O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
Органи на растението
Пресек на лист
Фотосинтеза -услови
Механизам на фотосинтеза
Градба на хлоропласт
Продукт на фотосинтеза
Контрола на фотосинтеза
СВЕТЛИНА
● Брзината на фотосинтеза зависи од
интензитет на светлина и тоа
правопропорционално -со
зголемување на светлина ...
ЈАГЛЕРОД ДИОКСИД
● Јаглеродниот диоксид ја забрзува
фотосинтезата
● Доолку растението расте во средина
со поголемо присуст...
ТЕМПЕРАТУРА
● ЈА ЗАБРЗУВА ФОТОСИНТЕЗАТА ПРИ
ЗАДОВОЛЕНИ СИТЕ УСЛОВИ –
ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА
ТЕМПЕРАТУРАТА ЗА 10 С
-ФОТОСИНТЕЗАТА...
ВОДАТА
● НЕОПХОДНА ЗА ЖИВОТ НА
РАСТЕНИЕТО ПА И ЗА
ФОТОСИНТЕЗА
● СЕКОЕ РАСТЕНИЕ Е СО РАЗЛИЧНИ
ПОТРЕБИ ЗА ВОДА (ОРИЗ-ЖИВЕЕ
В...
Fotosinteza
Fotosinteza
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Fotosinteza

 • Entre para ver os comentários

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Fotosinteza

 1. 1. Органи на растението
 2. 2. Пресек на лист
 3. 3. Фотосинтеза -услови
 4. 4. Механизам на фотосинтеза
 5. 5. Градба на хлоропласт
 6. 6. Продукт на фотосинтеза
 7. 7. Контрола на фотосинтеза
 8. 8. СВЕТЛИНА ● Брзината на фотосинтеза зависи од интензитет на светлина и тоа правопропорционално -со зголемување на светлина расте и брзината на фотосинтеза ● Но постои граница до колку- многу јака светлина клетките се оштетуваат и процесот веднаш опаѓа
 9. 9. ЈАГЛЕРОД ДИОКСИД ● Јаглеродниот диоксид ја забрзува фотосинтезата ● Доолку растението расте во средина со поголемо присуство на јаглероден диоксид од 0,03% интензитет на фотосинтеза се зголемува
 10. 10. ТЕМПЕРАТУРА ● ЈА ЗАБРЗУВА ФОТОСИНТЕЗАТА ПРИ ЗАДОВОЛЕНИ СИТЕ УСЛОВИ – ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА ЗА 10 С -ФОТОСИНТЕЗАТА СЕ ЗАБРЗУВА ДУПЛО ● НО НАД 40С СЕ ЗАПИРА ФОТОСИНТЕЗАТА
 11. 11. ВОДАТА ● НЕОПХОДНА ЗА ЖИВОТ НА РАСТЕНИЕТО ПА И ЗА ФОТОСИНТЕЗА ● СЕКОЕ РАСТЕНИЕ Е СО РАЗЛИЧНИ ПОТРЕБИ ЗА ВОДА (ОРИЗ-ЖИВЕЕ ВО ВОДА, КАКТУС-СУША, ВО ПРАШУМИТЕ -ИМА ПРЕГОЛЕМА ВЛАЖНОСТ НО ИДР. УСЛОВИ ЗА ФОТОСИНТЕЗА

×