ndertesat popullore korce *rafaela*

V
Vajza VogelNew York University
Punoi:
Rafaela Zere
Renaldo Duci
Olger Xhihani
Rovena Cocka
- Te realizoje kerkime e projekte individuale rreth
ndertesave popullore karakteristike per zonen.
- Te nxjerrre perfundime ne perputhje me shkallen e
njohurive te fituara nga puna hulumtuese dhe kerkuese.
- Te perdore nje gjuhe te paster te termave te mesuara ne
kete tematike .
Korça është një nga qytetet kryesore të Shqipërisë. Ajo
ndodhet në Shqipërinë juglindore, pranë malit Morova,
869m mbi nivelin e detit, 179 km në jug-lindje të Tiranës.
Korça është cituar si një qendër banor gjatë shekullit të 15-
të, që më vonë u bë një qytet tregtar dhe artizanat. Për
shkak të pozicionit të saj gjeografik dhe tokat e tij pjellore,
popullsia e qytetit rritet mjaft gjatë shekullit të 17-të dhe 18-
të. Gjatë kësaj periudhe, u ndërtuan ndërtesa karakteristike
që janë të ruajtura në ditët e sotme. Gjatë shekullit të 19-të
Korçës u bë një nga qendrat më të mëdha ekonomike,
tregtare dhe kulturore të vendit.
Ndertesa e Mirahorit
Mesonjetorja e Pare Shqipe
Muzeu Kombetar I Artit Mesjetar
Shtepia e Vangjush Mios
Hanet ne pazarin e vjeter
Shtepia Rumune
Foto te ndertesave popullore ne qytetin e Korces
Xhamia e Mirahorit
Xhamia e Iljaz Bej Mirahorit është xhamia më e vjetër në Shqipëri, dhe
në fakt ky objekt identifikon edhe krijimin e qytetit të Korçës.
Është një objekt i rëndësishëm për gjithë shqiptarët, për vetë vlerat
historike, fetare, kulturore, por edhe arkitektonike që të ofron.
Xhamisë Iljaz Bej Mirahorit është mirëpritur edhe nga vetë besimtarët
apo qytetarët korçarë, të cilët prej vitesh i druheshin degradimit të
godinës, siç edhe ka ndodhur më herët me shumë objekte të tjera me
vlera të rralla historike dhe kulturore në Korçë.
Ka mure antike,perbehet nga afresket,si dhe ne brendesi te saj gjenden
piktura nga Meka dhe Medina. Stili I kesaj xhamie eshte stili osman.
ndertesat popullore korce *rafaela*
Mesonjetorja e Pare Shqipe
E çelur në vitin 1887, ngritja e kësaj shkolle shënoi hapin thelbësor në
përhapjen e gjuhës shqipe.
Ajo ishte kurorëzimi i përpjekjes së një sërë atdhetarëve në shërbim të
kulturës shqiptare.
Tekstet e përdorura në shkollë ishin: abetarja e gramatika e Sami
Frashërit, aritmetika e Jani Vretos, historia e Naim Frashërit etj, si vepra
të rilindasve tanë të shquar, dalloheshin për frymën e tyre të shëndoshë
dhe përmbajtjen patriotike.
“Mësonjtorja e parë” hyri në histori si pionierja e arsimit tonë kombëtar
dhe dita e çeljes së saj dhe si festë historike e tij.
ndertesat popullore korce *rafaela*
Muzeu Kombetar i Artit Mesjetar
Eksponatet dhe fondet e pasura të tij përbëhen nga objekte historike, kulturore
e artistike të periudhës mesjetare, që lidhen kryesisht me trashëgiminë e
krishterë bizantine dhe pasbizantine. Ikonat, objektet prej guri, koleksioni i
objekteve prej metalesh të çmuara, druri të gdhendur, tekstili, letre etj
Ka nje arkiv prej 6500 ikona dhe 500 objekte te tjera te rendesishme.
Në te paraqiten një pjesë e veprave më të mira mesjetare nga periudha e autorë
