O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.
PROJEKT
Lënda:Fizikë
Tema:Baraspesha dhe ligjet e ruajtjes ne aktivitet sportive.
Klasa:X4
Punoi:Eglantina Shemaj
Grupi 2:...
Objektivat
• Të evidentojë llojet e lëvizjeve në aktivitet e
ndryshme sportive.
• Të evidentojë lëvizje të caktuara ne akt...
Nëntemat
1. Emërtimi i llojit të lëvizjeve në aktivitete të
ndryshme,ku zbatohen ligje të baraspeshës në
aktivitet sportiv...
Momenti i impulsit
• Momenti i impulsit ose momenti kendor
karakterizon levizjen tejbartese rrotullluese.0
• Madhesi fizik...
• Momenti i impulsit eshte ne perpjestim te drejte
me momentin e inercise se trupit I=m. dhe me
shpejtesine kendore te lev...
• Impulsi kendor eshte nje koncept shume i
rendesishme ne fizike dhe inxhinieri, per
shkak te aplikimeve te shumta. Impuls...
Bejsbolli
• Lojtaret e bejzbollit dine se cila eshte vendi I favorshme I shkopit per gjuajtjen e topit (rreth 17 cm para f...
Ligji i ruajtjes së momentit të impulsit.
(ligji I ruajtjes se momentit kendor)
• Del nga barazimiet:
• Momenti i forces q...
Përkufizim I ligjit te ruajtjes së impulsit.
• Kur mbi trupin veprojne disa forca momenti rezultant i forcave qe
veprojne ...
Patinatorja duke ekzekutuar një
pirouette
Atletja që theu ligjet e fizikës, shikoni çfarë ushtrimesh
realizoi që u ndaluan rreptësishtë nga komisioni!!! (video)
Edh...
Goditja nga gjuajtja e lirë e Roberto Carlosit në sfidën e vitit 1997 mes
Brazilit e Francës është duke u studiuar nga dis...
Próximos SlideShares
Carregando em…5
×

