O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

Al-Haibah Wa Al-Uns

43 visualizações

Publicada em

NOR SYARIFAH BINTI HARON
034637
ISM USULUDDIN DENGAN KAUNSELING SEMESTER 7
TASAWUF PERBANDINGAN (IUS 4163)
UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN, TERENGGANU

Publicada em: Educação
 • Seja o primeiro a comentar

 • Seja a primeira pessoa a gostar disto

Al-Haibah Wa Al-Uns

 1. 1. TASAWUF PERBANDINGAN IUS 4163 TAJUK: AL-HAIBAH WA AL-UNS DISEDIAKAN UNTUK: PROF DR. SYED HADZRULLATHFI BIN SYED OMAR DISEDIAKAN OLEH: NOR SYARIFAH BINTI HARON 034637 ISM USULUDDIN DENGAN KAUNSELING SEMESTER 7
 2. 2. HAIBAH AL-UNS Menghadirkan rasa gerun terhadap kekuasaan Allah, dengan demikian rasa hebat terhadap Allah akan dapat dihasilkan. Bermaksud kedekatan, kehampiran & kejinakan. Keadaan hamba yang sukacita jiwanya apabila hamper dengan Allah. DEFINISI
 3. 3. Menurut al-Qusyairi, Uns (sukacita) merupakan keadaan kejiwaan seseorang ketika merasakan dekat dengan Tuhannya. Pendapat lain daripada al-Jauziyah berkata bahawa Uns ialah kegembiraan yang ada pada hati sebab mengetahui yang dicintai dan memperoleh apa yang diinginkan Uns menurut Al-Ghazali adalah hati yang terhibur dan senang ketika menyaksikan keindahan, , bahkan hatinya berasa dekat dengan Allah yang akan membuatkannya berasa lebih nikmat. DEFINISI
 4. 4. KHAUF UNSBASTH HAIBAHQABDH RAJA' KEDUDUKAN AL-HAIBAH & AL-UNS
 5. 5. HAIBAH  KESAN KEPADA PENGENALAN HAMBA TERHADAP SIFAT-SIFAT KEAGUNGAN ALLAH SWT.  APABILA ALLAH SWT MEMPAMERKAN KEAGUNGANNYA, SESEORANG HAMBA AKAN MERASAI HEBATNYA ALLAH SWT DAN GERUN KEPADANYA.  SESUNGGUHNYA ALLAH SWT ITU MAHA PERKASA ( WALAUPUN HAMBA TAAT KEPADANYA, DIA BERKUASA MENGUJI HAMBANYA).
 6. 6. AL-UNS  PERINGKAT PERJALANAN MENUJU ALLAH SWT, IAITU PERINGKAT PERMULAAN BAGI SEORANG MURID MERASAI DEKAT DENGAN ALLAH SWT.  APABILA HAMBA MERASAI DAN MENGHAYATI MAKNA KESEMPURNAAN SIFAT ALLAH SWT.  BILA MERASA CUKUP DENGAN NIKMAT ALLAH SWT, HAMBA AKAN RASA JINAK DAN ASYIK DENGAN KURNIAAN ALLAH SWT.  MEMBERI KESAN KEPADA RASA KEHAMBAAN KEPADA ALLAH SWT.
 7. 7. KAITANNYA DENGAN FANA' DAN BAQA' FANA' :  SESEORANG YANG BERADA DALAM KEADAAN FANA' AKAN MENGUTAMAKAN HAIBAH.  APABILA BERADA DALAM KEADAAN FANA', KEKUATAN HEBATNYA ALLAH SWT AKAN MENUNDUKKAN NAFSU.  HILANG NASFU APABILA MERASAI KEHEBATAN ALLAH SWT.
 8. 8. KAITANNYA DENGAN FANA' DAN BAQA' BAQA' :  AKAN LEBIH MENGUTAMAKAN AL-UNS  ALLAH SWT TELAH MENJADIKAN PERASAAN JINAK MENGUASAI HATI HAMBANYA.  ALLAH SWT MEMPAMERKAN PERASAAN HAMBA- HAMBANYA MERASA JINAK TANPA MENGHILANGKAN KESEDARAN DIRINYA SENDIRI.
 9. 9. KESIMPULAN HAIBAH : BILA MANA ALLAH SWT MEMPAMERKAN KEAGUNGANNYA PADA DIRI KITA, MAKA KITA AKAN RASA HEBATNYA ALLAH SWT DAN GERUN KEPADA-NYA. AL-UNS : KEADAAN INI TERJADI APABILA HAMBA MERASA CUKUP DENGAN NIKMAT, SESEORANG HAMBA AKAN MERASA JINAK DAN ASYIK DENGAN KURNIAANNYA.
 10. 10. RUJUKAN Nur Kolis, Tasawuf selayang pandang Fahrudin, Jurnal Pendidikan Agama Islam: Tasawuf Sebagai Upaya Membersihkan Hati Guna Mencapai Kedekatan Dengan Allah, 2016 Hasyim Muhammad, Konsep Maqamat dan Ahwal Dalam Tasawuf, 2014 http://bukuj.blogspot.my/2013/12/makna-rahasia-istilah-dalam-tasawuf.html

×