Anúncio
Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Anúncio
Anúncio

Bab 1 t1 kepentingan reka bentuk dan teknologi 1

 1. BAB 1-TINGKATAN 1BAB 1-TINGKATAN 1 1.2 Kepentingan Reka Bentuk dan Teknologi1.2 Kepentingan Reka Bentuk dan Teknologi Disediakan oleh:- PN.RAJESWARI RAJUNDRANDisediakan oleh:- PN.RAJESWARI RAJUNDRAN Smk taman seraya,Ampang-2018Smk taman seraya,Ampang-2018
 2. Pada akhir pembelajaran,murid dapat:- a. Menyenaraikan kepentingan reka bentuk dan teknologi b. Mengenal pasti peranan reka bentuk c. Menerangkan etika dalam reka bentuk d. Meneroka kerjaya dalam bidang reka bentuk dan teknologi
 3. Kepentingan reka bentuk dan teknologi • Tujuan utama reka bentuk adalah untuk dijadikan asas dalam penghasilan produk sebenar yang bermanfaat untuk kehiduoan manusia. • Reka bentuk produk sepatutnya boleh memberi kebebasan kepada pengguna untuk:- a. Memilih b. Menggunakan produk c. Perkhidmatan mengikut cita rasa d. Kemampuan e. Keinginan • Kepentingan rekabentuk banyak tertumpu kepada pengguna ,masyarakat dan negara.
 4. Senarai kepentingan reka bentuk dan teknologi a. Menyumbang kepada perkembangan teknologi moden b. Menyumbang kepada pembangunan sosial,sains dan perniagaan. c. Memenuhi kehendak individu dan masyarakat. d. Memudahkan urusan kerja melalui pengubahsuaian. e. Memupuk nilai invensi, inovasi dan kreatif. f. Membuka laluan kerjaya dan pekerjaan.
 5. a. Terdapat banyak kepentingan reka bentuk dan teknologi mengikut bidang pengguna dan sektor. IndustriBIDANG kejuruteraan Kesihatan dan keselamatan kediaman ketenteraan Maklumat dan komunikasi Olahraga dan Rekreasi Sains gunaan pengangkutan
 6. Peranan reka bentuk Individu 1.Memberikan kebebasan memilih kepada pengguna mengikut kemampuan dan keperluan. 2.Menjadikan pengguna lebih kreatif, mudah melakukan tugas, dan menerima manfaat daripada sumber alam ciptaan Tuhan. 3.Menggunakan sumber alam secara terhad dengan bijak dan optimum tanpa menyebabkan pembaziran. 4.Memupuk sikap bersyukur kerana kehidupan semakin dipermudah. 5.Menghasilkan reka bnetuk yang serba boleh dan kaya dengan idea.
 7. masyarakat • Melindungi dan memelihara etika sosial. • Menyokong,melindungi dan mempelbagaikan etika budaya. • Melahirkan nilai- nilai estetika. • Melahirkan masyarakat yang kreatif dalam penggunaan sumber. • Membentuk masyarakat yang lebih bertamadun dan berdaya maju.
 8. Pengeluar dan Negara 1. Mengeluarkan produk berjenama negara 2. Melindungi hak cipta rakyat 3. Meningkatkan pendapatan negara 4. Menjadi aset negara yang berharga 5. Menjaga maruah dan keselamatan negara
 9. ETIKA DAN REKA BENTUK a. Etika ialah nilai murni yang menjadi pegengan dan amalan seseorang pereka bentuk supaya hasil ciptaanya itu tidak memudaratkan dirinya dan pengguna. b. Nilai dan reka bentuk mempunyai garis panduan yang harus dipatuhi. c. Antaranya ialah:- 1. KEASLIAN • Mereka bentuk produk dengan usaha sendiri, bukan pemplagiat atau meniru hasil kerja orang lain. 2.JUJUR •Jujur dalam menentukan harga produk untuk mencari keuntungan tanpa membebankan pengguna. •Produk sewajarnya tidak mempunyai agenda lain yang terselindung. 3.BERMANFAAT •Produk yang dihasilkan dapat memberikan manfaat kepada pengguna. •Semakin banyak orang menggunakannya maka produk tersebut semakin bermanfaat.
 10. 4. MESRA ALAM SEKITAR •Menggunakan sumber semula jadi tanpa menjejaskan alam sekitar. •Gunakan alatan atau bahan yang boleh dikitar semula. 5.SELAMAT DIGUNAKAN •Menghasilkan produk yang selamat diguna dan tidak memberi kesan sampingan kepada pengguna.
 11. KERJAYA DALAM BIDANG REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI • Skop kerja reka bentuk melibatkan pelbagai bidang,nermula daripada a. Lakaran idea produk b. Penyediaan perancangan c. Pembuatan dan kawalan d. Pengkomputeran e. Pengangkutan dan penjualan • Semuanya saling berkait dengan kerjaya reka bentuk dan teknologi.
 12. Kerjaya dan tugas secara am 1.ARKITEK – merancang reka bentuk dan pelan pembangunan. 2.PEREKA BENTUK AUTOMOTIF -mereka bentuk badan kenderaan dan keselesaan memandu.
 13. 3. PEREKA BENTUK KEJURUTERAAN- Mereka bentuk litar elektrik, mesin, bangunan dan jentera. 4.PEREKA BENTUK GRAFIK – Mereka bentuk lukisan, logo dan iklan.
 14. 5.PEREKA BENTUK FESYEN - Mereka bentuk fesyen pakaian manusia dan haiwan serta hiasan 6.PEREKA BENTUK PERMAINAN – Mereka bentuk alat, muka dan perisian permainan computer.
 15. 7.PEREKA BENTUK PERSEMBAHAN MAKANAN – Mereka bentuk persembahan kek dan roti 8.PEREKA BENTUK INDUSTRI- Mereka bentuk peralatan dan sistem
 16. 9.PEREKA BENTUK PENGAJARAN – Mereka bentuk langkah pengajaran 10.PEREKA BENTUK HIASAN DALAMAN – Mereka bentuk hiasan dalam bangunan dan bilik
 17. 11.SENI BINA LANDSKAP – Mereka bentuk hiasan tanaman 12.PEREKA BENTUK LAMPU – Mereka bentuk lampu dan cara pemasangannya.
 18. 13.PEREKA BENTUK PRODUK – Mereka bentuk peralatan untuk kegunaan awam. 14. PEREKA BENTUK PERKHIDMATAN- Menyediakan perkhidmatan yang boleh diberi kepada orang ramai.
Anúncio