Fizike-Ruajtja e momentit kendor

 • Entre para ver os comentários

Fizike-Ruajtja e momentit kendor

 1. 1. PROJEKT Lënda:Fizikë Tema:Baraspesha dhe ligjet e ruajtjes ne aktivitet sportive. Klasa:X4 Punoi:Eglantina Shemaj Grupi 2:1.Edona Neziri 2.Eglantina Shemaj 3.Eltjona Lleshi 4.Eristian Mhilli
 2. 2. Objektivat • Të evidentojë llojet e lëvizjeve në aktivitet e ndryshme sportive. • Të evidentojë lëvizje të caktuara ne aktivitetin sportiv,ku zbatohen ligjet e baraspeshës. • Të evidentojë lëvizje të caktuara në aktivitetin sportiv,ku zbatohen ligjet e ruajtjes së energjisë. • Të evidentojë lëvizje të caktuara në aktivitetin sportiv,ku zbatohen ligjet e ruajtjes së impulsit. • Të zbatojë saktë ligjet e fizikës për të treguar faktorët që ndikojnë në kryerjen e një performance sa më të mirë në lëvizjet sportive.
 3. 3. Nëntemat 1. Emërtimi i llojit të lëvizjeve në aktivitete të ndryshme,ku zbatohen ligje të baraspeshës në aktivitet sportive. 2. Zbatimi i ligjit të ruajtjes së momentit të impulsit. 3. Zbatimi i ligjit të ruajtjes së energjisë me shembuj te aktivitet sportive. 4. Zbatimi i saktë I ligjeve të fizikës për arrijtjen e një performance sa më të mirë ne lëvizjet sportive.
 4. 4. Momenti i impulsit • Momenti i impulsit ose momenti kendor karakterizon levizjen tejbartese rrotullluese.0 • Madhesi fizike e ngjashme me impulsin. • Shenohet me L dhe percaktohet me ane te formules: L=m.v.r=p.r ose L=I.w ku m masa e nje trupi qe leviz me shpejtesi v,pra impulsi p=m.v sipas nje rrethi me rreze r. • Njesia matese e momentit kendor eshte nje madhesi e rrjedhur 1kg. . m
 5. 5. • Momenti i impulsit eshte ne perpjestim te drejte me momentin e inercise se trupit I=m. dhe me shpejtesine kendore te levizjes se tij rrethore. • Ka shenje pozitive nese rrotullohet sipas kahut kunderorar dhe negativ sipas atij orar. • Trupi ktyen levizje rrotulluese rreth nje boshti.e
 6. 6. • Impulsi kendor eshte nje koncept shume i rendesishme ne fizike dhe inxhinieri, per shkak te aplikimeve te shumta. Impulsi kendor ka rendesi te madhe ne fizike sepse eshte nje madhesi e konservuar: Momenti kendor i nje istemi qendrion konstant gjithmone neqoftese mbi te nuk aplikohet nje moment force i jashtem. Simetria rrotulluese e haesires eshte shkaku i ruajtjes se impulsit kendor, kjo ne vetvete eshte nje rast i vecante i Teoremës se Nëdherit. Ligji i ruajtjes se impulsit kendor shpjegon shume fenomenene ne natyre. • Raste te ruajtjes se ligjit te impulsit gjejme tek patinatoret,balerinet apo lojtaret e bejsbollit.
 7. 7. Bejsbolli • Lojtaret e bejzbollit dine se cila eshte vendi I favorshme I shkopit per gjuajtjen e topit (rreth 17 cm para fundit te shkopit). Ku ndikimi I goditjes se topit nuk eshte shume I ndjeshem per duart. Nese topi e gotet shkopin ne ate pike lojtari nuk e ndjen aq shume forcen e perplasjes se topit me shkopit, ne te kundert nese goditja behet larg kesaj pike atehere lojtari e ndjen forcen e goditjes duke shkaktuar nje dhimbje teper te madhe per duart. Perplasja mes shkopit dhe topit mund te shprehet si dy forca te barabarta ne madhesi port e kunderta ne kah, te cilat ekzistojne per cdo objekt gjate perplasjes. Ne fakt nese boshti I rrotullimit I korrespondon duarve te gjuajtesit, atehere impulse I mevonshem I shkaktuar gjate goditjes do te shkaktoje dridhje te fuqishme te duarve si edhe dhimbje kur topi nuk eshte goditur sic duhet. Qendra e mases se shkopit vepron thjesht si nje grimce e mases M e cila eshte subject e dy impulseve, J dhe J’ ( te cilat ushtrohen njekohesisht). Goditja dhe ruajtja e momentit te impulsit Shenja minus ne anen e djathte te ekuacionin shpjegohet nga fakti se impulse jane te drejtuara me kah te kundert. Vem re se në mënyrë që të përcaktojë gjendjen e menjëhershëm të një trupi të zgjatur, ne duhet të bëjmë më shumë sesa thjesht të specifikojë vendndodhjen e qendrës së trupit në masë. Në të vërtetë, pasi trupi mund të rrotullohen në lidhje me qendrën e tij e mases, ne gjithashtu duhet të përcaktojme orientimin e vet në hapësirë. Kështu, në mënyrë që të ndjekim lëvizjen e një trupi të zgjatur, ne jo vetëm që duhet të ndjekim lëvizjen e qendres së masës, por edhe lëvizjen rrotulluese e trupit në lidhje me këtë pikë (ose ndonjë tjetër pikë referimi e përshtatshme të vendosura brenda trupit). Ne jeten e perditshme, hasim ne shume shnderrime energjetike. Ligji i pergjithshem i ruajtjes se energjise thote se: Ne proceset natyrore, energjia as nuk humbet, dhe as nuk krijohet, por shnderrohet nga nje forme ne tjetren, keshtu sasia e pergjithshme e energjise ne natyre eshte e pandryshueshme. Kjo është referuar si ruajtja e energjisë. Në këtë sistem të mbyllur, energjia nuk mund të krijohet apo shkatërrohet, kështu që energjia fillestare dhe përfundimtare do të jene te barabarta me njëra-tjetren. Cdo gje ne sporte, qe nga goditja e nje topi, vrapi I shpejte, kercimi e deri tek portieri qe hidhet nga njeri krah ne tjetrin eshte e bazuar ne fizike. Fizika luan nje rol te rendesishem ne sporte pasi mund te ndikoje pozitivisht ose negativisht ne performancen e nje lojtari. Graviteti, ferkimi, levizja etj, ndikojne ne cdo aspekt.
 8. 8. Ligji i ruajtjes së momentit të impulsit. (ligji I ruajtjes se momentit kendor) • Del nga barazimiet: • Momenti i forces qe vepron mbi trup eshte i barabarte me ndryshimin e momentit te impulsit te tij gjate njesise se kohes.
 9. 9. Përkufizim I ligjit te ruajtjes së impulsit. • Kur mbi trupin veprojne disa forca momenti rezultant i forcave qe veprojne mbi trupin e ngurte eshte i barabarte ndryshimin e momentit kendor te tij gjate njesise se kohes. • Nëse M= (L=konstante) • Pra, • Momenti kendor i nje trupi mbetet konstant nese momenti rezultant i forcave te jashtme eshte 0.Pra,momenti kendor I sistemit te mbyllur nuk ndryshon.
 10. 10. Patinatorja duke ekzekutuar një pirouette
 11. 11. Atletja që theu ligjet e fizikës, shikoni çfarë ushtrimesh realizoi që u ndaluan rreptësishtë nga komisioni!!! (video) Edhe pse ishte viti 1972, mjaftoi që të shkruhej në histori si atletja më e aftë në ushtrimet e saj dhe që la me gojë hapur miliona shikues!
 12. 12. Goditja nga gjuajtja e lirë e Roberto Carlosit në sfidën e vitit 1997 mes Brazilit e Francës është duke u studiuar nga disa shkenctarë në Universitetin e Oslos. Shkenctarët në fjalë po studiojnë se si ka mundësi që një goditje e tillë t’i thyej ligjet e fizikës. Roberto Carlos është bërë rast studimi në Universitetin e Oslos. Goditja e mbrojtësit brazilian në sfidën e vitit 1997 mes Përfaqësueses së Brazilit dhe asaj të Francës është duke u studiuar nga disa shkenctarë në Norvegji. Goditja e Carlosit, e cila mposhti aso kohe portierin francez, Fabien Barthez, mori një trajektore të mahnitshme, çka ka shtyrë shkenctarët të studiojnë se si ka mundësi që ajo t’i thyej ligjet e fizikës.

×