O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Budimpešta

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Vulkanska erupcija
Vulkanska erupcija
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 48 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Anúncio

Budimpešta

 1. 1. Pozdravljeni Pripnite se za varno vožnjo!!
 2. 2. ŠOFERJI: Anton Šerbinek Boštjan Orozel Jože Pušnik
 3. 3. Blatno jezero (madžarsko Balaton) je jezero v zahodnem delu Madžarske in hkrati tudi največje jezero v srednji Evropi. Poleg Nežiderskega jezera je to tudi edino srednjeevropsko stepno jezero. Nahaja se nekaj več kot 80 km jugozahodno od Budimpešte oz. okoli 70 km vzhodno od meje s Slovenijo pri Lendavi. Cerkev na polotoku Tihany
 4. 4. Ime je najverjetneje dobilo v času poselitve Slovanov (od 5. stoletja dalje), ko je bilo širše območje v 9. stoletju tudi del kneževine Spodnja Panonija. Središče kneževine je bil Blatnograd (tudi Blatenski kostel) ob Zali (ki se je takrat imenovala Blatna, najverjetneje zaradi močvirja ob njenem izlivu v jezero). Po njej se je kneževina imenovala tudi Blatenska kneževina, jezero pa je dobilo ime Blatno jezero. Madžari (območje so zasedli leta 901) so pri poimenovanju jezera obdržali slovanski koren.
 5. 5. BUDIMPEŠTA
 6. 6. Budimpešta se razteza ob obeh bregovih Donave, ki teče od severa proti jugu. Razdeljena je na 23 okrožij, vsako okrožje je občina. Na desnem bregu se nahaja nekdanje samostojno mesto Budim (Buda) in severno od njega Stari Budim (Óbuda). Pešta se nahaja ob levem bregu Donave. Na Donavi je nastalo tudi nekaj otokov. Severno od mestnega središča sta Margit - sziget (Margaretin otok, poimenovan po hčeri Béle IV.), danes priljubljen park in rekreacijsko središče, in Óbudai - sziget (Starobudimski otok), na otoku Csepel sziget južno od mestnega središča je danes rečno tovorno pristanišče.
 7. 7. Mesto Budim s svojimi znamentostmi in mogočnimi stavbami preprosto impresionira vsakega obiskovalca. Grajski hrib (Várhegy), kjer se nahajajo glavne mestne znamenitosti je bil leta 1987 vpisan na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Budimski grad je najprej sezidal Sigismund Luksemburški, povečal ga je Matija Korvin, Marija Terezija mu je dala baročno podobo, po požaru leta 1848 so ga ponovno zgradili v letih 1894 - 1906. Danes je v njem Narodna galerija z deli madžarskih slikarjev in kiparjev. Na hribu so med drugim Narodna galerija, Matijeva cerkev (Mátyás templom) in Ribiška trdnjava (Halászbástya). V tem delu velja omeniti še Citadelo, ki stoji na Gellértovem hribu (Gellérthegy), na njej pa je spomenik neodvisnosti.
 8. 8. BUDIM
 9. 9. Matijevo cerkev (Mátyás templom) je leta 1255 postavil kralj Béla IV, nato pa je bila večkrat prezidana. Turki so jo leta 1541 spremenili v mošejo, poimenovali po Sulejmanu Veličastnemu in v njej izvedli slavje ob zavzetju Budima. Po izgonu Turkov je cerkev pripadla jezuitom, v njej pa so bili kronani številni vladarji, med drugim ob ustanovitvi Avstro-ogrske monarhije tudi cesar Franc Jožef. Kljub temu, da je bila v poznem 19. stoletju cerkev popolnoma prezidana v neogotskem slogu, v njej še vedno vlada eksotično, vzhodnjaško vzdušje. Matija Korvin je dal postaviti jugozahodni stolp. V cerkvi, ki je služila nemško govorečim prebivalcem, so kronali madžarske kralje. Turki so jo leta 1536 požgali in na njenem mestu postavili mošejo, do leta 1869 pa so jo rekonstruirali v prvotni gotski obliki. V triladijski cerkvi, katere notranjost je s freskami poslikal Bertalan Székely je pokopan kralj Béla III.
