O slideshow foi denunciado.
Utilizamos seu perfil e dados de atividades no LinkedIn para personalizar e exibir anúncios mais relevantes. Altere suas preferências de anúncios quando desejar.

5 причини защо фейсбук рекламите ви не действат

715 visualizações

Publicada em

Фейсбук рекламата – добре познатият инструмент, който има силата да изстреля продажбите в небесата. Чували сме го, но на практика не всеки го постига.
Пишете текста, слагате снимка, подготвяте бюждета....И?
На пръв поглед всичко изглежда перфектно. Но резултатите показват точно обратното.

Каква е причината?
Всеки рекламен канал си има своите особености и тънкости. И в тях се крият и най-честите грешки. Точно тях ще разгледаме в това БЕЗПЛАТНО ръководство.

Publicada em: Marketing
 • Seja o primeiro a comentar

5 причини защо фейсбук рекламите ви не действат

 1. 1. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits 5 причини защо фейсбук рекламите ви не действат Фейсбук рекламата – добре познатият инструмент, който има силата да изстреля продажбите в небесата. Чували сме го, но на практика не всеки го постига. Пишете текста, слагате снимка, подготвяте бюждета....И? На пръв поглед всичко изглежда перфектно. Но резултатите показват точно обратното. Каква е причината? Всеки рекламен канал си има своите особености и тънкости. Така е и при фейсбук. Да, изглежда лесно да нагласиш кампанията и да пуснеш няколко реклами. Но какво се случва след това? Изразходен бюджет и нула продажби?
 2. 2. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Кое не е както трябва? В това ръководство ще разгледаме:  Видовете рекламни формати и кой да изберем за нашия случай  На кого да продаваме с нашата реклама – таргетиране  Най-чести грешки при подбор на изображения  Твърде рекламни послания – как да ги избегнем?  Лендинг страница - стъпката към продажба 1. Подходящ формат Каква е разликата между промотиран пост и пост –реклама? Случайно ли избирате формата на вашата фейсбук реклама? Преди да започнем да рекламирате трябва да знаем ЗАЩО рекламираме. Популярност на бранда, промотиране на нови продукти, нови фенове, препратка към сайт или онлайн магазин? Това са въпроси, които определят ЦЕЛТА на всяка кампания. След като решим каква е тя, е ред да изберем точния формат. Фейсбук предлага богат избор от рекламни формати. Но не всеки знае това и се ограничава до най- очевидните или лесно достъпни форми на реклама (като подсилване на поста или промотиране на фен страница). Кой формат и за какво най-често се изпозлва, кои са неговите плюсове и минуси – ако не ги познаваме, лесно можем да дадем повече пари, отколкото изкараме. Заедно с това опциите и възможностите се увеличават с всеки ден и това поражда още по-голямо объркване. Нека избегнем хаоса и разгледаме най-важните видовете реклами, които предлага платформата. Класическа фейсбук реклама (фейсбук банер в дясна колона) Намира се отдясно на вашия новинарски поток. Състои се от съвсем кратък текст и снимка. Само този формат има и заглавие – това са допълнителни 25 знака към вашето послание! Може да отвежда до различни дестинации – както към фейсбук страница, така и към външен сайт. Това е един от мощните начини да печелите нови посетители за сайта или онлайн магазина си. Не се подвеждайте по по-ниския процент кликове, спрямо рекламите в News Feed. Точно хората, които кликнат тук са по-обещаващи клиенти за вашия сайт! Вместо посетители, които просто виждат голяма картинка и кликват от любопитство. Вие плащате за по-малко случайни хора и повече потенциални клиенти.
 3. 3. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Реклама в News Feed формат Реклами, директно появяващи се в потока новини – сред историите на приятели и фен страници. С това те са значително по-големи и предизвикват повече внимание. Тяхната роля е същата като при фйсбук рекламите в дясна колона – с тази разлика, че ако препращат към външен сайт, то те трябва да са от името на фейсбук страница. (При дясна колона това не е задължително.) Те също така нямат заглавие и по този начин разчитате само на 90те знака в основния текст. Този формат е доста ефективен и привличащ. Добре е да обърнете специално внимание на изображението, което играе основната роля. Много подходящи за привличане на фенове към фейсбук страница или нейн таб.
