O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Documentació la tardor joana pel bloc

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Portfoli Aula Acollida
Portfoli Aula Acollida
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 10 Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (20)

Semelhante a Documentació la tardor joana pel bloc (20)

Anúncio

Documentació la tardor joana pel bloc

  1. 1. LA TARDOR LA TARDOR. Ed. Baula La tardor és una de les quatre estacions de les zones temperades i comença amb l’equinocci, a final de setembre. El dia s’escurça i el fred arriba. Les bufandes i els jerseis surten de l’armari. A la tardor, les fulles dels arbres canvien de color. Moltes cauen a terra fent grans catifes de color marró. Durant aquesta època, a les parades del mercat trobem moltes fruites com pomes, magranes, raïm, carabasses, moniatos, castanyes i bolets. Molts animals, com les formigues, es preparen per passar l’hivern emmagatzemant aliments als seus caus. En canvi, d’altres, com les orenetes, volen cap a zones més càlides per passar l’hivern. El dia 1 de novembre celebrem la castanyada. Seguint la tradició mengem castanyes, panellets i moniatos.
  2. 2. Els infants són observadors i se n’adonen dels canvis produïts pel pas d’una estació a l’altra. Així doncs, aprofundim en alguns aspectes d’aquesta estació. Procurem que l’infant aprengui reconegui aquesta estació i tot allò que la defineix: els canvis en el paisatge, els diferents colors, els fruits A les escoles, el currículum del segon cicle d’educació infantil, assenyala que l’àrea de Descoberta de l’entorn ha d’ajudar als infants a elaborar explicacions sobre els objectes i les situacions que els interessen i els preocupen en cada moment. Un intentar entendre que passa al seu voltant, respondre a preguntes que poden sorgir d’allò que veuen i viuen… Amb l’arribada de la tardor, els infants de la classe dels Conills, amb l’ajuda de les seves famílies, s’han afanyat a portar diferents elements i fruits característics d’aquesta estació de l’any. Asseguts/des en rotllana, alguns infants han mostrat allò que havien portat de casa: les fulles, les pinyes, les garrofes… Se sentien emocionats a l’hora de mostrar els diferents elements de la tardor als seus companys i companyes.
  3. 3. També, expressaven els seus coneixements respecte els fruits i/o elements: “Punxa”. “Són marrons”. “Al bosc”. Un dia l’Iker va portar una bossa ben plena… plena de… teníem molta curiositat per saber què hi havia dins de la bossa. Vam estar una bona estona fent preguntes, rumiant-les… “a ver, a ver”… Finalment, la Joana va aconsellar al Iker que deixés el que havia portat a una safata. Amb molta cura i ben orgullós, l’Iker va anar posant tot allò que hi havia a la bossa a una safata. Una castanya, una altra castanya, una altra castanya… una pellofa… i vigileu! que hi ha unes “coses” que punxen… però cap de nosaltres no sabíem el nom d’aquella cosa que punxava… Rumiant i pensant… l’Arnau ha anat a buscar el llibre de la tardor que va fer amb els pares. Allà hi havia la solució al nostre dubte! La “cosa” que punxa es diu PELLOFA! L’embolcall de la castanya s’anomena pellofa.
  4. 4. Després del descobriment de la “cosa que punxa hem seguit mirant el llibre de l’Arnau. Hem pogut veure plantes que trobem al bosc a la tardor, fruits que sols tenim per la tardor. L’Aroa ens ha portat un poema de la tardor i hem pensat que seria una bona idea aprendre’l. La Joana ens l’ha llegit i, mica en mica, l’aprenem. El poema anomena els colors de la tardor. Ens han donat propostes vàries per fer amb els colors de tardor: groc, marró, taronja i vermell. Un divendres al matí, amb pintura dels colors de la tardor: taronja, vermella, groga i marró, i esponges, cadascú ha estampat en una cartolina amb els colors de la tardor.
  5. 5. Què podem fer amb les fulles seques? Mmmm… amb un rodet i pintura dels colors típics d’aquesta època de l’any, les hem pintat per decorar el passadís de l’entrada a les aules. I no s’acaba aquí… També, hem pintat amb ceres! Hem pintat bolets i castanyes. Després de envernissar-los, la Joana els ha retallat per així penjar-los a l’espai de contes i al racó de la tardor. Una tarda l’Ainoha entra tota contenta, a la classe, carregada amb una bossa… Una bossa plena de garrofes! Va passant per les taules a ensenyar les garrofes als companys i a les companyes. En acabar, les deixa a un cistell a la taula de la tardor.
