O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

PEMURNIAN DATA (HRMIS).pdf

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 37 Anúncio
Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Anúncio

PEMURNIAN DATA (HRMIS).pdf

 1. 1. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN PERJAWATAN 1. Perjawatan 1) Jumlah Perjawatan mengikut Waran Perjawatan (WP)/ Surat Kelulusan Perjawatan (SKP) yang berkuatkuasa (Aktiviti Organisasi (BA)). 2) Skim dan Gred Gaji yang dipaparkan mesti berkaitan antara satu sama lain. 1) Skim dan Gred Gaji yang dipaparkan mesti berkaitan antara satu sama lain. Contoh: PTD gred sama ada M41/M44/M48/M52/M54. Jika PTD gred DM45, maka perlu semakan semula. 2) Skim dan Gred Gaji mestilah mengikut pekeliling yang berkuat kuasa iaitu Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 01 Tahun 2016. 3) Jika Skim dan Gred Gaji tidak boleh diubah berikutan WP/SKP belum dikemaskini kerana jawatan masih berstatus Khas Untuk Penyandang (KUP) atau jumud (Penyandang belum cukup syarat untuk tukar lantik atau penyandang kekal dengan skim jumud) mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 2. Waran Perjawatan Perlu ada hubungan antara Jawatan Sebenar dan Waran Perjawatan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Waran Perjawatan.
 2. 2. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 3. Jawatan Sebenar – Nombor Butiran Perlu mengisi maklumat Nombor Butiran. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Butiran pada Jawatan Sebenar. 4. Status Jawatan Sebenar Perlu mengisi maklumat Status Jawatan Sebenar. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Jawatan Sebenar. 2) Status Jawatan Sebenar semasa adalah 'Penyandang Tetap Tanpa Waran'. 5. Kod Objek Sebagai Perlu mengisi maklumat Kod Objek Sebagai. Tidak Berintegriti jika Status Jawatan adalah 'Jawatan Berwaran' tetapi Kod Objek Sebagai adalah '29000'. 6. Status Kekosongan Perlu mengisi maklumat Status Kekosongan. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Kekosongan. 2) Perjawatan mempunyai sandangan tetapi Status Kekosongan :
 3. 3. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN  “Kosong – Perlu Pengisian – Calon Belum Dikenalpasti (KNPB)”  “Kosong – Perlu Pengisian – Calon Sudah Dikenalpasti (KNPS)”  “Kosong – Tidak Perlu Pengisian (KNQN)” 7. Status Unit Organisasi Perlu mengisi maklumat Status Unit Organisasi. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Status Unit Organisasi atau tarikh tamat telah luput. 8. Alamat Unit Organisasi Perlu mengisi maklumat Alamat Unit Organisasi – Bandar, Negeri, Negara, Poskod. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Alamat Unit Organisasi. 9. Status Aktiviti Organisasi Perlu mengisi maklumat Status Aktiviti Organisasi. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Status Aktiviti Organisasi atau tarikh tamat telah luput.
 4. 4. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN SANDANGAN 10. Sandangan Perlu mengisi maklumat Sandangan. Tidak Berintegriti jika : 1) Mempunyai lebih daripada satu (1) sandangan aktif yang berkuatkuasa. 2) Tarikh kuatkuasa Sandangan lebih besar daripada tarikh semasa. 11. Status Sandangan Perlu mengisi maklumat Status Sandangan dan tarikh kuatkuasa aktif. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Sandangan atau tarikh tamat telah luput. 2) Mempunyai lebih daripada satu (1) status sandangan aktif yang berkuatkuasa. 12. Gred Memangku Perlu mengisi maklumat Gred Memangku sekiranya berkenaan. Tidak berintegriti jika : 1) Status Sandangan adalah selain daripada 'Memangku'.
 5. 5. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 2) Tempoh Pemangkuan melebihi 18 bulan. REKOD PERIBADI 13. Gambar Profil Perlu memuat naik Gambar Profil. Tidak berintegriti jika Tiada Gambar Profil. 14. Nombor Kad Pengenalan Maklumat Nombor Kad Pengenalan mesti disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Tidak berintegriti jika Nombor Kad Pengenalan tidak dapat disahkan oleh JPN. 15. Tarikh Lahir Perlu mengisi maklumat Tarikh Lahir. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Tarikh Lahir. 2) Umur melebihi 70 Tahun. 3) Sekiranya umur melebihi 70 Tahun adalah benar (kerana pegawai masih berkhidmat secara kontrak) mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian.
