O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Romànic amb video youtube 2007

248 visualizações

Publicada em

  • Entre para ver os comentários

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Romànic amb video youtube 2007

  1. 1. L’Art Romànic per Xavier Muñoz El romànic és l’estil artístic predominant al’Europa occidental entre la segona meitat del segle XI i l’inici del segle XIII. El romànic fou un art eminentment monàstic, però tambéaristocràtic, expressió de la superioritat social entre dos estaments que ocupen el cim de la piràmide social: el clericat i la noblesa. Les construccions típiques del romànic són les esglésies i els monestirs.
  2. 2. C aracterístiques de l’arquitectura del romànica. Planta de creu llatina, que imita la creu de Cristb. Arc de mig puntc. La volta de canód. Els contraforts, que fan de suport a l’edificie. Els murs massissos i de poca alçadaf. Les finestres petites que deixen entrar poca llumPer tant les esglésies romàniques seran edificis de poca alçada,amb murs gruixuts, i amb poquíssimes finestres que faran del’església un lloc fosc i de recolliment cap a Déu. Volta de canó ContrafPlanta de creu llatina Arc de ortmig punt
  3. 3. la decoració de les esglésies i monestirs: l’escultura i la pinturaTant les esglésies com els monestirs estaran decorats ambescultures, sobretot de marededéus, de crucifixions i de passatgesde la història sagrada. Però també hi trobarem esculpits un altretipus d’imatges, com monstres i éssers fantàstics, que generalmentrepresentaran el diable, l’infern o el mal. Recordem que lamajoria de la població era analfabeta i aquest era un mitjà del’església per arribar al poble i fer-los conèixer la vida i obra deCrist i el que els podia passar si no eren bons cristians.L’altre tipus de decoració serà a través de la pintura mural i alfresc, que s’utilitzarà per a decorar les esglésies amb temestambé bíblics. Els absis inclouran el pantocràtor, que és larepresentació de Crist com a senyor de l’univers, pintat en actitudde beneir. Seran imatges hieràtiques (sense expressió i rígides),frontals i, sense relació amb la resta de figures. No hi hauranpaisatges ni elements de fons.
  4. 4. Sant Mateu Sant JoanSant Marc Sant Lluc Al conjunt de símbols que representen als 4 evangelistes se’ls coneix per Tetramorfos Sant Mateu representat com un home alat o un àngel, Sant Marc com un lleó, Sant Lluc com un bou i Sant Joan com una àliga. Solen dur cadascún un llibre obert. Evangeli vol dir en grec “bona notícia”, Jesús és pròpiament la bona notícia per a tot home (“jo sóc la llum”). Joan i Mateu van ser dos dels 12 apòstols mentre que Marc i
  5. 5. El monestirSant Benet de Núrsia al segle VI, és l’autor de les reglesbenedictines. Aquestes consistien en què els monjos havien de viureen comunitat, dins d’un monestir. Allà havien de dedicar-se al’oració, a l’activitat agrícola i monestir? Què és un intel·lectual. I és el que es coneixamb el nom d’ora et labora (resa iper una església, un claustre, Està format treballa). una galeria quadrangular des d’on s’accedia a diverses sales (menjador, biblioteca, escriptorium, cuines i dormitoris). Fora hi havia els magatzems i les quadres, així com les terres de conreu i boscos. Les activitats bàsiques eren l’oració (cada 3 hores), l’agricultura o els tallers i la còpia i traducció de llibres (gràcies a això es va conservar la cultura clàssica).
  6. 6. La vida en un monestir medieval
  7. 7. El monestir de Sant Pere de RodesEl monestir de Sant Pere de Rodes fou una abadia benedictina del’antic comtat d’Empúries,dins els límits del bisbat de Girona i situada a l’actual termemunicipal de El Port de la Selva.Fou construït al vessant nord de la muntanya de Verdera, sota elcastell que duu el mateix nom i que li donava protecció. Al nord-est del monestir, poc abans d’arribar-hi, hi ha les restes del poblemedieval de Santa Creu de Rodes, d’on destaca l’església de SantaHelena de Rodes.

×