anonimë apo të identifikuar. Kështu, midis tyre dallohen ikonat e shek. XIII-
XIV, duke vijuar më pas me kryeveprat e kryemjeshterve si Onufri, Nikolla,
Onufër Qiprioti, Simoni i Ardenicës, Mësues Kostandini, Kostandin
Jeromonaku, Kostandin Shpataraku, David Selenicasi, Vëllezërit Çetiri(Katro),
Vëllezërit Zografi e bijtë e tyre, si dhe të tjera vepra e autorë që kanë punuar në
viset shqiptare dhe jashtë tyre. Në mes të këtij koleksioni janë rreth 150 autorët
ikonografë shqiptarë dhe të huaj të zbuluar deri sot.
ndertesat popullore korce *rafaela*
Shtepia e Vangjush Mios
Fondi i veprave që ai ka lënë, është nga ata që shtëpia e tij muze të jetë një nga
qendrat më të vizitueshme, e ndërkaq, sa herë që artistët e penelit organizojnë
aktivitetet e tyre në Korçë, do të shfaqet madhështia e Mios.
Kjo banese ndodhet ne zemer te qytetit te Korces.
Në bodrumet e kësaj galerie nuk ruhen vetëm piktura, por edhe skulptura e
qeramikë, veshje e kostume popullore e vegla muzikore prej vitesh e vitesh.
Ne te jane të grumbulluara thuajse të gjitha vlerat historike dhe kulturore të
muzeve të Korçës.
ndertesat popullore korce *rafaela*
Hanet ne pazarin e vjeter
Pazari i vjetër i Korçës, me vlera historike dhe monumentale, pjesë të rëndësishme të tij
ka pasur ato që quheshin “Hane” dhe që mbajnë ende këtë emër për ndërtesat e shpallura
monumente kulture të kategorisë së parë.
Hanet mbanin emra sipas klientëve që strehonin apo zonave nga vinin ata, dhe të tillë
ishin Hani i Gjelit, Hani i Manastirit, Hani i Maqedonasve, Hani i Voskopojës, Hani i
Elbasanit, Hani i trebickallinjve, Hani i vithkuqarëve, Hani i devollinjve etj.
Bukuria e haneve qëndronte jo vetëm në atë se ato i jepnin gjallërinë pazarit të vjetër të
Korçës, por për nga ndërtimi i godinave me disa oda që lidheshin ndërmjet tyre
nëpërmjet një galerie, me vlera të papërsëritshme arkitekturore.
Hanet e famshme të këtij pazari që janë shpallur monumente kulture të kategorisë së
parë.
ndertesat popullore korce *rafaela*
Shtepia rumune
Ka marre kte emer nga nje familje rumune qe jetonte aty.
Ajo është një nga ndërtesat më karakteristike të qytetit të serenatave .
Ndërtesa më e veçantë nga pikëpamja arkitekturore me nje stil teper te vecante.
Përtej kësaj, dhe krahas ruajtjes së vlerave që mbart kjo ndërtesë, Shtëpia
Rumune pershtatet me nej qender rinore.
Shtëpia rumune eshte një nga ndërtesat më të veçanta në qytet me arkitekturë
eklektike, me përzierje stilesh,dhe fasada teper te bukura.
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
ndertesat popullore korce *rafaela*
Korca eshte nje qytet me pasuri te shumta, I cili njihet
ndryshe dhe si qyteti I muzeve.
Ne te gjenden ndertesa popullore me stile te vecanta
arkitekturore.
Ato kane nje rendesi te vecante si nga ana historike,
politike shoqerore, ashtu edhe ne terheqjen e
vizituesve te huaj e shqiptare.
Prania e ketyre ndertesave popullore, e monumenteve
te shumta ben qe ajo te frekuentohet vazhdimisht dhe
te jete deshmuese e ngjarjeve historike dhe arritjeve te
artit.
LIBRAT
INTERNETI
1 de 27

