keskustelua ja omaehtoista yhteisöllisyyttä.” Harto Pönkä harto.wordpress.com ”Koulutuksissa käymällä ei ikinä voida saavuttaa samaa tietomäärää, kuin aktiivisesti sosiaalista mediaa seuraamalla.” Petteri Mikkonen www.aikajaavaruus.fi ”Ihmiskunnan menestyminen tällä pallolla on aina perustunut siihen, että opimme toisiltamme ja välitämme osaamistamme yli sukupolvien.” Anne Rongas, Opeblogi (CC BY-SA) opeblogi.blogspot.fi/2014/02/jaa-jotain-paivaa-viritellessa-jaajotain.html Kuva: Scott Maxwell, CC BY-SA
 9. 9. Avoimen jakamisen etuja Lähteinä Toikkanen & Oksanen: Opettajan tekijänoikeusopas 2011 sekä Aino Helariutta: libguides.laurea.fi/avoimetoppimateriaalit (CC BY-SA) ja tekijän omat kokemukset • Näkyvyyttä ja palautetta tekijöille – Toimii portfoliona, lisää tunnettuutta ja mainetta. → Apua työnhakutilanteisiin tai (koulutus)palveluiden myymiseen. – Palaute ja/tai yhteinen muokkaaminen parantaa materiaaleja. • Helpottaa opettajan ja hankkeiden työtä – Säästä aikaa ja vaivaa: jaa avoimesti ja hyödynnä muiden jakamaa. – Säästää opettajan aikaa, kun perusasiat löytyvät päivittyvistä materiaaleista. – Yksinkertaistaa sopimusruljanssia yhteistuotantoprojekteissa. – Muokattavuus hankeajan päätyttyä. • Tukee oppimista – Sisältöjä voi monipuolistaa vain pientä joukkoa kiinnostavilla teemoilla tai voi nostaa esiin muuta jaettua avointa materiaalia. – Pääsy oppimateriaaleihin kurssin jälkeen. – Yhdenvertaistaa oppimismahdollisuuksia. • On oikeudenmukaista – Julkisin varoin rahoitetuilta hankkeilta usein edellytetään avointa jakamista. – Edistää tietämystä avoimesta jakamisesta.
 10. 10. Avoin jakaminen yleistyy Opetushallitus ja moni koulutuksen järjestäjä suosittelee • Tampereen kaupunki 2013 alk. • Jaa jotain –viikko maaliskuisin (Suomessa 2013 alk.) • Kehittämishankkeissa usein rahoituksen ja työsuhteen edellytys. • Korkea-aste, Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio: avointiede.fi Standardilisensseiksi CC BY ja CC0 –lisenssit • Suomen julkishallinto (2014 alk.) – Kataisen hallitusohjelma 2011: "Julkiset tietoaineistot saatetaan koneluettavassa muodossa avoimesti saataville ja jatkokäytettäviksi.” – Sipilän hallitusohjelma 2015: "Luodaan avoimella datalla ja tietovarantojen paremmalla hyödyntämisellä edellytyksiä uusille liiketoimintaideoille.” • Euroopan komissio (2014 suositus, 2019 päätös)
 11. 11. #JaaJotain Jaa jotain -viikkoa vietetään maaliskuussa (6.-10.3.2023). jaajotain.wordpress.com Kuva: Anne Rongas, CC BY Kuva: www.openeducationweek.org CC BY
 12. 12. Avoimen oppimisen historiaa 1/2 avointiede.fi/fi/ajankohtaista/avoimen-oppimisen-historiaa • 1990-luvun lopulla useat yliopistot (esim. MIT) tekivät periaatepäätöksen avata kurssimateriaalit avoimiksi. • 2002 UNESCOn foorumi, jonka tuloksena syntyi avoimien oppimateriaalien käsite (OER, Open Educational Resources). • Pian ymmärrettiin, että avoimet oppimateriaalit ovat vain osa laajempaa oppimisen avaamista. • 2010-luvun taitteessa korkeakoulujen avoimet MOOC-verkkokurssit. • 2012 laadittiin UNESCOn Avoimien oppimateriaalien maailman- konferenssissa Avoimien oppimateriaalien Pariisin julistus, missä painotettiin avoimuuden roolia inklusiivisuuden ja globaalin tasa-arvon edistäjänä. • 2010-luvulla korostunut avointen opetuskäytäntöjen käsite (OEP, Open Educational Practices), joka sisältää materiaalien ohella pedagogisia menetelmiä ja arviointijärjestelmiä.
