O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Pregó oficial Festa Major de la Vall d'Ora 2017

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
FESTA MAJOR
DE LA VALL D’ORA
en honor de Sant Lleïr
Dies 19 i 20 d’agost de 2017
P R E G Ó
1
FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA
en honor de Sant Lleïr
Dies 19 i 20 d’agost de 2017
P R E G Ó
(A cada casa, abans d’iniciar...
2
capaços els valors de la llibertat i de l’acolliment,
del respecte a l’altre.
Aquesta tarda, en què encara estem dintre ...
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 24 Anúncio
Anúncio

Mais Conteúdo rRelacionado

Diapositivos para si (17)

Semelhante a Pregó oficial Festa Major de la Vall d'Ora 2017 (20)

Anúncio

Pregó oficial Festa Major de la Vall d'Ora 2017

 1. 1. FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA en honor de Sant Lleïr Dies 19 i 20 d’agost de 2017 P R E G Ó
 2. 2. 1 FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA en honor de Sant Lleïr Dies 19 i 20 d’agost de 2017 P R E G Ó (A cada casa, abans d’iniciar-se pròpiament el ritual de la lectura del pregó, compareixen l’agutzil i el secretari, sense haver tocat la trompeta encara. No porten gorra. Van en cos de camisa blanca i porten un llacet negre de dol. Amb serietat, un i altre, alternativament, llegeixen el text que tot seguit es detalla, relatiu als atemptats patits dos dies abans a Barcelona i a Cambrils. Aquesta lectura té la voluntat d’explicar per què fer el pregó pot ser també una manera d’expressar el rebuig a la violència i de reivindicar el valor de la vida i de la convivència. Que això és la festa.) Bona tarda, Dijous passat, fa tot just dos dies, els atacs terroristes comesos a Barcelona i a Cambrils, ens van glaçar l’alè i el cor. La capital del nostre país, oberta, inclusiva, acollidora i solidària com vol ser- ho Catalunya sencera, va patir la violència fanàtica dels partidaris de l’horror, dels que menystenen la vida i la llibertat de les persones. El nostre país, així, ha hagut de sofrir el mateix dolor viscut abans en moltes altres ciutats del món. Davant la barbàrie, hem de mostrar-nos al costat de les víctimes, de les seves famílies i amistats. Per elles és avui el nostre principal pensament. I, units al conjunt de la societat catalana, hem de reivindicar amb tota la fortalesa de què siguem
 3. 3. 2 capaços els valors de la llibertat i de l’acolliment, del respecte a l’altre. Aquesta tarda, en què encara estem dintre els tres dies de dol decretats a tot el país, volem que el ritual festiu que cada any anuncia la diada del patró de la Vall d’Ora tingui també una dimensió de rebuig enfront de l’odi i l’obstinació sectària. Arreu on es manifestin i siguin del color que siguin. Contra la por, ens és igualment imprescindible el coratge de defensar la vida i la convivència amb la capacitat transformadora que als humans ens dóna saber compartir l’alegria. Vida, convivència i alegria, vet aquí el que ha de significar la festa. Així, amb l’amistat que hem construït col·lectivament en aquest petit indret de la geografia catalana al voltant de la celebració festiva de Sant LLeïr, volem expressar el desig de pau entre totes les persones a qualsevol racó del món. Contra la mort, toca preservar vida! I contra aquells que l’amenacen hem de proclamar amb fermesa que, fins i tot estant de dol, creiem que val la pena defensar-la celebrant-la. Per això, tot seguit ens retirarem un moment i tornarem a entrar. Amb toc de trompeta, bona cara i ironia, arribaran el nunci i el seu secretari. Com cada any –i ja en fa 36!– els heu estat esperant en una tarda com aquesta. Començarà el
 4. 4. 3 pregó i farem festa major. Perquè segueix la vida. I perquè, de tot cor, volem que sigui en homenatge a aquells que dijous van perdre la seva a mans d’uns quants fanàtics de la mort. I perquè l’odi no pot guanyar. Mai. Visca sempre Sant Lleïr! (L’agutzil i el secretari es retiren un moment a una certa distància. Se sent el tradicional toc de trompeta que els anuncia. I de seguida tornen a comparèixer amb la gorra posada. A partir d’aquí, fan el pregó com és habitual. Disposen de dos faristols per a la lectura.) Agutzil Salut als de la Vall d’Ora: tant als que veniu de fora com als que sempre hi viviu. I malgrat la circumstància voldria deixar constància que us desitjo un bon estiu! Com fa tants cops, vinc de nou i la voluntat que em mou és que ens puguem divertir. Que amb el pretext de la festa l’alegria també es presta a conviure i compartir. Secretari De vegades la ironia pot servir –vés qui ho diria– per parlar amb un altre accent d’inquietuds que ens preocupen o propòsits que ens agrupen a la Vall i a qui se’n sent.
