O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Sida

1.498 visualizações

Publicada em

Prezentacija Sida

Publicada em: Saúde e medicina
 • Seja o primeiro a comentar

Sida

 1. 1. СИДА Синдром на стекнатата имунодефициенција
 2. 2. СИДАТА потекнува од Африка во периодот измеѓу 1884 и 1924 година
 3. 3. СИДА – е термин кој се користи кога имунолишкиот систем на едно лице е толку оштетен со Хив вирусот што бројот на CD4 клетките паѓа од 800-1050 на помалку од 200 по милилитар на крв во крвотокот
 4. 4. Ова е предизвикано од хуманиот вирус на имунодифициенцијата ( HIV )
 5. 5. ХИВ е скратеница за хуманиот вирус на имунодефициенција. Тој го напаѓа имунолошкиот систем кај човекот, поради што организмот станува неспособен да се бори и против обичните инфекции
 6. 6. Хив вирусот ги инфицира виталните органи од човековиот имун систем...
 7. 7. ... Ги уништува виталните ќелии потребни за функционирањето на имуниот систем...
 8. 8. ...и последици се температура, потење, потечени жлезди, морници, омалаксаност и губење на тежина
 9. 9. Околу 40 милиони луѓе во светот се заразени од Хив вирусот...
 10. 10. ... од кои 25 милиони се во последниот стадиум на Хив инфекцијата - СИДА
 11. 11. Нема откриен лек
 12. 12. Сидата се добива ако една од овие заразени течности дојде во контакт со крвта:
 13. 13. крв семена течност вагинална течност мајчина течност
 14. 14. Како превенција на Хив инфекцијата е практикување на безбеден секс со правилна употреба на кондоми
 15. 15. Правилна употреба на кондом
 16. 16. Сидата е голем емоционален проблем...
 17. 17. ... инфицираните луѓе треба да бидат третирани со љубов и грижа
 18. 18. Сидата не се шири со нормален човечки контакт
 19. 19. Во меѓувреме светот се бори да најде лек за сидата...
 20. 20. На крајот, СИДАТА УБИВА

×