 6. 6. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 16. Negeri Lahir Perlu mengisi maklumat Negeri Lahir. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Negeri Lahir. 17. Negara Lahir Perlu mengisi maklumat Negara Lahir. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Negara Lahir. 2) Negara Lahir Lain-Lain. 18. Jantina Perlu mengisi maklumat Jantina. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Jantina. 2) Jantina Ragu. 19. Warganegara Perlu mengisi maklumat Warganegara. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Warganegara. 2) Warganegara Lain-Lain.
 7. 7. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 20. Status Warganegara Perlu mengisi maklumat Status Warganegara. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Warganegara. 2) Status Warganegara Lain-Lain. 21. Bangsa Perlu mengisi maklumat Bangsa. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Bangsa. 2) Bangsa Lain-Lain. 22. Etnik Perlu mengisi maklumat Etnik. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Etnik. 2) Etnik Lain-Lain. 3) Maklumat Etnik tidak sepadan dengan Bangsa.
 8. 8. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 23. Status Bumiputera Perlu mengisi maklumat Status Bumiputera. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Bumiputera. 2) Maklumat Status Bumiputera tidak sepadan dengan Bangsa. 24. Agama Perlu mengisi maklumat Agama. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Agama. 25. Gelaran Perlu mengisi maklumat Gelaran. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Gelaran. 2) Maklumat Gelaran tidak sepadan dengan Jantina. 26. Status Perkahwinan Perlu mengisi maklumat Status Perkahwinan. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Perkahwinan. 2) Maklumat Status Perkahwinan tidak sepadan dengan Jantina.
 9. 9. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 27. E-mel Perlu mengisi maklumat E-mel. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat E-mel. 2) E-mel tidak mempunyai tanda ‘@’. 3) Mempunyai lebih daripada satu (1) E-mel. 28. Nombor Telefon Bimbit Perlu mengisi maklumat Nombor Telefon Bimbit. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Telefon Bimbit. 29. Status Nombor Telefon Bimbit Perlu mengisi maklumat Status Nombor Telefon Bimbit. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Status Nombor Telefon Bimbit. 30. Nombor Telefon Pejabat Perlu mengisi maklumat Nombor Telefon Pejabat. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Telefon Pejabat. 31. Status Uniform Perlu mengisi maklumat Status Uniform. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Status Uniform.
 10. 10. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 32. Pangkat Perlu mengisi maklumat Pangkat sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika pegawai berstatus Uniform (Polis/ Tentera) tetapi tidak mempunyai maklumat 'Pangkat'. 33. Alamat Tetap Perlu mengisi maklumat Alamat Tetap – Bandar, Negeri, Negara, Poskod. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Alamat Tetap. 34. Alamat Surat Menyurat Perlu mengisi maklumat Alamat Surat Menyurat – Bandar, Negeri, Negara, Poskod. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Alamat Surat Menyurat. PENDIDIKAN 35. Pendidikan Tertinggi Maklumat pendidikan adalah berintegriti sekiranya : 1) Pengurusan Tertinggi : IJAZAH dan ke atas. 2) Pengurusan dan Profesional : IJAZAH dan ke atas. Tidak berintegriti jika : 1) Pengurusan Tertinggi : Diploma dan ke bawah/ Tiada Maklumat. 2) Pengurusan dan Profesional : Diploma dan ke bawah/Tiada Maklumat. 3) Pelaksana : Ijazah dan ke atas/Tiada Maklumat.
 11. 11. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 3) Pelaksana : DIPLOMA ke bawah. 4) Sekiranya pegawai mempunyai tahap pendidikan lebih tinggi atau lebih rendah daripada syarat kelayakan masuk ke Gred Lantikan, Pentadbir HRMIS Agensi boleh memberi pengecualian melalui Modul Pentadbiran Sistem, HRMIS setelah mengesahkan kesahihan tahap pendidikan pegawai berkenaan. 36. Tahap Pendidikan Perlu mengisi maklumat Tahap Pendidikan. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Tahap Pendidikan. 2) Tahap Pendidikan Lain-Lain. 3) Tahap Pendidikan Tiada Pendidikan Formal. 37. Nama Sijil Perlu mengisi maklumat Nama Sijil. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Sijil. 38. Nama Institusi Perlu mengisi maklumat Nama Institusi sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Institusi.