 5. 5. 4 Agutzil Res no tindria sentit si estigués desproveït de vostre ànim i presència. I algun cop, quan se’ns escapa un desencert o una xapa, gràcies per dar-nos llicència! Secretari Si fem un cop d’ull al món el desconsol que ens infon fa caure l’ànim per terra. Terrorisme, atrocitats, el drama dels refugiats i els estralls que fa la guerra. Agutzil En aquest món trastocat per injustícies, maldat i una violència atroç, sols faltava en Trump i en Putin que bé sembla que es disputin qui marca el paquet més gros. Secretari Amb la bomba nuclear també ho fa aquell paio rar d’allà a Corea del Nord. Dels dolors que el mal suscita n’hi ha una llista infinita a aquest món que va de tort. Agutzil L’atemptat de Barcelona amb crueltat que esborrona dijous ens va trencar el cor. I és precís alçar la veu en tot temps i a tot arreu quan algun innocent mor.
 6. 6. 5 Secretari Davant de tanta maldat cal respondre amb claredat refermant la convicció que l’odi no pot guanyar i que no ens pot dominar ni el rancor ni la tebior. Agutzil La paradoxa emotiva d’aquesta tarda festiva és un dol que no s’oblida. I el sentit de pregonar, avui, és reivindicar festa, convivència i vida. Secretari I mai ens podrà convèncer cap idea, cap creença, si provocant morts funciona. Que nostres planys siguin clars per víctimes i familiars perquè tots som Barcelona. (L’agutzil i el secretari paren la lectura, es treuen la gorra, i fan uns instants de recolliment.) Agutzil I ara, va, que passo plana i vull parlar de qui mana a Espanya, per desventura. Que entre abusos, evasió, monarquia i corrupció, no ha acabat la dictadura. Bo i l’escàndol quotidià en Rajoy torna a manar, doncs el Congrés l’elegí. Fou gràcies a Ciutadans (que són els seus escolans) i al [p]SOE, que es va abstenir.
 7. 7. 6 Secretari Ara es veu que té lumbago i va passar pel mal trago d’haver d’anar a declarar. Però els jutges són amics, per tant no tindrà fatics i de franc se’n sortirà. Agutzil També és un merder ben gros el marcatge tan feroç que l’Estat fa del procés. El més mínim moviment pel país independent topa amb litigis grollers. En aquest clima insalubre cada pas per l’u d’octubre té la resposta immediata: ve del Constitucional, que el suspèn i que hi fot pal. És com el gat i la rata. Secretari Tot l’ambient està tan tens que les urnes, llei i cens es veu que estan amagats fins i tot del Parlament. Diria que estem caient en el joc dels disbarats. Agutzil Entre multes, imputats, citats o inhabilitats, va el carro pel pedregar. D’uns i altres el deliri potser es cura amb un bon ciri a Sant Lleïr, al seu altar.
 8. 8. 7 Secretari Si se’m permet, jo us diria que el que ara fem ja es desvia de l’objectiu del pregó. Perquè cal que la proclama ens expliqui bé el programa en honor al sant patró. (L’agutzil li fa cas.) Agutzil És cert, val més tot seguit llegir el que portem escrit del que hi ha avui i demà. Que és una festa viscuda on tothom hi té cabuda i fa ganes de tornar. Secretari De primer, la caminada que té molta anomenada perquè, de mesos enllà, ja un munt de gent s’interessa pels detalls de la travessa i s’hi volen apuntar. Agutzil Engony ha estat molt vistosa i ha anat fins la Timonosa el seu llarg recorregut. Demprés, allà a Sant Lleïr, el que hi ha hagut no sé dir si és bacanal o vermut. Secretari Rostes, beguda, embotits, pèsols per llepar-se els dits: és el que a la gent convoca. No hi ha secret, està clar, perquè aquí es ve a exercitar més que les cames, la boca.
 9. 9. 8 Agutzil Poc més tard d’haver dinat a ping-pong s’ha convocat un torneig que ha estat renyit. En un ambient amistós hi ha hagut premis pels millors i tothom s’ha divertit. Secretari Aquest vespre, havent sopat, al Pujol s’ha programat un concert allà a les deu. Serà una demostració de l’art de l’acordió amb músics de tot arreu. Melodies populars d’instruments tan singulars ompliran de gom a gom. I per fer-ho més lluït al públic serà servit un gustós cremat de rom. Agutzil Compte, que demà al matí caldrà acudir a Sant Lleïr a les dotze del migdia! Han posat la missa abans perquè hi ha pocs capellans i demprés ja no es podia. Secretari Enmig tanta escassetat el quin vingué l’any passat no sabia res del sant. Els goits van ser una odissea: en no tenir-ne ni idea va fer una veu dissonant.
