Rusia gjatë shek.XVII-XVIII

Historia e Kohës së Re
Eroll Mustafi
Rusia në shek.XVII
 Një dukuri e rëndësishme e shek. XVII ishte evropianizmi i Rusisë,ku ki shtet i
prapambetur nga ana kulturore,ekonomike dhe me një qeverisje të ashpër e
kishte të vështir të bëhej pjesë e Evropës së zhvilluar.
 Gjatë shek. XVI Ivani IV (Tmershëm) shpalli Mbretërin e Moskës në vitin
1547.Gjatë kohës së Ivanit, Rusia ariti zgjerimin teritorial më të madhë,si dhe
me sulme të jashtme nga suedezët,tatarët etj.
 Pas vdekjes së Ivanit IV, Rusia u ballafaqua me ndrimin e shpesh të carëve deri
ne ardhjen në frontë të një dinastie të re ajo e Romanovëve, ku i dha fund
mosmarveshjes për trashigimin e fronit, e quajtur “koha e turbullirave”që i
shkaktoj vendit dëme të mëdha në fillim të shek. XVII.
 Dinastia e Romanovëve:
 Me ardhjen në fron të Mihail Romanovit u zhvillua më tej procesi i formimit të
monarkis feudale absolute, Mihail qeveriste duke i menduar të gjitha punët me
bojarët(antarët e organit më të lartë qeveris),në të bënin pjesë knjazët,të
afërmit e carit,burokratë.
 Organi më i lartë ishte “Kuvendi i Tokës” ku zgjidheshin të gjitha problemet e
shtetit.Organet e qeverisjes konsideroheshin Prikzat (zyrat administrative)
kurse organi më i ulët Ujzedat.
 Aleksej Mihajllovic erdhi ne fron në kohë paqje ku ngjarja më e rëndësishme u
bë miratimi i përmbledhjes së re të ligjeve (Sobornoje ullozhenije) në vitin
1649.
 Ajo parashikonte ndëshkimin më të ashpër për krimet ndaj Shtetit dhe Kishës.
Me 8 Janar 1654 Aleksej ariti të fut Ukrainën nen kuadrin e Rusisë.
Kjo coj në prishje me Polonin dhe fillimin e një lufte të re.
 Fjodor Mihajlloviç sundoj me humanizëm,ai arriti të zbuste
orekset e tepruara të paraardhësve të tij për pushtim të
tokave.Gjatë sundimit të Fjodor(1679) u bë regjitrimi i
oborreve dhe që nga ajo kohë nënshtetasit paguanin taksa
mbi oboret dhe jo mbi tokat.
 Caresha Sofie njihet për Iluminizmi ku në vitin 1685, kur
Silvestre Mjedvjedjev i paraqiti sundimtares projektin e
hapjes së universiteti. Projekti i krijimit të universiteti u
shëndrrua në propozim për ngritjen e akademisë sllavo-
greko-latine. Akademia u bë një nga mbështetjet kryesore
të iluminizmit në Rusi në fillim të epokës së Pjetrit.
Perandoria Ruse (1721-1917)
 Pjetri i Madh (1689-1725)
 Atij nuk i pelqente jeta luksoze, që në rini mësonte shokët e tij si të
marshoni nën shembullin e ushtarve perndimor.
 Të gjitha drejtimet ai ja besoj dajës së tij Lev Kirioloviq dhe bujarve të
tjer nga rrethi i nënës së tij.
 Pjetri nuk dëshironte të jetonte si të parët e tij, ai kishte etje për
ndryshime, ku ai vetë udhëtoj në Evropën perendimore, në Holland
dhe Angli, ku mësoj shumë për ndërtuesit e anijesh, studijoj teknika,
zakone dhe mënyren e jetesës së popujve perendimor.