 12. 12. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 39. Bidang Pengkhususan (Major) Perlu mengisi maklumat Bidang Pengkhususan (Major) sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Bidang Pengkhususan (Major). 40. Bidang Pengkhususan (Minor) Perlu mengisi maklumat Bidang Pengkhususan (Minor) sekiranya berkenaan. 1) Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Bidang Pengkhususan (Minor). 2) Sekiranya pendidikan pegawai Tiada Maklumat Bidang Pengkhususan (Minor) mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 41. Tarikh Penganugerahan Perlu mengisi maklumat Tarikh Penganugerahan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Penganugerahan. 42. Gred Keseluruhan Perlu mengisi maklumat Gred Keseluruhan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Gred Keseluruhan.
 13. 13. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN KELAYAKAN PROFESIONAL 43. Bidang Perlu mengisi maklumat Bidang sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Bidang. 44. Nama Sijil Perlu mengisi maklumat Nama Sijil sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Sijil. 45. Tahun Sijil Perlu mengisi maklumat Tahun Sijil sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tahun Sijil. 46. Tarikh Mula Perlu mengisi maklumat Tarikh Mula sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Mula. AKREDITASI 47. Nama Ujian Perlu mengisi maklumat Nama Ujian sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Ujian.
 14. 14. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 48. Tahun Pensijilan Perlu mengisi maklumat Tahun Pensijilan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tahun Pensijilan. 49. Tarikh Mula Perlu mengisi maklumat Tarikh Mula sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Mula. KELUARGA 50. Pasangan Perlu mengisi maklumat Pasangan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika : 1) CO berstatus Berkahwin, tetapi tidak mempunyai maklumat Pasangan. Sekiranya CO berstatus Berkahwin tetapi telah bercerai perlu masukkan maklumat pasangan terlebih dahulu dan kemaskini tarikh perceraian. 2) CO berstatus Belum Berkahwin, tetapi mempunyai maklumat Pasangan atau Anak Kandung. 3) CO berstatus Janda/ Duda/ Balu, tetapi maklumat pasangan masih Suami/ Isteri.
 15. 15. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 4) CO berstatus Janda/ Duda/ Balu tetapi tiada maklumat Bekas Suami/ Bekas Isteri. Sekiranya CO berstatus Janda/ Duda/ Balu tetapi telah bercerai/ kematian perlu masukkan maklumat pasangan terlebih dahulu dan kemaskini tarikh perceraian/ tarikh kematian. 51. Ahli Keluarga Perlu mengisi maklumat Ahli Keluarga. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Ahli Keluarga. 52. Tarikh Perkahwinan Perlu mengisi maklumat Tarikh Perkahwinan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Perkahwinan. 53. Tarikh Perceraian Perlu mengisi maklumat Tarikh Perceraian sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Perceraian. 54. Tarikh Kematian Perlu mengisi maklumat Tarikh Kematian sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Kematian.
 16. 16. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 55. Nama Perlu mengisi maklumat Nama. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama. 56. Hubungan Keluarga Perlu mengisi maklumat Hubungan Keluarga. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Hubungan Keluarga. 2) Hubungan Keluarga Lain-Lain. 57. Kod Tanggungan Perlu mengisi maklumat Kod Tanggungan. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Kod Tanggungan. 2) Kod Tanggungan tidak sepadan dengan Hubungan Keluarga. Contoh : Hubungan Anak Kandung tetapi Kod Tanggungan Lain-Lain. 58. Nombor Kad Pengenalan Perlu mengisi maklumat Nombor Kad Pengenalan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Kad Pengenalan Baru.
 17. 17. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 59. Nombor Pasport Perlu mengisi maklumat Nombor Pasport sekiranya ahli keluarga Bukan Warganegara. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Pasport. 60. Tarikh Lahir Perlu mengisi maklumat Tarikh Lahir. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Lahir. 61. Negeri Lahir Perlu mengisi maklumat Negeri Lahir. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Negeri Lahir. 62. Negara Lahir Perlu mengisi maklumat Negara Lahir. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Negara Lahir. 2) Negara Lahir Lain-Lain. 63. Jantina Perlu mengisi maklumat Jantina. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Jantina. 2) Jantina Ragu.
