Anúncio

Castanyada

13 de Nov de 2012
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio
Anúncio

Castanyada

 1. INDEX -LA TARDOR -Orígens de la castanyada -Com la celebraven abans? -Com la celebrem ara? -Què mengem ? -Té alguna relació amb la festa de Tots Sants?
 2. L’arribada de la Tardor suposa Aquestes una transformació de la natura. circumstàncies Paral.lelament a aquest canvi de ambientals determinaven un canvi la natura s’intensifiquen les de comportament dins feines del camp començant així els costums de les antigues societats un nou cicle agrícola i els agràries i ramaderes pastors, a causa del fred, baixen que durant tota la de la muntanya per posar el temporada tardoral i d’hivern es sumergien bestiar als estables. en un món que afavoria les relacions familiars i unes reflexions sobre valors culturals i religiosos.
 3. La tardor és sinònim de fulles seques caigudes dels arbres i … castanyes! Aquest és el fruit típic d’aquesta època i, tot i que es poden menjar durant tota la temporada, hi ha una nit que no poden faltar: la nit d’abans de Tot Sants.
 4. La Castanyada és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n'ha desplaçat la celebració a la vigília d'aquesta diada. La castanyada catalana prové d'una antiga festa ritual funerària. Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges -altament energètiques- prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts segons la tradició cristiana, es tocava a morts sempre seguit fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.
 5. Altra creença  Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari. Les castanyes es menjaven en un ambient estrictament familiar i es feia una cerimònia de culte, amb una actitud molt seriosa i respectuosa. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.
 6. . Sembla ser que l'àpat de la castanyada tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts Tota la família es reunia al voltant del foc i tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família
 7. La castanyada se celebra el dia 31 de octubre a la nit. El dia abans es va a comprar les castanyes, panellets, moscatell... Es reuneixen familiars, amics per passar una nit de escàndol i gresca. Els infants també es disfressen i celebren el hallowen que és una festa tradicional d'Anglaterra que consisteix a anar per les cases disfressat a demanar caramels.
 8. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets i moniatos . La beguda típica de la castanyada' és el moscatell.
 9. La tardor que jo conec té gust de raïm i cep, d'olivera i pluja fina, de bolets amb julivert. La tardor que jo conec les petjades fan crec-crec, botes d'aigua i un paraigua i el vent que s'enduu barrets. La tardor que jo conec porta figues i fruits secs, mandarines i magranes i el primer dia de fred.
 10. La diada de Tots Sants és una antiga festa cristiana; la tardor, que es va esmorteint en el seu despullament, els arbres nus duen a les vesprades un record dels difunts. AL pagès, les vetllades de novembre van allargant-se. A la vora del foc, després de sopar, la família – avis, pares i mainada – s’aplegava i el rosari s’anava desgranant, com una comuna commemoració dels morts de casa – ‘’que en pau descansin’’ – i de tots els sants. Després es torraven castanyes a la llar, que en una paella foradada, revellida. I s’encetava amb joia el vi novell, espremut en la verema de l’any.
 11. Aquest dia i l’endemà , Dia dels Difunts és tradició visitar el cementiri i portar flors a les tombes dels familiars.
 12. •Per Tots Sants ,capes i mocadors grans. •De Tots Sants a Nadal ,gel , pluja i vendaval. •Per Tots Sants , les olives a les mans. •Llaurada per Tots Sants mata la mala herba dels camps. •De Tots Sants a Nadal hi ha dos mesos per igual. •Quan l’octubre arriba a la fi , Tots Sants és pel camí. •Novembre,Tots Sants el primer i Sant Andreu el darrer. •Castanya torrada i calenta escalfa les mans …i
 13. No sóc ,cargol ni bolet I la pluja em fa sortir, Si cau aigua m’estarrufo, Si fa sol estic pansit.
 14. Porta el barret ben rodó, la casa vermella té, el busquen per la tardor, amb cistella i un bastó
 15. Una capseta negra que s'obre i no es plega
 16. Petit i rodanxó, per la terra es presenta; no té més que una cama i costelles més de trenta.
 17. Una fruita tardorenca, que és blanca o negra, segons madura. Tothom la menja, fermentada i feta suc la bevem en el porró.
Anúncio