Recomendados

Itinerar turistik Itinerar turistik
Itinerar turistik sara7991
11.3K visualizações15 slides
Kalaja e KrujesKalaja e Krujes
Kalaja e KrujesKe Keiss
15.1K visualizações11 slides
KALAJA E ELBASANIT...KALAJA E ELBASANIT...
KALAJA E ELBASANIT...#MesueseAurela Elezaj
8K visualizações8 slides
Projekt ElbasaniProjekt Elbasani
Projekt ElbasaniAnisa Kreka
6.7K visualizações29 slides

Mais conteúdo relacionado

Mais procurados

KRUJAKRUJA
KRUJAproudtobealbanian11
1.3K visualizações13 slides
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
47.1K visualizações16 slides
projekt gjeografi 12projekt gjeografi 12
projekt gjeografi 12Alejandro Ferit Shehu
9.4K visualizações13 slides
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptarMarjan DODAJ
36.3K visualizações2 slides

Mais procurados(20)

KRUJAKRUJA
KRUJA
proudtobealbanian111.3K visualizações
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalaveHistoria e trevave shqiptare nepermjet kalave
Historia e trevave shqiptare nepermjet kalave
Alimerko Brunilda3.9K visualizações
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
Dajana Gjini11.1K visualizações
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
Anisa 1947.1K visualizações
projekt gjeografi 12projekt gjeografi 12
projekt gjeografi 12
Alejandro Ferit Shehu9.4K visualizações
Humanistet shqiptarHumanistet shqiptar
Humanistet shqiptar
Marjan DODAJ36.3K visualizações
Kalaja e drishtit dhe ura e mesitKalaja e drishtit dhe ura e mesit
Kalaja e drishtit dhe ura e mesit
samir19932.4K visualizações
FletpalosjeFletpalosje
Fletpalosje
Klejdi Mema160 visualizações
Histori Ekonomike Kalaja e PrezesHistori Ekonomike Kalaja e Prezes
Histori Ekonomike Kalaja e Prezes
olalegisi3.8K visualizações
EKONOMIA E ILYRICIUMIT !!!!EKONOMIA E ILYRICIUMIT !!!!
EKONOMIA E ILYRICIUMIT !!!!
#MesueseAurela Elezaj617 visualizações
Shqiperia e mesmeShqiperia e mesme
Shqiperia e mesme
Arlinda 38.8K visualizações
Ndikimi i kultures osmane ne ShqiperiNdikimi i kultures osmane ne Shqiperi
Ndikimi i kultures osmane ne Shqiperi
FlavioHabilaj66.9K visualizações
Guida turistike e vlores letersiGuida turistike e vlores letersi
Guida turistike e vlores letersi
Xhesika Merko5.4K visualizações
Kalate dhe historiku i tyeKalate dhe historiku i tye
Kalate dhe historiku i tye
xhulia doko5.2K visualizações
DurrësiDurrësi
Durrësi
Klarisa Klara3.2K visualizações
Qyteti i VloresQyteti i Vlores
Qyteti i Vlores
axheta axheta237 visualizações
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter ! Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
Durrësi.........Nje vend qe duhet vizituar patjeter !
#MesueseAurela Elezaj4.2K visualizações
Guide turistike kukesGuide turistike kukes
Guide turistike kukes
Genti Germizi2.3K visualizações
Guida turistike, FierGuida turistike, Fier
Guida turistike, Fier
Lili Liljana7.5K visualizações

Similar a ndertesat popullore korce *rafaela*

Arti në shqipëriArti në shqipëri
Arti në shqipëri#MesueseAurela Elezaj
9K visualizações26 slides
77
7Algita Mesiti
219 visualizações2 slides
Projekt KrujaProjekt Kruja
Projekt Krujaproudtobealbanian1
14.3K visualizações13 slides
Presentation1 (2)Presentation1 (2)
Presentation1 (2)Lo Ri
648 visualizações21 slides

Similar a ndertesat popullore korce *rafaela*(20)