 4. 4. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Промотирани постове Чрез т.нар. „подсилване” постовете се въртят по-често из Новините и стават по-видими за потребителите. Много подходящи за анонсиране на ключови новини, послания, специални събития, оферти, продуктови новини. Настройват се много лесно, директно от Дневника на страницата. Но пък не позволяват много прецизно таргетиране, нито точен контрол върху бюджета. Парите ви ще бъдат изхарчени, дори ако никой не кликне на поста. Хубаво е да на бъдат постоянна практика, а да се изпозлват в по-специфични случаи.
 5. 5. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Пост – реклама Отново се базира на вашите постове, но се настройва от рекламния панел – Ads Manager или Power Editor (в зависимост от това с кое предпочитате да работите). Могат да се появяват в дясната колона и в потока Новини – според вашето предпочитание. Дава възможност за по-прецизно таргетиране и бюджетиране, което оставя контрола в наши ръце. Също така тук можете да тествате различни варианти на поста, без всички те да се появяват на стената. Вие избирате дали и кой от постовете-реклама реално да се виждат и на вашата страница. Можете напр. да изберете един и същ пост, но с три различни изображения – за да видите най-ефективното от тях, и за да не омръзвате на потребителите. Оферти Формат, ориентиран към нуждите на промоцията. Създава чувството на ексклузивност. Този тип реклами се създават с 2 стъпки – създаването на оферта на самата страница и пускане на реклами към нея. Ако изберете този формат – препоръчваме ви да настроите кампанията си през рекламния панел, за да може да се възпозлвате от всички опции на таргеиране.
 6. 6. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Какво е предимството тук, което нямате никъде другаде? Фейсбук праща допълнително имейли до всички, заявили интерес към офертата. При това веднъж след заявка, и още веднъж, когато изтича крайният срок. Нито един друг рекламен формат не достига до пощите на фейсбук потребителите! 2. Таргетиране – кой ще вижда вашата реклама? Имаме цел, имаме форма. Да помислим до кого искаме да стигне нашата реклама. Фейсбук дава мощен инструмент, който никой друг канал в света не предлага: Възможност за прецизно тагретиране по интереси и активности. Т.е. адресира хората според това КОИ СА ТЕ КАТО ЛИЧНОСТИ. Разбирате ли колко мощо е това? Ако не го използвате правилно – грешката е ваша. Фейсбук e свършил огромна работа, като е категоризирал всички профили в дадени групи интереси – не спрямо това, което всеки от нас е посочил в своите „интереси”. Не бъркайте тези понятия. А спрямо всяко действие, което предприемаме там – какво харесваме, какви събития посещаваме, в какви групи участваме. Ние често не осъзнаваме какви са нашите действия в платформата, но всъщност всеки от нас участва в стотици и хиляди категории Интереси – които после фейсбук усложливо предоставя на рекламодателите.
 7. 7. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Кои са основните грешки при таргетиране? Стремежът към твърде голям обхват. От страх да не пропуснем някого, ние слагаме твърде големи граници на нашите целеви групи. Прекалено широки демографски групи, в съчетание с голям брой интереси към тях, ако изобщо използваме тези интереси. Това често води до провал на кампанията, или пък до твърде високи цени на клик. Защо? Чували ли сте, че ако искаш да се харесаш на всеки, всъщност не се харесваш на никого? Точно това се получава и тук. Ние не можем с едни и същи послания да бъдем интересни за всички. И няма смисъл да се стремим да обхванем всеки, КОЙТО БИ КУПИЛ ПРОДУКТА НИ. Важно е да обхванем НАЙ-ИДЕАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛЕН КЛИЕНТ – този, който ще купи с най-голяма вероятност. И на там да насочим бюджета си. В ситуации, в които разполагаме с по-ограничен бюджет става още по-трудно. Как да таргетираме прецизно? 1.Мислете в посока кои са най-потенциалните ви клиенти. Кои са тези, които НАЙ-ВЕРОЯТНО ще проявят интерес към това, което предлагаме. Не всички. А тези с най-голям потенциал. 2. Не залагайте само на стандартни интереси, които ви хрумват веднага и са свързани с продукта. Помислете какъв е вътрешният им мотиватор да закупят вашия продукт/услуга. Какво още може би харесват тези най-потенциални клиенти, отвъд тази сфера продукти. (Пример – ако предлагаме природни средства за лечение, същите най-потенциални клиенти вероятно практикуват и йога, медитации и пр. Или ако рекламираме скъпо обзавеждане и адресираме жени – то тази целева група често ще се интересува от скъпа козметика, уелнес и пр.)