 Pjetri i madh i kushtoj vëmendje zgjerimit teritorial të rusisë në daljen
e Detit Baltik dhe Detit të Zi, në vitet 1695 – 1696 cari provoj ushtrinë
dhe flotën e tij kundër Perandoris Osmane në Jug, aij u zhgënjy në këtë
drejtim se mundi të pushtonte vetëm portin Azof që të çonte në Detin e
Zi.
 Hyrja e Rusisë në Luftën e Veriut (1700-172ı) në fillim ishte shkatruese
për të. Në vitin 17o2 Rusia arriti ti pushtoj brigjet e Nevës, ku mori disa
fortesa,ndërsa pas marjes së Nienshancit më 16 Maj 1703 në grykën e
Nevës u themelua qyteti Shën Petersburg ku u bë edhe kryeqytet.
 Më 27 Qershor 1709 u zhvillua Beteja e Poltavës pasi Suedezët kishin
marë Poltavën qendrën e rëndësishme strategjike.Ushtria Ruse me at
Suedeze u ballafaqun, luftën e fituan Rusët,ku kjo fitore shënonte një
kthes për Rusin.
 Dalja në Baltik shënoj shfaqjen e Rusisë si një fuqi e madhe Evropiane
si dhe vendoshmërinë e sundimtarit të saj për ta drejtuar atë drejt
Kulturës Evropiane.
Reformat Shtetrore e Pjetrit I
 Pjetri i Madh nuk arriti të ndryshonte strukturat shoqërore dhe
qeverisë së shtetit të tij, procesi i kalimit të fshatarve nga nënshtetas të
lirë në bujkërobër u shpejtua kjo ishte mënyra më e mirë për tu
siguruar se fshatarët nuk u shpëtonin mbledhësve të taksave dhe
rekrutëve për në ushtri.
 Pjetri krijoi një aparat të ri shtetror, prej vitit 1711 në krye qëndronte
Senati i Qeveris të cilët i nënshtroheshin organet qendrore të
qeverisjes, të krijua rishtas(kolegjet):Kamar kolegia dhe revizion
kolegia.Personeli i nënpunësve u dyfishu,parimi burokratik u bë
mbizotrues në sistemin e drejtimit.
 Respektimin e ligjshmëris e siguronin prokuroria, gjyqe, agjentët e
fsheht (fiskali).Një prej instucioneve më të rëndësishme shtetrore u bë
ai i hetimit politik, i përqëndrua ne “Kancelarin e fshehtë”.
 Më 22 tetor 1721 senatorët e shpallën Pjetrin “të Madh” Perandor të të
gjithë Rusisë, titullin Perandorak vendet e tjera nuk e njohën menjëher.
Megjithatë në kohën e Pjetrit Rusia hyri në rrethin e vendev kryesore të
Evropës dhe si perandori nisi të merte pjesë në ndarjen e botës.
 Më 1722 Pjetri nënshkroj “Rregullin e trashëgimit të Fronit” që i jepte
sundimtaritën të drejtën të bënte trashigimtarë të vetë cilindo prej
nënshtetasve të tij, ky regull u bë gurthemeltar i formës autokratike të
qeverisjes për kohët që do të vinë.
 Perandori i parë vdiq në pallatin e dimrit, 28 Janar 1725 pa mbushur 53
vjet.
 Për vdekjen e Pjetrit kan qarkulluar shumë legjenda, sipas njërës prej
tyre cari nuk ariti të caktonte trashigimtar dhe në drasën e grafitit
paska shkruar dy fjalë “Jepni Gjithçka”, Pjetri nuk e zgjodhi këtë
problem deri në fund.
Epoka e Ekaterinës II
 Pasi morri pushtetin Ekaterina u përpoqë në mënyra të ndryshme të
konolidohej në front, ku ajo morri shumë ligje. Për herë të parë në Rusi
u shfaq koncepti i të drejtave të shtresave shoqërore të mbrojtura me
ligj.