 10. 10. Ribiška trdnjava (Halászbástya) je v neoromantičnem slogu nastala leta 1901, po načrtih Frigyesa Schuleka. Trdnjava je dobila ime po cehu ribičev, ki so v srednjem veku branili tukaj stoječe mestno obzidje, ter po ribji tržnici v bližini.
 11. 11. Castle Hill
 12. 12. Gerhardov hrib (madžarsko Gellért-hegy) je 235 m visok hrib nad Donavo, ena izmed znamenitosti Budimpešte. Dviga se nad grajskim okrožjem med Elizabetinim mostom in Mostom svobode. Hrib se imenuje po škofu Gerhardu, ki ga je iz Italije poklical kralj Štefan, da bi pomagal pokristjanjevati Madžare. Mogočni kip svetnika, ki ga obkroža polkrožna kolonada, gleda na Elizabetin most z mesta, kjer naj bi ga skupina prepričanih poganov zaprla v sod in usmrtila med uporom nekaj let po kraljevi smrti. Pod kipom teče umeten slap.
 13. 13. ELIZABETIN MOST LETA 1907
 14. 14. Citadela (citadella) stoji na Gellértovem hribu (Gellérthegy), kjer so Habsburžani leta 1851. Trdnjavo so na mestu nekdanje zvezdarne zgradili z namenom lažjega dušenja nemirov po porazu Madžarov v boju za neodvisnost v letih 1848-1849. Leta 1947 so tam postavili spomenik svobode, delo Zsigmonda Kisfaludy Strobla, v spomin na sovjetske vojake, ki so osvobodili mesto. Po političnih spremebah v 90. letih so odstranili napise v ruščini in kipe vojakov ter spomenik preimenovali v spomenik neodvisnosti.
 15. 15. PEŠTA Parlament (Országház), zgrajen med letoma 1885 in 1905 v novogotskem slogu po načrtih Imreja Steindla je ena najbolj znanih budimpeštanskih znamenitosti. Zgradba je dolga 268 metrov in ima mogočno kupolo. Ob zgraditvi je bil največji parlament na svetu.
 16. 16. PARLAMENT
 17. 17. Cerkev sv. Štefana (Szent István templom) v neorenesančnem slogu so pričeli graditi leta 1851 po načrtih Józsefa Hilda. Dokončali so jo leta 1905. Gre za največjo cerkev v mestu.
 18. 18. Državna opera (Állami Operaház) je nastala v letih med 1875 in 1884 po načrtih Miklósa Ybla. Freske v notranjosti so delo najboljših madžarskih slikarjev tistega obdobja. V prostoru za gledalce je stropna slika Olimpa Károlyja Lotza
 19. 19. Trg junakov (Hősök tere), postavljen leta 1896 ob tisočletnici prihoda Madžarov v Panonsko nižino, na kar spominja spomenik, dokončan leta 1929. Pred spomenikom stoji spomenik neznanemu junaku. Sredi trga je 36m visok steber s kipom nadangela Gabrijela na vrhu in kipi madžarskih plemenskih knezov ob vznožju. V polkrožnih kolonadah so kipi pomembnih madžarskih kraljev, sedmograških knezov in borcev za svobodo.
 20. 20. Mestni park (Városliget) za Trgom junakov, kjer stoji kopija sedmograškega gradu Vajdahunyad (danes Hunedoara v Romuniji). V njem je kmetijski muzej. V parku so še znamenito kopališče Széchenyi Fürdő, živalski vrt, cirkus in zabaviščni park.
 21. 21. HVALA ZA VAŠO POZORNOST!!!!!!!!!!!!!!

×