 13. 13. Avoimen oppimisen historiaa 2/2 avointiede.fi/fi/ajankohtaista/avoimen-oppimisen-historiaa • UNESCOn Avoimien oppimateriaalien suositus (2019), jonka suosittelee – kehittämään avoimiin oppimateriaaleihin liittyviä valmiuksia, – kehittämään avoimia oppimateriaaleja tukevia käytäntöjä, – kannustamaan inklusiivisten, yhdenvertaisten ja laadukkaiden avoimien oppimateriaalien kehittämiseen, – edistämään taloudellisesti kestävien avoimien oppimateriaalien mallien luomista ja – helpottamaan avoimiin oppimateriaaleihin liittyvää kansainvälistä yhteistyötä. • Suomessa – OKM:n ja OPH:n kehittämä ja CSC:n koordinoima kansallinen Avoimien oppimateriaalien kirjasto. – Arenen ja Unifin yhteinen visio korkeakoulujen digitalisaatiolle.
 14. 14. classroomscreen.com Lue lisää: www.matleenalaakso.fi/2019/02/classroomscreen.html
 15. 15. Avoimet oppimateriaalit tieteentermipankki.fi/wiki/Avoin_tiede:avoimet_oppimateriaalit (CC BY-SA) Avoimet oppimateriaalit: ”eri muotoiset digitaaliset tai muut opetus-, oppi- ja tutkimusmateriaalit, jotka on vapautettu public domainiin tai jotka on lisensoitu avoimella lisenssillä, joka antaa muille oikeuden maksuttomaan pääsyyn, käyttöön, muokkaukseen ja uudelleen jakamiseen olemattomin tai vähin rajoituksin.” OER (Open Educational Resources) Tieteen termipankki on yksi esimerkki avoimesti muokattavasta sisällöstä.
 16. 16. David Wiley kuvaa oppimateriaalien avoimuutta viiden R:n kautta libguides.laurea.fi/avoimetoppimateriaalit (CC BY) • RETAIN Oikeus ottaa talteen ja säilyttää kopioita oppimateriaalista. • REUSE Oikeus uudelleen käyttää oppimateriaalia monipuolisesti (esim. luokassa, opintopiirissä, verkkosivustolla, videolla). • REVISE Oikeus mukauttaa tai muuttaa oppimateriaalia (esim. kääntää sisältö toiselle kielelle). • REMIX Oikeus luoda uutta oppimateriaalia yhdistämällä alkuperäinen tai muokattu oppimateriaali toiseen avoimeen oppimateriaaliin. • REDISTRIBUTE Oikeus jakaa kopioita alkuperäisestä oppimateriaalista, omista versioista ja yhdistelmistä.
 17. 17. Millaisia tavoitteita ja toiveita sinulla on tälle koulutukselle? Kuva: Stephen Cruickshank, pixabay.com
 18. 18. Tavoitteita koulutukselle Lisää oma tavoitteesi ja tykkää viesteistä, joiden tavoitteen jaat. Flingan linkki löytyy koulutuksen Padletista.
 19. 19. C ja CC-merkinnät Tekijänoikeus on aina tekijällä ellei esim. työnantajan kanssa ole muusta sovittu. • Oikeuksien siirtämisen sijaan oppimateriaaleissa kannattaa tukea ja suosia CC-lisensoimista. avointiede.fi/fi/ajankohtaista/avoimia-oppimateriaaleja-ilman-oikeuksien-siirtoa Creative Commons –lisenssillä annat muille tekijänoikeuslakia laajempia käyttöoikeuksia. • Sopii hyvin yhdessä ja hankkeissa tuotetuille materiaaleille. YouTubessa CC viittaa tekstitystapaan (Closed Captions), missä tekstityksen voi valita näkyville tai piilottaa. • Jos video on jaettu CC BY -lisenssillä, tieto löytyy videon kuvauksesta.
