O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Prezentare Campanie 10 zile de activism

1.543 visualizações

Publicada em

Prezentare bibliotecar Felicia Tausean, judetul Tulcea.

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Prezentare Campanie 10 zile de activism

 1. 1. UNDE SUNTEM , CE FACEM NOI, " CEI MARI " ?E NEVOIE DE EDUCATIE SEXUALA IN SCOLI … pentru a-i calauzi pe adolescenti catre maturitatea emotionala.
 2. 2. ADOLESCENTII IN ZIUA DE AZI  Trecem astazi printr-o uimitoare schimbare sociala datorita faptului ca apare o noua ,, zona “care, in viata unui individ, se plaseaza intre adolescenta si maturitate ; aceasta perioada, deseori foarte indelungata, este caracterizata prin absenta asumarii unor responsabilitati si printr-un exces de comportamente riscante, atat pe plan sexual, cat si in ceea ce priveste experimentarea unor droguri si abuzul de alcool .
 3. 3. CE SE INTAMPLA CU ADOLESCENTII ? Striviti intr-o copilarie care adesea le este oferita ca o copie murdara si urata a varstei adulte si o lume adulta aflata inca, de multe ori , in plina criza adolescentina, tinerii nostri se vad nevoiti sa lupte singuri pentru a dobandi identitate si valori care intr-o vreme le erau transmise intr-un mod natural de familie si de societate.
 4. 4. UNDE SUNTEM, CE FACEM NOI, “CEI MARI” ? SITUATIA NE-A SCAPAT DE SUB CONTROL ?
 5. 5. Ne-am concentrat toate resurseleasupra valorilor materiale si desuprafata ale traiului zilnic : un loc bunde munca, masini demarca, bijuterii, haine elegante ….
 6. 6. …uitand in mod voit de restul: adevaratulsens al vietii, spiritualitatea, construireaunei personalitati empatice si dezvoltareaunei inteligente sociale bazate pecolaborare si raporturi sincere intreindivizi.
 7. 7. Educatia sexuala trebuie sa ajute tinerii :- sa obtina informatii exacte cu privire la drepturilelor sexuale si reproductive; informatii pentru aspulbera miturile; trimiteri la resurse si servicii;- sa-si dezvolte anumite deprinderi cum ar fiabilitatile de gandire critica, de comunicare sinegociere, de luare a deciziilor; sentimentul deincredere in sine, capacitatea de a-si asumaresponsabilitatea, capacitatea de a pune intrebari side a cauta ajutor; empatie;- sa aiba atitudini si valori pozitive:deschidere, respect pentru sine si pentrualtii, atitudine pozitiva fata de sanatatea sexuala sireproductiva.
 8. 8. Educaţia sexuală face parte din viaţacotidiană a omului, ceea ce nu strică dea fi implementată şi în cadrul şcolar. Inmulte cazuri, în educaţie, chestiuneasexualităţii nu este privită serios şi nueste sistematizată. De multe ori, esteconsiderată un tabu, care nu se discutăîn cadrul familiei, ci este lăsată peseamamedicilor, psihologilor, consilierilorşcolari.
 9. 9. La educarea sexuală trebuie săparticipe următorii factori:- familia, care este prima sursă de informare.Ea trebuie să accentueze importanţasexualităţii în viaţa umană. Este important cafamilia să nu utilizeze explicaţii fanteziste şitotalitarismul în educaţie, ci să implicesinceritatea şi cunoaşterea.
 10. 10.  - şcoala , este cea care va continua educaţia sexuală, sistematic incluzînd cunoştinţe din domeniul fiziologic, psihologic, social. Dar şi aici se întalnesc reţineri din partea pedagogilor. Este important de a înlătura aceste reţineri şi de a aborda acestă temă, pe cat este de posibil, şcoala are rolul de îndrumător, drum bătătorit încă de părinţi.
 11. 11. - presa, din care fac parteteleviziunea, ziarele, revistele.Acestea au o mare putere îneducarea sexuală, care de multeori, este prezentată în mod pervers.Este necesar de a crea, în ajutoruleducării sexuale, filmetematice, emisiunispecializate, emisiuni cu experţi îndomeniu, etc.
 12. 12. Spuneti DA nevoii de educatie sexuala in scoli pentru :- a-i ajuta pe tineri sa obtina toate informatiile de care au nevoie pentru a putea lua cele mai bune decizii ; - a-i incuraja pe tineri sa isi asume resposabilitatea propriului comportament si sa inteleaga faptul ca acest comportament are consecinte de care trebuie sa tina cont in momentul alegerii ;- a le asigura posibilitati de dialog in problemele importante pentru ei, astfel incat sa inteleaga ca pot discuta la fel de bine cu adultii ca si cu colegii lor ;- a-i ajuta sa inteleaga ca impulsurile lor sexuale sunt "normale" si ca nu sunt ceva de care sa se teama ;- a-i ajuta sa-si dezvolte un sens pozitiv al increderii in sine astfel incat sa poata lua decizii bazate pe propriile lor valori si sa se angajeze in comportamente sanatoase si constructive .-
 13. 13.  Ca parinte si ca reprezentant al unei institutii de cultura voi spune DA introducerii educatiei sexuale in scoli! ,, Mama-natura este divina. Ne ofera doisprezece ani in care sa invatam cum sa ne iubim copiii inainte de a-i transforma in adolescenti “ ( William Galvin ) VA MULTUMESC ! Bibliotecar Tausean Felicia Com. Greci, jud. Tulcea

×