 8. 8. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits 3. Грешен подбор на изображение Често дори не съзнаваме каква голяма роля играе изображението и колко грешки можем да направим при неговия избор. Нека първо изясним каква точно отговорност носи то при рекламите: Да привлече вниманието! Да – ако то не спира погледа сред всички шарени и интересни истории във фейсбук вселената – то е безполезно. Т.е. на първо място проверявайте дали снимката е: Достатъчно контрастна (не слети общи панорами или пейзажи, които не фокусират моментално погледа върху един обект – без значение колко са красиви)! Изборът на човешко лице, ясен обект или силно контрастно изображение често е сред най-подходящите. Това обаче не означава да подценяваме факторът емоция в снимката. Да подбираме сухи изображения на продукти на бял фон би било още по-голяма грешка. Ако показваме самите продукти – нека са в контекст на използване, в забавна или емоционална за потребителя ситуация. Или да се възползваме от най-голяма сила, когато става дума за образи – човешката емоция. Мислете каква емоция адресирате в тази конкретна реклама. И изпробвайте човек или дете, изразяваш тази
 9. 9. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits емоция. Или пък изберете забавно изображение и създайте връзка с посланието, което по нестандартен начин представя продукта. Има и сектори, в които изобразяването на продукцията може да бъде много успешно, стига снимките да са добри. Такива случаи са ваканционни дестинации, хотели, обзавеждане, дизайнерски продукти, заведения, храна, шоколад... Дали принадлежите към такава група ще покажат вашите тестове и резултати. Важно е едно: избягвайте клишета и изкуствени образи, които сме виждали хиляди пъти. Нека снимката спира погледа и създава желание за повече, или просто докосва душата. 4. Твърде рекламни послания Ясна цел и добре описан таргет – дотук добре. Но следва истинското изкуство, което кара хората да кликнат – посланието, което трябва да спечели доверието. Снимката хваща погледа. Текстът решава дали ще кликнат. Ако те усещат, че просто им продавате нещо – вероятността за клик е много по-малка. Молим ви, не забравяйте – хората не влизат във фейсбук, за да гледат сухи рекламни послания, или призиви къде да отидат и какво да си купят. Точните думи, които резонират със състоянието и емоциите на потребителите във връзка с този продукт, са решаващ фактор във всяка кампания. Не подканвайте, а разказвайте. Не заповядвайте, а интригувайте!
 10. 10. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Къде грешим? Послания като ”Купи сега“, „Най-горещата оферта“, „Екслузивно предложение“ са често срещани и по- скоро подминавани във фейсбук. (Изключение правят случаите, когато личността и марката ви вече са така обичани и известни, че хората просто чакат да обявите нов продукт.) Нека не се задоволяваме със стандартното, а да помислим за специфичните думи, които ще накарат човека зад екрана да прояви интерес и да кликне. Каква е целта на посланието? 1. Да създаде любопитство и доверие 2. Да обещае полза, която е релевантна за този човек 3. Да предизвика клик Съвременният потребител е съзнателен потребител. Той обича да купува, а не да му бъде продавано. В този ред на мисли, е добре вие да разберете и уважите неговото решение. Не забравяйте: 1.Не приемайте позицитията на поредния рекламьор, който иска да увеличи продажбите. Покажете на потребителя, че той реално ще спечели нещо от истинска стойност за него. 2.Премислете вашата конкретна цел и изберете точното послание за нея. Нека мислим къде ще попадне потребителят след това и нека посланието в рекламата е стъпка в една цялостна, смислена верига. 3.Посланието трябва да е ориентирано към потребителя, а не към продукта или услугата. Мислете в посока какво ще спечели той, ако се възпозлва от вашето предложение. Как се чувства, какво желае, от какво се страхува. Колкото по-дълбоки емоции успеете да уцелите – толкова по-силно ще се интересува човекът от това, което имате да му кажете след това.