 20. 20. Creative Commons creativecommons.fi • Kun jaat materiaaleja tai haluat hyödyntää muiden jakamaa. • Maailman käytetyin avoin lisenssi eli käyttölupa. • Kansainvälinen. • Epäkaupallinen. • Tekijänoikeuslakia paljon yksinkertaisempi ☺ Kuva: creativecommons.org/licenses, CC BY
 21. 21. Tämä dia on muunnelma Tarmo Toikkasen tarmo.fi CC BY-SA -lisensoidusta teoksesta: Tekijänoikeudet ja Creative Commons datan avaajille: www.slideshare.net/tarmot/tekijanoikeudet-ja-creative-commons-datan-avaajalle Creative Commons -ehdot Yhdistelemällä neljää ehtoa, saadaan seuraavan dian lisenssit. Kerro tekijä ja lähde!
 22. 22. CC-lisenssit ovat yhdistelmä neljästä em. ehdosta
 23. 23. Oppimateriaaleille sopivat parhaiten CC BY ja CC BY-SA -lisenssit Suosituksesta poikkeamiseen kannattaa olla mietitty perustelu Kuvaukset: avointiede.fi/fi/asiantuntijaryhmat/oppimisen-avoimuus/miten-huomioit-tekijanoikeuden-julkaistessasi-avoimia (CC BY) ”CC BY eli Nimeä (Attribution): Tekijä antaa luvan muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää teostaan sekä siitä muokattua versiota, kunhan tekijään ja teoksen lisenssiin viitataan linkittäen ja mahdolliset muutokset selkeästi ilmoittaen. Muokatut versiot eivät saa loukata alkuperäisen tekijän työn ominaislaatua. CC BY-SA eli Nimeä (ByAttribution) ja JaaSamoin (ShareAlike): Tekijä antaa luvan muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää teostaan sekä siitä muokattua versiota, kunhan tekijään ja teoksen lisenssiin viitataan linkittäen ja mahdolliset muutokset selkeästi ilmoittaen. Jos muokkaaja julkistaa muokatun version, se tulee julkistaa samalla lisenssillä. Muokatut versiot eivät saa loukata alkuperäisen tekijän työn ominaislaatua.” Käytetyin lisenssi
 24. 24. CC-lisenssin edut Ruudunkaappauskuva: creativecommons.fi, CC BY
 25. 25. Julkaise avoimesti ja valitse lisenssi creativecommons.org/choose/?lang=fi
 26. 26. CC-lisenssin näkyminen verkossa • Voit lisätä CC-lisenssin näkyviin eri tavoin – Kuvana, kirjainlyhenteenä, tekstinä ja/tai koodina. – Materiaalin otsikkoon, kansilehdelle, lisenssinvalitsimeen, koodiin,.. – Itse esitykseen ja/tai palveluun, jonne sen jaat. • Esim. sähköisistä kyselytyökaluista lisenssivalinta yleensä puuttuu, sillä käyttöehtojen mukaan muut voivat käyttää avoimesti jaettuja kyselyitä. • Kun jaat materiaalisi verkon palveluihin tietyllä lisenssillä, palvelun ylläpitäjä yleensä varaa käyttöehdoissa itselleen laajemmat oikeudet.
