O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

olimpijada

468 visualizações

Publicada em

  • Seja o primeiro a comentar

  • Seja a primeira pessoa a gostar disto

olimpijada

  1. 1. Олимпија и олимписки игри
  2. 2. Олимпија беше еден од најголемите светилишта на Зевс во грчката митологија . Меѓу разните свечености кои Хелените ги приготвувале за боговите најпозната е Олимпијадата.
  3. 3. Денеска, местото се наоѓа во Префектура Елис, во северозападни от дел одПелопонез, по долината на реката Алфеј и нејзината притока Кладеон. Денеска Олимпија е вклучена во списокот на светско и културно наследство на УНЕСКО.
  4. 4. Елада Во времето на игрите биле престанати сите војни пом еѓу Хелените и имало мир според нивните обичаи и религија.
  5. 5. Античките Олимписки игри беа серија на натпреварувања одржани помеѓу претставници на неколку градови- држави и кралства од Античка Грција, во кои главно се одржуваа атлетски игри но имаше и борби и трки со коли . Потеклото на овие Олимписки игри е обвиткано во мистерија и легенда.
  6. 6. Тие според преданијата траеле пет дена. Првиот ден имало церемонија со принесување жртви, вториот и третиот ден имало атлетиски натпрев ари, четвртиот ден имало трка со јавање коњи и петтиот се проглавусале победниците.
  7. 7. Натпреварувач и биле преставници од хеленските гр адови-држави, но иМакедонија. Олимписките игри биле сеопшт празник во стара Хелада. Првата Олимпијада била одржана во 776 п.н.е. и се одржувале на секои 4 години
  8. 8. Изработила Ангела Д I-1

×