  6. 6. Van passant els dies, la participació de les famílies és fonamental perquè els infants poden, així, aportar experiències i coneixements relacionats amb la tardor. Vivències personals i significatives. La Lucia, un matí, a la rotllana ens va portar una capsa que hi havia una sorpresa de color marró. Unes baines. Ens va explicar que les havien trobat al parc de Sales. Avui, com cada dimecres, hem esmorzat fruites, però les d’avui han estat especials, ja que eren fruites típiques de la tardor i també fruits secs. Hem observat les fruites de la tardor que havia portat cadascú. Aquestes eren variades: pomes, mandarines, peres, taronges… i fruits secs com ametlles, nous… Les cançons de M’agrada la tardor i Sóc un bolet ens faciliten la comprensió d’aspectes treballats, l’adquisició de vocabulari, l’expressió corporal, així com, l’escolta, la participació i gaudi com a font de plaer i d’aprenentatge. I no oblidem que els contes ens agraden molt i en gaudim escoltant-los. Amb la celebració de la festa de la castanyada a l’escola, ens han explicat el conte de La castanyera; així, com també, hem après la cançó i dansa de la castanyera. L’hem ballat, juntament, amb els altres companys d’Educació Infantil, quan ens van venir a visitar les castanyeres al pati de l’escola.
  7. 7. Una altra de les propostes que hem fet consistia en envernissar i posar paper de seda a uns dibuixos de la tardor. Com a element distintiu havíem de posar-nos d’acord per realitzar la feina conjuntament i això, va crear, situacions de companyerisme, conflicte, d’alegria, de diàleg… La família ha tingut aquesta original manera de desitjar-nos una bona tardor. A la rotllana, la Lucia ens ha tornat a portar una sorpresa. Amb l’ajuda d’una petita xuleta ens ha explicat el seu treball manual.
  8. 8. Després de dies de molta calor, finalment, ha arribat la pluja. I de quina manera! Això ha despertat un gran interès per tot el que tenia a veure amb les coses que ens ha portat la pluja: botes d’aigua, la cançó de plou i fa sol, les bruixes… A la rotllana, s’ha creat un ambient d’anècdotes en el qual cadascú aportava la seva vivència. Curiositats, neguits, ganes d’aprendre… Moltes ganes de compartir jocs, de compartir coneixements, de compartir experiències… i de fer noves amistats, noves relacions amb nens i nenes. Un racó, un racó ple de “coses”… coses, ara mateix, sobre la tardor… Moment que estem vivint i amb un racó que ens l’apropa. Una taula amb elements que ens ajuden a explicar i fer-nos entendre l’estació de l’any que estem vivint. Racó on hi podem trobar una mica de tot, des de fruits que són típics d’aquesta època, fulles que han caigut dels arbres… Elements que nosaltres mateixos hem portat i hem anat fent nostre aquest racó. Racó que ens ajuda a compartir els nostres coneixements, coneixements que uns amb altres fa que, poc a poc, anem teixint un nou coneixement, partint del nostre propi i ampliant amb aportacions dels altres. És un racó on podem posar a prova tots els nostres sentits: observem, toquem, olorem… i, fins i tot, preguntem!! Si, justament, el preguntar és el que ens va aportant nous coneixements als dubtes que tenim. Un racó on sorgeixen diàlegs interessants i que ens van omplint de coneixements… Coneixements que anem construint junts i seguirem construint.
  9. 9. - “Esto punxa” Mira, ¡Punxa! Una pinya. Y ¿esto que es? Se come. Una castanya. El pare de l’Aroa ens ha fet un DVD que ens ha donat l’oportunitat d’observar imatges de la tardor. I també, hi havia cançons que hem pogut anar cantant. El DVD, també ens ha ajudat a establir relacions entre els aprenentatges que ja teníem i els nous que hem anat adquirint. Els nous coneixements els hem anat incorporant gràcies a l’escolta activa, el gaudi i a la sensibilitat de la mirada vers el DVD de la tardor.
  10. 10. Ara ja comença a fer més fred, d’aquí uns dies la tardor donarà pas a una altra estació. Però durant aquests mesos de tardor, els infants dels conills hem après algunes característiques de la tardor. Hem après que els arbres perden les fulles… Hem descobert de quins colors es van tenyint les fulles i són característics d’aquesta època. I també, hem descobert que hi ha fruits i fruites que sols apareixen per aquesta època de l’any. Hem après cançons i danses que ens parlen de tot el que hem anat descobrint. Totes aquestes descobertes les hem pogut anar fent gràcies a l’observació directa de fruits i fruites, fent servir tots els sentits… les hem olorat, les hem tastat, les hem tocat, les hem vist… Hem fet manualitats fent servir el groc, taronja, vermell i marró que són els colors de la tardor. Hem après partint d’imatges, també. I totes aquestes observacions i aprenentatges les hem anat compartint entre tots perquè el que diu un pot ajudar a un altre, i el que un altre pot dir, pot ajudar a seguir investigant i indagant… compartint les experiències de cadascú, compartint les observacions i els descobriments… Aprenent a explicar-nos, a escoltar-nos… per anar establint diàlegs poc a poc… Aprenent a compartir, a vegades, amb el company o companya del costat, altres vegades, en petit grup… compartint moments de treball, compartint moments de joc… En definitiva, poc a poc, anem construint el nostre aprenentatge, un aprenentatge que compartim, un aprenentatge que descobrim amb el joc, amb les aportacions d’experiències i vivències pròpies.

×