 10. 10. 9 Agutzil La Valero, fent nyic-nyic, no ens ha aclarit l’embolic del mossèn que ha de venir. I entre el bisbe, que és un cas, i el Clotet, que hi fica el nas, tot fa de mal decidir. Secretari Enyorem mossèn Alsina que del sant i la doctrina sabia fer-ne la cita. Ara va al Centre de Dia i molt ens agradaria que ens pogués fer una visita. Agutzil Havent la missa acabat, serà l’instant apropiat per l’alfàbrega i el pa. Sota l’ombra, sense pressa, es pot ballar alguna peça fins l’hora d’anar a menjar. Saludarem gent diversa i en animada conversa la farem petar tots junts. També tindrem un moment per dedicar un pensament de record per als difunts. (L’agutzil i el secretari es treuen la gorra i fan uns instants de silenci.) Secretari Segueix la festa major entaulats al menjador i davant un bon dinar. Compartir beure i vianda amb amics a cada banda és el més bonic que hi ha.
 11. 11. 10 Agutzil Demprés formarem corrua per sentir el conjunt que actua en el ball de l’envelat. Format pels Germans Rovira ara ja no surt de gira i és el duo més trempat. Secretari S’escaurà fer una parada per tastar coca ensucrada acompanyada amb barreja. Més tard, a l’hora oportuna, sabrem qui té la fortuna de guanyar allò que es sorteja. Agutzil Ho passarem genial fins al popurri final, salt de plens i tirabol. I quan s’acabi el sarau ens direm: adéu-siau, fins l’any que ve si Déu vol! (De cop el secretari apressa l’agutzil perquè ja canviï de tema.) Secretari Col·lega! Sembla que és tard. Podríem fer un punt i a part, que aquí estan interessats a saber de la Vall d’Ora i les cases de a la vora les principals novetats. (L’agutzil assenteix.)
 12. 12. 11 Agutzil Tens raó, perquè és costum que el pregó faci un resum de rumors o de notícies. Ara, doncs, el que vindrà servirà per divulgar un bon grapat de primícies. Secretari Si el proverbi, cert i breu, diu “Any de neu, any de Déu”, enguany ha de ser excel·lent. Tres cops en aquestes cases, camins, boscos, camps i rases la nevada ha estat potent. Agutzil Al pujador de l’Ambròs la neu caiguda a aquell tros va atrapar-hi al Celestí, la Purita i el Marquès. Fou el Kali, com si res, que al seu rescat acudí. I ara quan ell ho comenta, entre conyes que s’inventa, sembla ben bé un acudit. No va haver-hi fets més greus quan l’alcalde, amb llevaneus, va deixar el camí expedit. Secretari Un cop l’hivern ha passat les tornes s’han capgirat i la calor ha estat la norma. Sol constant, ben poca pluja i el termòmetre tant puja que a descansar no hi ha forma.
 13. 13. 12 Agutzil Fa un temps, el Governador va llaurar i sembrà llavor al Solà, per fer farratge. I ha estat tanta la sequera dels mesos de primavera que és ben erm tot el paratge. Secretari “Pàtria”, amb l’Otger Cataló, fa un any va sortir al pregó perquè s’havia filmat al Pujol, amb tant d’encert que el seu èxit s’ha acomplert arreu on ja s’ha estrenat. Agutzil I l’alcalde té promès que pel desembre a Navès també hi haurà una sessió especialment dedicada als que som de la contrada que va servir de plató. Secretari Ja sabeu que aquesta vall per la tele és un mirall de coses originals. L’”Espai Terra”, a TV3, pel novembre féu palès els molins d’aquests verals. Agutzil La Dolors, en pla burleta, va sortir-hi amb escopeta. Per cert –i vull fer un incís– van dir que als boscos i camps, d’aquí, és on hi ha més llamps de tots els punts del país.