 Reformat e para u fuqizuan edhe më shumë pushtetin ku tokat e kishës
i kaluan shtetit, dhe gati 1 milijon fshatarë të manastireve u bën të
shtetit, kisha humbi përfundimisht vlerat ekonomike dhe morale të
ndikimit në politik.
 Gjatë mbretërimit të Ekaterinës, Perandoria u zgjerua në jug dhe në
perendim, kjo ishte koha më dinamike e zhvillimit të perandorisë .
 Në dy luftrat me turqinë (1768-1774 dhe 1787-1791) Rusia shpartalloj
ushtrinë osmane e aneksoj Krimenë doli në Detin e Zi dhe u konsolidua
në brigjet e tij.
 Bashk me Austrinë dhe Prusinë, Rusia morri pjesë në ndarjen e parë të
Polonisë dhe pushtoj një pjesë të Bjellorusisë në vitin 1772. Pas ndarjes
së dytë të Polonisë 1793 Rusisë i kaluan e gjithë Bjellorusia dhe Ukraina
në anën e djathtë të Dnjeprit.
 Gjatë sundimit të Ekaterinës u nënshkrua marveshja fitimprurse me
Austrinë, Anglinë, Prusinë, Danimarkën dhe vende të tjera. Në luftë me
Revolucionin Francez që filloj, Rusia u rradhitë në anën e Evropës
Monarkiste, por manovroj me sukses pa u përfshi në luftë kundër
republikanëve.
 Me kishën Ekaterina vazhdoj politikën e Pjetrit I, duke i marrë tokat
dhe duke i bër priftërinjtë shërbetor civil të shtetit.
 Më 5 nëntor 1796 pas një smundje të rëndë Ekaterinën II e gjeti vdekja
Për vëmendjen
1 de 11

Recomendados

Familja shqiptare ne vite por
Familja shqiptare ne viteFamilja shqiptare ne vite
Familja shqiptare ne viteD. Sh
45.1K visualizações21 slides
Projekti me instrumente muzike por
Projekti me instrumente muzikeProjekti me instrumente muzike
Projekti me instrumente muzikeS Gashi
30.9K visualizações10 slides
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta por
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaMenyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne veta
Menyrat dhe kohet e fojes si dhe zhgjedhimi i tyre ne vetaValmir Nuredini
250.5K visualizações15 slides
Siguria e fëmijëve në internet por
Siguria e fëmijëve në internetSiguria e fëmijëve në internet
Siguria e fëmijëve në internetenis vladi
18.1K visualizações11 slides
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !! por
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!
ESE QYTETI ANTIK …Durresi !!#MesueseAurela Elezaj
6K visualizações14 slides
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIK por
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShqiperia nga viti 1944 1990 - TIK
Shqiperia nga viti 1944 1990 - TIKShkollë
23.3K visualizações14 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

Komunizmi ne Shqiperi por
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.3K visualizações18 slides
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"#MesueseAurela Elezaj
61.3K visualizações9 slides
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
10.1K visualizações15 slides
Kimi por
KimiKimi
KimiDenaida Taragjini
12.1K visualizações45 slides
lasgush poradeci por
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
45.1K visualizações15 slides
Kequshqyerja dhe semundjet por
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
55.2K visualizações50 slides

Mais procurados(20)

Komunizmi ne Shqiperi por Denis Lezo
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne Shqiperi
Denis Lezo44.3K visualizações
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel" por #MesueseAurela Elezaj
Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"Lexim Jashtë klase:  "Prici i vogel"
Lexim Jashtë klase: "Prici i vogel"
#MesueseAurela Elezaj61.3K visualizações
