O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Деца на пътя - ОС - 2 клас

17.996 visualizações

Publicada em

Publicada em: Educação

Деца на пътя - ОС - 2 клас

 1. 1. Безопасното движение имасвои правила.Те важат както за водачите напътни превозни средства, такаи за пешеходците.
 2. 2. Спазването на правилата гарантира реда исигурността на улицата и на пътното платно.
 3. 3. Движението на пътя се регулира от:пътна маркировка
 4. 4. пътни знаци
 5. 5. светофарилирегулировчик
 6. 6. Пътната маркировка се използва за:1. Създаване на организация на движението попътищата чрез разделяне на платното за движениена пътни ленти;2. Обозначаване на пътните съоръжения;3. Информиране на участниците в движението занаправлението на пътя, за избор на посоки задвижение, за наименования на населени места и др.Пешеходните пътеки също са частот пътната маркировка.
 7. 7. Пътните знаци са няколко вида:предупредителни знацизнаци за предимствозабранителни знаци
 8. 8. пътни знаци със задължителнипредписанияуказателни знаци и табели
 9. 9. пътни знаци, даващидопълнителна информацияпътни знаци, указващинаправления, посоки, обекти…
 10. 10. СВЕТОФАР – устройство, което регулирапътното движение чрез светлини.Светлината, която забранявадвижението е червената.Светлината, коятопредупреждава е жълтата.Светлината, която разрешавадвижението е зелената.
 11. 11. РЕГУЛИРОВЧИК – лице, което е упълномощено дарегулира движението по пътищата. носи отличителни знаци;ползва регулировъчна палка и полицейска свирка;при строително-ремонтни работи на пътя регулирадвижението с червен флаг; контролира преминаването на участниците вдвижението с различни движения на ръцете и тялото.
 12. 12. Съобразявай поведението си с цялостнатаситуация на пътя!
 13. 13. Като пешеходец трябва да се движиш само побезопасната вътрешна част на тротоара!Ако няма тротоар, движението се извършвав лявата страна на платното ,срещу насрещното движение.Движението по платното и бордюра е опасно!
 14. 14. Пресичай на определените за целта места –където има светофар или пешеходна пътека !
 15. 15. Преди да пресечеш, спри на бордюра. Погледниналяво, после надясно, след това пак налявои ако не приближава кола, тогава премини!Пресичането на пешеходна пътека не винаги ебезопасно! Внимавай!
 16. 16. Внимавай! Така не бива…!!!!!!!!!
 17. 17. Не стой зад превозно средство, което тръгваили паркира! Водачът може да не те забележи.Не пресичай нито пред спрели, нито след спрелипревозни средства! Водачът може да не тезабележи.Изчакай да потегли и тогава пресечи!
 18. 18. Играй далече от оживени улици, по които седвижат много автомобили !
 19. 19. Карай велосипед, кънки, ролери, скейтбордсамо в парка или по специалните алеикрай пътя !
 20. 20. Внимавай! Така не бива…!!!!!!
 21. 21. Разгледай картините.Кое поведение на децата е правилно и кое не?Обясни защо.
 22. 22. При червена светлина насветофара не се пресича.Пресичането става напешеходна пътека тип „Зебра“.Игрите с топка и карането наскейтборд на пътното платноса опасни. За целта имаподходящи паркове и алеи.
 23. 23. Как ще постъпиш в следния случай?Представи ситуацията по роли със съученици.Група приятели карат велосипеди заедно.Сашо предлага да организират състезание наглавната улица в квартала. Асен приема с радост,дори предлага да има награда за победителя.Иво не е съгласен, защото смята, че е опасно.Асен го убеждава, че трябва да се съгласи, ако едобър приятел.Браво на Иво! Той наистинапостъпва като добър приятел.
 24. 24. Всяка година по пътищата на България над 100 децана възраст от 6 до 9 години попадат в пътниинциденти.Затова спазвай правилата за безопасно движение!
 25. 25. 1. Посочи със стрелки подходящите места на пътните знаци.Оцвети правилно светлините на светофара.УТ
 26. 26. 2. Открий безопасния път на детето до училище.Съобрази се с пътните знаци.пешеходна пътека, светофар, подлезУчебна тетрадкастр. 37/ 3, 4

×