O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Рефрактометар
Поим за рефрактометрија <ul><li>Рефрактометрија е метода која се засновува на мерење на индексот на прекаршување на испиту...
Рефрактометар <ul><li>Инструментите кои се користат за мерење во рефрактометријата се викаат рефрактометри. </li></ul><ul>...
Цел за која се користи рефрактометарот <ul><li>Рефрактометарот е оптички инструмент кој се користи за одредување на рефрак...
Видови на рефрактометри <ul><li>Аббеов рефрактометар-се користи за мерење на течности во обсег од 1,3-1,7 со прецизност од...
<ul><li>Пулфриковиот рефрактометар-исто се користи за мерења со обсег од1,3-1,7 но со поголема точност од +0,00002. </li>...
<ul><li>Имерзионовиот рефрактометар-се користи за мерења во опсег од 1,3-1,7 но со точност од +0,00004. </li></ul>
 
Изработиле: <ul><li>Марија Црцаровска </li></ul><ul><li>Елена Ќушковска </li></ul><ul><li>Христина Горгиевска </li></ul><u...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

рефрактометар

1.349 visualizações

Publicada em

Publicada em: Educação
 • If you need your papers to be written and if you are not that kind of person who likes to do researches and analyze something - you should definitely contact these guys! They are awesome ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐
     Responder 
  Tem certeza que deseja  Sim  Não
  Insira sua mensagem aqui
 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

рефрактометар

 1. 1. Рефрактометар
 2. 2. Поим за рефрактометрија <ul><li>Рефрактометрија е метода која се засновува на мерење на индексот на прекаршување на испитуваната супстанца. </li></ul><ul><li>Индексот на прекршување претставува однос на брзината на движењето на светлината во вакуум и брзината на движење на светлината низ испитуваната супстанца. </li></ul>
 3. 3. Рефрактометар <ul><li>Инструментите кои се користат за мерење во рефрактометријата се викаат рефрактометри. </li></ul><ul><li>Има повеќе видови на рефрактометри но најпознат е Аббеовиот рефрактометарконструиран од Ернест Аббе во 1869. </li></ul>
 4. 4. Цел за која се користи рефрактометарот <ul><li>Рефрактометарот е оптички инструмент кој се користи за одредување на рефракција-индекс на одредена шема.Може да се користи за да се утврди идентитетот на непознати супстанции,за одредување на чистотата на даден примерок или за одредување на концентрацијата на супстанција растворена во друга. </li></ul>
 5. 5. Видови на рефрактометри <ul><li>Аббеов рефрактометар-се користи за мерење на течности во обсег од 1,3-1,7 со прецизност од +0,0002.Се состои од извор на светлина,стакло и огледало за да ги расветли двете правоаголни призми меѓу кои е ставена течноста која се истражува. </li></ul>
 6. 6. <ul><li>Пулфриковиот рефрактометар-исто се користи за мерења со обсег од1,3-1,7 но со поголема точност од +0,00002. </li></ul>
 7. 7. <ul><li>Имерзионовиот рефрактометар-се користи за мерења во опсег од 1,3-1,7 но со точност од +0,00004. </li></ul>
 8. 9. Изработиле: <ul><li>Марија Црцаровска </li></ul><ul><li>Елена Ќушковска </li></ul><ul><li>Христина Горгиевска </li></ul><ul><li>Марија Симјаносвка </li></ul><ul><li>Мартина Стојановска </li></ul><ul><li>II 2 </li></ul>

×