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo por Aldrin Pashku
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Aldrin Pashku10.1K visualizações
lasgush poradeci por ornela rama
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
ornela rama45.1K visualizações
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K visualizações
Arsimi ne kohen e komunizmit por #MesueseAurela Elezaj
Arsimi ne kohen e komunizmitArsimi ne kohen e komunizmit
Arsimi ne kohen e komunizmit
#MesueseAurela Elezaj27.1K visualizações
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.6K visualizações
Shqiperia dhe Bashkimi Europian por olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.7K visualizações
Naim Frasheri por Muki Huduti
Naim FrasheriNaim Frasheri
Naim Frasheri
Muki Huduti14.4K visualizações
Kimia ne mbrojtje te mjedisit por Klarisa Klara
Kimia ne mbrojtje te mjedisitKimia ne mbrojtje te mjedisit
Kimia ne mbrojtje te mjedisit
Klarisa Klara16.6K visualizações
Humanistet shqiptar por Marjan DODAJ
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
Marjan DODAJ36.4K visualizações
Te drejtat e njeriut por Donart Geci
Te drejtat e njeriutTe drejtat e njeriut
Te drejtat e njeriut
Donart Geci64.1K visualizações
Monarket e ndricuar por AdoraHallunej
Monarket e ndricuarMonarket e ndricuar
Monarket e ndricuar
AdoraHallunej14.5K visualizações
Pogradeci por Darla Evangjeli
PogradeciPogradeci
Pogradeci
Darla Evangjeli5.9K visualizações
Projekt historie por S Gashi
Projekt historieProjekt historie
Projekt historie
S Gashi32.5K visualizações
Ndotja akustike ne Shqiperi por Ervis Leçi
Ndotja akustike ne ShqiperiNdotja akustike ne Shqiperi
Ndotja akustike ne Shqiperi
Ervis Leçi24.8K visualizações
Projekt Kruja por proudtobealbanian1
Projekt KrujaProjekt Kruja
Projekt Kruja
proudtobealbanian114.4K visualizações
Letersia dhe Folklori !!!! por #MesueseAurela Elezaj
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
#MesueseAurela Elezaj38.9K visualizações
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 por Arjan Shahinlli
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Arjan Shahinlli5.6K visualizações

Similar a Rusia gjatë shek.XVII-XVIII

Levizjet nacionaliste ne ballkan por
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkanArlinda
7.2K visualizações18 slides
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) por
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)EGLI TAFA
2.6K visualizações24 slides
Punim seminarik por
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarikDurim Krasniqi
2.1K visualizações14 slides
Miti i romes se trete por
Miti i romes se treteMiti i romes se trete
Miti i romes se treteXhejni Melonashi
700 visualizações12 slides
Katerina e II por
Katerina e IIKaterina e II
Katerina e IIIva Pilika
1.7K visualizações6 slides
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit por
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitFormimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitEGLI TAFA
7.6K visualizações18 slides

Similar a Rusia gjatë shek.XVII-XVIII(20)

Levizjet nacionaliste ne ballkan por Arlinda
Levizjet nacionaliste ne ballkanLevizjet nacionaliste ne ballkan
Levizjet nacionaliste ne ballkan
Arlinda 7.2K visualizações
Dominimi i botes pj3(perandria osmane) por EGLI TAFA
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
EGLI TAFA2.6K visualizações
Punim seminarik por Durim Krasniqi
Punim seminarikPunim seminarik
Punim seminarik
Durim Krasniqi2.1K visualizações
Miti i romes se trete por Xhejni Melonashi
