O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Първоучителите

6.052 visualizações

Publicada em

 • Seja o primeiro a comentar

Първоучителите

 1. 1. Слава, вам , творци велики, на славянското писмо! 24 май – ден на славянската писменост и култура
 2. 2. Кой създаде нашето А,Б...? ( Разказ за Първоучителите )
 3. 3. Кой е създал нашите букви ?  Константин- Кирил , наречен Философ и брат му Методий , създали буквите и написали първите книги на български език . Всички книги дотогава в държавата били написани на гръцки език и само ханът и неговите близки помощници разбирали какво пише в тях.
 4. 4. Икона с образите на светите братя Кирил и Методий от 1860 година, дело на Станислав Доспевски. / В църквата “Успение на Пресвета Богородица ” в град Пазарджик/
 5. 5. Икона в църквата ” Свети Георги“ в с. Щърково, обл. Пазарджик Сн. на В. Велева
 6. 6. Двамата братя са родени в Солун , където живеели много славяни. Майка им била славянка, а баща им грък . Знаели добре славянски език. Били учени мъже. Константин бил блестящ ученик в прочутата Магнаурска школа, най – доброто училище на Балканския полуостров по онова време . Методий бил свещеник .
 7. 7. Защо създали нашата азбука? За да могат обикновените хора да четат божието слово на говорим български език , а не на непонятния гръцки език . Такава била волята на великия хан Борис , който приел за своя вяра християнството и искал всички в държавата му да станат християни. Защото бог Христос – това е Любов, това е доброта и смирение .
 8. 8. Княз Борис-Михаил е български владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България. Той управлява от 852 до 889 г. Посреща с почит учениците на Кирил и Методий, които са изгонени от Панония и Моравия. По неговото време в България възникват църкви и манастири. Князът посрещнал книжовниците и им създал великолепни условия за работа.
 9. 9. Това е икона с ликовете на Светите братя и на техните ученици Наум, Климент, Сава, Ангеларий, Горазд. Наричат ги с едно общо име- Светите Седмочисленици.
 10. 10. Константин- Кирил, наречен Философ...
 11. 11. От неизвестен паметник: „Когато беше във Венеция, насъбраха се срещу него епископи, попове и черноризци, като врани срещу сокол, и повдигнаха триезичната ерес, като казваха: "Кажи ни, човече, как ти измисляш сега книги за славяните и ги учиш? Досега никой друг не е изнамирал [такива книги] – нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито... Ние знаем само три езика, на които подобава да се слави Бог с книги: еврейски, гръцки, латински."
 12. 12. А философът им отговори: "Не пада ли от Бога дъжд еднакво за всички? Също и слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух? Как вие не се срамувате, като определяте само три езика, а искате всички други племена и народи да бъдат слепи и глухи? А апостол Павел казва: “В църквата предпочитам да кажа пет думи разбрани, за да поуча другите, нежели хиляди думи на [непознат] език.” С тези думи и с други по-силни ги посрами, остави ги и си отиде...”
 13. 13. Мисия при хазарите   “Прелитайки като орел на всички страни- от изток на запад и от север до юг...възсия със светлина. А на славянския народ, който тънеше в невежество и греховен мрак, стана пастир и учител...” /Кл. Охридски, из “Похвално слово за Кирил”
 14. 14. Методий Св. Методий бил по-голям роден брат на славянския равноапостол Константин, наречен Кирил Философ. В ранната си младост той бил избрал военно поприще и десет години управлявал някаква славянска област, подвластна на византийския император. Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастира, намиращ се в планината Олимп (Мала Азия). Подир някое време тук при него дошъл и по-малкият му брат Константин. От това време те не са се разделяли до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаване на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните.
 15. 15. Свети Климент Охридски Направил буквите по- разбираеми. Обучил около 3500 ученици, а те станали разпространители на вярата и българщината.
 16. 16. Старобългарските азбуки – глаголицата и кирилицата
 17. 17. Гробът на Свети Климент в църквата “Св.Панталеймон”- Охрид
 18. 18. Църквата “Свети Панталеймон “ в Охрид, една българска светиня
 19. 19. Свети Наум- роден около 830 година, починал на 23 дек. 910 год. в Охрид / в манастира, носещ неговото име/
 20. 20. Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по- късно носи името му.
 21. 21. Манастирът “Свети Наум “ в Охрид – българска светиня.
 22. 22. Житие на Свети Наум, писано на кирилица