 18. 18. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 64. Warganegara Perlu mengisi maklumat Warganegara. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Warganegara. 2) Warganegara Lain-Lain. 65. Status Warganegara Perlu mengisi maklumat Status Warganegara. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Warganegara. 2) Status Warganegara Lain-Lain. 3) Anak Bukan Warganegara jika CO adalah Warganegara. 66. Bangsa Perlu mengisi maklumat Bangsa. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Bangsa. 2) Bangsa Lain-Lain.
 19. 19. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 67. Status Bumiputera Perlu mengisi maklumat Status Bumiputera. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Bumiputera. 2) Maklumat Status Bumiputera tidak sepadan dengan Bangsa. 68. Agama Perlu mengisi maklumat Agama. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Agama. 69. Status Pekerjaan Perlu mengisi maklumat Status Pekerjaan. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Pekerjaan. 2) Status Pekerjaan Lain-Lain. 70. Nama Majikan Perlu mengisi maklumat Nama Majikan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Majikan. 71. Alamat Bekerja Pasangan Perlu mengisi maklumat Alamat Bekerja Pasangan sekiranya berkenaan – Bandar, Negeri, Negara, Poskod. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Alamat Bekerja Pasangan.
 20. 20. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 72. Sektor Pekerjaan Perlu mengisi maklumat Sektor Pekerjaan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Sektor Pekerjaan. 73. Jenis Badan Korporat Perlu mengisi maklumat Jenis Badan Korporat sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Jenis Badan Korporat. 74. Tahap Pendidikan Tertinggi Perlu mengisi maklumat Tahap Pendidikan Tertinggi. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tahap Pendidikan Tertinggi. 75. Alamat Tetap Perlu mengisi maklumat Alamat Tetap – Bandar, Negeri, Negara, Poskod. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Alamat Tetap. 76. Nombor Telefon Perlu mengisi maklumat Nombor Telefon. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Telefon. AKAUN 77. Akaun Perlu mengisi maklumat Akaun. Tidak Berintegriti jika :
 21. 21. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 1) Tiada Maklumat Akaun untuk tujuan Gaji yang aktif. 2) Mempunyai Akaun untuk tujuan Gaji lebih dari satu (1) rekod yang aktif. 3) Tiada Maklumat akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). 78. Nama Bank/Institusi Perlu mengisi maklumat Nama Bank/Institusi. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Bank/ Institusi. 79. Nombor Akaun Perlu mengisi maklumat Nombor Akaun. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Akaun. 80. Jenis Akaun Perlu mengisi maklumat Jenis Akaun. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Jenis Akaun. 81. Tujuan Akaun Perlu mengisi maklumat Tujuan Akaun. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tujuan Akaun.
 22. 22. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 82. Status Akaun Perlu mengisi maklumat Status Akaun. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Status Akaun. BAHASA 83. Bahasa Perlu mengisi maklumat Bahasa. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Bahasa. ANUGERAH 84. Kategori Anugerah Perlu mengisi maklumat Kategori Anugerah sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Kategori Anugerah. 85. Nama Anugerah Perlu mengisi maklumat Nama Anugerah sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nama Anugerah. 86. Dianugerahkan Oleh Perlu mengisi maklumat Dianugerahkan Oleh sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Dianugerahkan Oleh.
 23. 23. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 87. Tarikh Penganugerahan Perlu mengisi maklumat Tarikh Penganugerahan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Penganugerahan. SEJARAH PERUBATAN 88. Penyakit Perlu mengisi maklumat Penyakit sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Penyakit. 89. Tahun Perlu mengisi maklumat Tahun sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tahun. 90. Rawatan Perlu mengisi maklumat Rawatan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Rawatan. 91. Tarikh Mula Rawatan Perlu mengisi maklumat Tarikh Mula Rawatan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Mula Rawatan.