Miti i romes se treteMiti i romes se trete
Miti i romes se trete
Xhejni Melonashi700 visualizações
Katerina e II por Iva Pilika
Katerina e IIKaterina e II
Katerina e II
Iva Pilika1.7K visualizações
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit por EGLI TAFA
Formimi dhe forcimi i shteteve tw BallkanitFormimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
Formimi dhe forcimi i shteteve tw Ballkanit
EGLI TAFA7.6K visualizações
Perandoria bizantine por EGLI TAFA
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
EGLI TAFA4.6K visualizações
Shteti i frankëve por Ysni Ismaili
Shteti i frankëveShteti i frankëve
Shteti i frankëve
Ysni Ismaili5.4K visualizações
Krijimi i shtetit Shqipëtar por Besjona Jusufi
Krijimi i shtetit ShqipëtarKrijimi i shtetit Shqipëtar
Krijimi i shtetit Shqipëtar
Besjona Jusufi5.8K visualizações
Roma e vjeter por Edlira Ekmekciu
Roma e vjeterRoma e vjeter
Roma e vjeter
Edlira Ekmekciu4.7K visualizações
Projekt av por Sara Goxha
Projekt avProjekt av
Projekt av
Sara Goxha15.3K visualizações
Serbia ,mali i zi dhe maqedonia por Genta Jusufi
Serbia ,mali i zi dhe maqedoniaSerbia ,mali i zi dhe maqedonia
Serbia ,mali i zi dhe maqedonia
Genta Jusufi425 visualizações
Konfliktet në të cilat është përfshirë Rusia gjatë shekujve të fundit!.pdf por JashariSkenderGjergj
Konfliktet në të cilat është përfshirë Rusia gjatë shekujve të fundit!.pdfKonfliktet në të cilat është përfshirë Rusia gjatë shekujve të fundit!.pdf
Konfliktet në të cilat është përfshirë Rusia gjatë shekujve të fundit!.pdf
JashariSkenderGjergj8 visualizações
perendoria romake. por Er Is
perendoria romake.perendoria romake.
perendoria romake.
Er Is14.8K visualizações
Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj) por Marjan DODAJ
Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj) Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj)
Aleksandri i Madh është shqiptar - Njazi Muhamedi (postuar nga: M. Dodaj)
Marjan DODAJ2.5K visualizações
Zbulimet gjeografike por Arlinda
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografike
Arlinda 48.3K visualizações
Zbulimetgjeografike 130619064824-phpapp01 por Chuck Is
Zbulimetgjeografike 130619064824-phpapp01Zbulimetgjeografike 130619064824-phpapp01
Zbulimetgjeografike 130619064824-phpapp01
Chuck Is527 visualizações
Gjergj kastrioti - Skënderbeu por Besjona Jusufi
Gjergj kastrioti - SkënderbeuGjergj kastrioti - Skënderbeu
Gjergj kastrioti - Skënderbeu
Besjona Jusufi2K visualizações
Pashalleku i shkodres por GencRashiti
Pashalleku i shkodresPashalleku i shkodres
Pashalleku i shkodres
GencRashiti12.4K visualizações
Tema:Qyteti antik i Romes por Jetmira Sula
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
Jetmira Sula15.8K visualizações

Rusia gjatë shek.XVII-XVIII

 • 1. Historia e Kohës së Re Eroll Mustafi
 • 2. Rusia në shek.XVII  Një dukuri e rëndësishme e shek. XVII ishte evropianizmi i Rusisë,ku ki shtet i prapambetur nga ana kulturore,ekonomike dhe me një qeverisje të ashpër e kishte të vështir të bëhej pjesë e Evropës së zhvilluar.  Gjatë shek. XVI Ivani IV (Tmershëm) shpalli Mbretërin e Moskës në vitin 1547.Gjatë kohës së Ivanit, Rusia ariti zgjerimin teritorial më të madhë,si dhe me sulme të jashtme nga suedezët,tatarët etj.  Pas vdekjes së Ivanit IV, Rusia u ballafaqua me ndrimin e shpesh të carëve deri ne ardhjen në frontë të një dinastie të re ajo e Romanovëve, ku i dha fund mosmarveshjes për trashigimin e fronit, e quajtur “koha e turbullirave”që i shkaktoj vendit dëme të mëdha në fillim të shek. XVII.