 27. 27. Avointen oppimateriaalien kirjasto: aoe.fi • Opettajille, oppijoille ja kaikille kansalaisille, kehittäjinä OKM, OPH ja CSC. • Ulkomaisia Open educational resources (OER) –sivustoja: www.oercommons.org ja discovery.x5gon.org/
 28. 28. Kulttuuri- ja tiedeaineistoja: finna.fi Avoimen tieteen koordinaatio –YT-kanava, Taru Kuhalampi: youtu.be/IGfa2vtl7fY (CC BY) • Finna-luokkahuoneesta löydät valmiiksi koostettuja kokonaisuuksia perus- ja toisen asteen opetukseen. • Aineistoja tuottavat – Arkistot, kirjastot ja museot. Kaikki materiaali ei ole CC-lisensoitua, mutta voit rajata haun esim. avoimiin tai verkkoaineistoihin. – Oppimateriaalia-kohdasta löydät Avointen oppimateriaalien kirjaston aineistot, jotka on kaikki CC-lisensoitu.
 29. 29. Museoiden avoimet sisällöt opimuseossa.fi/opimuseossa/museoiden-avoimet-sisallot
 30. 30. Suomen kaikki avoin data yhdestä paikasta: www.avoindata.fi/fi
 31. 31. pixabay.com • Tekijänoikeusvapaita kuvia, videoklippejä, musiikkia ym. • Hakutulosten ensimmäisellä rivillä näytetään maksullisia Shutterstockin kuvia palvelun rahoittamiseksi • Muita kuvapankkeja: unsplash.com, www.pexels.com, stocksnap.io Kuva: tookapic, pixabay.com, CC0
 32. 32. Minne muualle avointa materiaalia voi jakaa ja koota tai sitä löytää? • YouTube (CC BY -lisenssi valittavissa) • Blogi tai muu verkkosivusto • Tiedostojenjakopalvelut: SlideShare, SpeakerDeck,.. • OneDrive, Google Drive, Dropbox (löydettävyys?) • Padlet-muistitaulu, Pinterest • Suoraan palvelusta, minne oppimateriaali on tehty – Sähköiset koe- ja kyselytyökalut, Adobe Creative Cloud Express, video- ja animaatiosovellukset, ThingLink, Microsoft Sway, Google-sivustot • H5P (jakaminen esim. Moodlesta, WordPressistä tai tiedostona aoe.fi:stä) • Avoimet oppikirjat ja oppimateriaalit – opetus.tv, otavanopisto.muikkuverkko.fi – Matematiikka: open.onedu.fi/ylakoulu/ylakoulun-matematiikka, kisallioppiminen.fi, avoinoppikirja.fi – Ulkomaisia lähteitä: libguides.laurea.fi/avoimetoppimateriaalit/oer • Jne, jne, jne
 33. 33. www.matleenalaakso.fi • Yli 340 bloggausta ja lisää tulossa. • Koulutusdiojen sivulla kymmeniä ohjeita verkon palveluista. • Sähköisten kokeiden sivu: esimerkkikyselyitä ja ohjediat. • H5P-työkalujen sivu: video, ohjediat ja linkki esimerkkeihin. • Webinaarikoonti: maksuttomia webinaareja ja satoja tallenteita. • Tervetuloa: syksyn verkkokoulutuksiani.
 34. 34. Ideoi, mistä teemasta teet sisältöjä ensi kerralla ja kirjaudu valmiiksi. Ohjeet Padletissa. Kuva: Stephen Cruickshank, pixabay.com
 35. 35. express.adobe.com/fi-FI/sp
 36. 36. Kerro ääneen tai jaa chattiin yksi oppi tai oivallus tästä webinaarista. Kuva: Stephen Cruickshank, pixabay.com
 37. 37. Tämä diasarja on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 4.0 • CC-lisenssien verkkosivusto: creativecommons.fi • CC BY-SA 4.0 eli Creative Commons Nimeä-Jaa samoin 4.0 Kansain-välinen -lisenssi: creativecommons.org/licenses/by- sa/4.0/deed.fi • Sinä saat jakaa ja muuntaa tätä diasarjaa, myös kaupallinen hyödyntäminen on sallittu. • Ehtona on, että viittaat aina alkuperäiseen tekijään ja lisäät linkin tähän diasarjaan. Muokattu teos tulee jakaa tällä samalla lisenssillä. • Tätä lisenssiä laajempia oikeuksia voit kysyä tekijältä: www.matleenalaakso.fi

×