 24. 24. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN KECACATAN 92. Jenis Kecacatan Perlu mengisi maklumat Jenis Kecacatan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Jenis Kecacatan. 93. Sebab Kecacatan Perlu mengisi maklumat Sebab Kecacatan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Sebab Kecacatan. 94. Nombor Rujukan Kebajikan Masyarakat Perlu mengisi maklumat Nombor Rujukan Kebajikan Masyarakat sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Nombor Rujukan Kebajikan Masyarakat. PROFIL PERKHIDMATAN 95. Tarikh Lantikan Tarikh lantikan mestilah tidak kurang dari tahun 1980 kerana mengambil kira tempoh perkhidmatan pegawai jika mula dilantik pada umur 18 tahun. 1) Tidak Berintegriti jika Tahun Lantikan kurang dari tahun 1980 dan melebihi tarikh semasa. 2) Sekiranya Tarikh Lantikan pegawai kurang dari tahun 1980 adalah benar (kerana mengambil kira sistem saraan ketika itu yang membenarkan umur dilantik kurang dari 18 tahun) mohon
 25. 25. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 96. Status Lantikan Perlu mengisi maklumat Status Lantikan. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Status Lantikan atau tarikh tamat telah luput. 97. Skim Perkhidmatan dan Gred Gaji 1) Perlu mengisi maklumat Skim Perkhidmatan dan Gred Gaji. 2) Skim dan Gred Gaji yang dipaparkan mesti berkaitan antara satu sama lain. 3) Skim dan Gred Gaji merujuk kepada jawatan hakiki pegawai. 1) Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Skim Perkhidmatan dan Gred Gaji atau tarikh tamat telah luput. 2) Skim dan Gred Gaji yang dipaparkan mesti berkaitan antara satu sama lain. Contoh : PTD gred sama ada M41/M44/M48/M52/M54. Jika PTD gred DM45, maka perlu semakan semula. 3) Skim dan Gred Gaji mestilah mengikut pekeliling yang berkuat kuasa iaitu Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2016. 4) Jika Skim dan Gred Gaji tidak boleh diubah berikutan pegawai masih berstatus KUP atau jumud (Penyandang belum cukup syarat untuk tukar lantik atau penyandang kekal dengan skim
 26. 26. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN jumud) mohon maklumkan kepada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 98. Pihak Berkuasa Melantik Perlu mengisi maklumat Pihak Berkuasa Melantik. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Pihak Berkuasa Melantik atau tarikh tamat telah luput. 99. Ketua Perkhidmatan Perlu mengisi maklumat Ketua Perkhidmatan. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Ketua Perkhidmatan atau tarikh tamat telah luput. 100. Status Perkhidmatan Perlu mengisi maklumat Status Perkhidmatan. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Status Perkhidmatan atau tarikh tamat telah luput. 101. Beban Perkhidmatan Perlu mengisi maklumat Beban Perkhidmatan. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Beban Perkhidmatan atau tarikh tamat telah luput. 102. Asas Waktu Kerja Perlu mengisi maklumat Asas Waktu Kerja. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Asas Waktu Kerja atau tarikh tamat telah luput.
 27. 27. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 103. Status Pengesahan Dalam Perkhidmatan Perlu mengisi maklumat Status Pengesahan Dalam Perkhidmatan. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Pengesahan Dalam Perkhidmatan atau tarikh tamat telah luput. 2) Pegawai masih : a) Dalam Percubaan Lantikan Pertama. b) Dalam Percubaan Lantikan KPSL. c) Dalam Percubaan Lantikan Semula. d) Dalam Proses Pengesahan. selepas 4 tahun dilantik. 3) Sekiranya status terkini pegawai masih lagi status di 2(a), 2(b), 2(c) atau 2(d) walaupun selepas 4 tahun dilantik, mohon maklumkan kepada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian.
 28. 28. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 104. Status Berpencen Perlu mengisi maklumat Status Berpencen. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Berpencen atau tarikh tamat telah luput. 2) Pegawai masih : a) Belum Memilih. b) Menunggu Pemberian Taraf Berpencen. selepas 4 tahun dilantik. 3) Sekiranya status terkini pegawai masih lagi status di 2(a) atau 2(b), walaupun selepas 4 tahun dilantik, mohon maklumkan kepada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 105. Pihak Yang Memberi Taraf Berpencen Perlu mengisi maklumat Pihak Yang Memberi Taraf Berpencen. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Pihak Yang Memberi Taraf Berpencen atau tarikh tamat telah luput.