 11. 11. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits 5. Лендинг Страница Какво се случва, след като потребителят кликне на рекламата? Често обвиняваме фейсбук рекламата за неуспеха на дадена кампания. Но трябва да знаем, че не е тя тази, която продава. Това не е нейната цел! Тя е тази, която привлича вниманието и отвежда към мястото на продажба. Тя подбира най-потенциалната група и й разказва за нашето съществуване. Без такъв тип реклама няма как някой да разбере, че ви има, че имате сайт и какво се продава на него. Но оттам нататък... Лендинг страницата е мястото, на което потребителят попада, след като е кликнал на рекламата. Решението за покупка или друго действие зависи от това какво се случва на тази страница! Нека го обобщим така: 1. Снимката привлича вниманието.
 12. 12. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits 2. Текстът на рекламата предизвиква любопитство и показва на потребителя, че това е важно за него. 3. Лендинг страницата е мястото, което със своя текст и структура трябва да спечели регистрацията или покупката! Нека не прехвърляме върху рекламите отговорности, които не са техни. Ако направите прекрасна табела, която спира всеки ден стотици хора на улицата и ги кара да се отклонят от своя път, за да влязат в магазина ви – а там щандът е разхвърлян, продавачът неприветлив и стоката зле изложена... Кой ще е виновен, че няма покупки? Табелата или зле устроеният магазин? Три основни грешки при изработката на лендинг пейдж: 1.Несъвместимост между реклама и лендинг пейдж Това са случаите, в които страницата, на която попадат хората, не прави директна връзка с посланието от рекламата. Често се създава объркване и разминаване в информацията, което загубва потребителя за секунди. По този начин се губи и първоначалното обещание от рекламата, което автоматично губи и доверието на човека отсреща. Старайте се да създавате ясна връзка/мост между това, което е в рекламата и това, което ги чака на лендинг пейджа. Нека заглавието да съвпада или продължава мисълта на рекламата. 2.Неясно първо впечатление Разхвърленият дизайн, липса на конкретика и фокус, дългите описателни параграфи – това може да отегчи потребителя, който няма време да разгадава нашето предложение. Информацията, на която той попадне след рекламата, трябва да бъде ясна и точна. Той трябва да разбира за няколко секунди какво точно ще получи и какво точно се изисква от него. Имайте предвид, че 5 секунди са достатъчни той да напусне това пространство. Използвайте максимално креативност и фокус, за да го задържите за по-дълго, предавайки именно вашето послание. 3. Искаме за кратко време бързо решение Понякога на потребителят се нуждае от малко повече време за вземане на определено решение. Той има нужда от време да се огледа и анализира предоставената му информация. Несъзнателно иска да почувства някаква сигурност. Често допускана грешка е да искаме веднага от него да предприеме действие за покупка. Това избързване отблъсква. Необходимо е да се въоражим с търпение и да му дадем нужното време. Изграждайки необходимото доверие, получаваме по-добри резултати в дългосрочен план. Затова понякога е по-добре да поискаме имейл адрес срещу полезна информация, отколкото директна покупка. Така ние не го губим, излезе ли той веднъж от там. Тепърва имаме достъп до този човек, за да му покажем, че си струва да ни се довери.
 13. 13. Face Profits • 0898/ 393817, 0883/ 405071 • face.profits@gmail.com • www.facebook.com/face.profits Екипът на Face Profits ви пожелава успех в създаването на най-добрите реклами! За контакти: Силвия Матеева – тел. 0898 393817 Роси Геориева – тел. 0883 405071 face.profits@gmail.com facebook.com/face.profits

×