O slideshow foi denunciado.
Seu SlideShare está sendo baixado. ×

Indonezija

Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Anúncio
Próximos SlideShares
Anvil TRIS Brochure FINAL_US
Anvil TRIS Brochure FINAL_US
Carregando em…3
×

Confira estes a seguir

1 de 6 Anúncio
Anúncio

Indonezija

  1. 1. • Индонезија е островска земја во југисточна Азија.Таа опфаќа преку 13000 острови меѓу азиското и австарлиското копно,а половина од нив се населени.Најголемите острови се: • Борнео,Суматра,Јава,Целебес,Нова Гвинеја(западниот дел од островот).На островите се наоѓаат голем број вулкани.Многу од нив сеуште се активни,вклучувајќи го и познатиот вулкан Каракатеу.
  2. 2. ЏАКАРТА • Џакарта главниот град, се наоѓа на Јава, најгусто населениот индонезиски остров. Честопати , Џакарта е обвиена со магла настаната поради сообраќајот и од многу развиената индустрија. На островот Јава постојат над 100 вулкани, а 60% од земјиштето е обработливо и дава 3 жетви годишно.
  3. 3. Карта на Индонезија
  4. 4. ИНДОНЕЗИСКИТЕ КУЌИ • Народот МИНАНГКАБАУ живее на западниот дел од островот Суматра.Мироњубив и вреден.Тие се познати по изградабата на куќи,чии покриви наликуваат на рогови на бивол.Во нив честопати живееат по 30 луѓе.Куќите стојат на дрвени столбови на 3m од земјата,а во нив се влегува со помош на подвижни скали кои во текот на ноќта се тргнуваат.Дрвените ѕидови на куќите се богато украсени со резбарии во разни бои.
  5. 5. ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ • Во Индонезија се говори бахаса индонезиски макар што секоја етничка група има свои јазик,па така постојат над 200 различни дијалекти. • Знамето на Индонезија е црвено- бело.Прват е употребено во XII век,за време на буната која индонезејците ја сметаат за темел на нивната држава.

×