 14. 14. 13 Secretari A l’Ecomuseu es rep a més gent que veu el web: l’Estudi, cada molí, la traça del camí ral (que es marcarà tal com cal) els explica en Celestí. Agutzil L’u de juliol a Sant Pere, hi hagué un concert amb solera que “Iter luminis” es diu. El féu la Lídia Pujol a l’església i allà al volt i va acabar al mig del riu. Molta mística i lirisme, però el ganxo pel turisme fou el menjar de demprés. Mai no falla la mesura de combinar amb la cultura l’estómac, que tira més! Secretari De primer, no se sabia si el bisbe consentiria fer el concert al monestir. Doncs ara es fa el purità i tot el que no és resar ha decidit prohibir. Agutzil Aquí ens n’escapem, de fet, perquè al Pujol ve en secret tot portant pantalons curts. Llavors la Dolors, amb traça, l’afarta bé i el repassa i així ens evitem ensurts.
 15. 15. 14 Secretari Recordeu la polseguera que va armar mesos enrere ficant-se en contra dels gais? Van haver d’alçar la veu batlles, mossens, gent d’arreu per recordar-li les lleis... Agutzil Fa uns quants dies, fou pompós l’acte de Guifré el Pilós: parlament, versos, cantada, més tec que l’habitual i a un màstil metàl·lic i alt s’hi va posar una estelada. Secretari El drap queda molt rotund i està lligat ben amunt amb la intenció de durar. Perquè un altre, prop d’aquí, que va posar el Celestí fa poc el varen robar. Agutzil Ara penso en el forat que caldria haver arreglat avall de la carretera. Amb el temps ha anat fent via i em sembla que ja hi cabria tot el pal de la bandera! Secretari Aquest any la cirurgia ha estat a l’ordre del dia: al Riuet, Solà i Pujol hi ha algú a qui han fet pedaços a les parts baixes o als braços i estan tots bé, si Déu vol.
 16. 16. 15 Agutzil De l’Orriols, si m’és permès, diré que no en sé ben res: tan sols que és un cul inquiet. Duu una vida clandestina, pot ser allà dalt o a la Xina... ...segur que no para quiet. Secretari Del Riuet potser sabran que al quiròfan, en Joan, per la pròstata acudí. Ja no està convalescent i refet al cent per cent el tornem a tenir aquí. Agutzil De síndica de Vilafranca la vella diu que ja tanca un mandat molt dilatat. Els seus néts no paren mai, fan castells, música, esplai: cadascun segons l’edat. Secretari L’Àlex, que té bona planta, engony ja n’ha fet cinquanta i s’ho amaga, el presumit. D’aquí a dos mesos, l’Agnès els complirà com si res, més guapa que el seu marit. Agutzil Al Solà hi ha més quadrilla amb l’Elna, segona filla de la Clara i en Martí. Mama pels descosits, els deixa dormir a les nits, creix bé i és de bon tenir.
 17. 17. 16 Secretari A en Lluís res no li priva (ni la nova normativa) de fer de Ple a la Patum. I així amb un sorteig senzill, altre cop, com el seu fill, va saltar fent foc i fum. Agutzil En Cugat passa dels trenta i aprofitant que té empenta, l’han fet cap, a Mataró, de la colla castellera. Ja té, des que la lidera, uns quants èxits al sarró. Secretari En Clari, en Pep i en Lluís formen un trio feliç i aquí vénen a fer l’ase. Cadascú està jubilat i així els dijous s’han muntat l’IMSERSO d’estar per casa. Per en Lluís ja és normal haver d’anar a l’hospital a operar-se la bufeta. Hi ha tornat, i li és igual, doncs té el rècord mundial que li remenin l’aixeta. Agutzil Al Teixidor, bons veïns, ni de termes, ni camins, he de fer cap comentari. Que l’amistat compartida és el que compta a la vida i hem de voler que mai pari.
 18. 18. 17 Agutzil El vell, en Josep Maria, amb els néts fent companyia s’ha estat quasi un mes sencer. S’avenen, juguen, treballen; a dinar al Pujol no fallen i per ell és un plaer. Com que sempre vol millores, prop la casa, sens demores, s’hi ha fet una nova arqueta perquè és allà on s’embossa el desguàs cap a la fossa que li feia la punyeta. Secretari Expert com és en l’ofici fa retocs a l’edifici d’acord amb l’entorn silvestre. Per tenir-hi més claror en un mur, bo i l’espessor, hi forada una finestra. Agutzil De cal Guirre he d’explicar el premi que va guanyar a la Uni de Manresa la Laura, al narrar per dins la vida dels seus padrins, model de vida pagesa. Secretari M’han dit que vol fer carrera a Bellvitge, d’infermera. I li escau, doncs és activa. L’Arnau, que ja és diplomat, fisioteràpia ha triat per tenir més perspectiva.