Arti në shqipëriArti në shqipëri
Arti në shqipëri
#MesueseAurela Elezaj9K visualizações
110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti110 vjet ma pare ka le dijetari  at donat kurti
110 vjet ma pare ka le dijetari at donat kurti
Marjan DODAJ1.1K visualizações
77
7
Algita Mesiti219 visualizações
Projekt KrujaProjekt Kruja
Projekt Kruja
proudtobealbanian114.3K visualizações
Presentation1 (2)Presentation1 (2)
Presentation1 (2)
Lo Ri648 visualizações
Qyteterimi ilir !!!!Qyteterimi ilir !!!!
Qyteterimi ilir !!!!
#MesueseAurela Elezaj30.8K visualizações
vendlindja ne kohet me te hershmevendlindja ne kohet me te hershme
vendlindja ne kohet me te hershme
koralda2.4K visualizações
AlgitaAlgita
Algita
Algita Mesiti127 visualizações
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Genti Germizi4.2K visualizações
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Antikiteti ne Shqiperi ( Pasurite kulturore)
Diana Lamaj6.1K visualizações
Projekt-ArteProjekt-Arte
Projekt-Arte
Tina Shemaj11.2K visualizações
rrugetimi i shqiperise ne berrugetimi i shqiperise ne be
rrugetimi i shqiperise ne be
klerina16.5K visualizações
Prezantimi finalPrezantimi final
Prezantimi final
Endri Ademi127 visualizações
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Gjuhe Shqipe - Shqiperia e Mesme!
Rexhep Smoqi2.7K visualizações
B otimi i-gazetes-bota-e-re-rexhep-rifati-B otimi i-gazetes-bota-e-re-rexhep-rifati-
B otimi i-gazetes-bota-e-re-rexhep-rifati-
Shefqet Avdush Emini48 visualizações
bota sot 206bota sot 206
bota sot 206
Shefqet Avdush Emini39 visualizações
Tik projektTik projekt
Tik projekt
Mirsad1.1K visualizações

