O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Kraljevina svedska

1.184 visualizações

Publicada em

Ovo je prezentacija o Kraljevini Svedskoj.Moze se koristiti kao nastavni materijal za geografiju za sesti razred osnovne skole.Sve na prezentaciji je provereno tacno,sto je potvrdio moj nastavnik geografije.Molim da ne skidate tekst sa prezentacije,ako pravite za skolu,osim ako ne mozete nesto da nadjete na internetu.Ako imate nekih pitanja,obratite mi se na mejl: zivanovic03n@gmail.com.

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

Kraljevina svedska

 1. 1. Nemanja Zivanovic VI2
 2. 2. Kraljevina Svedska  Povrsina: 450.295 km2  Broj stanovnika: 9.100.000  Gustina naseljenosti: 20,2 st./ km2  Glavni grad: Stokholm (1.300.000 stanovnika)  Sluzbeni jezik: svedski  Drzavno uredjenje: parlamentarna monarhija  Valuta: svedska kruna  Svedska je u Evropskoj uniji od 1995. godine.
 3. 3. Zastava Svedske  Zastava Svedske datira iz 16. veka.  Veruje se da je inspirisana grbom Svedske,a konkretno je bazirana na zastavi Danske.
 4. 4. Himna Svedske  Ti drevni,ti slobodni (sved. Du gamla,du fria) je de fakto himna Svedske (ustav ne pominje himnu,ali pesmu tretira kao takvu).  Tekst je napisao Ricard Dibek 1844. godine,a muzika je iz svedske tradicionalne pesme.
 5. 5. Polozaj Svedske  Kraljevina Svedska zauzima juzni i istocni deo Skandinavskog poluostrva.  Granici se sa Norveskom na zapadu,Finskom na severoistoku,a na jugozapadu Erosundski most spaja Svedsku (grad Malme) sa Danskom (Kopenhagen).
 6. 6. Reljef  U svedskoj se izdvajaju tri regije: Norrland (Severna zemlja),Gotland i Sveland i 25 provincija.  U juznom delu zemlje nalaze se nastavci plodnih nizija Nemacke i Danske koji se dalje prostiru na zapadu zemlje,dok su na zapadnom i severnom delu Skandinavske planine.
 7. 7. Vode  Reke su pretezno planinske sa vodopadima i brzacima.  One izviru u Skandinavskom planinskom lancu i ulivaju se u Botnicki zaliv i Balticko more.  Reke: Jungan,Jusnan,Indals,Ume,Seleftea, Kaliks,Lulea,Pite…  Jezera: Ima ih preko 90.000: Vanern,Gradsko jezero,Veksansko jezero,Runn,Glan,Unden,Dellen,Boren…
 8. 8. Klima  Klima Svedske je kontinentalna.  Na nju uglavnom utice polozaj Skandinavskih planina koje sprecavaju prodiranje toplih i vlažnih vetrova sa Atlantskog okeana,ali omogucava prodiranje hladnih vazdusnih masa iz subpolarnih krajeva.  Najjuzniji deo zemlje ima okeansku klimu.  Centralni deo zemlje ima vlaznu kontinentalnu klimu.  Najseverniji deo zemlje je pod uticajem subpolarne klime,gde su zime hladne i ostre sa dosta snega.
 9. 9. Stanovnistvo  Svedska ima 9.100.000 stanovnika.  Svedska je etnicki-homogena zemlja,sa vecinom Svedjana i manjim brojem manjina poput Samija.  U Svedskoj zive i Finci (5%),Danci,Turci,doseljenici iz bivse Jugoslavije…  Prosecna starost stanovnistva: Muskarci- 78,86 godina.  Zene-83,63 godine.
 10. 10. Migracije  U Svedsku migriraju: Sirijci,Avganistanci,Bosanci,Iracani, Tajlandjani,Iranci,Eritrejanci,Turci, Kinezi…
 11. 11. Naselja  Gradovi: Glavni grad Svedske je Stokholm (1.300.000 stanovnika) Ostali veci gradovi su: Geteborg (grad- luka),Malme,Upsala,Molndal,Boden, Borgholm…
 12. 12. Privreda  Svedska je privredno dosta razvijena,ali nije u grupi G-8.  Transport i komunikacija su od velikog znacaja za Svedsku,radi velicine zemlje i razbacanosti prirodnih bogatstava i populacije.  Vekovima je dominiralo brodarstvo,sa Stokholmom kao glavnom lukom na Baltiku,kasnije Geteborgom kao velikom izvoznom lukom i brojnim lukama na severu zemlje za izvoz drveta,ruda i gvozdja.  Izgradnja mreze zeleznickih pruga u 19. veku omogucila je transport ruda iz planinskih rudnika na severu zemlje.
 13. 13. Industrija  Bogati izvori zelezne rude,drveta i hidroenergije,vesti inzenjeri i radnici omogucili su naglu industrijalizaciju Svedske.  Dobro je razvijena i industrija automobila i kamiona.  U Svedskoj se proizvodi volvo koji vazi za najsigurniji auto na svetu i sab-skanija.
 14. 14. Industrija  Elektro-industrija-Erikson.  Iz Svedske je i dosta poznata fabrika u svetu-IKEA.
 15. 15. Zanimljivosti  Stokholm je najcistiji grad na svetu.  Celzijusova temperaturna skala svedskog je porekla.  Svedska nije ratovala skoro 200 godina!  Svedjani su,kao i Danci,Islandjani i Norvezani,potomci Vikinga.  U oblasti oko Stokholma dnevna svetlost u kasnom junu traje duze od 18 sati,a krajem decembra manje od 6 casova.  Losovi su svedski zastitni znak!
 16. 16. Svedski sto se cesto sluzi na svadbama i proslavama!
 17. 17. Licno  Moje misljenje o Svedskoj je da je ona lepa zemlja koju treba posetiti.
 18. 18. Izvori  www.slideshare.com  Geografija 6-Logos-Snezana Vujadinovic,Rajko golic  www.discoverserbia.org  www.znanje.org  www.youtube.com  www.svedska.nordicpoint.net

×