 29. 29. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 105. Jenis Gaji Perlu mengisi maklumat Jenis Gaji. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Jenis Gaji atau tarikh tamat telah luput. 106. Status Gaji Perlu mengisi maklumat Status Gaji. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Status Gaji atau tarikh tamat telah luput. 2) Status Gaji mesti Gaji Min/Max. 3) Sekiranya terdapat pegawai yang masih kekal dengan Status Gaji Berjadual, mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 107. Jenis Perkhidmatan Perlu mengisi maklumat Jenis Perkhidmatan. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Jenis Perkhidmatan atau tarikh tamat telah luput. 2) Jenis Perkhidmatan mesti Sistem Saraan Malaysia (Min/Max).
 30. 30. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 3) Sekiranya terdapat pegawai yang masih kekal dengan Sistem Saraan selain SSM (Min/Max), mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 108. Mata Gaji Jumlah gaji perlulah termasuk dalam julat gaji bagi setiap gred. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Jumlah Gaji atau tarikh tamat telah luput. 2) Jumlah gaji tidak boleh RM 0. 3) Mata gaji tidak boleh kurang daripada RM1200. 4) Tarikh kemaskini Mata Gaji adalah sekurang- kurangnya satu (1) tahun dari tahun semasa iaitu Tahun 2021. 5) Jumlah Gaji perlu menepati syarat julat gaji yang ditetapkan pekeliling yang berkuat kuasa iaitu Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2016 mengikut gred seperti berikut :
 31. 31. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN Gred JUSA A – RM 8,465.66 – RM 17,331.46 Gred JUSA B – RM 7,788.05 – RM 15,900.42 Gred JUSA C – RM 7,189.63 – RM 14,587.54 Gred 54 – RM 6,070.00 – RM 13,254.00 Gred 53 – RM 6,070.00 – RM 13,254.00 Gred 52 – RM 5,750.00 – RM 12,448.00 Gred 51 – RM 4,098.00 – RM 12,448.00 Gred 48 – RM 5,117.00 – RM 11,768.00 Gred 47 – RM 5,117.00 – RM 11,768.00 Gred 46 – RM 3,070.00 – RM 11,095.00 Gred 45 – RM 3,070.00 – RM 11,095.00 Gred 44 – RM 3,551.00 – RM 10,511.00 Gred 43 – RM 3,551.00 – RM 10,511.00 Gred 42 – RM 2,081.00 – RM 9,587.00 Gred 41 – RM 2,078.00 – RM 9,637.00 Gred 40 – RM 4,986.00 – RM 9,007.00 Gred 39 – RM 4,992.00 – RM 8,979.00 Gred 38 – RM 3,527.00 – RM 7,942.00 Gred 37 – RM 3,565.00 – RM 7,588.00 Gred 36 – RM 3,225.00 – RM 7,477.00 Gred 35 – RM 3,225.00 – RM 7,438.00 Gred 34 – RM 3,521.00 – RM 6,457.00 Gred 33 – RM 3,521.00 – RM 6,457.00 Gred 32 – RM 2,844.00 – RM 6,263.00 Gred 31 – RM 2,844.00 – RM 6,263.00
 32. 32. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN Gred 30 – RM 1,493.00 – RM 5,707.00 Gred 29 – RM 1,493.00 – RM 5,707.00 Gred 28 – RM 2,704.00 – RM 5,567.00 Gred 27 – RM 2,726.00 – RM 5,564.00 Gred 26 – RM 2,575.00 – RM 5,292.00 Gred 25 – RM 2,597.00 – RM 5,289.00 Gred 24 – RM 2,356.00 – RM 5,014.00 Gred 22 – RM 1,565.00 – RM 4,749.00 Gred 21 – RM 2,047.00 – RM 4,747.00 Gred 20 – RM 1,353.00 – RM 4,008.00 Gred 19 – RM 1,352.00 – RM 4,032.00 Gred 18 – RM 1,825.00 – RM 3,831.00 Gred 16 – RM 1,668.00 – RM 3,616.00 Gred 14 – RM 1,513.00 – RM 3,395.00 Gred 13 – RM 1,274.00 – RM 3,401.00 Gred 12 – RM 1,205.00 – RM 2,898.00 Gred 11 – RM 1,200.00 – RM 2,977.00 6) Sekiranya terdapat pegawai yang mempunyai jumlah gaji melebihi julat maksimum, mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. 7) Julat gaji tersebut tidak terpakai untuk Skim ATM, PDRM dan Maritim.
