Anúncio

Mais conteúdo relacionado

Último(20)

Destaque(20)

Anúncio

dizajn.pptx

 1. DIZAJN Ime i prezime : Brankica Stojanović
 2. Dizajn je proces donošenja serije odluka koje imaju za cilj konstruisanje, oblikovanje ili kreiranje nečega. Dizajn se precizno definiše kao dosezanje cilja unutar ograničenja. Dizajn se obično odvija po unapred određenom planu, ideji ili zamisli. Svrha dizajna je realizacija plana ili ideje koji mogu biti uzrokovani potrebom da se reši određen problem. Zbog toga se proces dizajna često definiše i kao proces rešavanja problema.
 3. Reč dizajn potiče od engleske reči design što znači skica ili crtež. U običnoj primeni reč dizajn obuhvata sve industrijske predmete masovne proizvodnje i maloserijske proizvodnje,nameštaj,odeću,grafički izgled stranica magazina,izgled korisničkog ekrana na računaru.
 4. Vrste dizajna: • Grafički dizajn (nalepnice, logotipi, plakati...); •Industrijski dizajno(strojevi, automobili, kućni aparati...) ; •Tekstilni dizajn (materijali i krojevi). •Arhitektonski ; •Web dizajn.
 5. Grafički dizajn je vrsta primenjene umetnosti koja najčešće uključuje kombinaciju tipografije, ilustracije, fotografije i , kako bi se vizuelnom komunikacijom prenela neka ideja ili poruka, u svrhu informisanja, uveravanja ili edukovanja.
 6. Industrijski dizajn je kombinacija primenjene umetnosti i nauke, koja poboljšava estetsku, ergonomsku i upotrebnu vrednost proizvoda. Uloga industrijskog dizajnera je da kreira i izvršava dizajnerska rešenja u odnosu na formu, upotrebnu vrednost, fizičku ergonomiju, marketing, razvoj brenda i prodaju.
 7. Tekstilni dizajn obuhvata dizajniranje tekstila i odeće
 8. Web dizajn je opšteprihvaćeni pojam koji obuhvata različite veštine, standarde i discipline koji se koriste u izradi web stranica. Web dizajn je planiranje i izrada web stranica. Taj proces uključuje informacionu arhitekturu, korisničko okruženje, strukturu stranica, navigaciju, izgled, boje, fontove i slike.
 9. Arhitektonski dizajn je odgovoran za dizajn enterijera i eksterijera, dekoraciju i funkcionalnost prostora, bilo za komercijalne, industrijske ili stambene namene.
 10. Parametri dizajna su oni društveni, ljudski, tehničko- tehnološki i organizacioni činitelji nastanka i razvoja industrijskog oblikovanja. Dva osnovna parametra dizajna su: društveno-ekonomski i kulturni parametar. Po društveno-ekonomskom parametru zadatak dizajnera nije samo oblikovanje proizvoda funkcionalne perfekcija nego oblikovanje sistema i procesa,zadovoljavanje ljudskih potreba tako da u kreativan proces stvaranja svog okruženja bude uključen čovek. Prema kulturnim parametrima dizajna ,dizajn proizvoda bitno deluje na formiranje kulturnih i društvenih vrednosti i stavova korisnika koji je njime okružen.
 11. Prvi fen za kosu nemačkog proizvodjača AEG (nazvan po vetru Fen, Fohn) imao je plastičnu dršku koja je ergonomski odgovarala prosečnoj ljudskoj ruci.
 12. Hvala na pažnji!
Anúncio