 • 3.  Dinastia e Romanovëve:  Me ardhjen në fron të Mihail Romanovit u zhvillua më tej procesi i formimit të monarkis feudale absolute, Mihail qeveriste duke i menduar të gjitha punët me bojarët(antarët e organit më të lartë qeveris),në të bënin pjesë knjazët,të afërmit e carit,burokratë.  Organi më i lartë ishte “Kuvendi i Tokës” ku zgjidheshin të gjitha problemet e shtetit.Organet e qeverisjes konsideroheshin Prikzat (zyrat administrative) kurse organi më i ulët Ujzedat.  Aleksej Mihajllovic erdhi ne fron në kohë paqje ku ngjarja më e rëndësishme u bë miratimi i përmbledhjes së re të ligjeve (Sobornoje ullozhenije) në vitin 1649.  Ajo parashikonte ndëshkimin më të ashpër për krimet ndaj Shtetit dhe Kishës. Me 8 Janar 1654 Aleksej ariti të fut Ukrainën nen kuadrin e Rusisë. Kjo coj në prishje me Polonin dhe fillimin e një lufte të re.
 • 4.  Fjodor Mihajlloviç sundoj me humanizëm,ai arriti të zbuste orekset e tepruara të paraardhësve të tij për pushtim të tokave.Gjatë sundimit të Fjodor(1679) u bë regjitrimi i oborreve dhe që nga ajo kohë nënshtetasit paguanin taksa mbi oboret dhe jo mbi tokat.  Caresha Sofie njihet për Iluminizmi ku në vitin 1685, kur Silvestre Mjedvjedjev i paraqiti sundimtares projektin e hapjes së universiteti. Projekti i krijimit të universiteti u shëndrrua në propozim për ngritjen e akademisë sllavo- greko-latine. Akademia u bë një nga mbështetjet kryesore të iluminizmit në Rusi në fillim të epokës së Pjetrit.
 • 5. Perandoria Ruse (1721-1917)  Pjetri i Madh (1689-1725)  Atij nuk i pelqente jeta luksoze, që në rini mësonte shokët e tij si të marshoni nën shembullin e ushtarve perndimor.  Të gjitha drejtimet ai ja besoj dajës së tij Lev Kirioloviq dhe bujarve të tjer nga rrethi i nënës së tij.  Pjetri nuk dëshironte të jetonte si të parët e tij, ai kishte etje për ndryshime, ku ai vetë udhëtoj në Evropën perendimore, në Holland dhe Angli, ku mësoj shumë për ndërtuesit e anijesh, studijoj teknika, zakone dhe mënyren e jetesës së popujve perendimor.  Pjetri i madh i kushtoj vëmendje zgjerimit teritorial të rusisë në daljen e Detit Baltik dhe Detit të Zi, në vitet 1695 – 1696 cari provoj ushtrinë dhe flotën e tij kundër Perandoris Osmane në Jug, aij u zhgënjy në këtë drejtim se mundi të pushtonte vetëm portin Azof që të çonte në Detin e Zi.
 • 6.  Hyrja e Rusisë në Luftën e Veriut (1700-172ı) në fillim ishte shkatruese për të. Në vitin 17o2 Rusia arriti ti pushtoj brigjet e Nevës, ku mori disa fortesa,ndërsa pas marjes së Nienshancit më 16 Maj 1703 në grykën e Nevës u themelua qyteti Shën Petersburg ku u bë edhe kryeqytet.  Më 27 Qershor 1709 u zhvillua Beteja e Poltavës pasi Suedezët kishin marë Poltavën qendrën e rëndësishme strategjike.Ushtria Ruse me at Suedeze u ballafaqun, luftën e fituan Rusët,ku kjo fitore shënonte një kthes për Rusin.  Dalja në Baltik shënoj shfaqjen e Rusisë si një fuqi e madhe Evropiane si dhe vendoshmërinë e sundimtarit të saj për ta drejtuar atë drejt Kulturës Evropiane.