 33. 33. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 109. Tarikh Pergerakan Gaji Perlu mengisi maklumat Tarikh Pergerakan Gaji. Tidak berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Pergerakan Gaji atau tarikh tamat telah luput. 110. Gaji Sebenar (Nilai Gandaan Gaji) Perlu mengisi maklumat Gaji Sebenar (Nilai Gandaan Gaji). Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Gaji Sebenar (Nilai Gandaan Gaji) atau tarikh tamat telah luput. 2) Sekiranya terdapat pegawai yang mempunyai Gaji Sebenar (Nilai Gandaan Gaji) 0, mohon maklumkan pada validata@jpa.gov.my bagi tujuan semakan serta pengecualian. Nilai 0 adalah merujuk kepada status tanpa gaji. 111. Umur Bersara Perlu mengisi maklumat Umur Bersara bagi pegawai lantikan tetap. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Umur Bersara. 2) Umur bersara tidak boleh 0.
 34. 34. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 112. Tahun Bersara Tahun Bersara tidak boleh kurang daripada tahun semasa serta tidak boleh lebih dari tahun 2064. Tidak berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Tahun Bersara. 2) Tahun bersara tidak boleh kurang dari tahun semasa dengan mengambil kira pegawai telah bersara pada umur 60 tahun. 3) Tahun bersara tidak boleh lebih dari tahun 2064 dengan mengambil kira pegawai dilantik umur 18 tahun pada tahun 2022 dan bersara umur 60 tahun. CUTI 113. Jenis Cuti Perlu mengisi maklumat Jenis Cuti. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Jenis Cuti. 114. Transaksi Cuti – Tarikh Mula Perlu mengisi maklumat Tarikh Mula. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Mula. 116. Transaksi Cuti – Tarikh Tamat Perlu mengisi maklumat Tarikh Tamat. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Tamat.
 35. 35. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 117. Gantian Cuti Rehat (GCR) Perlu mengisi maklumat GCR. Tidak Berintegriti jika GCR melebihi 250 hari. PERTUKARAN 118. Tarikh Permohonan Perlu mengisi maklumat Tarikh Permohonan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Permohonan bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya yang berstatus Deraf. 119. Kategori Permohonan Perlu mengisi maklumat Kategori Permohonan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Kategori Permohonan bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya. 120. Tahun Berkhidmat di Jabatan Sekarang Perlu mengisi maklumat Tahun Berkhidmat di Jabatan Sekarang sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tahun Berkhidmat di Jabatan Sekarang bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya. 121. Negeri Pilihan Pertukaran Perlu mengisi maklumat Negeri Pilihan Pertukaran sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Negeri Pilihan Pertukaran bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya.
 36. 36. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 122. Sebab Pertukaran Perlu mengisi maklumat Sebab Pertukaran sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Sebab Pertukaran bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya. PENANGGUNGAN KERJA 123. Tarikh Permohonan Perlu mengisi maklumat Tarikh Permohonan sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika : 1) Tiada Maklumat Tarikh Permohonan bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya. 2) Tempoh Tanggung Kerja Melebihi enam (6) Bulan. 124. Tarikh Mula Tanggung Kerja Perlu mengisi maklumat Tarikh Mula Tanggung Kerja sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Mula Tanggung Kerja bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya. 125. Tarikh Tamat Tanggung Kerja Perlu mengisi maklumat Tarikh Tamat Tanggung Kerja sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Tarikh Tamat Tanggung Kerja bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya.
 37. 37. LAMPIRAN A(iii) ) Tarikh Kemaskini 15.03.2022 SYARAT DAN JENIS KESALAHAN BAGI MENGENALPASTI DATA TIDAK BERINTEGRITI DALAM KRITERIA 17 : PEMURNIAN DATA BAGI 126 ELEMEN DATA DI HRMIS BIL. ELEMEN SYARAT DATA BERINTEGRITI KETERANGAN 126. Status Tanggung Kerja Perlu mengisi maklumat Status Tanggung Kerja sekiranya berkenaan. Tidak Berintegriti jika Tiada Maklumat Status Tanggung Kerja bagi Tahun Semasa dan Tahun Sebelumnya.

×