Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio
Anúncio

shkrimtaret e brezit te humbur

 1.  Emërtimi “brez i humbur” iu dha fillimisht brezit të shkrimtarëve të rinj amerikanë që u takoi të burrëroheshin në vitet e Luftës I Botërore dhe të bënin emër në letërsi gjatë viteve njëzet.
 2. ERNEST HEMIGUE  Ishte një novelist amerikan, shkrimtar i historve të shkurtëra dhe gazetar.  Ikonsideruar si strehë e brezit të humbur, Heminguej vazhdon të mbetet shkrimtari më i shquar amerikan.  Proza e tij e gjallë shquhet për nga thjeshtësia mahnitëse, dialogu i thjeshtë plotë jetë.  Personazhet janë gjithnjë luftëtarë të paepur, me dinjitet, përballë gjendjes së nderë që po përjetonte padrejtësisht brezi i humbur.
 3.  Plaku dhe deti  Dëborërat e Kilimanxharos  Për kë bien këmbanat  Të kesh e të mos kesh  Vërtetë në dritë të parë  Lamtumirë armë  Three Stories and Ten Poems  The Torrents of Spring  In Our Time  The Sun Also Rises  Men without women
 4. ERIH MARIA REMARK  Erih Maria Remark ishte një romancier gjerman që krijoi shumë vepra rreth tmerreve të luftës.  Romani i tij më i njohur, "Të gjithë te qetë në Frontin Perëndimor " për ushtarët gjermanë në Luftën e Parë Botërore.  Libri i tij e bëri atë një armik të nazistëve, i cili djeg shumë nga veprat e tij.
 5.  Harku i Triumfit është një roman nga Erih Remark botuar në 1945. Në të, ai shkruan për jetën e refugjatëve pa shtet në Paris përpara Luftës së Dytë Botërore  Ky roman është bërë dy herë film: Harku i Triumfit (1948) dhe Harku i Triumfit (1985)
 6. PETRO MARKU  ishte arsimtar, publicist, gazetar, anëtar i Grupit Komunist të Tiranës, interbrigadist e shkrimtar shqiptar.  Krijimin e parë të tij e boton në gazetën “Shqipëria e re”  Shqyrton mundësinë të shkojë në Bashkimin Sovjetik, ku në atë kohë ishte dhe Sejfulla Maleshova, Ali Kelmendi e Tajar Zavalani, por bie poshtë si mundësi.
 7.  Hasta la vista  Qyteti i fundit  Një emër në katër rrugë  "Ara në mal  Nata e Ustikës  Shpella e piratëve  Vepra autobiografike  "Horizont  Fantazma dhe plani 3+4  Çuka e shtegtarit
 8. Musine Kokalari  Ka qenë një veprimtare politike e kulturore dhe shkrimtare shqiptare e shekullit të XIX.  Së bashku me Selfixhe Ciun dhe Jolanda Kodrën ka qenë ndër shkrimtaret e para në Shqipëri.  E përndjekur nga pushkatimi i vëllezërve dhe duke pasë qenë themeluese e partisë Social-Demokrate dhe organit të shtypit "Zëri i lirisë" u arrestua më 17 janar 1946 dhe e mbajtën 17 ditë në burg.
 9. Drita Çomo  Lindi në Tiranë(1958). Në moshën 2-vjeçare internohet së bashku me familjen e saj. Fëmijrinë e kaloi në internim ku mbaroi shkollën e mesme.  Për shkak të një sëmundjeje dhe keqdashjes politike nuk e lejuan të mbaroi maturën.  Vdiq fare e re nga sëmundja ne spitalin onkologjik të Tiranës.  Në vitin 2007 botohet vepra e saj “ Dritë që vjen nga humnera”.
 10.  Vepra e saj e parë, “Siç më thotë nënua plakë” bot uar në të përjavshmen politike e letrare “  Seç më thotë nëna plakë,  Rreth vatrës  Sa u tund jeta  Tiranë  Botë e Re
 11. Punoi: Fialdo Mema Klasa: VIII Shkolla: Rahma School b Të gjitha të drejtat janë të rezervuara©®
Anúncio