 • 7. Reformat Shtetrore e Pjetrit I  Pjetri i Madh nuk arriti të ndryshonte strukturat shoqërore dhe qeverisë së shtetit të tij, procesi i kalimit të fshatarve nga nënshtetas të lirë në bujkërobër u shpejtua kjo ishte mënyra më e mirë për tu siguruar se fshatarët nuk u shpëtonin mbledhësve të taksave dhe rekrutëve për në ushtri.  Pjetri krijoi një aparat të ri shtetror, prej vitit 1711 në krye qëndronte Senati i Qeveris të cilët i nënshtroheshin organet qendrore të qeverisjes, të krijua rishtas(kolegjet):Kamar kolegia dhe revizion kolegia.Personeli i nënpunësve u dyfishu,parimi burokratik u bë mbizotrues në sistemin e drejtimit.  Respektimin e ligjshmëris e siguronin prokuroria, gjyqe, agjentët e fsheht (fiskali).Një prej instucioneve më të rëndësishme shtetrore u bë ai i hetimit politik, i përqëndrua ne “Kancelarin e fshehtë”.
 • 8.  Më 22 tetor 1721 senatorët e shpallën Pjetrin “të Madh” Perandor të të gjithë Rusisë, titullin Perandorak vendet e tjera nuk e njohën menjëher. Megjithatë në kohën e Pjetrit Rusia hyri në rrethin e vendev kryesore të Evropës dhe si perandori nisi të merte pjesë në ndarjen e botës.  Më 1722 Pjetri nënshkroj “Rregullin e trashëgimit të Fronit” që i jepte sundimtaritën të drejtën të bënte trashigimtarë të vetë cilindo prej nënshtetasve të tij, ky regull u bë gurthemeltar i formës autokratike të qeverisjes për kohët që do të vinë.  Perandori i parë vdiq në pallatin e dimrit, 28 Janar 1725 pa mbushur 53 vjet.  Për vdekjen e Pjetrit kan qarkulluar shumë legjenda, sipas njërës prej tyre cari nuk ariti të caktonte trashigimtar dhe në drasën e grafitit paska shkruar dy fjalë “Jepni Gjithçka”, Pjetri nuk e zgjodhi këtë problem deri në fund.
 • 9. Epoka e Ekaterinës II  Pasi morri pushtetin Ekaterina u përpoqë në mënyra të ndryshme të konolidohej në front, ku ajo morri shumë ligje. Për herë të parë në Rusi u shfaq koncepti i të drejtave të shtresave shoqërore të mbrojtura me ligj.  Reformat e para u fuqizuan edhe më shumë pushtetin ku tokat e kishës i kaluan shtetit, dhe gati 1 milijon fshatarë të manastireve u bën të shtetit, kisha humbi përfundimisht vlerat ekonomike dhe morale të ndikimit në politik.  Gjatë mbretërimit të Ekaterinës, Perandoria u zgjerua në jug dhe në perendim, kjo ishte koha më dinamike e zhvillimit të perandorisë .  Në dy luftrat me turqinë (1768-1774 dhe 1787-1791) Rusia shpartalloj ushtrinë osmane e aneksoj Krimenë doli në Detin e Zi dhe u konsolidua në brigjet e tij.
 • 10.  Bashk me Austrinë dhe Prusinë, Rusia morri pjesë në ndarjen e parë të Polonisë dhe pushtoj një pjesë të Bjellorusisë në vitin 1772. Pas ndarjes së dytë të Polonisë 1793 Rusisë i kaluan e gjithë Bjellorusia dhe Ukraina në anën e djathtë të Dnjeprit.  Gjatë sundimit të Ekaterinës u nënshkrua marveshja fitimprurse me Austrinë, Anglinë, Prusinë, Danimarkën dhe vende të tjera. Në luftë me Revolucionin Francez që filloj, Rusia u rradhitë në anën e Evropës Monarkiste, por manovroj me sukses pa u përfshi në luftë kundër republikanëve.  Me kishën Ekaterina vazhdoj politikën e Pjetrit I, duke i marrë tokat dhe duke i bër priftërinjtë shërbetor civil të shtetit.  Më 5 nëntor 1796 pas një smundje të rëndë Ekaterinën II e gjeti vdekja