ndertesat popullore korce *rafaela*

 • 2. - Te realizoje kerkime e projekte individuale rreth ndertesave popullore karakteristike per zonen. - Te nxjerrre perfundime ne perputhje me shkallen e njohurive te fituara nga puna hulumtuese dhe kerkuese. - Te perdore nje gjuhe te paster te termave te mesuara ne kete tematike .
 • 3. Korça është një nga qytetet kryesore të Shqipërisë. Ajo ndodhet në Shqipërinë juglindore, pranë malit Morova, 869m mbi nivelin e detit, 179 km në jug-lindje të Tiranës. Korça është cituar si një qendër banor gjatë shekullit të 15- të, që më vonë u bë një qytet tregtar dhe artizanat. Për shkak të pozicionit të saj gjeografik dhe tokat e tij pjellore, popullsia e qytetit rritet mjaft gjatë shekullit të 17-të dhe 18- të. Gjatë kësaj periudhe, u ndërtuan ndërtesa karakteristike që janë të ruajtura në ditët e sotme. Gjatë shekullit të 19-të Korçës u bë një nga qendrat më të mëdha ekonomike, tregtare dhe kulturore të vendit.
 • 4. Ndertesa e Mirahorit Mesonjetorja e Pare Shqipe Muzeu Kombetar I Artit Mesjetar Shtepia e Vangjush Mios Hanet ne pazarin e vjeter Shtepia Rumune Foto te ndertesave popullore ne qytetin e Korces
 • 5. Xhamia e Mirahorit Xhamia e Iljaz Bej Mirahorit është xhamia më e vjetër në Shqipëri, dhe në fakt ky objekt identifikon edhe krijimin e qytetit të Korçës. Është një objekt i rëndësishëm për gjithë shqiptarët, për vetë vlerat historike, fetare, kulturore, por edhe arkitektonike që të ofron. Xhamisë Iljaz Bej Mirahorit është mirëpritur edhe nga vetë besimtarët apo qytetarët korçarë, të cilët prej vitesh i druheshin degradimit të godinës, siç edhe ka ndodhur më herët me shumë objekte të tjera me vlera të rralla historike dhe kulturore në Korçë. Ka mure antike,perbehet nga afresket,si dhe ne brendesi te saj gjenden piktura nga Meka dhe Medina. Stili I kesaj xhamie eshte stili osman.
 • 7. Mesonjetorja e Pare Shqipe E çelur në vitin 1887, ngritja e kësaj shkolle shënoi hapin thelbësor në përhapjen e gjuhës shqipe. Ajo ishte kurorëzimi i përpjekjes së një sërë atdhetarëve në shërbim të kulturës shqiptare. Tekstet e përdorura në shkollë ishin: abetarja e gramatika e Sami Frashërit, aritmetika e Jani Vretos, historia e Naim Frashërit etj, si vepra të rilindasve tanë të shquar, dalloheshin për frymën e tyre të shëndoshë dhe përmbajtjen patriotike. “Mësonjtorja e parë” hyri në histori si pionierja e arsimit tonë kombëtar dhe dita e çeljes së saj dhe si festë historike e tij.
 • 9. Muzeu Kombetar i Artit Mesjetar Eksponatet dhe fondet e pasura të tij përbëhen nga objekte historike, kulturore e artistike të periudhës mesjetare, që lidhen kryesisht me trashëgiminë e krishterë bizantine dhe pasbizantine. Ikonat, objektet prej guri, koleksioni i objekteve prej metalesh të çmuara, druri të gdhendur, tekstili, letre etj Ka nje arkiv prej 6500 ikona dhe 500 objekte te tjera te rendesishme. Në te paraqiten një pjesë e veprave më të mira mesjetare nga periudha e autorë anonimë apo të identifikuar. Kështu, midis tyre dallohen ikonat e shek. XIII- XIV, duke vijuar më pas me kryeveprat e kryemjeshterve si Onufri, Nikolla, Onufër Qiprioti, Simoni i Ardenicës, Mësues Kostandini, Kostandin Jeromonaku, Kostandin Shpataraku, David Selenicasi, Vëllezërit Çetiri(Katro), Vëllezërit Zografi e bijtë e tyre, si dhe të tjera vepra e autorë që kanë punuar në viset shqiptare dhe jashtë tyre. Në mes të këtij koleksioni janë rreth 150 autorët ikonografë shqiptarë dhe të huaj të zbuluar deri sot.
 • 11. Shtepia e Vangjush Mios Fondi i veprave që ai ka lënë, është nga ata që shtëpia e tij muze të jetë një nga qendrat më të vizitueshme, e ndërkaq, sa herë që artistët e penelit organizojnë aktivitetet e tyre në Korçë, do të shfaqet madhështia e Mios. Kjo banese ndodhet ne zemer te qytetit te Korces. Në bodrumet e kësaj galerie nuk ruhen vetëm piktura, por edhe skulptura e qeramikë, veshje e kostume popullore e vegla muzikore prej vitesh e vitesh. Ne te jane të grumbulluara thuajse të gjitha vlerat historike dhe kulturore të muzeve të Korçës.
 • 13. Hanet ne pazarin e vjeter Pazari i vjetër i Korçës, me vlera historike dhe monumentale, pjesë të rëndësishme të tij ka pasur ato që quheshin “Hane” dhe që mbajnë ende këtë emër për ndërtesat e shpallura monumente kulture të kategorisë së parë. Hanet mbanin emra sipas klientëve që strehonin apo zonave nga vinin ata, dhe të tillë ishin Hani i Gjelit, Hani i Manastirit, Hani i Maqedonasve, Hani i Voskopojës, Hani i Elbasanit, Hani i trebickallinjve, Hani i vithkuqarëve, Hani i devollinjve etj. Bukuria e haneve qëndronte jo vetëm në atë se ato i jepnin gjallërinë pazarit të vjetër të Korçës, por për nga ndërtimi i godinave me disa oda që lidheshin ndërmjet tyre nëpërmjet një galerie, me vlera të papërsëritshme arkitekturore. Hanet e famshme të këtij pazari që janë shpallur monumente kulture të kategorisë së parë.
 • 15. Shtepia rumune Ka marre kte emer nga nje familje rumune qe jetonte aty. Ajo është një nga ndërtesat më karakteristike të qytetit të serenatave . Ndërtesa më e veçantë nga pikëpamja arkitekturore me nje stil teper te vecante. Përtej kësaj, dhe krahas ruajtjes së vlerave që mbart kjo ndërtesë, Shtëpia Rumune pershtatet me nej qender rinore. Shtëpia rumune eshte një nga ndërtesat më të veçanta në qytet me arkitekturë eklektike, me përzierje stilesh,dhe fasada teper te bukura.
 • 26. Korca eshte nje qytet me pasuri te shumta, I cili njihet ndryshe dhe si qyteti I muzeve. Ne te gjenden ndertesa popullore me stile te vecanta arkitekturore. Ato kane nje rendesi te vecante si nga ana historike, politike shoqerore, ashtu edhe ne terheqjen e vizituesve te huaj e shqiptare. Prania e ketyre ndertesave popullore, e monumenteve te shumta ben qe ajo te frekuentohet vazhdimisht dhe te jete deshmuese e ngjarjeve historike dhe arritjeve te artit.