 19. 19. 18 Agutzil La Carmeta, a Sant Lleïr, el dolor la fa patir i al reumatòleg acut. Li afecta els dits i les mans i tant de bo com abans torni a estar amb plena salut. Secretari En Martí, home d’encerts, ha renovat dos coberts prop de la casa. I ara, per neu o pluja que vingui, tot allò que li convingui hi tindrà una bona empara. Agutzil En aquest paratge nostre el seu enginy també ens mostra amb un vailet eficaç contra la nefasta plaga de porcs fers, porcells i saga. I ja el dany és més escàs. Secretari Ell que és entès i remena vehicles de tota mena ha comprat, i està content, una bici cosa fina: elèctrica, no contamina i respecta el medi ambient. Agutzil De ca l’Ambròs, la Maria encara surt cada dia a caminar un bon trajecte. I si algun cop diu que no és quan fa aquella calor que a les cames més afecta.
 20. 20. 19 Agutzil Per l’abril, altra vegada, va sortir ben presentada en el Canal 33. Fou aquell documental de dones que són puntal de les cases de pagès. Secretari La Raquel, mestra a Igualada, camí d’anar i de tornada ha de fer-hi constantment. També allà en Josep Maria es desplaça cada dia en horari diferent. Agutzil Al Pujol és un ultratge la porta d’entrar a l’estatge que, com que té tants forats, a l’hivern el fred i el vent afecta la pobra gent que allà estan encarcarats. Secretari No fa cap cas, la Dolors, de grips, febre o tremolors que hi enganxa algun client. I al Celestí diu, tossuda, que no vol la més menuda millora en el tancament. Agutzil Als anuncis de revistes, perquè hi vinguin més turistes, amaga aquesta qüestió. Sí que a la cuina han polit tant els llums com el fluid de l’aire amb un extractor.
 21. 21. 20 Agutzil En Kali a buscar tresors no escatima temps ni esforç: té una màquina que pita prop d’esberles i ferralles. De monedes i medalles ja n’ha fet bona collita. Altra cosa que el té absort és la feina que fa a l’hort, que no manté ningú més. La verdura l’ha cuidada amb tècnica depurada i uns plàstics que hi posa exprés. Secretari Ben just a meitat de juny en el canell, sobre el puny, van operar a la Dolors. El mal no li ha pas marxat i esperem que ben aviat tingui efectes molt millors. Agutzil La Núria sempre es delita quan pot tenir una visita doncs li agrada conversar. Del Marquès i la Purita està sempre en comandita i li convé variar. Secretari Contes, cançons i acudits en Ramon en porta escrits moltíssims en uns quaderns. Als quins vénen de visita, si es deixen, ell els recita uns repertoris eterns.
 22. 22. 21 Agutzil En Joan no planta res ni a l’hort vol fer de pagès perquè es veu que no li vaga. Només treballs poc feixucs com repartir pinso als rucs fa a l’hora que el sol s’amaga. A Caelles, poc a poc, refan la casa del lloc i el pou té l’aigua abundant. I Centeugues és de cine: fins i tot hi ha una piscina amb un luju acollonant. (El secretari torna a urgir l’agutzil, aquest cop per anar acabant.) Secretari Em sembla que va sent hora que més que de la Vall d’Ora enraonem del seu patró. Recordeu que és consuetud dir-ne mèrits i virtut per aprendre’n la lliçó. (L’agutzil, torna a fer-li cas i va per enllestir.) Agutzil Sant Lleïr és un bon patró que prop de Nostre Senyor ens atorga el seu suport. Amb un sant de tanta talla que sabem que mai no falla podem dir que estem de sort.
 23. 23. 22 Secretari De tothom que s’hi sincera de mal, neguit o quimera és esplèndid advocat. I per saber qui l’implora des del cel veu la Vall d’Ora tot guipant per un forat. Agutzil De llamp, de pedra i d’espasa aquí la Vall, cada casa, a tothora protegeix. Tant de pecat com d’error si li pregues amb candor s’apiada i t’eximeix. Secretari Demanem a Sant Lleïr que al cel vulgui intercedir per lliurar-nos dels tirans. Que al món hi hagi: salut, vida, la natura protegida i pau per tots els humans! Agutzil Ja hem dit tot el que calia. Que amb concòrdia i alegria l’any que ve ens trobem aquí. I acabem, com ja sabeu, proclamant a viva veu: Tots dos VISCA SEMPRE SANT LLEÏR! (A la segona meitat de l’estrofa, el secretari treu un cartell que diu “Visca sempre Sant Lleïr!” per incitar el públic a sumar-s’hi.) (En acabar, els protagonistes del pregó s’agafen les mans i saluden de cara al públic.)
 24. 24. 23

×