 23. 23. Свети Сава Седмочисленик (роден около 810- 840 г. и починал между 880-920 г.) е български книжовник от 9-ти век; ученик на Кирил и Методий. Канонизиран е за светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици. Отбелязан в едно житие на св. Климент Охридски като един от "избраните и корифеите" сред Кирило- Методиевите ученици. Неговия култ е бил особено почитан в България и Византия. В Бориловия Синодик Сава е поставен редом с Кирил, Методий, Климент, Горазд и Наум, които "просветили българския народ" и "много се потрудили за славянската книга". Не са известни произведения, излезли изпод перото на Сава.
 24. 24. Горазд Седмочисленик, един от учениците на Кирил и Методй Свети Горазд е светец, един от Светите Седмочисленици. Името му означава „мъдър“. Роден е в заможно аристократично семейство във Великоморавия - в земите на днешна Словакия (гр. Нитра ) или неговата околност. Виден ученик на Константин-Кирил Философ и Методий. Ръкоположен в Рим от епископ Формоза Портуенски през 868 г. заедно с други ученици на равноапостолите.
 25. 25. Свети Ангеларий е един твърде слабо документиран в средновековните извори духовен деец. Той е сред учениците на архиепископ Методий, съумяли да намерят убежище в княжество България след разгрома на кирило-методиевото дело във Велика Моравия. Той е почитан като един от светите Седмочисленици.
 26. 26. Кое време наричаме “Златен век на българската книжнина”? Това е времето на цар Симеон Велики, управлявал България от 893 до 927 година.
 27. 27. http://www.pravoslavieto.com/h istory/09/864_tsar_Simeon/inde x.htm Цар Симеон І , Велики! Пълководец и книжовник, един от най- учените мъже на своето време. Сам той превеждал или пишел книги.
 28. 28. Ето така са украсявали книгите по времето на цар Симеон- време наречено “Златен век на българската книжнина”. http://www.pravoslavieto.com/ poklonnichestvo/starite_bg_st olici/preslav/index.htm
 29. 29. Старобългарските книги или наследството на първоучителите...
 30. 30. Книгите- те били във всяка църква и във всеки манастир Монах обработва пергамент Изглаждане на пергамент с пемза Из книгата “Книга за старобългарските ръкописи” от Климентина Иванова
 31. 31. Старите български книги Фигура, оформяща край на текст Указател към богослужебна книга във вид на ръка
 32. 32. Миниатюрите в книгите Цар Иван- Александър с Йоан Богослов. Миниатюра от Лондонското четвероевангелие Цар Иван Александър в деня на страшния съд. Миниатюра от Лондонското четвероевангелие.
 33. 33. Обковка на книга- Евангелие
 34. 34. Старобългарските книги Асеманиево евангелие Зографско глаголическо евангелие
 35. 35. Битолски триод Добрейшово евангелие
 36. 36. Лондонско четвероевангелие
 37. 37. Манасиева хроника Шестоднев на Василий Велики. Ръкопис на Владислав Граматик
 38. 38. Евтимиев служебник Етрополско евангелие- 1595 год.
 39. 39. “За буквите” от Черноризец Храбър
 40. 40. “За буквите” на новобългарски език
 41. 41. Йоан Екзарх (9 – 10 век, един от Симеоновия кръг) “Описание на Симеоновия дворец”
 42. 42. Кой днес пише на кирилица? Близо 300 милиона души пишат на кирилица. Това са славяни от Югоизточна Европа, руснаци, украинци, беларуси, представители на десетки неславянски етноси в Русия - кавказки, сибирски, далекоизточни, както и в бившите централноазиатски съветски републики и Монголия. Това е грубата сметка на водещи славянски филолози, тъй като е невъзможно да се изчисли точният брой на емигрантите от тези страни. Поне 50 езика по света използват или поне някога са използвали кирилицата. Тя официално е писменост дори на чукчите (от 1936 г.).
 43. 43. Почитта на славянските народи към делото на първоучителите не стихва Словенски банкноти с ликовете на Кирил и Методий Паметник на Кирил и Методий в руско село
 44. 44. Солун, Гърция “Чутни Солун ви роди...” На този най-висок връх на планетата алпинист е оставил икона с ликовете на светите братя
 45. 45. Уникален монумент на светите братя Кирил и Методий има в град Пазарджик. Монументът е висок пет метра и тежи два тона. Дело е на скулптора Спас Киричев. За първи път у нас първоучителите са изобразени с ореоли, както е характерно за светците. Подобно на православните икони скулпторите гледат на запад. Уникалните ореоли и буквите на пергамента са позлатени.
 46. 46. Гробът на Свети Кирил в църквата “Свети Климент ” в Рим Папа Йоан- Павел ІІ, коленичил пред гроба на Кирил в Рим
 47. 47. http://vbox7.com/play:d13a0333 (Кирил и Методий в Рим, филм на БНТ) http://www.slovo.bg/showwork.php3? AuID=39&WorkID=642&Level=1 ( “Върви, народе възродени”- текст) http://vbox7.com/play:5e2e229ec3 ( “Върви, народе възродени”- мелодията
 48. 48. Изготви: ВЕСЕЛКА САВОВА – ВЕЛЕВА Главен учител в ОУ “К. Честеменски”, с. Динката, обл . Пазарджик Снимков материал- Интернет.

×